De ce a închis Grecia patru din cele cinci puncte de frontieră terestră cu Bulgaria, provocând așteptări-record pentru turiștii români: o singură vamă are aparatura necesară pentru scandarea formularelor obligatorii
Mii de români pierd ore bune la intrarea cu automobilul sau autocarul în Grecia după ce guvernul elen a decis să lase deschis doar unul dintre cele cinci puncte de frontieră terestră cu Bulgaria. Explicația? Punctul de frontieră Kulata-Promachonas este singurul dotat cu infrastructura tehnică pentru scanarea formularelor obligatorii pentru intrarea în Grecia, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, care citează informațiile oficiale comunicate de autoritățile elene.
Reamintim că toți turiștii care vor să intre în Grecia trebuie să completeze un formular prin care oferă informații detaliate despre ședere, astfel încât autoritățile elene să poată gestiona rapid eventualele cazuri de infectare cu Covid-10.
Formularul poate fi găsit aici https://travel.gov.gr/#/
În acest moment, singurul punct de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă deschis traficului rutier pentru turiștii care intră în Grecia este Kulata-Promachonas. Punctul de frontieră Makaza este deschis doar pentru situații speciale/călătorii esențiale și transporturi cu regim special/prioritar.
În schimb, pentru ieșirea din Grecia sunt deschise și alte puncte de frontieră terestră: Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz, potrivit MAE.
MAE amintește că în data de 1 iulie a fost emisă o atenționare de călătorie – https://www.mae.ro/node/51914 – prin care cetățenii români au fost informați asupra limitării accesului pe cale rutieră în Grecia printr-un singur punct de frontieră, respectiv Kulata-Promachonas, precum și asupra faptului că toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară. După completare, solicitanții vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt disponibile și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă.
Pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la frontieră, este important ca cetățenii români să completeze acest formular anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.
Foto: Pexels / Anders Kristensen
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii