![Laszlo Tokes](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2020/05/Laszlo-Tokes-e1588693917455-768x514.webp)
De ce a refuzat Înalta Curte să înregistreze un ONG înființat, între alții, de Laszlo Tokes? Asociaţia de solidaritate româno-maghiară din Timişoara anunță că va ataca decizia la CEDO
Asociaţia „15 Decembrie – Ziua Solidarităţii Româno-Maghiare” i se adresează Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins la rândul ei cererea de înregistrare a asociaţiei – a comunicat marţi Biroul de presă al lui László Tőkés, într-un comunicat remis Agenţiei de Presă MTI, citat Rador Radio România.
Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a precizat în comunicat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat cauza organizaţiei civile în data de 5 februarie. Curtea a menţinut hotărârea din primă instanţă a Curţii de Apel Bucureşti, care a refuzat înregistrarea organizaţiei civile. Motivele hotărârii vor fi comunicate în scris la o dată ulterioară.
Comunicatul îl citează pe unul dintre iniţiatori, profesorul universitar şi activistul pentru drepturile omului Gabriel Andreescu, care a calificat decizia Curţii Supreme drept „ruşinoasă”. Avocatul Előd Kincses a anunţat în numele asociaţiei că se va face apel la CEDO în acest caz.
Asociaţia „15 Decembrie – Ziua Solidarităţii Româno-Maghiare” a fost înfiinţată în 2021 de cinci intelectuali eminenţi români şi maghiari – Gabriel Andreescu, Előd Kincses, Florian Mihalcea, Zsolt Szilágyi şi László Tőkés – la Timişoara, cu scopul de a obţine recunoaşterea zilei de 15 decembrie drept zi a izbucnirii Revoluţiei din 1989. Potrivit comunicatului, acest lucru este necesar deoarece „istoriografia oficială şi discursul politic din România operează cu date diferite, eclipsând în mod deliberat rolul decisiv al credincioşilor reformaţi maghiari din Timişoara, al românilor care s-au solidarizat cu ei şi cu pastorul lor, precum şi al localnicilor de alte naţionalităţi şi confesiuni în declanşarea evenimentelor care au condus la răsturnarea dictaturii comuniste”.
De mai bine de trei ani nu s-a putut obţine înregistrarea asociaţiei în registrul naţional al ONG-urilor din România şi, prin aceasta, dobândirea personalităţii juridice. Întrucât denumirea asociaţiei include cuvântul „român”, înregistrarea sa de către tribunal necesită o autorizaţie prealabilă din partea Secretariatului General al Guvernului de la Bucureşti, pe care iniţiatorii nu au obţinut-o.
„Asociaţia civilă înfiinţată a trebuit să se confrunte mai întâi cu o întârziere inexplicabilă, iar în cele din urmă cu un refuz şocant şi revoltător”, se arată în comunicat, amintind că în România numeroase asociaţii şi fundaţii poartă în denumirea lor numele naţiunii române sau altor naţiuni. Se precizează de asemenea că, din lipsa unei „motivări solide”, s-a făcut apel la instanţa de contencios administrativ, însă Curtea de Apel Bucureşti i-a dat dreptate pârâtului în primă instanţă, respingând cauza. Hotărârea Curţii Supreme a României a confirmat acum această decizie în primă instanţă.
Sursa: MTI / Rador Radio România / Traducerea: Blanka Vizi
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.