G4Media.ro

De ce a trimis Biden un submarin înarmat cu rachete Tomahawk în…

Sursa Foto: US Navy

De ce a trimis Biden un submarin înarmat cu rachete Tomahawk în Orientul Mijlociu

Statele Unite au trimis un submarin cu propulsie nucleara, care transportă 154 de rachete de croazieră din clasa Tomahawk, în Orientul Mijlociu, în urma unei serii de atacuri cu drone asupra bazelor sale din regiune de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, precum și al amenințărilor proferate la adresa intereselor americane și israeliene din zonă. Desfășurarea USS Florida în zonă face parte din eforturile Casei Albe de a descuraja Iranul și acoliții săi regionali în cazul în care încearcă escaladarea conflictului ce opune statul evreu organizației teroriste palestiniene. Cum ar putea răspunde cei din „axa raului” spectacolului de forță al americanilor?

Spectacol de forță

Submarinul USS Florida a trecut duminică prin Canalul Suez și s-a alăturat grupului de atac condus de portavionul USS Eisenhower în Marea Roșie. “La 5 noiembrie 2023, un submarin din clasa Ohio a sosit în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA,” se arată într-un comunicat al U.S. Central Command postat pe X.

“Zona de responsabilitate” este formată din limite geografice în care SUA are autoritatea de a planifica și desfășura operațiuni. Zona se întinde de la Cornul Africii până în Asia Centrală și este supravegheată de Comandamentul Central pentru a proteja interesele de securitate americane.

Mișcarea neobișnuită de a anunța public poziția unui submarin nuclear a fost văzută de unii comentatori ca un mesaj direct către Iran. De altfel, submarinul transportă 154 de Tomahawk, rachete de croazieră cu o rază de acțiune de peste 1.600 de kilometri, ceea ce înseamnă că sunt capabile să lovească orice punct din Orientul Mijlociu, inclusiv teritoriul republicii islamice.

USS Florida a fost folosit anterior pentru a trage zeci de rachete Tomahawk către ținte de apărare aeriană libiană în 2011, în timpul operațiunii NATO care a dus la răsturnarea liderului de la Tripoli, Muammar Gaddafi.

Sosirea USS Florida în regiune vine în contextul în care două grupuri de portavioane au fost dislocate deja în regiune în urma izbucnirii războiului dintre Israel și gruparea militantă islamică care guvernează Fâșia Gaza.

Așa cum au afirmat oficialii americani în octombrie, trimiterea celor două grupuri navale de atac a fost făcută “pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului sau orice efort de extindere a acestui război în urma atacului Hamas.”

USS Eisenhower şi navele sale de escortă – între care distrugătoare și crucișătoare – s-au alăturat USS Gerald R. Ford și grupului său de atac, aflat deja în apropiere de Italia, într-un show de forță menit să demonstreze angajamentul americanilor de a sprijini cel mai important aliat al lor din Orientul Mijlociu în contextul asaltului brutal lansat de gruparea teroristă palestiniană la 7 octombrie.

“Creșterea poziției forțelor americane semnalează angajamentul ferm al Statelor Unite față de securitatea Israelului și hotărârea noastră de a descuraja orice actor statal sau non-statal care încearcă să escaladeze acest război,” a afirmat la momentul respectiv secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Eisenhower poate transporta peste 60 de avioane, inclusiv aparate de luptă F/A-18, în timp ce Ford poate desfășura mai mult de 75 de aeronave de atac și intercepție.

Portavioanele Eisenhower și Ford reprezintă doar o parte din ajutorul militar pe care Administrația de la Washington îl oferă partenerilor israelieni, așa cum am scris într-o analiză recentă. (https://www.g4media.ro/cum-răspunde-armata-sua-la-criză-din-orientul-mijlociu-portavioane-forțe-speciale-interceptoare-pentru-domul-de-fier-israelian.html)

Potrivit CNN, navele de război americane nu sunt destinate să se alăture confruntărilor din Gaza sau să participe la operațiunile Israelului, dar prezența a două dintre cele mai puternice nave ale Marinei SUA este menită să transmită un mesaj de descurajare Iranului și grupărilor din regiune sprijinite de Iran, cum ar fi Hezbollah ce operează din Liban.

