De ce a fost respinsă dezbaterea moțiunii de cenzură: 26 de parlamentari PSD au absentat, 3 s-au abținut de la vot, deși erau prezenți – Paul Stănescu, Radu Preda și Viorel Arcaș / PSD a pierdut majoritatea în Parlament
Nu mai puțin de 26 de parlamentari PSD au absentat miercuri de la plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului unde trebuia citită moțunea de cenzură, primul pas procedural pentru ca această să fi putut fi dezbătută și votată sâmbătă.
Pentru că Opoziția a reușit să mobilizeze mai mulți senatori și deputați decât cei de la PSD, calendarul propus de social-democrați a fost respins.
Pe lângă cei 26 de absenți, alți 3 nu au votat, deși erau prezenți. Aceștia sunt liderul senatorilor PSD, Radu Preda, și senatorii Paul Stănescu și Viorel Arcaș. Un al patrulea, deputatul PSD Pop Andrei s-a abținut de la vot (vezi aici lista nominală a votului).
Configurația votului și a prezenței la ședința de azi a plenului reunit arată însă un lucru fără drept de tăgadă: PSD a pierdut majoritatea în Parlamentul României.
Astfel, din cele 181 de voturi pentru dezbaterea sâmbătă a moțiunii de cenzură, 172 au aparținut PSD, iar restul de 9 voturi au venit de la minorități (2), neafiliați (6) și Pro Europa (grupul partidului Pro România – 1 vot).
Așadar, dacă adunăm cele 181 de voturi ”pentru” cu cei 26 de parlamentari absenți, rezultă că PSD se mai poate baza în acest moment pe 207 senatori și deputați, cu 26 mai puțin decât majoritate de 233.
De cealaltă parte, Opoziția a reușit să contabilizeze 194 de voturi contra dezbaterii moțiunii în ziua de sâmbătă. De asemenea, de la partidele de opoziție au absentat 60 de parlamentari.
Cu alte cuvinte, dacă adunăm cele 194 de voturi ”contra” cu cei 60 de parlamentari absenți, obținem 254 de senatori și deputați, cu 21 peste majoritatea de 233.
De altfel, președintele Camerei Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu, a recunoscut imediat după închiderea ședinței de plen că PSD a pierdut majoritatea.
„Matematic, s-a pierdut majoritatea, nu s-a aprobat ordinea de zi de astăzi. Urmează o nouă şedinţă a Birourilor permanente reunite ale celor două Camere, se face un nou program şi intrăm iarăşi în logica constituţională. Dacă liderii de grup pică de acord şi preşedinţii celor două Camere, respectiv eu şi domnul Meleşcanu, e posibil. Dar la ultimul Birou permanent am hotărât că totuşi o să facem unul luni”, a precizat Ciolacu.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii