![dan tapalaga poza editorial](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2024/11/dan-tapalaga-poza-editorial-768x512.webp)
De ce America lui Trump și Vance nu mai este aliatul pe care Europa și România pot conta, ci un partener periculos și imprevizibil
Europa și în particular România trec în aceste zile prin momente dramatice. Dezangajarea Statelor Unite din Europa în plan militar, anunțată explicit de secretarul Apărării nu mai departe de miercuri, a fost urmată de sprijinul fățiș acordat forțelor populiste și extremiste de vicepreședitele american, JD Vance, prezent vineri la conferința de securitate de la Munchen. Trebuie subliniat că sprijinul acordat de noua administrație de la Washington forțelor extremiste europene a devenit în mod evident politică de stat, după implicarea lui Elon Musk în susținerea extremei drepte din Germania, AFD.
Vicepreședintele Vance a criticat dur anularea alegerilor din România afirmând că s-ar fi făcut pe baza unor ”suspiciuni șubrede” și a ”presiunii enorme din partea vecinilor continentali”, sugerând că în acest fel democrația însăși – o valoare fundamentală a Americii și a Europei – a fost călcată în picioare. Și Musk a criticat în decembrie în câteva postări pe Twitter anularea alegerilor din România.
Miercuri seară s-a mai consumat un eveniment cu perspective dramatice pentru Europa: dialogul telefonic dintre Trump și Putin despre pacea din Ucraina. Planul anunțat de secretarul apărării are în vedere, în esență, o pace fără prezență militară americană, fără retrocedare de teritorii pierdute și fără Ucraina în NATO. Așa cum a sublinat Adrian Novac în ultima sa analiză, Trump consideră războiul din Ucraina o afacere strict Europeană, care nu are de ce să intereseze SUA.
În fine, tăierea fondurilor USAID reprezintă un alt semn că țări din Europa de Est și din Balcani, unde investiția americană în democrații șubrede era esențială, nu mai pot conta de acum pe ajutorul SUA câtă vreme va fi condusă de administrația Trump. Mișcarea Make America Great Again sprijină cel mult politicienii extremiști, populiști, izolaționiști și naționaliști care militează pentru Make Europe Great Again. În realitate, fanaticii MEGA europeni luptă pentru distrugerea proiectului european așa cum arată el acum, ca o mare federație de state cu puteri delegate Bruxelles-ului, și revenirea la state-națiune puternice și suverane.
Nu arată bine deloc. Avem toate motivele de îngrijorare. Abandonează SUA Europa? Asistăm la Ialta-doi, la o nouă împărțire a sferelor de influență? Ne va sacrifica ”partenerul strategic”, ne va lăsa în urmă după pacea din Ucraina și retragerea cu torțe din Europa? N-ar fi prima dată. Au mai făcut-o și după al Doilea Război Mondial, tot după o alianță cu rușii. Acum, interesul lui Trump este să se alieze conjunctural cu Putin în marele și adevăratul său război cu China. Iar miza o reprezintă, desigur, Taiwanul, unde bate inima economiei americane: producția de cip-uri pentru Big Tech.
Groaza că va pierde acest război cu China îl determină foarte probabil pe Trump să se uite de pe acum după pământurile rare ale Groenlandei, Ucrainei sau Canadei, indispensabile industriei Big Tech. Fără ele, noua cursă a înarmărilor cu inteligență artificială este ca și pierdută. În numele progresului tehnologic, întreagă ordine mondială, dreptul internațional au fost aruncate în aer.
Tot din cauza influenței Big Tech asupra noii administrații, Trump pedepsește Europa prin impunerea de taxe vamale. Europa, la rândul ei, este în război deschis cu Big Tech-ul american, supra-reglementat, ultra-taxat și obstrucționat de Bruxelles. În al 12-lea ceas, europenii s-au trezit și ei că fără investiții masive în AI și giga-fabrici vor pierde competiția acerbă cu China și Statele Unite. Noua direcție de investiții a fost conturată la summitul Inteligenței Artificiale organizat de Macron la Paris împreună cu India, în care francezii văd colacul de salvare al Europei la capitolul tehnologie.
Vestea cu adevărat proastă pentru România este că se prezintă complet vulnerabilă în fața mișcărilor de plăci tectonice care cutremură Europa: cu un președinte interimar, cu un premier și guvern vulnerabil și slab, cu perspectiva organizării de noi alegeri prezidențiale în care favorit este pro-rusul Călin Georgescu.
Vicepreședintele DJ Vance siluiește logica elementară atunci când susține că, dacă democrația poate fi distrusă cu ajutorul publicității digitale dintr-o țară străină, ”atunci democrația dumneavoastră nu a fost foarte puternică de la început”. Altfel spus după logica vicepreședintelui american, vinovat nu este niciodată hoțul care intră pe fereastră și distruge toată mobila din interior, ci proprietarul casei că nu se protejează suficient de bine.
Prin urmare, toate democrațiile care pică sub atacurile hibride ale Rusiei sunt vinovate că nu rezistă, iar agresorul trebuie eventual felicitat pentru reușită. Cam asta se și întâmplă, inclusiv în cazul păcii Ucraina – Rusia. Trump spune că Zelenski trebuie să facă pace pentru că ”mor oameni”, nu spune că Rusia măcelărește ucraineni nevinovați după ce a invadat țară din poziția de agresor.
Chiar și ziarul conservator Wall Street Journal a criticat în termeni duri comportamentul de neînțeles al lui Trump față de Putin și concesiile făcute Rusiei fără să ceară nimic la schimb. ”Trebuie să decidă dacă dorește o pace onorabilă în Ucraina sau dacă riscă propriul său Afganistan sau Vietnam”, a scris WSJ.
În cazul României, Vance mai spune un neadevăr, că alegerile au fost anulate pe baza unor ”suspiciuni șubrede” și ”a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.
Însuși adjunctul secretarului general al NATO responsabil cu războiul hibrid, James Appathurai, a descris modul de operare al Rusiei într-un interviu pentru Euobserver: „Ce am văzut în România sunt conturi pe rețelele sociale lăsate într-o hibernare îndelungată, create acolo cu ani în urmă, activate, neatribuite, dar utilizate pentru a influența rezultatul”. Appathurai a mai spus că măsluirea clandestină de către Rusia a unor alegeri din UE e mai subversivă decât orice fel de ajutor extern fățiș pentru populiștii filoruși.
Nu știm cum se va termina refacerea sferelor de influență sau dacă România va pierde din nou pariul cu istoria.
Dar ce putem spune clar este că fără America, României și Europei le va fi greu să facă față Rusiei lui Putin. Specialiștii în Kremlin avertizează că Putin nu se va opri aici dacă Europa va fi abandonată de americani și, încurajat de dezangajarea militară a SUA, va căuta să refacă fosta Uniune Sovietică (URSS) rebotezată în Eurasia. Avem nevoie de America, la fel cum România are nevoie de investiții masive în presa independentă iar Europa de investiții masive în apărare. Dar cu siguranță nici Europa, nici România nu mai pot conta pe o Americă deraiată de pe axa democratică.
America lui Trump nu mai este aliatul pe care Europa și România poate conta, ci un partener periculos și imprevizibil. Este un nonsens să susții extremiști în numele democrației. Ei sunt principala lor amenințare. Câtă vreme alegerea administrației Trump sunt extrema dreaptă de tip AFD în Germania, Simion sau Georgescu în România, America nu urmărește binele acestor țări, ci să le îngenuncheze politic și să submineze Europa din interior.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii