G4Media.ro

De ce a retras Ludovic Orban ordonanța de urgență care ”regionaliza” fondurile…

Foto: Calea Europeană

De ce a retras Ludovic Orban ordonanța de urgență care ”regionaliza” fondurile europene destinate comunităților locale: era nevoie de schimbarea Constituției

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi o mișcare-surpriză: retrage de la publicarea în Monitorul Oficial ordonanțele de urgență privitoare la fonduri europene pe care guvernul le adoptase în celebra ședință – maraton din 4 februarie. Premierul Orban a invocat ”pârâcioșii” care fac rău României la Bruxelles, dar surse politice au declarat pentru G4Media.ro că ordonanțele oprite de la publicare au primit aviz negativ de la Ministerul Justiției.

Una dintre ordonanțele de urgență cu impact major schimba radical arhitectura instituțională de gestionare a fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune din viitorul cadru financiar al UE (2021-2027). Principala modificare față de situația actuală era descentralizarea completă a gestionării fondurilor din Programul Operațional Regional (POR), adică acea linie de finanțare adresată comunităților locale și din care, de obicei, atrag fonduri europene primăriile. Descentralizarea însemna ca Ministerul Dezvoltării să își piardă calitatea de gestionar al POR în favoarea celor opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR), în coordonarea Ministerului Fondurilor Europene.

Problema semnalată de Ministerul Justiției în avizul dat e că aceste Agenții de Dezvoltare Regională sunt acum ONG-uri (fondate de primării și consilii județene) care nu pot îndeplini funcția de autoritate de management (AM), pentru că pot deveni autorități de management doar autoritățile publice.

Or, arată Ministerul Justiției, cele opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR) nu pot deveni autorități publice decât prin modificarea Constituției, care în acest moment nu prevede existența unor autorități publice la nivel regional, ci doar la nivel central sau de județ.

Ordonanța de urgență ar fi trebuit să rezolve exact această problemă: să găsească soluții care să le permită ADR-urilor să devină ordonatoare de credite ale bugetului de stat. Avizul negativ de la Ministerul Justiției a arătat că acest lucru nu poate fi realizat.

Foto: Cele opt regiuni de dezvoltare (Sursa: Calea Europeană)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Adica de incompetenti!

    • Nu este adevarat ce scrie in articol. Nu stim de ce a fost respinsa OUG, insa organismele private pot sa fie Autoritati de management in aceasta perioada de programare cel putin. Oricum, regulamentele pentru 2021-2027 nu sunt batute in cuie inca.

    • Exact, de prost!

  2. Ce vorbiti?
    Ia vedeti aici: https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/what/glossary/m/managing-authority
    Articolul 123 (Regulamentul UE 1303/2013 referitor la fondurile europene): Desemnarea autorităților(1) – Fiecare stat membru desemnează drept autoritate de management, pentru fiecare program operațional, o autoritate publică națională, regională sau locală sau un organism public național, regional sau local sau un organism privat.

    Autoritatea de management poate sa fie si o organizatie privata, daca guvernul decide astfel.

  3. Ministerul Justiției plin cu juriști foarte importanți, a fost ocupat cu găsirea scuzelor pentru a nu avea alegeri în două tururi pentru primari și președinți de CJ. Și, să nu uităm de ordonanța 13 și toate specialitățile din ultimii trei ani. Cine zice că autoritățile de management trebuie să fie autorități publice? Regulamentul European, NU!
    Regulamentul 1303/2013 – Articolul 123 „Desemnarea autorităților (1) Fiecare stat membru desemnează drept autoritate de management, pentru fiecare program operațional, o autoritate publică națională, regională sau locală sau un organism public național, regional sau local sau un organism privat. Aceeași autoritate de management poate fi desemnată pentru mai multe programe operaționale.”

    • Doar asta nu au facut! A incercat si dragnea porcaria asta. Cred ca au in guvern un ins care tot strecoara asta. Poate se trezesc cei din armata si servicii .Sunt alienati care vor impartirea Romaniei si neintelegeri cu etniile. De ce asmute spiritele? Si tentativa se pedepseste sau are imunitate in CS AT

  4. Doar asta nu au facut! A incercat si dragnea porcaria asta. Cred ca au in guvern un ins care tot strecoara asta. Poate se trezesc cei din armata si servicii .Sunt alienati care vor impartirea Romaniei si neintelegeri cu etniile. De ce asmute spiritele? Si tentativa se pedepseste sau are imunitate in CS AT

    • Gheogica, lasa aberatiile si vezi comentariile de mai sus. Nu are treaba CSAT cu fondurile europene si nici alea cu ce te aberezi matale. Putina informare nu strica.

  5. Mafia centralista loveste din nou.