De ce a scăpat Meleșcanu de dosarul penal deschis după ce şi-a numit fiul vitreg consul la Strasbourg/ L-a salvat decizia CCR privind dezincriminarea abuzului în serviciu prin încălcarea de legislație secundară
Parchetul General a clasat acuzația de abuz în serviciu care îl viza pe actualul preşedinte al Senatului şi fost ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, întrucât s-a constatat că acesta a încălcat două ordine de ministru, dintre care unul emis chiar de el, se arată în ordonanța de clasare a Parchetului general.
CCR a dezincriminat însă, în 2016, abuzul în serviciu prin încălcarea de legislație secundară, adică hotărâri de guvern, ordine de ministru etc.
Procuroarea Daniela Matei, cea care a instrumentat dosarul, a ajuns la concluzia că ”făptuitorul Meleșcanu Teodor-Viorel a cauzat, în exercitarea atribuțiilor de serviciu în calitate de ministru al afacerilor externe, o vătămare a drepturilor și intereselor legale ale persoanei vătămate Popovici Vasile-Gheorghe”.
Meleşcanu a fost reclamat în vara lui 2018 de profesorul universitar Vasile Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, că şi-a numit fiul vitreg consul general la Strasbourg în locul lui, deși profesorul câștigase postul prin concurs, în decembrie 2016. Sorin-Adrian Pîrvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu, a fost numit consul la Strasbourg de către Guvern, pe 28 iunie 2018, sub semnătura fostului premier Viorica Dăncilă și a fostului ministru de Externe, Teodor Meleșcanu.
Procuroarea a constatat că Meleșcanu a încălcat ordinul ministrului Lazăr Comănescu și procesul-verbal al concursului prin care profesorul Vasile Popovici a fost declarat câștigător pentru postul de consul general la Strasbourg.
În plus, Meleșcanu a încălcat ordinul emis chiar de el în 2017 prin care stabilea că un diplomat trebuie să aibă 10 ani vechime ca să poată fi numit consul general. Or, fiul vitreg al lui Meleșcanu, Sorin Pîrvulescu, a intrat în diplomație abia în 2013 și a fost numit consul general în 2018. Pîrvulescu a fost un an consul la Cahul în Republica Moldova, apoi consul în Luxemburg. Înainte de 2013, a lucrat timp de 3 ani la Senat ca director la achiziții.
Procuroarea Matei a contrazis MAE condus de Meleșcanu, după ce prin 2 adrese către Parchet din 30 octombrie 2018 și 22 iulie 2019, ministerul a comunicat că acel concurs din decembrie 2016 câștigat de profesorul Popovici ar fi fost unul consultativ.
Parchetul a clasat și cea de-a doua acuzație care îl viza pe Meleșcanu, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane (fostul conflict de interese). Aici, procuroarea Matei a constatat că, după ce profesoul Vasile Popovici a formulat plângere la parchet, fiul vitreg al lui Meleșcanu, deși a fost numit consul la Strasbourg, nu a mai plecat la post și a cerut să revină la jobul de la Senat. Pîrvulescu trebuia să plece la post pe 26 septembrie 2018 și, pe 24 septembrie același an, a anunțat că <<nu putea să preia funcția din ”motive personale” și că, pe de altă parte, la aceeași dată urma să își reia activitatea la Senatul României>>.
Vasile Popovici a formulat plângere împotriva deciziei de clasare emisă de Parchetul general. El este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara unde predă cursuri de literatură, cultură şi civilizaţie franceză. El a fost consul general al României la Marsillia (1998-2002), consilier de comunicare la Ambasada României la Paris (2002-2005), ambasador al României în Maroc (2005-2011) şi ambasador al României în Portugalia (2011-2016).
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii