De ce candidații anti-Nicușor Dan se vor lupta între ei până la capăt / Poza de moment la debutul campaniei / Start furat de Ciucă, hop și Ciolacu
Candidații la alegerile locale și la Parlamentul European intră, începând de joi, în linie dreaptă. Campania electorală oficială începe pe data de 9 mai. Toate privirile sunt îndreptate spre București, unde Nicușor Dan pare a fi, în acest moment, favorit în sondaje. În tabăra anti-Nicușor se află nu mai puțin de patru candidați care se luptă între ei: Gabriela Firea (PSD), Cristian Popescu Piedone (PUSL, partid fondat de Dan Voiculescu), Sebastian Burduja (PNL) și Mihai Enache (AUR). Din cauza fragmentării votului, șansele lui Nicușor Dan de a obține un al doilea mandat cresc semnificativ.
De ce nu s-a retras Piedone în favoarea Gabrielei Firea? Toate informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că au existat negocieri în acest sens, dar că Dan Voiculescu speră ca un scor bun obținut de Piedone să tragă în sus PUSL. Atât de sus, încât să facă jocurile în Consiliul General al Municipiului București și, mai ales, să intre pe picioarele lui, la toamnă, în Parlament, nu la remorca PSD, cum s-a întâmplat în trecut.
Pe scurt, Voiculescu pare să fi identificat un spațiu de joc politic pe cont propriu, mai ales după eșecul de a-și impune mai mulți oameni pe listele PNL-PSD la alegerile pentru Parlamentul European. Din acest motiv, la care se adaugă ambiția lui Piedone și un anumit grad de autonomie politică a primarului de la sectorul cinci, candidatul susținut de fondatorul Antenelor nu se va retrage din cursă.
Chiar dacă publicul lui Piedone nu se suprapune în totalitate cu cel al Gabrielei Firea, chiar dacă se abține de la atacuri frontale la adresa candidatului PSD, fragmentarea votului îl avantajează pe Nicușor Dan. În plus, cei doi candidați controversați stârnesc emoția negativă de care are nevoie candidatul susținut de USR, PMP și Forța Dreptei pentru a-și mobiliza alegătorii. Cu un oarecare cinism, Nicușor Dan a și verbalizat această realitate, afirmând că mulți bucureșteni vor vota cu el doar ca să nu iasă Firea sau Piedone.
La rândul lor, liberalii îl vor menține pe Sebastian Burduja în cursă din mai multe motive. Având un candidat propriu, PNL va putea negocia separat cu PSD o majoritate cu Nicușor Dan în viitorul Consiliu General al Municipiului București. Actualul primar general a lăsat la rândul său spațiu deschis acestor negocieri, anunțând că nu-l va ataca pe Burduja tocmai pentru a nu spune despre el ceva negativ în campanie, ceea ce ar putea complica negocierile după alegeri.
În cazul lui Burduja, miza sa este să obțină un scor cât mai apropiat de cel al partidului, pentru a-și păstra relevanța politică. Altfel, ar fi destul de greu să evite locul patru dacă toți ceilalți candidați rămân în competiție.
În treacăt fie spus, și Sebastian Burduja beneficiază de un regim privilegiat în aparițiile sale la Antena 3. Una din explicații ar fi prietenia dintre tatăl său, Marinel Burduja, fost vicepreședinte al Bancorex (banca de comerț exterior falimentată la sfârșitul anilor 90) și Dan Voiculescu.
De remarcat însă că aceasta este doar poziția momentului. Acestea sunt calculele pe care și le fac acum fiecare dintre candidații la Primăria Bucureștiului. Dar în politică există mereu loc pentru negocieri, reveniri spectaculoase și schimbări de planuri. Cel mai bun exemplu este fostul candidat comun Cătălin Cârstoiu, care s-a retras după o prestație catastrofală de câteva săptămâni.
De asemenea, trebuie menționat că Antena 3, postul fondat de Dan Voiculescu, i-a acordat un spațiu generos Gabrielei Firea în ziua de Paști, în timp ce Piedone a dispărut complet de pe radarul public de câteva zile în plină campanie. Prin urmare, nimic nu poate garanta sută la sută că situația actuală nu va suferi modificări în următoarea lună de campanie intensă.
Așa cum arată sondajele în prezent, este de așteptat ca Bucureștiul să se îndrepte către un rezultat previzibil. Deși Gabriela Firea își desfășoară campania serios, zi de zi, pe teren și în mediul online, distanța care o separă de Nicușor Dan cu doar o lună înainte de vot este dificil de recuperat, dacă nu aproape imposibilă.
O eventuală victorie a lui Nicușor Dan la București nu va fi însă, așa cum am subliniat în repetate rânduri, o tragedie pentru liderii PSD și PNL. Dimpotrivă. Ciucă și Ciolacu se vor bucura că nu apare un rival intern, supra-legitimat cu votul popular, care să le pună lor în pericol pozițiile de lider.
În treacăt fie spus, campania pentru europarlamentare aproape că nu se vede, fiind acaparată complet de bătălia pentru locale și prezidențiale.
Mult mai interesant este debutul în forță al campaniei prezidențiale. G4Media.ro a arătat cum Nicolae Ciucă a furat deja startul. A transmis deja imediat după vacanța de Paște toate semnalele posibile că va candida: afișe cu el în toată țara, postări, declarații. Pentru a recupera teren, Marcel Ciolacu s-a lipit de campania Gabrielei Firea în București și a făcut rapid o vizită acasă la Buzău într-o acțiune tipică de candidat: prezență la stadion, inaugurare de spital, însoțit de un alai de lideri PSD.
Aparent este încă devreme pentru campania prezidențială, dat fiind că nu cunoaștem încă rezultatele alegerilor locale și europarlamentare. Ele reprezintă adevăratul test politic pentru cele două mari partide. Dacă alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie, înseamnă că au rămas mai puțin de șase luni până la marea confruntare. Aceasta înseamnă, totuși, foarte puțin timp.
Ciucă are tot interesul să se profileze drept candidat încă de acum pentru a face aproape imposibilă o eventuală schimbare de plan în PNL după alegerile din iunie. Ciolacu este nevoit să semnalizeze în PSD că intră în cursă pentru a nu pierde definitiv partidul după marele eșec cu desemnarea lui Cătălin Cârstoiu drept candidat comun, pe care îl decontează personal.
Altfel spus, cei doi semnalizează intens că vor să fie președinți de țară, pentru că altfel riscă să nu mai fie președinți ai partidului. Dacă adăugăm și amenințarea lui Mircea Geoană, momentan lider în sondaje și angajat într-o continuă campanie electorală de cel puțin un an din poziția de secretar general adjunct al NATO, atunci înțelegem mai bine agitația care s-a instalat brusc la vârful PNL și PSD.
De remarcat că liderii celor două mari partide nu se raportează în acest debut de campanie la președintele în funcție, Klaus Iohannis. Spre deosebire de alți foști președinți, Iohannis nu a devenit un „lame duck” spre finalul mandatului său, adică nu a devenit irelevant pentru establishment datorită ambițiilor sale de a ocupa o funcție importantă la NATO sau UE.
Vom afla în câteva săptămâni dacă președintele Iohannis va mai conta sau nu ca politician. Totuși, dacă dorește să fie luat în serios de către alegători, un candidat veritabil la președinție nu va putea evita coliziunea cu moștenirea lui Klaus Iohannis.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii