G4Media.ro

De ce Aleksei Navalnîi este un pericol real pentru Vladimir Putin –…

sursa foto: Facebook/ Alecsei Navalnii

De ce Aleksei Navalnîi este un pericol real pentru Vladimir Putin – analiza Financial Times

În urmă cu doi ani, un amic rus îmi spunea că Aleksei Navalnîi reprezintă un pericol real pentru Vladimir Putin. Eu eram sceptic. Rusia a rezistat la condamnările internaționale și la sancțiunile economice impuse după anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

Țara tocmai organizase cu succes un Campionat Mondial. Președintele Putin părea bine întărit pe poziție la Kremlin, scrie Gideon Rachman, într-un text publicat The Financial Times.

Dar amicul meu avea dreptate. Prin curajul său, hotărârea sa și flerul lui de investigator, Navalnîi a mobilizat opoziția rusă. A supraviețuit unei tentative de asasinat și s-a întors în Rusia, unde-l așteptau arestarea, încarcerarea și, posibil, moartea.

Exemplul lui a inspirat în acest weekend proteste masive pe tot cuprinsul țării. Indiferent dacă în cele din urmă Navalnîi va izbândi sau va pierde, el reprezintă acum cel mai mare risc cu care s-a confruntat Putin în cele două decenii de când a preluat puterea.

Manifestații masive anti-Putin au mai existat. Mă aflam la Moscova la începutul lui 2012 când mii de oameni au ieșit în stradă contra revenirii la președinție a conducătorului rus. Am fost din nou acolo și vara trecută, când noi demonstrații anti-Putin au fost provocate de măsluirea alegerilor locale.

Dar de data aceasta ceva pare diferit. Actualele proteste au avut loc în peste 100 de localități de pe tot cuprinsul Rusiei – de la Vladivostok pe coasta Pacificului la Irkuțk în Siberia și în Kazan, în Tatarstan. Observatorii experimentați afirmă că nivelul violenței folosite contra protestatarilor este în creștere: polițiștii și-au folosit bastoanele cu mai mult entuziasm, iar unii protestatari au ripostat și ei pe măsură. În 2012 opoziția nu avea un lider evident. Acum are.

Navalnîi și organizația sa au ațâțat furia publicului printr-o investigație extraordinară privind un palat care pare a fi fost construit pentru Putin la malul Mării Negre. Un reportaj filmat și un eseu ilustrat, publicat astfel încât să coincidă cu revenirea dlui Navalnîi în Rusia, el evidențiază opulența extraordinară a palatului.

Reconstituiri făcute pe calculator, bazate aparent pe indiscrețiile unor muncitori nemulțumiți, arată un cazinou, o încăpere pentru dansat la bară, un amfiteatru și un aparent teren de hochei subteran. În comparație cu palatul, complexul Mar-a-Lago al lui Donald Trump arată ca o cocioabă. Suprafața totală a întregului complex rus, filmat din aer cu o dronă, se spune că ar fi de 39 de ori mai mare decât teritoriul statului Monaco.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, afirmă că, deși palatul pare să existe, el nu-i aparține lui Putin. De unde și întrebarea evidentă: cui îi aparține?

Kremlinul încă mai minimalizează rolul lui Navalnîi, prezentându-l drept un personaj prea puțin relevant, iar până de curând refuza să-i pronunțe numele în public. Simpatizanții lui Putin invocă sondaje conform cărora Navalnîi nu se bucură de prea multă susținere, în vreme ce Putin rămâne relativ popular. Însă regimul nu este pregătit să testeze această supoziție, permițându-i lui Navalnîi să candideze.

Putin trebuie să fie zdruncinat, jenat și alarmat de apariția unui rival mai tânăr, mai arătos și mai curajos. Însă aparatul de represiune al statului rus rămâne unul formidabil. Anteriorii lideri ai opoziției au tins să ajungă după gratii, în exil sau morți – de exemplu Boris Nemțov, asasinat lângă Kremlin în 2015.

Nimeni nu pare a se îndoi că Navalnîi va fi întemnițat mai mulți ani. Poate chiar va muri în închisoare. În urma încarcerării sale la revenirea în Rusia, Navalnîi a anunțat pe rețelele sociale că nu are nici o intenție de a se sinucide. A fost mai mult decât o glumă macabră. A fost o tentativă de a dejuca anticipat un eventual anunț al autorităților cum că a murit de propria mână sau într-un accident regretabil.

Există probabilitatea să aibă loc și mai multe demonstrații, chiar mai mari. Putin și aparatul său de sprijin speră probabil că repetatele arestări, demiteri, bătăi și omoruri vor epuiza într-un final opoziția.

O cu totul altă întrebare este dacă și imaginea atent lustruită a conducătorului rus, de cel mai mare apărător al cetățenilor de rând, va putea supraviețui unei asemenea represiuni în masă. În calitate de pasionat de istoria propriei țări, Putin trebuie să știe că regimul țarist a fost zdruncinat de cicluri repetate de protest și represiune, până când a fost în cele din urmă răsturnat.

Întreaga lume va privi cu interes ce urmează să se întâmple în Rusia, dar mai cu seamă China. Putin a format împreună cu președintele Xi Jinping o axă reacționară – contraatacând mișcările pro-democrație peste tot în lume.

Recentele revolte din Hong Kong și Belarus au părut în special amenințătoare, întrucât au avut loc atât de aproape de centrele puterii de la Beijing și Moscova – și ar putea servi drept inspirație opoziției chineze sau ruse.

La Washington, președintele Joe Biden a abandonat politica predecesorului Donald Trump de indiferență calculată față de soarta democrației și drepturilor omului în Rusia. Sub Biden, Casa Albă a cerut eliberarea imediată a lui Navalnîi și a susținătorilor săi.

Kremlinul n-o va asculta. Însă faptul că SUA și-au exprimat sprijinul pentru Navalnîi și pentru proteste îl va înfuria pe Putin. Unul dintre motivele pentru care el o detestă pe Hillary Clinton – și pentru care a pus umărul la înfrângerea ei – este faptul că ea a susținut protestele anti-Putin din 2012.

Mașinăria de represiune a statului rus s-a pus în mișcare. Dar, dincolo de carapacea dură, fragilitatea de substrat a regimului președintelui Putin a devenit din nou vizibilă.

Sursa: The Financial Times/ Articol de Gideon Rachman Rador/ Traducere: Andrei Suba

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Vladimir Putin trebuie să moară!

  2. De ce Florin Badita este un pericol real pentru Klaus Iohannis

  3. Daca folositi asemenea surse ca FT e clar e un fel de A3 de pe la americani ca si model de jurnalism.
    Putin nu are concurent pana moare la electoratul rus, cu doar 1000 de arestari? concurent serios?
    Toata reclama asta miroase necurat si asocierea Germaniei la galagia asta, totul pare aranjat sa il propulseze pe om in postura de principal candidat in epoca post Putin.

    • Timp de opt ani autoritățile ruse l-au arestat, amendat, supravegheat, otrăvit, tocmai pentru că era neimportant.

    • @ Serios FT este o redactie respectabila, nu poate fi comparat sub niciun fel cu A3 care dezinformeaza. Poate vorbesti despre Sputnik sau RT care sunt canale de propaganda, nu des tiri.

    • nu stiu de ce il tot considera rusii pe navalnai un om aflat in slujba altora
      dreacu stie, poate se gandesc la exportul de democratie gen primavarile arabe, la lovilutia de 5 mld USD a maidanezilor din kiev
      doar ca tarul e mai tare in parcare, va rezista

  4. Da, Navalnyi e periculos, actor într-un psy-op elaborat de servicii secrete ambițioase, parte a Panteonului Novichok, mort și înviat, tânăr frumos și liber, fotografiat în diverse ipostaze, la jogging, omul neo al nouliberalismului, imposibil de desprins de imaginea lui de presă, de campania de publicitate, de masivul aparat de propagandă care e presa occidentală, liderul non-politic, imposibil să câștige puterea prin vot, pentru că rușii pun bunăstarea mai presus de Democrație… rușii trebuie să dispară! Surescitații visează omor. Istericii lumii imploră!

    • A fost lasat sa candideze prin 2014 si a obtinut vreo 25%. Cumulat cu razmerita creata de Hillary Clinton ar fi putut sa fie periculos, daca Putin nu avea destula sustinere populara, cun era cu Ceausecu in anii ’80.
      Acuma e o telenovela menita sa va ia gandurile de la saracie si boala.
      Ultimul contracandidat serios a fost Boris Nemtov, pe care rusii l-au executat langa zidul Kremlinului.
      Cumva Putin trebuie separat de masa populara care il sustine. Tovarasii sai din KGB vor face restul destul de repede, cand o sa-l simta slabit pe cracanel.

  5. Mda, Navalnii a fost folosit pentru a scoate lumea in strada. Multi au crezut probabil ca nu va fi arestat sau daca va fi, oamenii se vor mobiliza cu milioanele si vor iesi in strada. Acum, Europa nu mai stie pe unde sa scoata camasa si il trimite pe Borell sa dreaga busuiocul la Moscova, insa uita ca Germania are interese mari cu Rusia. Din pacate, Navalnii s-a sacrificat, iar pentru ca acest sacrificiu sa nu ramana in zadar, ar trebui ca in fiecare weekend lumea sa iasa in strada.

  6. Ce masturbare melancolica aveti bai baeti postaci.
    S-a stravezit prea mult imaginea “Liderului suprem” Si nu il mai simtiti in erectie asa tare?

    Ce se intampla cu voi?

  7. A luat 25 % la alegerile locale in Moscova. Este desigur un potential pericol pentru putere, mai ales ca in spatele lui sint serviciile secrete, stim noi care, ca si in spatele celor care se revolta in Hong Kong.

    • Problema cu cele 25% e ca nimeni nu a tipat ca au fost furate voturile deci atat suport are opozitia in Moscova.
      In rest e probabil chiar mai putin….Rusia e undeva unde era Romania in 1990, au votat cu brio Iliescu cand in Polonia erau reforme structurale in Romania, ex com/ex secu organizau furaciunile dupa modelul KGB/Eltin cand au preluat cei din CDR puterea era prafu de pe toba prin finantele si economia ro.

  8. Problema lui Navalnyi este ca majoritatea rusilor il consideră agent al serviciilor straine cu scopul de a destabiliza Rusia. Nici Kremlinul nu are reputație cine stie ce.

  9. Problema lui Navalnyi este ca majoritatea rusilor sunt blocati, ca mentalitate, la nivelul anilor 1990. In public injura comunismul, in privat juiseaza cu gandul la URSS. Complet idioti. Dovada, trolii de aici.