G4Media.ro

De ce Coreea de Nord continuă să trimită trupe să lupte în…

Sursa foto: Ed JONES / AFP

De ce Coreea de Nord continuă să trimită trupe să lupte în războiul din Ucraina?

Zelenski a confirmat că soldații nord-coreeni s-au întors pe frontul Kursk după câteva săptămâni de la plecare, potrivit Rador Radio România.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat prezența trupelor nord-coreene în regiunea Kursk, după săptămâni de speculații. Într-un mesaj înregistrat, Zelenski a recunoscut că trupele Phenianului efectuează „noi atacuri” în această regiune, care este parțial ocupată de Ucraina din august.

Această confirmare vine la scurt timp după ce Ucraina a anunțat că trupele nord-coreene vor fi retrase parțial pentru cel puțin trei săptămâni. Gestul a fost pus pe seama numărului semnificativ de victime suferite de nord-coreeni, deși nu a fost confirmat de Rusia sau Coreea de Nord, care nu au făcut nicio mențiune oficială cu privire la participarea lor la conflict.

La mijlocul lunii ianuarie, serviciile de informații din Seul au raportat că cel puțin 300 de soldați nord-coreeni au fost uciși și 2.700 au fost răniți. Aceste cifre variază faţă de cele furnizate de Kiev, care indicau că au fost până la 4.000 de „victime”. În plus, secretul care înconjoară participarea și performanța trupelor nord-coreene implicate în conflict a făcut dificil să se știe cu exactitate câți soldați sunt dislocați.

Țări precum Statele Unite și Coreea de Sud au sugerat că aproximativ 11.000 de soldați au fost trimiși inițial în Rusia și că misiunea lor ar fi direct legată de expulzarea trupelor ucrainene din Kursk, permițându-le astfel soldaților ruși să se concentreze asupra altor puncte de pe front. Pierderile soldaților săi nu par să fi făcut Phenianul să pună la îndoială sprijinul său pentru Moscova. De fapt, așa cum menționează revista „The Diplomat”, se pare că se ia în considerare desfășurarea de noi trupe.

În ultimele luni, Putin și Kim Jong Un au continuat să consolideze alianțele dintre țările lor. O relație care a permis ambelor națiuni să se întărească și să evite sancțiunile internaționale și izolarea la care au fost supuse. În acest context, s-a putut observa cum semnarea acordurilor a dus la schimburi de arme, combustibil, tehnologie militară și chiar soldați. Totuşi, în această ultimă parte ar fi participat doar Phenianul.

„The Diplomat” subliniază că prin această decizie, Kim Jon Un ar căuta să-și întărească armata, permițând trupelor sale să câștige experiență în luptă. De fapt, acesta este primul conflict la care au participat direct de ani de zile, deci nu au experiență reală, iar cunoștințele și strategiile lor de război sunt depășite în comparație cu cele ale armatelor mai moderne. Aceste neajunsuri ar ajuta, la rândul lor, la explicarea numărului mare de victime în rândurile lor.

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al agenției de informații militare a Ucrainei, a declarat pentru AFP că „pentru prima dată în decenii, armata nord-coreeană dobândește o experiență militară reală”, avertizând că aceasta este „o provocare globală, nu doar pentru Ucraina și Europa, ci pentru întreaga lume”.

Sursa: LA RAZON / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. D Trump spune ca este preocupat de zona Asia-Pacific, nu de Ucraina.

    Dar lăsând Rusia să ocupe o parte din Ucraina și să facă ce vrea acolo, practic sprijină consolidarea relației Rusia – Coreea de Nord.

    Și va simți mai târziu asta fix în Pacific, unde KIM îl amenință deja cu arme nucleare dezvoltate cu ajutorul Rusiei.

  2. sunt mai greu de ochit

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.