G4Media.ro

De ce a fost mutat de la Alba Iulia la București procesul…

Augustin Lazar

De ce a fost mutat de la Alba Iulia la București procesul pentru suspendarea revocării lui Augustin Lazăr: instanța a motivat că Lazăr a contestat în calitate de oficial, nu de persoană fizică

Procuroul general Augustin Lazăr nu a contestat procedura de revocare în calitate de persoană fizică, ci în calitate de reprezentant al Ministerului Public, reprezintă explicația oficială pentru care procesul acestuia, prin care a solicitat suspendarea procedurii de revocare, s-a mutat de la Alba Iulia, la București. Curtea de Apel Alba Iulia a motivat decizia prin care și-a declinat competenţa către Curtea de Apel București.

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este ordonator principal de credite (conform art. 70 alin. 4 din Legea 304/2004) şi reprezintă Ministerul Public în relaţiile cu celelalte autorităţi publice şi cu orice persoane juridice sau fizice, din ţară sau din străinătate (conform art. 71 din Legea 304/2004) iar în exercitarea atribuţiilor ce-i revin, emite ordine cu caracter intern. Aşadar, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie conduce şi reprezintă Ministerul Public şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este ordonator principal de credite, emite ordine cu caracter intern, toate acestea reprezentând competenţe specifice unei entităţi de drept public. Raportul de evaluare a fost emis în legătură cu aceste competenţe specifice, respectiv în legătură cu exercitarea atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale”, se spune în motivarea Curții de Apel Alba Iulia.

Mai mult, potrivit instituției, ”Procurorul Lazăr Augustin nu putea exercita atribuţii manageriale de genul celor supuse evaluării ministrului justiţiei şi prezentate în raportul a cărui executare se solicită a fi suspendată, decât dacă deţinea funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Astfel, Curtea a decis că procedurea de revocare declanșată de ministrul justiţiei în legătură cu activitatea desfăşurată de Augustin Lazăr în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, vizează modalitatea de exercitare a competenţelor specifice unui subiect de drept public.

”Fiind vorba despre un litigiu între un subiect de drept public şi o autoritate publică, incidente cauzei sunt prevederile art. 10 alin. 3 teza a II-a din Legea 554/2004 caz în care competenţa teritorială exclusivă îi aparţine instanţei de la sediul pârâţilor”, se mai susţine în conţinutul hotărârii de la Curtea de Apel.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis în 27 noiembrie că procesul prin care Augustin Lazăr a solicitat supendarea procedurii de revocare din funcţie este de competenţa Curţii de Apel Bucureşti. Competenţa instanţei din Bucureşti a fost susţinută, în cadrul dezbaterilor, şi de către reprezentantul Ministerului Justiţiei, în timp ce avocatul care îl reprezintă pe Augustin Lazăr a cerut ca dosarul să rămână la Curtea de Apel Alba Iulia.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Lazar stie asta?

    • Eu cred că știa, scopul fiind de a căștiga timp, în perioada dintre depunerea acțiunii la Alba Iulia și mutarea la București apărând atât raportul Comisiei Europene cât și al celei de la Veneția.
      Introducând actiunea, i-a blocat lui gargamel revocarea, actul fiind suspendat până la soluționare.

  2. Ca idee despre catr de clare sunt legile romanesti: dupa ce exerciti cativa ani functia de procuror general, tot nu poti intelege unde trebuie sa adresezi o plangere/contestatie.
    Va dati seama prin ce trece un mirean…

  3. Hai fir-ati ai dracu’ de slugi pesediste, voi sunteti judecatori? Sa ajungeti presuri la budele din curtile scolilor ca verticalitate nu aveti si slujiti saracirea oamenilor prin nepedepsirea coruptiei!