Desfășurările portavioanelor sunt “parte a efortului nostru de a descuraja acțiunile ostile împotriva Israelului sau orice eforturi de extindere a acestui război după atacul Hamas asupra Israelului,” a precizat Austin.

De altfel, Administrația Biden a indicat că portavionul Eisenhower și grupul său de luptă nu vor fi în regiune pentru a se angaja în activități de luptă în numele Israelului. “Nu există nicio intenție sau plan de a desfășura trupe americane în Israel,” a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate de la Casă Albă.

“Urmărim foarte serios interesele noastre de securitate națională în regiune,” a afirmat el, menționând că scopul întăririi forței este acela “de a acționa că un factor de descurajare pentru orice alt actor, inclusiv pentru Hezbollah, care ar putea crede că extinderea acestui conflict este o idee bună.”

Pe lângă grupurile navale de luptă Eisenhower și Ford, zeci de avioane din US Air Force au primit ordin să întărească escadroanele de aparate A-10, F-15 și F-16 aflate deja la bazele din Orientul Mijlociu. Departamentul american al Apărării a anunțat, de asemenea, că este gata să adauge mai multe avioane dacă este necesar. În plus, Comandamentul Central a publicat o imagine a unui bombardier B-1 cu capacitate nucleară, care operează, de asemenea, în Orientul Mijlociu.

SUA accelerează, de asemenea, transportul de muniții și interceptoare pentru sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului, cel mai avansat sistem de apărare aeriană care funcționează astăzi în lume, conceput pentru a proteja împotriva unei game variate de rachete cu rază scurtă de acțiune. În total, SUA au desfășurat sau redirecționat peste 17.350 de militari în regiune începând cu 7 octombrie. Acestea îi includ pe soldatii si marinarii din grupurile navale de atac, trupe terestre și grupul amfibiu Bataan. (https://www.foxnews.com/world/us-military-deploys-nuclear-powered-submarine-middle-east)

Sosirea submarinului cu propulsie nucleară USS Florida face parte din aceleași eforturi ale americanilor de a descuraja adversarii regionali.

O navă de luptă formidabilă

USS Florida, un submarin din clasa Ohio – printre cele mai formidabile nave de război construite vreodată – patrulează așadar în prezent apele din jurul Orientului Mijlociu, a anunțat armata americană.

Submarinele din clasa Ohio sunt “fără îndoială cele mai puternice nave trimise vreodată pe mare,” susține producătorul său său, General Dynamics Electric Boat.

Navele lungi de 170 de metri – dintre care 18 sunt operate de US Navy – patrulează în diferite regiuni de pe glob, purtând încărcături utile de rachete cu rază lungă de acțiune și torpile antisubmarine. Submarinele de 18.750 de tone sunt propulsate de reactoare nucleare, având un echipaj de aproximativ 150 de marinari și pot atinge adâncimi de circa 250 de metri la o viteză de peste 25 de noduri. “Fiecare dintre aceste nave oferă Marinei o combinație de neegalat de invizibilitate, capacitate strategică și de operare superioară,” afirmă producatorul.

Submarinele sunt special concepute pentru a efectua patrule pe termen lung pentru a descuraja acțiunile militare ale adversarilor, potrivit Marinei SUA. În medie, navele sunt în patrulare timp de aproximativ trei luni înainte de a fi retrase în porturi pentru o lună de întreținere.

Navele, cunoscute sub denumirea de “boomers,” pot transporta două duzini de rachete balistice Trident, care sunt capabile să transporte arme nucleare de 500 de kilograme la peste 1.600 de kilometri, precum și torpile anti-submarin Mark 48. Submarinele din clasa Ohio pot transporta până la 24 de rachete balistice, cu câte 12 focoase fiecare și pot crea daune echivalente cu distanța a aproximativ 192 de orașe separate sau alte ținte.

Nu este clar dacă submarinul care operează acum lângă Israel transportă rachete balistice nucleare, a scris Miami Herald.

Publicația a precizat, citându-l pe Tong Zhao, expert la grupul de tip think tank Carnegie Endowment for Internațional Peace, că patru dintre submarine, inclusiv cel dislocat în Orientul Mijlociu, au fost reamenajate pentru a fi înarmate cu rachete de croazieră, care nu transportă încărcături nucleare.

Submarinele sunt o componentă de bază a triadei nucleare a Americii, un mecanism militar cu trei direcții pentru desfășurarea armelor nucleare de pe uscat, aer și mare, potrivit Departamentului de Apărare. Pe lângă submarine, mecanismul mai include rachete balistice terestre și bombe nucleare aflate la bordul bombardierelor strategice.

În ceea ce privește decizia liderilor militari americani de a dezvălui locația USS Fkorida, Zhao a descris-o că fiind „neobișnuită.”

„Submarinele se bazează în general pe secretomanie pentru a-și menține supraviețuirea și eficacitatea militară”, a spus Zhao. „Statele Unite nu dezvăluie deseori în mod public locația submarinelor sale, decât pentru a trimite un semnal de descurajare potențialilor adversari.”

O dezvăluire similară a fost făcută în octombrie anul trecut, când s-a aflat că un submarin cu propulsie nucleară patrulează în Golful Persic, potrivit NBC News. Anunțul ar fi avut scopul de a trimite un mesaj adversarilor americani din regiune, in special Iranului.

Cea mai recentă dezvăluire este probabil menită să aibă același efect, a declarat Zhao.

„Rolul său în regiune este cel mai probabil să consolideze prezența capacităților convenționale de lovitură de precizie a SUA, ceea ce ar ajută la descurajarea altor jucători regionali să exploateze situația volatilă și să întreprindă atacuri împotriva forțelor israeliene sau americane din regiune,” a adăugat expertul.

Riscuri de extindere

Așa cum am menționat anterior, unul dintre motivele principale care a stat în spatele deciziei oficialilor americani de a trimite submarinul USS Florida în regiune a fost acela de a descuraja actorii regionali, în principal Iranul și acoliții săi, de a încerca extinderea conflictului din Gaza.

Este ceea ce a afirmat și Eric Brewer, expert în politicile armelor nucleare la Nuclear Threat Initiative, care a afirmat pe X: „Nu recurgi la tipurile de desfășurare (și mesaje) pe care administrația le face în regiune în acest moment, decât dacă ai motive întemeiate să vă faceți griji.”

Jonathan Lord, directorul Middle East Security program la grupul Center for a New American Security, a declarat că, având în vedere raza de acțiune a rachetelor Tomahawk, precum și capacitățile submarinului, desfășurarea USS Florida este „probabil concentrată mai mult pe amenințările din și în jurul Mării Mediterane. Acestea fiind spuse, aceste rachete pot ajunge mult mai departe decât nordul Libanului.”

TIME a reamintit că gruparea militantă libaneză Hezbollah a amenințat în mod repetat că ar putea escalada atacurile asupra Israelului. Aceasta deși, într-un discurs ținut vinerea trecută, liderul grupării, Hassan Nasrallah, nu a declarat război statului evreu. Până acum, grupul, care are zeci de mii de luptători și un arsenal de peste 100.000 de rachete, a tras cu rachete și drone în nordul Israelului, și a făcut schimb de focuri cu forțele israeliene la granița dintre Liban și Israel.

De partea sa, Independent s-a referit la amenințarea venită de la Teheran. Publicația a precizat că conflictul din Orientul Mijlociu a adâncit tensiunile dintre SUA și Iran după ce republica islamică a sărbătorit atacul Hamas asupra Israelului.

De la Revoluția iraniană din 1979, liderii iranieni au încercat să submineze influența SUA în Orientul Mijlociu prin construirea propriei coaliții, formată din Hamas, precum și din grupul militant Jihad Islamic Palestinian din Gaza; milițiile afiliate Teheranului din Siria, Irak și Yemen; și Hezbollah din Liban.

Iranul, împreună cu alți membri ai acestei “coaliții a răului,” a sprijinit distrugerea Israelului.

În timp ce Teheranul a negat implicarea directă în atacul din 7 octombrie, iar oficialii americani și alții au spus că este prea devreme pentru a determina rolul exact al Iranului în atacul brutal, un consilier principal al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a sărbătorit atacurile ca pe o “operațiune mândră.”

Riscurile extinderii războiului continuă așadar să rămâne uriașe. În afară de atacurile sporadice lansate de Hezbollah din Liban, alte amenințări vin de Yemen, unde rebelii Houthi au tras rachete și drone asupra Israelului. Iar miercuri, reprezentanți ai rebelilor și oficiali de la Pentagon au confirmat că o drona MQ-9 Reaper a armatei SUA a fost doborâta de militanți în largul coastelor yemenite. Reamintim că rebelii Houthi din Yemen sunt sprijiniți de Iran și din 2014 lupta într-un război civil prelungit cu guvernul oficial al Yemenului – susținut de un alt rival al Iranului, Arabia Saudită.

Alte grupuri susținute de Iran din Siria și Irak au tras, de asemenea, cu rachete și drone înspre bazele militare americane din regiune. Luni, 6 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat că s-au înregistrat 38 de tentative de atac începând cu 17 octombrie, în timpul cărora 46 de membri ai armatei americane au fost răniți.

SUA au răspuns cu două lovituri asupra site-urilor militare legate de Iran din Siria pe 27 octombrie, iar miercuri, după doborârea dronei de supraveghere de rebelii Houthi, avioane de război americane au lovit o unitate de depozitare a armelor folosită de Iran și reprezentanții săi în estul Siriei. Într-o declarație ulterioară, șeful Pentagonului a afirmat că loviturile avioanelor SUA au fost răspunsul la cele peste trei duzini de atacuri asupra site-urilor militare americane din Irak și Siria începând de la mijlocul lunii octombrie.

Bombardamentele americane sunt de altfel în ton cu avertismentele lansate nu de mult de secretarul american de stat, Antony Blinken, și de Lloyd Austin, care au declarat luna trecută că Statele Unite se așteaptă ca războiul Israel-Hamas să escaladeze prin implicarea grupărilor susținute de Iran și au afirmat că Administrația Biden este pregătită să răspundă dacă personalul sau forțele armate americane devin ținta oricăror astfel de ostilități.

“Nu este ceea ce ne dorim, nu este ceea ce căutăm. Nu vrem escaladare,” a afirmat Blinken. “Nu vrem să vedem forțele noastre sau personalul nostru sub focul inamic. Dar dacă se întâmplă, suntem pregătiți pentru asta.”

Aceeași opinie a fost împărtășită și de Austin, care a spus că “ceea ce vedem este o perspectivă a unei escalade semnificative a atacurilor împotriva trupelor noastre și a oamenilor noștri din întreaga regiune.” Șeful Pentagonului a afirmat că SUA au dreptul la autoapărare “și nu vom ezita să luăm măsurile corespunzătoare.”

Blinken a vorbit despre “probabilitatea escaladării” în timp ce a spus că nimeni nu dorește să vadă un al doilea sau al treilea front rezultat ca urmare a ostilităților dintre Israel și Hamas. Șeful diplomației americane a declarat că se așteaptă la “escaladare din partea celor sprijiniți de iranieni, escaladare îndreptată împotriva forțelor noastre, îndreptată împotriva personalului nostru” și a adăugat: “Luăm măsuri pentru a ne asigura că ne putem apăra în mod eficient personalul și că putem răspunde decisiv dacă este nevoie.”

Blinken a remarcat că au fost desfășurate mijloace militare suplimentare în regiune “nu pentru a provoca, ci pentru a descuraja, pentru a clarifica că, dacă cineva încearcă să facă ceva, suntem acolo.”

AP, care a relatat despre avertismentele lui Blinken și Austin, a reamintit că președintele Joe Biden a folosit în mod repetat expresia ‘Nu o faceți!’ pentru a-i avertiza pe inamicii Israelului împotriva încercării de a profita de situația fierbinte din regiune.

Avertismentele oficialilor americani și spectacolul impresionant de forță militară desfășurat de Statele Unite în regiune nu au împiedicat însă atacurile aliaților Iranului împotriva intereselor americane și israeliene. Desfășurarea submarinului cu propulsie nucleară USS Florida este menită să tragă un nou semnal de alarmă. Este interesant de urmărit dacă actorii regionali, în special cei sponsorizați de Teheran, vor fi ținuți la respect de eforturile americanilor de descurajare a extinderii conflictului dintre Israel și Hamas sau vor continua să lanseze atacuri, provocand intensificarea ostilitatilor.

Surse : Miami Herald, TIME, FoxNews, Independent, Haaretz, BBC, NBC News, New York Post, AP, X

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...