G4Media.ro

De ce au fost achitaţi Mircea Sandu şi Mitică Dragomir în dosarul…

De ce au fost achitaţi Mircea Sandu şi Mitică Dragomir în dosarul Universităţii Craiova. Judecătorul CCR Daniel Morar a invalidat dosarul DNA-ului condus de procurorul şef Daniel Morar

Trei concluzii se desprind din motivarea Curţii de apel Bucureşti (CAB) care a decis achitarea definitivă a foştilor şefi din fotbalul românesc, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, în dosarul privind dezafilierea Universităţii Craiova a lui Adrian Mititelu. Inculpaţii au fost salvaţi de decizia CCR privind dezincriminarea abuzului în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară. Mircea Sandu şi Mitică Dragomir fuseseră acuzaţi de DNA că au încălcat statutul FRF, ceea ce reprezintă legislaţie secundară, nu legislaţie primară (lege sau ordonanţă).

„Curtea constată că, atât în cazul inculpaţilor persoane fizice Sandu Mircea şi Dumitru Dragomir, cât şi în cazul persoanelor juridice Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal nu au putut fi identificate dispoziţii cuprinse în legislaţia primară (înţeleasă ca lege adoptată de Parlamentul României, sau ordonanţă emisă de Guvernul României) care să reglementeze vreo atribuţie de serviciu în sarcinavreunuia dintre aceşti inculpaţi, cu incidenţă în speţa dedusă judecăţii (…) Faţă de cele sus-expuse, Curtea va dispune în temeiul art.16 alin.1 lit.b teza întâi cod proc.pen. achitarea fiecăruia dintre inculpaţii Sandu Mircea şi Dumitru Dragomir sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu”, se arată în motivarea judecătorilor CAB Ovidiu Richiţeanu Năstase şi Carmen Veronica Găină.

În limbajul juriştilor, achitarea pe articolul 16 litera b teza întâi înseamnă că „fapta nu este prevăzută de legea penală”, cu alte cuvinte fapta a fost dezincriminată între timp. Interesant că decizia 405/2017 a CCR prin care a fost dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară a fost luată şi cu votul judecătorului CCR Daniel Morar. Cu alte cuvinte, judecătorul Morar a invalidat un dosar al DNA-ului condus de procurorul Daniel Morar. Dosarul dezafilierii Universităţii Craiova a fost instrumentat de procurorul Petre Nariţa şi confirmat de şeful de secţie Doru Ţuluş. Urmărirea penală a fost începută în octombrie 2011 şi dosarul a fost înaintat instanţei în iunie 2013. Daniel Morar a fost şeful DNA până în octombrie 2012 când a devenit procuror general adjunct interimar. În mai 2013, Laura Codruţa Kovesi a devenit şefa DNA.

În al doilea rând, se poate observa că pentru celelalte două acuzaţii aduse lui Mircea Sandu şi Mitică Dragomir, „folosirea influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000) şi sustragerea de sub sechestru”, procurorii DNA au încasat o achitare pe litera a, adică „fapta nu există”. În lumea dreptului, este considerată cea mai ruşinoasă achitare pentru un procuror.

Şi în al treilea rând, putem observa că instanţa a lăsat nesoluţionată latura civilă a procesului, adică Universitatea Craiova a lui Adrian Mititelu şi Fiscul nu au decât să se judece în civil cu Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, FRF şi LPF pentru recuperarea pagubei produse prin dezafilierea clubului.

Context. Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe şefii FRF Mircea Sandu şi Mitică Dragomir pentru că, în iulie 2011, ar fi luat decizia abuzivă de a dezafilia clubul Universitatea Craiova patronat de Adrian Mititelu. Ca urmare a deciziei de excludere a Universităţii Craiova din FRF, contractele civile dintre clubul craiovean şi jucătorii săi de fotbal au fost desfiinţate, iar fotbaliştii au plecat la alte cluburi sportive, fără ca Uiversitatea Craiova să primească vreun ban. Păgubit nu ar fi fost doar Mititelu, ci şi Fiscul care pusese poprire pe 39 dintre fotbaliştii Universităţii pentru o datorie de aproape 16.000.000 de lei. În 2016, la Tribunal, Mircea Sandu şi Mitică Dragomir au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Tribunalul a stabilit şi ca FRF şi LPF trebuie să plătească despăgubiri de peste un miliard de lei către Universitatea Craiova. La apel, procurorii au cerut câte 14 ani de detenţie pentru Mircea Sandu şi Mitică Dragomir, dar în cele din urmă aceştia au fost achitaţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Cei doi gropari ai fotbalului romanesc Sandu si Dragomir au scapat de brutarie. RUSINE!

  2. Daniel Morar nu are morala, nu are constiinta, e mercenar.

    • http://www.contributors.ro/reactie-rapida/conflictul-unui-procuror-%C8%99ef-dna-ajuns-la-curtea-constitu%C8%9Bionala/

      Despre „obligatia” LCK de a se prezenta la comisia prezidentiala a lu’ peshte, citez:

      <>

      Deci nu este prima oara cand Judecatorul Morar tradeaza Procurorul Sef Morar.

      Si ce poate fi mai frumos decat sa faci pipi pe propria ta munca gratis? Simplu: sa fii platit de PSD ca sa faci asta.

    • S-a pierdut citatul 🙂

      „Din această poziție, dl Morar a decis ieri că poziționarea inacceptabilă pentru dl Morar în 2005 a devenit între timp o obligație constituțională, nu se știe cum. Acesta e singurul conflict real și palpabil constatat ieri la Curtea Constituțională: cel dintre judecătorul constituțional din 2017 și procurorul-șef din 2005, una și aceeași persoană. La 12 ani distanță, dl Morar s-a condamnat cu deosebită asprime pe sine însuși”

  3. „– Da’ ce sunt doi?
    – Unul singur… celălalt… singuru’! singurul!…”(Octavian Cotescu și Toma Caragiu în „Icoane pe sticlă”)

  4. si va mai mirati ca justitia este asa vulnerabila si atacabila ! pai ei si-au asternut asa , cum sa dureze un caz de asta 7 ani?