De ce a pierdut Kamala Harris
Democrata Kamala Harris a eșuat în tentativa de a deveni prima femeie președintă și prima femeie de culoare care conduce Statele Unite, după ce a pierdut cursa pentru Casa Albă în fața republicanului Donald Trump. Insuccesul vicepreședintei democrate se datorează, printre altele, campaniei neconvingătoare pe care a dus-o, neputinței de a atrage bărbații tineri și independenții, precum și alegerii greșite a partenerului de candidatură.
Explicațiile eșecului
Pentru foarte mulți analiști americani, înfrângerea Kamalei Harris a venit ca o surpriză. În foarte multe dintre sondajele preelectorale, democrata se afla înaintea lui Trump, fondurile ei de campanie le-au eclipsat pe cele ale republicanului (ea a primit donații de peste un miliard de dolari, un record), iar entuziasmul care a înconjurat candidatura ei părea că va fi suficient să-l pună cu botul pe labe pe fostul președinte.
De aceea, eșecul ei de a ajunge în Biroul Oval a fost cu atât mai neașteptat.
Comentatorii de peste ocean încearcă acum să înțeleagă unde a clacat Harris și de ce pariul ei prezidențial nu s-a materializat.
Care sunt așadar principalii factori care au dus la înfrângerea Kamalei Harris?
Economia. Kamala Harris a intrat în cursa prezidențială cu câteva handicapuri majore. Cel mai important dintre ele a fost economia. În ciuda datelor oficiale economice optimiste, americanii se confruntă cu prețuri mari în magazine, cu o piață imobiliară exorbitantă, cu costuri ridicate la serviciile medicale, la împrumuturile bancare etc. În repetate rânduri, analiștii au atras atenția că americanii de rând trăiesc de la un salariu la altul, că nu-și permit să plece în vacanțe sau să-și cumpere o locuință la un preț decent. Team Kamala nu a răspuns adecvat acestor îngrijorări, iar planurile ei economice nu au oferit alegătorilor speranța că ea poate aduce din nou prosperitatea mult visată. Mesajul ei economic nu a fost clar, iar acest lucru i-a neliniștit pe votanții îngrijorați.
Imigrația ilegală. Un al doilea dezavantaj semnificativ pentru democrată a fost imigrația ilegală. După preluarea puterii în 2021, Administrația Biden a relaxat multe dintre reglementările dure pe care Trump le implementase pentru a stopa avalanșa de imigranți ilegali la frontiera de sud.
Mai mult, Harris a fost numită responsabilă cu problema imigrației la granița cu Mexicul, dar a eșuat lamentabil în rezolvarea acestei chestiuni. Este de notorietate faptul că vicepreședinta a ignorat aproape complet criza semnificativă creată în sudul Americii și a evitat mult timp chiar și să viziteze zona. Promisiunile ei electorale că va rezolva problema imigrației au fost percepute de alegători ca disperate și mult prea întârziate.
Bărbații negri, hispanici, independenții. Kamala Harris a pierdut o mare parte dintre alegătorii tradiționali ai democraților, între care tinerii de culoare, cei hispanici și independenți.
Aceștia s-au îndepărtat de Partidul Democrat, care nu a răspuns temerilor lor privind costurile ridicate ale nivelului de trai, lipsa oportunităților economice sau siguranței zilei de mâine.
Sondajele efectuate la ieșirea de la urne au indicat și pierderea suportului printre femeile din suburbii, dar și incapacitatea lui Harris și a democraților de a convinge republicanii moderați și cei anti-Trump să li se alăture.
Partidul Democrat. Formațiunea democrată s-a îndepărtat în ultimii ani de la mesajul ei moderat și a alunecat spre extrema stângă, cu grupurile radicale și progresiste, foarte vocale, dominând partidul.
Politicile radicale promovate de acestea, între care cele legate de identitatea de gen, accesul băieților în competițiile fetelor sau agenda DEI (diversitate, egalitate, incluziune), nu au fost acceptate de alegători. Curentul woke, care a fost în centrul războiului cultural din America în ultimul deceniu, pare că a suferit o înfrîngere brutală.
Iar Kamala Harris a fost asocită cu aceste idei radicale, ea însăși fiind susținută în aventura ei electorală eșuată de extremiștii de stânga care influențează în prezent agenda Partidului Democrat.
Joe Biden. Kamala Harris a vorbit constant în timpul campaniei electorale despre faptul că reprezintă schimbarea. Declarațiile ei au fost însă deseori luate peste picior de cei care spun că ea este vicepreședinta Americii de aproape patru ani, iar democrații au condus Casa Albă, cu excepția primului mandat al lui Trump, din 2008 încoace. În aceste condiții, afirmațiile democratei că este simbolul unei noi generații de lideri americani au fost considerate cel puțin ipocrite.
De asemenea, Harris nu a putut îndepărta de ea eticheta că este parte integrală a actualei administrații, care este văzută de americani în culori negative. Ea nu a avut puterea de a se separa de un președinte extrem de impopular, ale cărui rate de fevorabilitate au fost negative, cu mici excepții, pe parcursul întregului său mandat.
Harris a decis să nu-l critice pe Biden sau să se rupă de el – or de politicile Administrației Biden-Harris – în vreun fel semnificativ.
După un început rapid de campanie, ajutată de o mass-media care i-a fost în mare parte simpatetică și chiar disperată să o vadă pe Harris câștigătoare – ceea ce i-a permis să evite interviurile pentru mai mult de o lună – vicepreședinta s-a trezit însă confruntată cu un val de nemulțumiri ale alegătorilor cu privire la elementele mai progresiste ale agendei administrației sale. Iar ea nu a reușit să le răspundă nemulțumiților cu un mesaj clar. Fantoma lui Biden a plutit peste întreaga ei campanie, iar democrata, incapabilă să se separe de eșecurile șefului său, a evoluat într-un cerc vicios din care nu a putut scăpa.
Sonadaje repetate, inclusiv cele efectuate la ieșirea de la urnă, au arătat că alegătorii sunt îngrijorați de direcția greșită spre care se îndreaptă Statele Unite. Harris a fost percepută, pe bună dreptate, ca una dintre piesele acestei mașinării stricate.
În plus, Biden a fost o vulnerabiliate majoră și din punct de vedere politic pentru Harris pe parcursul întregii campanii electorale. El nu a făcut eforturi semnificative să o susțină pe vicepreședintă, nu a militat public pentru ea decât rar, iar atunci când a făcut-o a gafat flagrant, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută, când i-a insultat pe susținătorii MAGA. Nu este de aceea de mirare că unii comentatori cred că el a sabotat cu bună știință campania democratei, fiind încă supărat pentru modul brutal în care a fost scos pe linie moartă de liderii partidului în această vară.
Tim Walz. Alegerea lui Harris pentru postul de vicepreședinte a fost una nefericită. Guvernatorul de Minnesota a fost un candidat nepotrivit, cu un discurs la fel de anost ca al Kamalei, care nu a avut carismă necesară să atragă grupurile demografice cheie – bărbații hispanici, cei de culoare, independenții.
Mulți comentatori cred că Harris a făcut o greșeală majoră alegându-l pe Walz în detrimentul guvernatorului Josh Shapiro din Pennsylvania, cel mai importanmt stat swing în aceste alegeri. Această eroare pare să fi fost până la urmă una fatală.
Kamala Harris. Kamala Harris a fost în final cel mai important adversar al Kamalei Harris. Venită de pe banca de rezervă, fără să câștige niciun vot în alegerile primare și după ce a eșuat lamentabil în alegerile democrate din 2020, Harris a trăit cu iluzia că entuzisamul democraților de după anunțarea candidaturii sale în vară, susținerea vedetelor de la Hollywood și sutele de milioane de dolari care au ajuns în cuferele campaniei sale vor fi suficiente ca să ajungă în Biroul Oval.
Dezavantajele ei au fost însă mult mai mari decât calitățile: trecutul controveresat de procuror, insuccesele ei ca vicepreședintă a Americii, lipsa de substanță a agendei sale, fuga de presă, discursurile fade citite de pe teleprompter, interviurile eșuate în care s-a împiedicat și a gafat flagrant, renunțarea spre finalul campaniei la atitudinea pozitivă și îmbrățișarea unei retorici agresive la adresa lui Trump și a suporterilor acestuia (care reprezintă jumătate din America) etc. Mesajul ei, altădată optimist și încurajator, a devenit spre final cenușiu și negativ.
Mulți americani au arătat că sunt dispuși să ierte greșelile lui Trump: patru acuzații penale, două tenative de demitere și rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului. Ei au vrut să asculte planurile Kamalei de a face America să prospere din nou. Democrata s-a concentrat însă pe atacarea lui Trump, o greșeală văzută acum drept colosală.
Toate acestea, și multe altele, i-au îngropat șansele democratei de a ajunge prima femeie președintă a Americii. Întrr-un final, Kamala Harris a dovedit că un vicepreședinte perceput drept cel mai slab din istoria Americii nu va ajunge liderul Statelor Unite și al lumii libere, chiar dacă presa te copleșește cu titluri pozitive, imaginea ta apare pe coperta revistei Vogue, iar Leonardo DiCaprio, Taylor Swift sau Robert de Niro au anunțat cu mare tam tam că sunt de partea ta. În final, Harris a fost o alegere proastă pentru democrați, un candidat slab care a desfășurat o campanie greșită. Americanii au simțit asta și au pus capăt, de o manieră categorică, ambițiilor sale prezidențiale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.