G4Media.ro

De ce amenință Trump cu o acțiune la Curtea Supremă / Toate…

sursa foto: Pixabay

De ce amenință Trump cu o acțiune la Curtea Supremă / Toate detaliile despre controversa legală din Statele Unite în ce privește numărarea voturilor / Rezultatul final ar putea întârzia câteva săptămâni

Donald Trump a amenințat, în timp ce se proclama deja câștigător chiar înainte de numărarea voturilor, cu o acțiune la Curtea Supremă.

”Ținta noastră acum este de a asigura integritatea (n.r procesului de votare), pentru binele acestei națiuini. Acesta este un moment foarte mare, este o mare fraudă la adresa națiunii noastre. Vreau ca legea să fie aplicată în mod coroect, așa că vom merge la Curtea Supremă a Statelor Unite. Dorim ca votarea să înceteze. Nu dorim să mai fie găsite voturi la 4 dimineața și să fie adăugate la listă. Este un moment foarte trist”, a declarat Trump, după ce s-a declarat câștigător.

La ce s-a referit, totuși, președintele Trump? Sistemul american permite votul anticipat sau prin corespondență, care este însă diferit reglementat de la stat la stat. Unele state iau în considerare votul prin corespondență cu condiția ca plicul să fie expediat cel târziu în ziua votului. Votul este considerat valabil chiar dacă plicul cu opțiunea de vot ajunge ulterior și este introdus în sistem la câteva zile după ce procesul electoral s-a încheiat. (Vezi aici cum se votează prin corespodență în fiecare stat)

În North Carolina, votul prin corespondență începe pe data de 29 septembrie, plicurile pot fi trimise până în ziua alegerilor și primite cel târziu pe data de 12 noiembrie. Procesarea lor începe în ziua alegerilor. În Nevada, votul prin corespodență poate fi solicitat până pe data de 20 octombrie, voturile încep să fie numărare încă de pe data de 19 octombrie. Totuși, plicurile pot fi trimise până în ziua votului dar trebuie să ajungă cel târziu pe data de 10 noiembrie.

Sursa: CNBC
Sursa: CNBC

Cazul Pennsylvania. În acest stat american, considerat stat – cheie pe harta alegerilor, voturile prin corespondență se procesează în ziua alegerilor, începând cu ora 7 dimineața. Numărarea voturilor poate continua și după ce urnele se închid în ziua alegerilor la ora 20 seara. Voturile exprimate prin corespondență trebuie să ajungă în ziua alegerilor cel târziu până la ora 20 seara.

Curtea Supremă din Pennsylvania a decis să extindă deadline-ul, termenul limită pentru primirea voturilor prin corespondență cu trei zile, altfel spus ele sunt considerate valabile dacă ajung cel târziu pe data de 6 Noiembrie.

Decizia Curții a fost atacată de republicani. Curtea Supremă le-a respins în prima fază solicitarea de a judeca în regim de urgență acest caz, dar speța rămâne totuși pe masa Curții și ar putea decide în favoarea republicanilor. Prin urmare, rezultatul final din Pennsylvania ar putea întârzia zile bune.

În timp ce alte state au început procesarea voturilor prin corespondență în avans, Pennsylvania nu a început procesul de numărare decât în ziua votului. Statul Pennsylvania permite în prezent ca voturile prin corespondență care au data poștei până în ziua alegerilor (sau primite până atunci chiar nedatate) să fie numărate până vineri. Însă voturile primte după ziua de joi vor fi separate de restul până la o decizie a Curții Supreme.

Sursa: CNBC

Ce dorește Trump? Președintele american vrea ca voturile prin corespondență care nu au ajuns cel târziu în ziua votului să nu mai fie luate în considerare, adică să nu mai fie introduse în sistem. Altfel spus, procesul de votare să se oprească complet în momentul închiderii urnelor iar voturile prin corespondență care n-au ajuns între timp să nu mai fie introduse în sistem și numărate.

Rivalul său, Joe Biden, a calificat poziția lui Trump drept ”scandaloasă, fără precedent și incorectă” și  o încercare de a ”lua drepturile democratice alte cetățenilor americani”.

Miza este uriașă, deorece la acest scrutin peste 100 de milioane de americani au votat în avans, un număr record, la alegerile prezidențiale din 2020.

Sociologul Remus Ștefureac a explicat pentru G4Media.ro că războiul juridic ar putea amâna deznodământul alegerilor cu câteva săptămâni.

