De ce amenință Trump cu o acțiune la Curtea Supremă / Toate detaliile despre controversa legală din Statele Unite în ce privește numărarea voturilor / Rezultatul final ar putea întârzia câteva săptămâni
Donald Trump a amenințat, în timp ce se proclama deja câștigător chiar înainte de numărarea voturilor, cu o acțiune la Curtea Supremă.
”Ținta noastră acum este de a asigura integritatea (n.r procesului de votare), pentru binele acestei națiuini. Acesta este un moment foarte mare, este o mare fraudă la adresa națiunii noastre. Vreau ca legea să fie aplicată în mod coroect, așa că vom merge la Curtea Supremă a Statelor Unite. Dorim ca votarea să înceteze. Nu dorim să mai fie găsite voturi la 4 dimineața și să fie adăugate la listă. Este un moment foarte trist”, a declarat Trump, după ce s-a declarat câștigător.
La ce s-a referit, totuși, președintele Trump? Sistemul american permite votul anticipat sau prin corespondență, care este însă diferit reglementat de la stat la stat. Unele state iau în considerare votul prin corespondență cu condiția ca plicul să fie expediat cel târziu în ziua votului. Votul este considerat valabil chiar dacă plicul cu opțiunea de vot ajunge ulterior și este introdus în sistem la câteva zile după ce procesul electoral s-a încheiat. (Vezi aici cum se votează prin corespodență în fiecare stat)
În North Carolina, votul prin corespondență începe pe data de 29 septembrie, plicurile pot fi trimise până în ziua alegerilor și primite cel târziu pe data de 12 noiembrie. Procesarea lor începe în ziua alegerilor. În Nevada, votul prin corespodență poate fi solicitat până pe data de 20 octombrie, voturile încep să fie numărare încă de pe data de 19 octombrie. Totuși, plicurile pot fi trimise până în ziua votului dar trebuie să ajungă cel târziu pe data de 10 noiembrie.
Cazul Pennsylvania. În acest stat american, considerat stat – cheie pe harta alegerilor, voturile prin corespondență se procesează în ziua alegerilor, începând cu ora 7 dimineața. Numărarea voturilor poate continua și după ce urnele se închid în ziua alegerilor la ora 20 seara. Voturile exprimate prin corespondență trebuie să ajungă în ziua alegerilor cel târziu până la ora 20 seara.
Curtea Supremă din Pennsylvania a decis să extindă deadline-ul, termenul limită pentru primirea voturilor prin corespondență cu trei zile, altfel spus ele sunt considerate valabile dacă ajung cel târziu pe data de 6 Noiembrie.
Decizia Curții a fost atacată de republicani. Curtea Supremă le-a respins în prima fază solicitarea de a judeca în regim de urgență acest caz, dar speța rămâne totuși pe masa Curții și ar putea decide în favoarea republicanilor. Prin urmare, rezultatul final din Pennsylvania ar putea întârzia zile bune.
În timp ce alte state au început procesarea voturilor prin corespondență în avans, Pennsylvania nu a început procesul de numărare decât în ziua votului. Statul Pennsylvania permite în prezent ca voturile prin corespondență care au data poștei până în ziua alegerilor (sau primite până atunci chiar nedatate) să fie numărate până vineri. Însă voturile primte după ziua de joi vor fi separate de restul până la o decizie a Curții Supreme.
Ce dorește Trump? Președintele american vrea ca voturile prin corespondență care nu au ajuns cel târziu în ziua votului să nu mai fie luate în considerare, adică să nu mai fie introduse în sistem. Altfel spus, procesul de votare să se oprească complet în momentul închiderii urnelor iar voturile prin corespondență care n-au ajuns între timp să nu mai fie introduse în sistem și numărate.
Rivalul său, Joe Biden, a calificat poziția lui Trump drept ”scandaloasă, fără precedent și incorectă” și o încercare de a ”lua drepturile democratice alte cetățenilor americani”.
Miza este uriașă, deorece la acest scrutin peste 100 de milioane de americani au votat în avans, un număr record, la alegerile prezidențiale din 2020.
Sociologul Remus Ștefureac a explicat pentru G4Media.ro că războiul juridic ar putea amâna deznodământul alegerilor cu câteva săptămâni.
- ”Invocarea de către președintele Trump a riscului de fraudare nu este o banală retorică electorală, ci este un mesaj atent calculat, care are în spate o argumentație și o strategie juridică. Punctul fierbinte îl reprezintă acele voturi prin corespondență din unele state care le acceptă dacă au data de expediție până în ziua votului, chiar dacă ele sunt recepționate de autorități la câteva zile după ziua votului. Trump spune că aceste voturi care n-au fost procesate până la închiderea urnelor nu mai trebuie numărate pentru că riscă să fie fraudate, democrații spun că trebuie numărate pentru că sunt exprimate legal. Dacă Trump reușește să aducă argumente pentru a susține ideea unei controverse juridice acceptabile pentru Curtea Supremă, atunci deznodământul alegerilor s-ar putea prelungi cu multe săptămâni”, spune Ștefureac.
Au existat fraude în trecut? Potrivit BBC, numeroase studii realizate la nivelul statelor americane arată că, deși au existat cazuri izolate, frauda electorală este foarte rară. Rata fraudei electorale pe întreg teritoriul Statelor Unite este mai mică de 0.0009%, după cum arată un studiui realizat de Brennan Center for Justice.
Miza disputei legale. Numeroase voturi prin corespondență au rămas nenumărate în câteva state, care au așteptat până miercuri să le proceseze. Pennylvania este doar unul din statele care pot înclina balanța în care vor avea loc bătălii juridice la sânge. Echipele lui Trump și Biden și-au angajat deja armate de avocați în acest război.
Așa cum spuneam mai sus, state ca North Carolina sau Nevada acceptă voturile prin corespondență până pe data de 12, respectiv 10 Noiembrie.
Statele Michigan, Winsconsin, Georgia și Maine – în care rezultatele sunt neclare – au ca termen limită ziua alegerilor pentru primirea voturilor prin corespondență, dar și în aceste state există procese în care se cere extinderea acestui termen. Minnesota a separat voturile primite după ziua votului, așteptând decizia de extindere a termenului limită cu șapte zile.
Avocații democraților, citați de Fox News, susțin însă că numeroasele procese deschise de republicani în toate statele din America sunt menite să atragă atenția și să mărească suspiciunea, fără a avea însă o bază legală.
Totuși, republicanii susțin că există precedente juridice în sensul că regulile nu trebuie schimbate în timpul jocului pentru a nu confuza alegătorii. În plus, republicanii mai pun în discuție dacă instituția care a extins termenele de primire a votului prin corespondență are autoritatea să o facă.
În Pennsylvania de pildă extinderea termenului a fost decisă de o instanță, la cererea democraților. În North Carolina însă, o decizie admininstrativă a extins acest termen fără a implica un vot în legislativul statului.
Aceste bătălii juridice ar putea însemna că rezultatul final al alegerilor ar putea întârzia în Statele Unite câteva săptămâni iar Curtea Supremă va juca un rol cheie.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii