De ce Bernie Sanders îi sperie pe liderii democrați mai mult decât republicanul Donald Trump
Haosul care a marcat finalul scrutinului din Iowa, primul stat american unde reprezentanţii Partidului Democrat au votat pentru desemnarea candidatului la preşedinţia Statelor Unite, pare să fie o altă încercare a liderilor formațiunii de stânga de a sabota campania electorală a lui Bernie Sanders, pe care îl văd drept o amenințare mai mare decât Donald Trump.
Aceasta este opinia mai multor analiști de peste ocean, care se referă la întârzierea publicării rezultatelor primelor alegeri primare din interiorul formațiunii democrate și la confuzia care a marcat finalul procesului electoral. Potrivit mai multor comentatori, o eventuală nominalizare a lui Sanders în cursa pentru Casă Albă (tot mai probabilă, așa cum indică sondajele de opinie) ar putea duce la pierderea marilor donatori democrați și la forțarea multor alegători din Partidul Democrat să stea acasă în ziua alegerilor prezidențiale din noiembrie, să voteze candidatul verzilor sau chiar să îl aleagă pe Trump.
Reprezentanţii Partidului Democrat au votat luni în cadrul alegerilor primare din Iowa (caucus) pentru desemnarea candidatului formațiunii lor la preşedinţia SUA. Deși rezultatele trebuiau anunțate în cursul serii scrutinului, ele au fost prezentate parțial doar marți după amiază, iar Pete Buttigieg a fost declarat câstigator cu 27% din voturi.
Democraţii au precizat inițial că scrutinul nu a fost viciat de hackeri sau de modificarea datelor înregistrate, însă s-au înregistrat „neconcordanţe” la raportarea datelor. Ulterior, liderii formațiunii au dat vina pe „o eroare de codare” a aplicației folosită pentru prezentarea rezultatelor.
Echipa de campanie a lui Trump a luat în derâdere problemele democraţilor. Managerul de campanie Brad Parscale a scris pe Twitter: „Nu sunt în stare nici măcar să ţină un caucus şi vor să conducă guvernul”, în timp ce liderul de la Casa Albă a afirmat și el într-un mesaj pe rețeaua de socializare: „Caucusul democrat este un dezastru total. Nimic nu funcționează, la fel cum au condus țara. Amintiți-vă pagina de internet Obamacare de 5 miliarde de dolari, care ar fi trebuit să coste 2% din această sumă. Singura persoană care poate pretinde o victorie foarte mare în Iowa aseară este „Trump.”
Iar criticile nu au venit doar din dreapta eșichierului politic. Analiști favorabili democraților au deplâns si ei degringolada apărută la finalul procesului electoral din Iowa, despre care au afirmat că reprezintă nu doar o bulină neagră pentru oficialii Partidului Democrat (care au avut suficient timp la dispoziție ca să se asigure că alegerile se vor desfășura fără cusur), ci și pentru democrația din America.
Așa cum era de așteptat, problemele democraților în Iowa au reaprins discuțiile despre pretinsele eforturi ale liderilor democrați de a sabota cu orice preț campania senatorului Bernie Snders, considerat unul dintre principalii favoriți la obținerea nominalizării formațiunii. Au fost scoase de la naftalină și cele petrecute în timpul Convenției Naționale a Democraților din Philadelphia din iulie 2016, când jocurile de culise ale mai marilor partidului au făcut ca Hillary Clinton să obțină nominalizarea în cursa pentru Casă Albă în detrimentul lui Sanders.
Nu este de aceea de mirare că haosul de la finalul alegerilor democrate din Iowa a dus la apariția mai multor ipoteze, conform cărora liderii democrați încearcă, din nou, să-l împiedice pe senatorul de Vermont să devină candidatul partidului pentru Casa Albă.
Dacă această teorie are sau nu acoperire în realitate, rămâne de văzut. Cert este că disensiunile dintre tabăra Sanders și conducerea Partidului Democrat sunt cât se poate de reale (să nu uităm că, în urmă cu câteva săptămâni, Hillary Clinton a afirmat într-un interviu pentru The Hollywood Reporter că „nimănui nu-i place de Sanders” și a refuzat să spună dacă îl va susține și ar face campanie pentru el dacă senatorul va fi candidatul democraților în 2020.
În decembrie trecut, Politico a scris că îngrijorările democraților legate de Sanders sunt atât de mari, încât un grup de membri ai Comitetului Național Democrat (CND) urmăresc să-i saboteze campania și să modifice regulile convenției formatiunii din iulie, care ar face ca super-delegații, acum numiți delegați automați, să poată vota în primul tur de scrutin la convenția națională a partidului, sporind influența membrilor CND, a membrilor Congresului și a altor lideri ai partidului.
Faiz Shakir, directorul echipei de campanie a lui Sanders, a afirmat marți într-un mesaj adresat susținătorilor: „Noaptea trecută a fost una proastă pentru democrație, pentru Partidul Democrat și pentru oamenii din Iowa,” adaugând că sondajele proprii indică faptul că senatorul de Vermont conduce detașat în preferințele alegătorilor din Iowa, el fiind urmat de Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar și Joe Biden.
Motive de îngrijorare
Într-un portret recent făcut lui Sanders, G4media.ro a scris că senatorul de Vermont „a intrat în cursa din Iowa ca favorit. Revoluționarul alegerilor trecute este acum într-o poziție incomodă, un candidat care trebuie să vină cu ceva nou față de acum 4 ani. Această vulnerabilitate este însă și trăsătura de caracter cea mai apreciată la Bernie: consistența. Omul face aceeași politică bazată pe conceptul de „justiție socială” din 1964 încoace. Fanii lui Bernie îl văd că pe cineva onest, nepătat de interese economice. De altfel, în întreaga sa campanie el bate monedă pe micile contribuții primite de la oameni și nu pe banii de la miliardari. Sloganele de campanie sunt însă radicale.”
O să revenim în zilele următoare cu o descriere mai amănunțită a celui care are șanse mari de a se lupta cu Donald Trump pentru Casa Albă în acest an. Să vedem însă deocamdată de ce se tem liderii democrați de Bernie Sanders și de ce ar vrea ei să împiedice candidatura sa la președinția Statelor Unite? Iată câteva motive:
* Sanders este considerat un om din afara sistemului tradițional democrat și unul care nu se supune prea ușor regulilor impuse de liderii formațiunii, în special când ele tind să reducă vocile independenților. Cu alte cuvinte, senatorul este mai greu de controlat și forțat să respecte linia partidului. El și-a creat cariera politică fără ajutor major din partea formațiunii, iar acum influența sa în rândul multor membri este uriașă.
* Fostul primar din Burlington este considerat un radical care pune în pericol unitatea partidului. Am mai scris despre disensiunile dintre conducerea formațiunii și radicalii din formațiunea democrată, între cele două tabere existând diferențe majore. Sanders și-a atras susținerea inclusiv a așa-numitului „Squad” democrat, din care fac parte Alexandria Ocasio-Cortes și Ilhan Omar, precum și a mii de tineri, seduși de ideile sale despre gratuitatea studiilor, schimbările climatice sau leglizarea drogurilor ușoare.
* Senatorul de Vermont este privit cu suspiciune de marii donatori ai partidului, moderați și centristi, care cred că nominalizarea lui îi va ține departe pe democrații moderați și pe independenți, care vor prefera să stea acasă, să voteze un verde sau un libertarian sau, mai rău, să își dea votul pentru Trump. Așa cum a afirmat și fostul președinte Barack Obama, democrații riscă să-i îndepărteze pe alegători dacă se îndreaptă prea mult spre stânga politică. Fostul președinte a afirmat că majoritatea alegătorilor americani nu doresc „să demoleze sistemul și apoi să îl refacă,” iar cei mai mulți dintre ei, în special alegătorii din suburbii și cei mai în vârstă, nu susțin „ideile socialiste.”
Unele voci democrate cred despre campania lui Sanders că va fi similară cu eșecul electoral al Partidului Laburist britanic din decembrie 2019, când președintele Jeremy Corbyn a fost zdrobit de liderul Partidului Conservator, premierul Boris Johnson.
* Cei de pe Wall Street și marile companii dau semne tot mai puternice că nu agreează eventuala victorie a lui Sanders pentru Casa Albă. În primul rând, aceștia sunt frustrați de lipsa lor de influență asupra candidatului declarat un democrat socialist și progresist, care a criticat rolul toxic al banilor lor în politică și a făcut campanie pentru abrogarea deciziei Citizens United a Curții Supreme, potrivit căreia corporațiile au aceleași drepturi ca și persoanele fizice de a-și exprima preferinţele politice. Spre deosebire de unii dintre concurenții săi, Sanders nu vrea donațiile aceastora și se bazează pe contribuțiile mici, de câtiva zeci de dolari.
De asemenea, Sanders îi sperie pe oamenii de afaceri mari prin toate lucrurile pe care le spune – și le spune la fel de 30 de ani – despre miliardarii care au prea multă putere, despre corporațiile care exercită prea multă influență asupra democrației americane, despre cei de pe Wall Street care trebuie controlați și pentru atenția sa constantă acordată drepturilor muncitorilor. Pentru criticii săi (inclusiv pentru marii oameni de afaceri democrați), Sanders este un marxist – cineva a cărui înclinație este să pună mijloacele de producție sub controlul statului.
* Sanders nu este considerat capabil să îl învingă pe Trump într-o confruntare directă, iar entuziasmul pe care îl generează în rândul tinerilor nu va fi suficient la urne. De altfel, analiștii cred că, dacă va fi nominalizat, senatorul de Vermont va avea dificultăți majore să pună pe picioare o alianță robustă de forțe politice care să câștige Casa Albă. Ura pe care democrații o manifestă pentru liderul republican nu va fi suficientă pentru a coaliza alegătorii democrați și independenți în spatele democratului socialist.
În acest context, nu este de mirare că, de câteva săptămâni bune, Trump și aliații săi republicani au criticat eforturile liderilor democrați împotriva lui Sanders și au folosit subiectul ca să adâncească cât mai mult disensiunile dintre moderații și radicalii din Partidul Democrat.
Surse: MSN, Los Angeles Times, Reuters, CNN, Daily Mail
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii