G4Media.ro

De ce cocorul cu creastă din Uganda este pe cale de dispariție

Sursa foto: Philippe Clément / Universal images group / Profimedia

De ce cocorul cu creastă din Uganda este pe cale de dispariție

Cu coroana sa aurie distinctivă, sacul roșu al gâtului și picioarele negre subțiri, cocorul cu creastă este iubit în Uganda – figurând pe steagul și stema națiunii est-africane, notează BBC.

Toate echipele sportive naționale ale țării poartă porecla acestei păsări emblematice, însă în ultimii ani aceasta a intrat în declin, iar conservaționiștii spun că ar putea dispărea dacă nu se fac mai multe eforturi pentru a o proteja.

Pasărea este protejată prin lege – aceasta prevede o condamnare pe viață și/sau o amendă de 20 de miliarde de șilingi ugandezi (5 milioane de dolari) pentru cei care sunt găsiți că au ucis una.

De secole, superstiția culturală locală Buganda proteja, de asemenea, pasărea elegantă, care era considerată un simbol al bogăției, norocului și longevității.

Se credea că, dacă cineva ucide un cocor, rudele acestuia se adună la casa ucigașului, îl veghează și îl jelesc claxonând colectiv până când persoana înnebunește sau chiar moare.

„Astfel de povești insuflau teamă, iar cocorii ar fi respectați și venerați și nu uciși,” a declarat pentru BBC Jimmy Muheebwa, un conservaționist senior la Nature Uganda, o organizație non-guvernamentală (ONG) locală.

„Nu mai recoltăm atât de mult cum o făceam înainte, pentru că aceste păsări mănâncă tot.”
Fausita Aritua, un cultivator de porumb în apropiere de Mbarara

Dar pentru fermierii din vestul Ugandei, unde cocorii își petrec cea mai mare parte a timpului, această teamă s-a risipit și adesea doar conservaționiștii par să știe despre interdicția de a-i ucide.

„Chiar nu văd nicio valoare în aceste păsări, pentru că tot ce fac este să ne jefuiască plantațiile și să ne mănânce recoltele. Suntem îngrijorați de securitatea alimentară în această zonă,” a declarat pentru BBC Tom Mucunguzi, un cultivator de porumb dintr-un sat din apropierea orașului Mbarara din Regiunea de Vest.

Un alt fermier de lângă Mbarara, Fausita Aritua, a fost de acord, spunând că atunci când merge la parcela sa de porumb își petrece întreaga zi alungând cocorii – și dacă nu poate ajunge acolo, încearcă să găsească pe altcineva care să stea de pază.

„Nu mai recoltăm la fel de mult ca înainte pentru că aceste păsări mănâncă tot,” a declarat ea pentru BBC.

Cunoscute și sub numele de cocori cu coroană cenușie, păsările se găsesc predominant în Uganda, dar și în Kenya, Tanzania, Rwanda, Burundi, Republica Democrată Congo, Mozambic, Africa de Sud și Zimbabwe.

Ele nu sunt migratoare, dar fac deplasări locale și sezoniere în funcție de resursele de hrană, de disponibilitatea cuiburilor și de vreme.

De o înălțime de aproximativ 1 m, păsările de apă trăiesc mai ales în zonele umede – pe malurile râurilor, în jurul barajelor și pe pășunile deschise – unde se reproduc și se hrănesc cu semințe de iarbă, broaște mici, broaște, insecte și alte nevertebrate.

Dar, odată cu creșterea populației umane, cererea mare de hrană îi împinge pe fermieri să cultive în zonele umede, lăsând cocorilor cu creastă din ce în ce mai puține zone în care să își găsească casa.

„În Africa de Est, populația a scăzut teribil cu peste 80% în ultimii 25 de ani,” a declarat pentru BBC Adalbert Ainomucunguzi, care conduce International Crane Foundation (ICF) în Africa de Est.

În anii ’70, Uganda se mândrea cu o populație de peste 100.000 de cocori cu creastă, dar astăzi acest număr a scăzut la doar 10.000, potrivit Nature Uganda.

Din cauza acestui declin, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a inclus cocorul cu creastă pe lista sa roșie de specii de păsări pe cale de dispariție în 2012.

„În ciuda seninătății, frumuseții și popularității sale, pasărea se confruntă cu o amenințare gravă. Aceasta înseamnă că, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a inversa această tendință, am putea vedea cocorii împinși spre dispariție,” Dan Sseruge, un ornitolog ugandez, a declarat pentru BBC.

În jurul orașului Mbarara am constatat că a fost dificil să urmărim păsările – și le-am văzut doar dimineața devreme, imediat după răsărit.

Conservaționiștii spun că erau mult mai ușor de găsit în peisajul din jurul Mbarara.

În ultimii ani, zeci de cocori au fost găsiți morți după ce au fost otrăviți de cultivatorii de orez și porumb din districtul Lwengo, în sudul central al Ugandei.

„Una dintre cele mai mari amenințări la adresa cocorilor este otrăvirea de către fermieri. Acest lucru se datorează faptului că păsările provoacă multe pagube culturilor,” Gilbert Tayebwa, un ofițer de conservare la ICF, a declarat pentru BBC.

Domnul Tayebwa a declarat că i-a angajat pe fermieri să folosească diferite metode de descurajare, cum ar fi sperietorile de ciori, pentru a-și proteja culturile de invadarea cocorilor.

Agricultorii, precum Philip Ntare, din Lwengo, au declarat că, uneori, cocorii au fost otrăviți din greșeală după ce au mâncat culturi stropite cu produse agro-chimice și alte pesticide.

„Eu doar le urmăresc, pentru că am crescut știind că cocorii cu creastă nu trebuie uciși. Dar guvernul ar trebui să ia în considerare compensarea fermierilor pentru pagubele produse culturilor,” a declarat el pentru BBC.

Cu toate acestea, John Makombo, director de conservare la Uganda Wildlife Authority (UWA), a declarat că acest lucru nu este posibil.

„Este una dintre acele specii prețioase care au libertatea de a merge oriunde și astfel, din păcate, guvernul nu este responsabil pentru orice daune cauzate de cocori,” a declarat el pentru BBC.

Este o pasăre foarte monogamă, deoarece se împerechează o singură dată, pe viață. Acest lucru înseamnă că dacă una dintre ele este ucisă sau domesticită, probabilitatea de a găsi un nou partener de împerechere este aproape zero,” a declarat Jimmy Muheebwa, Conservaționist la Nature Uganda.

Sarah Kugonza, un conservaționist ICF, a declarat că cocorii se confruntă, de asemenea, cu o serie de alte amenințări – nu doar de la fermieri. Fără acoperirea protectoare a zonelor umede, puii lor sunt mai susceptibili de a fi capturați de vulturi.

Cranele descoperă pe zi ce trece că trăiesc într-un mediu tot mai ostil.

„Uneori zonele de reproducere sunt inundate, iar în zilele noastre unii cocori sunt uciși de liniile electrice atunci când zboară,” a declarat dna Kugonza pentru BBC.

Frumusețea lor excepțională le-a pus, de asemenea, în pericol, deoarece oamenii le capturează din ce în ce mai mult pentru a deveni animale de companie, potrivit domnului Ainomucunguzi.

Dar cocorii cu creastă, care pot trăi puțin peste două decenii, nu se înmulțesc aproape niciodată în captivitate, deoarece păsările sunt renumite pentru fidelitate.

„Este o pasăre foarte monogamă, deoarece se împerechează o singură dată, pe viață. Acest lucru înseamnă că, dacă una dintre ele este ucisă sau domesticită, probabilitatea de a găsi un nou partener de împerechere este aproape zero,” a declarat dl Muheebwa.

Ei atrag un partener prin dans, plecăciune și sărituri – și sunt adesea văzuți plimbându-se în cupluri sau familii. O pereche își va defini propriul teritoriu și poate fi foarte agresivă pentru a-l apăra.

Numite științific Balearica regulorum gibbericeps, cocorii au, de asemenea, modele unice de cuibărit, deoarece se întorc de obicei în același loc anual, depunând adesea între două și cinci ouă care sunt incubate de ambele sexe între 28 și 31 de zile.

Orice distrugere a acestor zone de cuibărit are impact asupra acestor modele de reproducere.

Monogamia lor a atras, de asemenea, atenția nedorită a vindecătorilor tradiționali locali, care susțin că părțile cocorului cu creastă pot aduce fidelitate din partea unui partener – sau noroc.

„Unii oameni au fost prinși vânând cocori pentru a duce unele părți ale corpului lor la vraci, în credința că se vor îmbogăți. Sau, dacă ești femeie, soțul tău nu te va părăsi niciodată,” a spus dl Tayebwa de la ICF.

Acest lucru este, de asemenea, ceva ce conservaționiștii încearcă să contracareze – precum și avertizarea oamenilor cu privire la legea care protejează cocorii.

În efortul de a inversa scăderea numărului de exemplare, guvernul ugandez și grupurile conservaționiste mobilizează acum comunitățile pentru a reface zonele umede.

Președintele Yoweri Museveni, care provine din vestul Ugandei, a declarat anul trecut că se va concentra pe protecția cocorilor și a habitatelor lor.

„Păsările cu coroană sunt o comoară națională. Trebuie să le protejăm pentru a asigura continuarea supraviețuirii lor și a păstra identitatea națională,” a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...