De ce a fost achitat definitiv un om de afaceri condamnat inițial la 15 ani de detenție pentru că ar fi devalizat compania unui investitor german / Nikolaus Mann a fost condamnat în alt dosar pentru că a vrut să mituiască judecătorii Înaltei Curți
Curtea de apel Alba Iulia a motivat decizia de achitare definitivă a omului de afaceri cu cetățenie româno-germană, Nikolaus Mann, din Timișoara, potrivit rolii.ro. Decizia de achitare a fost luată în noiembrie 2018, însă CA Alba a redactat motivarea abia în aprilie 2019.
În iunie 2015, Tribunalul Arad dispusese condamnarea omului de afaceri la 15 ani de închisoare pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals și spălare de bani.
În 2013, Mann a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Timiș pentru un prejudiciu de 33 de milioane de euro. Potrivit DICOT, Mann ar fi devalizat grupul de firme Aton GMBH deținut de medicul german Lutz Mario Helmig, cu complicitatea angajaților români ai investitorului german.
Mann și angajații grupului Aton ar fi pus la cale o schemă de extorcare a holdingului german. Firmele lui Mann ar fi comandat și plătit în avans mai multe milioane de tone de piatră de la cariera Soimoș, exploatată de Aton.
Holdingul german ar fi garantat livrarea pietrei prin bilete la ordin: dacă livrarea nu s-ar fi făcut conform contractului, atunci grupul Aton urma să restituie de 3 ori avansul plătit.
Lucru care s-a și întâmplat, în sensul că obligațiile contractuale nu au fost îndeplinite de grupul german, care a devenit astfel dator firmei lui Mann. Totul cu complicitatea angajaților Aton, au susținut procurorii DIICOT.
În schimbul datoriilor, Mann și-ar fi însușit activele grupului: utilaje de exploatare minieră, de transport, statie de betoane. Vezi comunicatul DIICOT aici.
Motivarea CA Alba. Judecătorii au concluzionat ca grupul Aton nu a fost prejudiciat. Iar dacă grupul a fost pus în situația de a fi putut fi prejudiciat, ar fi doar o problemă de management defectuos.
”Ca o concluzie, Curtea de Apel reține că prin emiterea facturilor de avans piatră, urmată de refuzul executării comenzilor de punere la dispoziție de piatră și prin emiterea biletelor la ordin de către inculpatul Țunea Daniel (administrator al grupului Aton – n.r.) și crearea condițiilor de executare silită a acestora, s-a angajat patrimoniul (…) și Aton Group, însă în sume inferioare celor plătite în avans prin compensare de societățile beneficiare ale pietrei, pentru punerea la dispoziție a unei pietre, prestație neexecutată, astfel că nu s-a cauzat un prejudiciu acestor societăți.
Modul apreciat nediligent în care inculpatul Țunea Daniel a acceptat să angajeze Aton Group, ca dealtfel și ceilalți semnatari ai antecontractelor de piatră, poate fi imputat acestora, în ipoteza cauzării unui prejudiciu societăților, pe principiul răspunderii patrimoniale în baza contractului de management.
Însă în condițiile în care probele administrate nu au evidențiat cauzarea unui prejudiciu și nu au oferit date care să ateste că operațiunile de compensare a debitelor nu au avut suport real, nu se poate reține întrunirea condițiilor de tipicitate a infracțiunilor reclamate.
Așa cum s-a menționat, demersul inculpaților s-a constituit într-o acțiune speculativă, cu consecința transformării unui debit al Aton Group, în lichidități și extragerea acestora, fără ca în concret, să se cauzeze vreun prejudiciu celorlalte societăți din grup”, au arătat judecătorii CA Alba.
Cine e omul de afaceri Nikolaus Mann. În 2014, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că i-ar fi dat 50.000 de euro avocatului Andrei Gherasim ca să mituiască judecători de la Înalta Curte și Tribunalul Brașov astfel încât Mann să câștige două procese civile. Inițial, Gherasim ceruse 100.000 de euro. Procurorii DNA nu au putut proba însă că banii ceruți de Gherasim chiar au ajuns la judecători. Vezi aici.
Avocatul Gherasim a primit 4 ani de închisoare cu executare. Vezi aici.
Andrei Gherasim este fiul lui Traian Gherasim, fost procuror general adjunct al României pe vremea lui Adrian Năstase.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii