De ce a lăsat Klaus Iohannis elefantul să treacă de Cotroceni?
Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe data de 1 aprilie o lege inițiată de PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită integral prejudiciul. În mod inexplicabil, șeful statului nu și-a exercitat dreptul constituțional de a retrimite în Parlament, deși în aceeași zi a întors legea Romexpo.
Ambele legi au trecut de cotrolul Curții Constituționale și ambele au ajuns pentru prima dată la Cotroceni. Prin urmare, în ambele cazuri putea acționa identic, adică să uzeze de dreptul constituțional de a retrimite o dată legea Parlamentului. A făcut-o doar în cazul Romexpo, dar a promulgat legea care-i scapă pe evazioniști de închisoare.
Doar câțiva reprezentanți ai oamenilor de afaceri, o mână de magistrați și ceva lideri de la USR PLUS au vociferat la momentul respectiv, acuzând că noua lege reprezintă o invitație la evaziune fiscală.
În rest, omerta transpartinică, de sus până jos. Nici presa mogulilor nu l-a tras de mânecă pe tema evaziunii fiscale, din motive lesne de bănuit. De o lună de zile, în România s-a dat oficial liber la evaziune fiscală iar președintele s-a întors pe partea cealaltă. Nici criza politică majoră din Guvern nu l-a trezit până ieri.
Când l-am întrebat, marți, la Cotroceni, de ce n-a întors legea în Parlament, președintele Klaus Iohannis a oferit pe post de explicații un neadevăr cam grosolan: ”În momentul respectiv, ciclul se încheiase”.
Șeful statului a mai spus că ”acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze fără probleme o îmbunătățire a aceste legi și cu bucurie voi semna și o lege care corectează eventualele erori”.
Adevărul este că ”ciclul” nu se încheiase câtuși de puțin. Legea, inițiată de fostul deputat Cătălin Rădulescu, omul lui Dragnea, fusese votată în ultimele zile ale fostului Parlament, controlat de PSD. Trecuse într-adevăr de controlul Curții Constituționale, dar asta nu-l împiedica pe șeful statului ca, odată ajunsă pe masa lui, să întoarcă legea în noul Parlament și să ceară noii majorități PNL USR PLUS UDMR revizuirea legii.
Constituția îi conferă acest drept și avea chiar obligația să oprească oroarea legislativă gândită de oamenii lui Dragnea cu dedicație pentru borfașii mari și mici de partid.
Așa a procedat, repet, cu legea Romexpo. Și ea trecuse de controlul de constituționalitate, dar a întors-o totuși în Parlament pentru revizuire chestionând trecerea unui teren valoros cu titlu gratuit în beneficul unei afaceri private. Totuși, în aceeași zi promulga fără nici o explicație legea inițiată de PSD în sprijinul evazioniștilor. Cum a fost posibil așa ceva? Cum e posibil să tacă atât de multă lume într-un moment atât de grav?
În vigoare deja de o lună de zile, legea reprezintă, dacă vreți, o dezincriminare mascată dedicată tutoror celor care comit acte de evaziune fiscală. Am explicat pe larg și acum o lună cum slăbește statul, reiau aici argumentul principal: oricine este prins că a comis acte de evaziune fiscală, scapă de închisoare dacă în timpul urmăririi penale sau chiar în timpul judecății achită integral prejudiciul, plus un bonus de 20% dacă prejudiciul depășește 100 de mii de euro.
Una peste alta, evazioniștii mari și mici nu mai riscă de o lună încoace absolut nimic dacă fură bani de la stat. Dacă totuși se întâmplă să-i prindă cineva, scot banii din sertar și îi dau înapoi statului, dar nu trebuie nici în acest caz să se grăbească foarte tare. .
Chiar dacă se trezesc cu dosar penal, pot achita prejudiciul oricând pe durata anchetei sau mult mai încolo, în timpul judecării procesului, chiar înainte de sentința finală și tot scapă basma curată.
O asociație a procurorilor a calculat că un proces durează cam șapte ani până la o sentință definitivă, deci evazionistul poate lucra în tot acest timp cu banii datorați statului și să-i dea înapoi doar atunci când riscul condamnării definitive devine iminent.
Însă tot procurorii au atras atenția că în România există peste 1.200.000 de firme active și încă 200.000 cu activitate suspendată, însă doar 250 de procurori și 3000 de polițiști se ocupă la nivelul întregii țări de cazurile de evaziune fiscală.
În anul 2020 deficitul de încasare a TVA a fost cel mai mare din Uniunea Europeană (circa 34%), media europeană fiind de 9.2%, mai arată procurorii. Ei sustin că noile reglementări vor încuraja firmele să își asume riscul de a fi obligate peste 7 ani de la comiterea faptei să plătească taxele și impozitele sustrase, în cazul în care sunt prinse prins de autorități, cu o dobândă globală de 20% și fără a risca să i se aplice o pedeapsă.
Altfel spus, toți evazioniștii de profesie pot fura statul având legea de partea lor. La fel ca în 2017, când au dat OUG 13 pentru a dezincrimina abuzul în serviciu, cu dedicație pentru Liviu Dragnea, pesediștii au dezincriminat odată cu legea lui Rădulescu evaziunea fiscală mare sau mică.
În urmă cu patru ani, Klaus Iohannis s-a dus peste Guvern, în ședință, și le-a atras atenția pesediștilor asupra ”elefanților” din încăpere, un fel de a-i transmite premierului de atunci că are o mare problemă cu OUG 13, care a scos atunci mii de oameni în stradă, și trebuie să o rezolve.
Legea pesedistă care îi scapă pe evazioniști de închisoare este tot o dezincriminare mascată a unei infracțiuni grave, care vlăguiește de resurse statul român, tot un elefant marca PSD. De această dată, președintele Klaus Iohannis a trecut călare pe elefant, iar suspect de multă lumea a întors capul în partea cealaltă, prefăcându-se că nu avem nici o problemă cu asta.
Nu știm de ce președintele a lăsat elefantul să treacă de Cotroceni. Nu putem decât specula. Poate liberalii au vrut și ei legea, poate s-a deschis o poartă cu dedicație pentru marii evazioniști, poate s-a gândit că e utilă pe durata pandemiei pentru a nu umple țara cu dosare penale deschise împotriva a mii de firme care abia se mai târăsc de pe o zi pe alta sau poate că nu-i mai pasă foarte tare, fiind deja în al doilea an din ultimul său mandat la Cotroceni.
În orice situație, nu văd cum o lege care invită la evaziune servește interesul public, la fel cum nu prea înțeleg de ce Guvernul nu se grăbește să închidă această poartă larg deschisă celor care vor să fure bugetul statului.
PS: Mai mulți juriști atrag atenția că efectele acestei legi vor fi distrugătoare, întrucât funcționează ca o aminstie mascată. În penal se aplică principiul legii mai favorabile, deci și cei care au comis evaziune fiscală înainte de promulgarea legii dar nu au încă o sentință definitivă, pot scăpa de închisoare dacă achită integral prejudiciul. Această oroare legislativă va avea efecte letale pe termen lung, un adevărat OUG 13 pe zona de fiscalitate cu diferența că nu mai poate fi oprită. Este în vigoare de o lună și produce efecte.
Citește și
Cum slăbește statul sub Klaus Iohannis
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
83 comentarii