G4Media.ro

De ce asasinarea lui Soleimani întărește regimul iranian

sursa foto: Captură video

De ce asasinarea lui Soleimani întărește regimul iranian

Vineri, 3 ianuarie, la 4 noaptea, ora Europei Centrale, Donald Trump a postat pe Twitter drapelul american. Fără nici o explicație. La scurt timp după aceea avea să devină clar de ce.

(analiză preluată din Euobserver, via Rador )

Casa Albă a anunțat moartea lui Qassem Soleimani și a altor lideri iranieni de miliții într-un atac cu dronă pe aeroportul capitalei irakiene, Bagdad.

Postarea lui Trump simbolizează o victorie americană asupra Iranului. Însă ea ar putea fi o greșeală.

Soleimani nu era vreun general iranian oarecare. Pe parcursul ultimului deceniu statura lui a căpătat proporții mitice.

În calitate de șef al brigăzii Al Quds (denumirea arabă și persană a Ierusalimului), el era responsabil cu afacerile militare iraniene din Irak, Siria și Liban – și a convertit fiecare dintre aceste state în sateliți ai Iranului.

El a consolidat Hezbollahul în Liban, s-a asigurat că Bashar al-Assad rămâne președinte al Siriei și a șters ISIS de pa harta Irakului.

Pentru mulți concetățeni și alți șiiți, Soleimani devenise un soi de Che Guevara iranian.

Asasinarea unui personaj mitic nu poate trece fără consecințe.

În primul rând, nici un american nu mai este în siguranță în Orientul Mijlociu. Departamentul de Stat al SUA a realizat acest lucru și a dispus deja – la numai câteva ore după asasinat – ca toți cetățenii americani să părăsească Irakul imediat.

Și soldații americani – și civilii – din Siria, Liban și Afganistan trebuie să se teamă pentru viața lor.

Conducătorul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a anunțat vineri că vor urma „represalii serioase”.

Aceste represalii vor provoca o creștere gravă a prețurilor petrolului, dacă vor avea drept țintă petrolierele din Golful Persic.

Încă din 2019 câteva nave au fost atacate în cea mai strâmtă porțiune a golfului, Strâmtoarea Ormuz.

Situația de acolo a devenit într-atât de instabilă încât până și Japonia a decis să trimită soldați în Golf pentru a-și asigura aprovizionarea cu petrol.

Acum Japonia se întreabă dacă nu cumva și acei soldați sunt în pericol.

Cam 20% din petrolul mondial provine din Golful Persic. Dacă siguranța petrolierelor nu va mai putea fi garantată, ar putea apărea o nouă criză a petrolului.

O a treia consecință a noii escaladări dintre SUA și Iran este acea că acordul nuclear cu Iranul este acum complet distrus.

Acordul permitea Iranului să-și dezvolte energia nucleară, dar îi interzicea să-și construiască arme nucleare. Trump retrăsese deja semnătura Americii de pe el, dar Europa, Rusia și China continuau să-l susțină.

Europa a înființat chiar și un mecanism prin care companiile europene pot investi în Iran fără a trebui să se teamă de sancțiunile americane.

Mecanismul nu e încă deplin operațional, și orice tentativă de a-l face să funcționeze va fi acum sistată.

După 10 ani de negocieri, acordul este complet terminat – definitiv.

O a patra posibilă consecință a omorului lui Soleimani este aceea că regimul iranian nu va deveni mai slab, ci, dimpotrivă, mai puternic.

Iar acest aspect e legat în întregime de momentul ales pentru asasinat.

„Imperiul lui Soleimani” era de fapt în curs de fărâmițare.

Influența Iranului în Irak, Siria și Liban se bazează pe promovarea unor interese confesionale.

În aceste țări șiiții erau sprijiniți, iar ei trebuiau în schimb să se supună ordinelor Teheranului.

Acest model confesional părea să funcționeze. În Liban nimeni nu se poate măsura cu Hezbollahul înarmat până în dinți – în vreme ce în Irak șiiții sunt cei care dețin puterea în guvern.

Dar modelul confesional era deja sub presiune de mai multe luni. Atât în Liban cât și în Irak populația a ieșit în stradă pentru a protesta contra acestui mod de gândire și împotriva influenței Iranului. Protestatarii erau sunniți, șiiți și creștini. Ei se săturaseră de agenda iraniană.

Și în Iran aveau loc proteste majore de câteva săptămâni. Economia țării o duce rău – în parte și datorită sancțiunilor americane. Dar oamenii sunt deopotrivă sătui și de represiune.

Singurul motiv pentru care auzim puțin despre acest fapt este acela că regimul iranian a închis internetul și astfel doar foarte puține știri mai pot scăpa din țară.

Dar, chiar și în lipsa acelor filmări, e clar că regimul de la Teheran se află sub o presiune severă și, în plus, nu poate găsi soluții.

Și tocmai când Iranul se afla în această situație precară, Trump, prin uciderea lui Soleimani, i-a oferit regimului un frumos cadou de Anul Nou.

Din perspectiva multor iranieni, marele inamic, SUA, l-a ucis pe marele erou Soleimani – cu sânge rece.

Acum ayatolahul Khamenei are ocazia de a uni țara din nou printr-un discurs belicos.

Deja a profitat de ocazie, anunțând trei zile de doliu național imediat după aflarea știrii.

Cei mai mari perdanți?

În Kerman, de exemplu, orașul natal din Iran al lui Soleimani, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta doliul – într-o filmare care, cumva, a putut ieși din Iran.

Și forțele șiite din Liban și Irak vor deveni probabil mai puternice ca urmare a crimei.

Devine acum mai dificil pentru oamenii cu gândire independentă să se ridice deasupra luptei tribale.

Cei care s-au separat de grupurile confesionale vor fi acum înfierați drept trădători și colaboraționiști ai SUA.

De aceea cel mai mare perdant al acestei acțiuni americane ar putea fi democrația și toți cetățenii din Iran, Irak și Liban care își riscă viața pentru mai multă libertate și mai multă democrație.

Articol de Koert Debeuf / Traducere: Andrei Suba

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Americanii l-au vrut pe Trump, acum il au pe Trump. Nu se pot plange de rezultate, cand stiau ce voteaza. Puteti sa argumentati ca de fapt Colegiul Electoral si hackerii rusi l-au facut pe Trump presedinte, dar a luat totusi 63 de milioane de voturi. Hilary a luat 66 de milioane de voturi.

    Trump e antidemocratie, conduce Casa Alba ca pe o firma proprie si personala, iar votantii americani trebuie sa-si asume raspunderea pentru distrugerea sperantei pentru democratie in Orientul Mijlociu.

    Asta au vrut.

  2. De 4 decenii Iranul e condus brutal de catre niste asasini care se ascund in spatele religiei.Cine crede ca pana acum o saptamana poporul iranian era la un pas de libertate….e foarte naiv.Dimpotriva,generalul asta terorist isi intindea brigazile mortii prin tot mai multe zone ….si din nou ,toti ,,analistii,, de ocazie,uita ce se intampla cu cateva zile inainte de lichidarea asasinului iranian……oamenii lui atacau ambasada SUA din Irak.Cum naiba sa uiti asta?
    Stati linistiti, SUA stie bine ce face si nici nu are nadragii uzi ,de frica….asa cum ii au europenii.Cu lasitati in fatza unor agresori teroristi, nu poti negocia nimic si nu poti castiga nimic……

    • Tov. Koert Debeuf e un politician care crede ca nu e bine daca teroristii sunt lasati in viata, dar e rau daca sunt ucisi.
      O astfel de „logica” are un singur scop, acela ca tipul sa poata spuna la urma „v-am spus eu!”.
      Un ametit!

  3. Încă una, g4! Bravo! Treceți pe la casierie!
    Da’ mai răsfirați un pic!

  4. asta e ca aia cu maidanezii care se inmultesc daca ii eutanasiem. si am vazut toti bucurestenii ce s-au mai „inmultit” prin eutanasiere. cam asa si aici. hai sa lasam dudele. mai apare un nebun il ard si pe ala si tot asa pana le vine mintea la cap. dupa articolul asta ar trebui sa intelegem ca pe nebuni si teroristi mai bine ii lasam in pace, nu? ca poate apar altii mai rai? bancuri proaste.

  5. Babyman nu intelege deloc islamul siit si a facut un mare serviciu regimului teocrat, oferindu-le pe tava un martir: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Martyrdom_in_Iran

    • Vorbesti de Dumnezeu?

      „1. Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor.
      2. Fericiți cei care plâng, pentru că ei vor fi consolați.
      3. Fericiți cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul.
      4. Fericiți cei cărora le este foame și sete de dreptate, pentru că ei vor fi săturați.
      5. Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire.
      6. Fericiți cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu.
      7. Fericiți făcătorii de pace, pentru că ei vor fi numiți fii ai lui Dumnezeu.
      8. Fericiți cei persecutați pentru dreptate, pentru că a lor este împărăția cerurilor.”

      Dar probabil ca dumnezeul tau e Satana.

  6. Se pare ca putinistii de pe aici sunt revoltati ca Trump a deranjat „marea coalitie” a dictatorilor ce conduc Iranul,China si Rusia!SI BINE A FACUT! Democratii au menajat cu diplomatia lor paguboasa terorismul dar republicanii nu au acceptat inca o luare de ostatici din ambasada lor facuta de iranieni,culmea,in Irak!Cu ce i-a suparat SUA pe iranieni acasa la ei?Ce cauta acest general iranian in Irak decat sa-i provoace pe americani? Iranul a primit ce a cautat,plus un avertisment pentru viitor ca americanii sunt mereu cu un pas inaintea lor!

    • Dar ce plm cauta americanii in Irak? Cauta si acum armele de distrugere in masa ale lui Saddam?

  7. Toate presupunerile astea despre marea razbunare a Iranului pornesc de la premiza total gresita ca Iranul are resurse uriase de cheltuit, pe cand in realitate iranienii abia isi tin zilele. Vor claca economic urgent. Si militiile din afara tarii trebuiesc platite pentru a li se cumpara fidelitatea, altfel se vor intoarce chiar ele impotriva Iranului. Situatia este dezastruoasa pentru Iran care a decazut ingrozitor de la alungarea Sahinsahului Mohamed Reza Pahlavi in 1979. Tot programul lor nuclear este un bluf, pentru ca nu vor avea resurse sa produca bomba atomica si sa mentina si o oarecare suprematie in Orientul Apropiat, nu au cu ce! Asa cum clar a subliniat Trump, Iranul nu va detine niciodata bomba atomica indiferent ca va fi sau nu va fi Trump presedinte. Nimeni nu va fi dispus sa lase Iranul sa se inarmeze nuclear, se vor coaliza toti impotriva. Nici macar programul nuclear nord coreean nu are sorti de izbanda desi e ceva mai avansat dar numai la nivel experimental, la nevoie vor fi nimiciti fara prea multe regrete. A trecut demult vremea cand liderii se jucau cu programele nucleare dupa cum dorea muschiul lor. Astazi se evita pana si folosirea energiei nucleare la producerea energiei electrice.