De ce a jucat România împotriva selecționatei de fotbal a Kosovo, o provincie pe care nu o recunoaște ca stat independent. Implicații politice ale deciziilor UEFA
Naționala de fotbal a României a încheiat la egalitate meciul cu selecționata provinciei Kosovo, 0-0, contând pentru calificările la Euro 2024.
Meciul s-a jucat în ciuda faptului că România nu recunoaște statutul de țară al Kosovo, iar situația a generat discuții încă de când a fost programat.
În situații similare cu România s-au aflat și alte țări care nu au recunoscut statutul de țară al provinciei Kosovo.
Kosovo a devenit membru cu drepturi depline al UEFA în data de 3 mai 2016 ceea ce le permite cluburilor de fotbal de acolo să se califice în UEFA Champions League și UEFA Europa Conference League. Mai mult, permite și selecționatei acestei provincii să joace meciuri internaționale oficiale.
UEFA s-a asigurat totuși ca echipa să nu poată juca cu Serbia sau Bosnia-Herțegovina în grupele de calificare pentru Cupa Mondială și Campionatul European, ”din motive de securitate”.
Kosovo poate juca însă, a decis UEFA, cu țări care nu au recunoscut-o din punct de vedere politic, inclusiv cu cele 5 țări europene aflate într-o asemenea situație: România, Slovacia, Cipru, Spania și Grecia. O decizie pe care mai multe voci din aceste țări au calificat-o drept ”politică”.
Pentru calificările la Euro 2024, Kosovo a ajuns în Grupa I cu Elveția, Israel, România, Belarus și Andorra.
Federația Română de Fotbal nu a știu inițial cum să reacționeze și a precizat că va solicita o opinie oficială pe acest subiect.
Ministerul de Externe a precizat la momentul respectiv, într-un răspuns pentru Euronews, că asociaţiile sportive nu au statutul unor autorităţi publice, ci reprezintă organizaţii non-guvernamentale.
- ”De asemenea, asociaţiile internaţionale de specialitate, așa cum sunt și cele din fotbal, nu constituie organizaţii interguvernamentale, ci organizaţii non-guvernamentale internaţionale. (…) Participarea la competiții a unor sportivi sau echipe din România, alături de reprezentați ai provinciei Kosovo, precum și organizarea de competiţii sportive în România, cu participarea unor reprezentanţi ai asociațiilor sportive ale entităţii respective, nu implică și nu poate avea ca efect recunoașterea de către România a statalităţii Kosovo” – răspunsul oficial al MAE, oferit jurnaliștilor Euronews.
Federația de Fotbal din Kosovo, FFK, citată de Balkan Insight, a declarat că a cultivat întotdeauna „spiritul de cooperare cu toate federațiile membre UEFA, inclusiv cu cele din țări care nu au recunoscut independența țării noastre”.
„Vom întâmpina România pe stadionul de la Priștina ca pe orice alt rival și ne așteptăm ca și formația română să facă același lucru (în returul din România). Fotbalul unește oamenii și țările și acesta este motto-ul UEFA în sine”, a adăugat FFK.
Și alte țări care nu au recunoscut Kosovo au jucat meciuri cu selecționata provinciei.
În 2016, echipa națională a Ucrainei a refuzat să joace pe terenul propriu un meci de calificare la Cupa Mondială împotriva Kosovo, așa că locul de desfășurare a partidei a fost mutat la Cracovia, în Polonia.
Kosovo a mai jucat până acum, fără alte probleme, și cu alte țări care nu au recunoscut-o, inclusiv cu Grecia și cu Cipru.
O altă situație a apărut în raport cu Spania, care a anunțat înaintea meciului cu Kosovo din 2021 că nu va permite arborarea drapelului kosovar și că va considera Kosovo un ”teritoriu” în aceste calificări. Meciul a decurs, însă, fără probleme.
Tensiunile se păstrează însă în raport cu Serbia. Agenția Anadolu citează o scrisoare recentă a Belgradului către UEFA în care susține că cluburile sale sportive din nordul Kosovo sunt supuse presiunilor și amenințărilor.
„Instituțiile de la Pristina îi împiedică pe fotbaliștii sârbi și profesioniștii din sport să se antreneze pe propriile lor stadioane și nu permit turnee cu caracter local”, se arată în documentul citat, care mai cere UEFA să solicite oprirea presiunilor asupra cluburilor sârbe.
Ministrul Culturii, Tineretului și Sportului din Kosovo, Hajrulla Ceku, a declarat că faptele au fost denaturate în scrisoarea Federației Sârbe de Fotbal.
Kosovo este locuit predominant de albanezi și reamintim că s-a rupt de fosta Iugoslavie în 1999, după un război sângeros cu sârbii, urmat de un alt conflict între sârbi și NATO, declarându-și independența în 2008. Dar Serbia și alte state, printre care și România nu au recunoscut-o până în prezent.
De spus ar mai fi că, potrivit unor jurnaliști din Kosovo, mulți dintre locuitori ar fi preferat ca echipa națională care să reprezinte provincia să fie naționala Albaniei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii