De ce a pierdut Barna la scor rușinos
Candidatul USR/PLUS, Dan Barna, se află la peste 10 procente în spatele Vioricăi Dăncilă, după ce au fost numărate oficial peste 84% din voturi. Voturile din diaspora nu-l mai pot salva de la o înfrângere rușinoasă, mult sub scorul excelent obținut de Alianță la europarlamentare, de 22%. Barna se târăște azi la 13%-14%, sub potențialul celor două partide. Altfel spus, nu l-a votat nici măcar propriul electorat.
N-ar fi prima dată când Barna se confruntă cu această problemă teribilă pentru orice politician care speră să tracă de testul major al votului. Propriul său partid a manifestat rezerve majore când l-a ales președinte și a avut nevoie de diverse artificii pentru a se asigura că rămâne în fruntea partidului.
Barna a ratat locul doi la prezidențiale din cauza lipsei de curaj, de experiență și de viziune politică. N-a convins nici măcar pe ai lui că dispune de capacități de lider autentic, că este potrivit pentru cea mai înaltă funcție în stat. Frica de a intra la guvernare, de a-și asuma decizii în momente grele au adâncit neîncrederea.
Candidatul USR / PLUS nu avea altă șansă decât să-l provoace mereu pe principalul său rival, Klaus Iohannis, și să explice publicului de ce este mai bun decât președintele în funcție și de ce vrea să-l schimbe.
Barna nu putea lua voturi decât de la președintele în funcție, nu de la PSD sau Viorica Dăncilă, iar pentru asta trebuia să convingă publicul că este mai ferm, mai puternic și mai determinat decât el. Lăsați proiectele, programele, promisiunile, ele nu contează prea mult dacă lipsește talentul politic.
Alegătorii votează la prezidențiale oameni în carne și oase, care inspiră sau nu încredere. Prin tot comportamentul său din campanie, candidatul USR/PLUS s-a dovedit în cele din urmă chiar mai ezitant, mai puțin pregătit și un politician mai gol de conținut decât părea la prima vedere.
Pe Dan Barna nu l-a învins nici Viorica Dăncilă, nici sistemul, nici Klaus Iohannis, ci chiar alegătorii lui. Ei înainte de toate nu l-au recunoscut de lider și n-au fost deloc convinși că este persoana potrivită pentru a ocupa funcția de președinte al României.
În politică, se dovedește încă o dată că liderii nu pot fi făcuți, dacă nu se nasc înzestrați cu capacități de conducător, cu instinct politic și spirit de luptător.
Acum, rămăne de văzut dacă va reuși să se mențină în fruntea USR și dacă PLUS va profita de această înfrângere pentru a schimba raportul de forțe în Alianță, cum deja se pregătește să o facă.
PS: Asta nu înseamnă câtuși de puțin că că Dan Barna este lipsit de orice calități politice, le-a dovedit tot el ducând partidul la un scor bun la europarlamentare. A venit din mediul privat, unde a arătat anumite abilități și tot acolo s-au văzut unele vulnerabilități. Dar a dorit prea mult, prea repede, arzând etape. A vrut să sară direct în vârful ierarhiei, fără să fie nici prea bine pregătit, nici vreun fenomen politic pe care să-l oprească lumea pe stradă.
Citește
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
139 comentarii