  • ”Invocarea de către președintele Trump a riscului de fraudare nu este o banală retorică electorală, ci este un mesaj atent calculat, care are în spate o argumentație și o strategie juridică. Punctul fierbinte îl reprezintă acele voturi prin corespondență din unele state care le acceptă dacă au data de expediție până în ziua votului, chiar dacă ele sunt recepționate de autorități la câteva zile după ziua votului. Trump spune că aceste voturi care n-au fost procesate până la închiderea urnelor nu mai trebuie numărate pentru că riscă să fie fraudate, democrații spun că trebuie numărate pentru că sunt exprimate legal. Dacă Trump reușește să aducă argumente pentru a susține ideea unei controverse juridice acceptabile pentru Curtea Supremă, atunci deznodământul alegerilor s-ar putea prelungi cu multe săptămâni”, spune Ștefureac.

Au existat fraude în trecut? Potrivit BBC, numeroase studii realizate la nivelul statelor americane arată că, deși au existat cazuri izolate, frauda electorală este foarte rară. Rata fraudei electorale pe întreg teritoriul Statelor Unite este mai mică de 0.0009%, după cum arată un studiui realizat de Brennan Center for Justice.

Miza disputei legale. Numeroase voturi prin corespondență au rămas nenumărate în câteva state, care au așteptat până miercuri să le proceseze. Pennylvania este doar unul din statele care pot înclina balanța în care vor avea loc bătălii juridice la sânge. Echipele lui Trump și Biden și-au angajat deja armate de avocați în acest război.

Așa cum spuneam mai sus, state ca North Carolina sau Nevada acceptă voturile prin corespondență până pe data de 12, respectiv 10 Noiembrie.

Statele Michigan, Winsconsin, Georgia și Maine – în care rezultatele sunt neclare – au ca termen limită ziua alegerilor pentru primirea voturilor prin corespondență, dar și în aceste state există procese în care se cere extinderea acestui termen. Minnesota a separat voturile primite după ziua votului, așteptând decizia de extindere a termenului limită cu șapte zile.

Avocații democraților, citați de Fox News, susțin însă că numeroasele procese deschise de republicani în toate statele din America sunt menite să atragă atenția și să mărească suspiciunea, fără a avea însă o bază legală.

Totuși, republicanii susțin că există precedente juridice în sensul că regulile nu trebuie schimbate în timpul jocului pentru a nu confuza alegătorii. În plus, republicanii mai pun în discuție dacă instituția care a extins termenele de primire a votului prin corespondență are autoritatea să o facă.

În Pennsylvania de pildă extinderea termenului a fost decisă de o instanță, la cererea democraților. În North Carolina însă, o decizie admininstrativă a extins acest termen fără a implica un vot în legislativul statului.

Aceste bătălii juridice ar putea însemna că rezultatul final al alegerilor ar putea întârzia în Statele Unite câteva săptămâni iar Curtea Supremă va juca un rol cheie.

Citește și

Trump bifează o victorie uriașă cu o săptămână înainte de alegeri: Judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. si trump doar ce si-a pus judecatoare la curtea suprema .

  2. Să trimită USR o mică echipă de observatori, că rezolvă imediat problema electorală a lui Moș Bideu.

    • Nu vin conservații cu niște castraveciori în oțet, niște gogoșari, ceva, de la ei din bideul cu murături? Că cică e parastas la peșteră, a repausat trumpeta.

  3. Nu imi pot imagina cat se va lauda Trump dc ia si al 2lea mandat, mai ales ca avem cea mai mare prezenta la vot din ultimi 100 ani.

    • Al doilea mandat, îl face la grădina zoologică.

  4. Chit ca iese Trump chit ca iese Biden, noi tot o sa plătim haraciul.

  5. Metode „pesedistice” ! Se schimba regulile jocului in timpul jocului ! Si ce sa vezi ?! Se schimba la cererea democratilor, doar in favoarea democratilor si le schimba ba un birocrat democrat , ba un judecator (ce culoare o avea pt ca si l-au ales democratii, nu a fost ales aleatoriu de computer ? :))))

    PS. Si pt mass-media americana totul e ok ! :)))))))

  6. Trump, cea mai mare rusine din istoria omenirii.

    • Depinde pe cine intrebi, ma intristeaza ca a preluat mult din platforma republicana din 2016 incoa: anti global warming, salvam economia deci nu bagam carantina, avorturile, dat liber la vanatoare, Obamacare e discutabila, tratatele cu aliatii, etc, dar sa zicem, in fine, cea mai rea de departe este global warming, a mai si desemnat un „om de stiinta” negationst. Cu toate astea, cum sa fii alb sa il votezi pe Biden, toata ziua demonizeaza barbatii albi, pana si el a mai zis de cateva ori, Ocazio Cortez, la fel toata ziua, Ilhan Omar. Cum drq sa votezi cu cineva care te uraste, pe fata, dupa ce ca pe multi i-ai primit de buna voie la tine in tara, pe ei sau pe partintii lor: The young turks. Oricat de prost ar fi Trump, incult, showman, clown, caraghios, ramane intrebarea, cum sa votezi cu cineva care te uraste, cineva care vrea sa iti puna taxe in carca pentru ce au facut inaintasii tai de acum 180 de ani, sau cat D-zeu or fi?

    • Biden, cel mai ramolit candidat din istoria omenirii.

    • nu e mai ”ramolit” ca trolul geo care-l confundă cu babuinul portocaliu ținându-se de bară ca să-și târșâie picioarele doi metri pe o rampă

  7. Trump simte ca pierde, e disperat.

  8. Trump vrea să câștige cu orice preț și este dispus să facă orice pentru asta. Strategiile se schimbă în funcție de scenarii. Echipa sa se va lega de orice chichiță de care în mod normal nu s-ar fi legat dacă Trump ar fi avut 238 de voturi electorale și Biden 213.

  9. Rupe-i pe micuti omule portocaliu! Ce palpitant! 😉

    • Țineți-l pe ”micuț”, că-și duce acum mâna cu paharul la gură și o să fie dezastru! ?)))))))))))

  10. oare de ce sustinatorii lui trump sunt anti-ue, anti-nato si pro-rusi? intreb si eu …..

  11. Cind eram mici (pe vremea lu’ unu, Ceausescu, fost imparat al Romaniei, cind curgea petrol la robinet, dar nu si apa calda), se zicea „se cunoaste oftica” adica „nu stii sa pierzi” cind regulile erau acceptate deja. Sustinatorii lui Trump tre’ sa inteleaga ca nu poti face treaba in lume cu idioti, nu poti ajuta societatea cu hoti si nu poti redresa economia cu tilhari. Cui foloseste dezbinarea? Uitati-va la cine tace si ride. Au niste tupoleve de surveillance dar ii costa atit de mult incit o sa mai cada odata un zid, ca acum 30 de ani.

  12. De ce? Pentru ca asta a facut toata viata, a amenintat cu avocatii si a dat in judecata pe toti care i s-au opus si au spus adevarul despre el si despre metodele cum a facut banii.

  13. Ma iau cu manile de cap. Ramaneti va rog la Romania cu politica 🙂

    Trump a spus ieri cu subiect si predicat sa se OPREASCA TOATE NUMARATORILE mai ales in MI, PH si Wi asa numitele Rust Belt. Dupa ce toata lumea a ramas inmarmurita de aberatia solicitata, de grozavia celor solicitate de presedinte – pretextul invocat de avocati este ca observatorii republicani nu au acces transparent la procesul de numarare. Deja solicitarile absurde sunt respinse pe banda rulanta de curtile inferoare.

    Ce vorbiti voi acolo despre „mail in ballots” care sosesc dupa terminarea votarii face obiectul unei alte dispute care a ramas cumva in aer la Inalta Curte. Acele voturi au fost „segregate” separat si NU SUNT NUMARATE IN PREZENT dar vor fi numarate daca Inalta curte nu decide altfel. Credeti-ma ca nu se va ajunge acolo

    Saptamani pana aflam rezultatul de unde ati scos aberatia asta ? Asta noapte ora Romaniei o sa stim rezultatul din Pi si sufciente date din GI si AZ ca sa avem presedintele

    Acele „mail in ballots” fac obiectul unei alte dispute mai vechi care a ajuns la Inalta Curte din SUA si unde raspunsul a fost ambiguu

    • Opriti toate numaratorile, mai putin cele in Nevada si Arizona unde trump recupereaza nu? Cam asta cere presedintele, inca in functie, al SUA.
      Parca acolo erau bune mail in ballots pentru republicani si prin minune nu se fraudeaza.

      PS Numaratori care se fac de masini automate la alegerile americane si sunt supravegheate in permanenta de reprezentanti ale organizatorilor (republicani in swing states), ai partidelor participante si sunt filmate in PERMANENTA. Deci nu prea e ca numaratoarea la sectorul 5, unde fiecare vede ce vrea pe buletinul de vot, se numara in 3-4 bisericute si se inregistreaza pe tableta ce vrea operatorul.

  14. NU E CHIAR ASA, problema lui Trump sunt voturile trimise prin posta care sunt trimise prin plicuri preplatite care Nu au data pe ele si in acest moment sunt segregate conform legii. O alta problema a lui Trump sunt interzicerea reprezentantilor republicani in sala de numarare desi legea le ofera acces pt observare de aproape, (meaningful observation) nu de la 100m. Sunt cazuri de observatorii care folosesc binoclu…imaginati-va la ce s-a ajuns. Mai sunt, de asemenea, mari probleme cu voturi prin corespondenta care nu au ajuns la destinatari insa s-au intors la numarare… si aici au ex de nenumarati seniori care au depus reclamatie.

    Toate astea nu sunt chiar asa cum sunt simplist explicate cu ‘Trump nu vrea numararea voturilor daca nu au ajuns in aceeasi zi’. Sunt mari probleme si Da, inainte sa mi se reprosezi ca nu stiu ce vb, am locuit in state si urmaresc zilnic realitatea politica americana.