G4Media.ro

De ce cresc salariile vertiginos în Ungaria în fiecare lună

De ce cresc salariile vertiginos în Ungaria în fiecare lună

Pe lângă lipsa permanentă a forţei de muncă, creşterea de două cifre a salariilor pe luna mai, publicată de Institutul Central de Statistică (KSH) din Ungaria, marţi dimineaţă, poate fi explicată şi printr-o nouă accelerare a majorărilor salariale din sectorul public. Datele KSH arată că salariile brute şi nete au fost în mai cu 11,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi, după creşterea de 9% din aprilie, apare, din nou, o creştere de două cifre, transmite MTI, citată de RAdor.

În primele cinci luni ale anului, creşterile salariale au atins 10,6%. Luând în calcul inflaţia de 3,9% din mai şi de 3,5% din primele cinci luni ale anului, în a cincea lună veniturile reale au crescut cu 7%, iar în perioada ianuarie-mai cu 6,9%.

Péter Virovácz, analistul şef al ING Bank, a transmis pentru agenţia ungară de presă MTI un comentariu în care explică: accelerarea majorării salariale faţă de luna precedentă poate fi explicată, în principiu, de repornirea sistemului de reorganizare a salariilor din sectorul public, după ce majorarea salariului mediu în sectorul public a sărit de la 3,6% în aprilie la 10,7% în mai.

În comparaţie, sectorul privat menţine rata creşterilor salariale la peste 10%, fiind a 14-a lună consecutivă când ritmul este de două cifre. Pe mai departe, analiştii ING Bank se aşteaptă ca ritmul creşterilor salariale în economia ungară să rămână în medie în jurul procentului de 10%.

András Horváth, analistul şef al Băncii de Economii (Takarékbank), consideră că salariile au crescut nesperat de mult în mai, în primul rând din cauza lipsei tot mai acute a forţei de muncă specializate şi a majorării salariului minim.

După calculele sale, între 2013 şi finalul lui 2019, salariile reale vor fi crescut cu 52%, ţinând cont şi de tendinţele din acest an. Analistul şef se aşteaptă ca anul acesta salariile brute să crească cu 10%, iar cele reale cu peste 6,5%, dar riscurile arată un trend ascendent – a adăugat domnia sa.

Datorită tensiunilor de pe piaţa forţei de muncă şi a ratei şomajului, la un record minim, dinamica creşterilor salariale din perioada următoare va rămâne la fel de intensă. Gábor Regős, şeful sectorului de business macroeconomic al Institutului de Cercetare Economică Századvég, a arătat că majorarea salariilor în luna mai a depăşit valoarea majorării salariului minim, astfel că majorările pot fi explicate mai degrabă de cifrele din sectorul forţei de muncă înalt calificate.

Şi acum, în special majorările din sectorul privat au contribuit la creşterile anunţate de KSH, dar şi salariile din sectorul public au crescut, în medie, cu procente de două cifre. Având în vedere menţinerea lipsei forţei de muncă, analistul se aşteaptă ca anul acesta, per total, salariul mediu să crească cu 10%, astfel că, prin consum, creşterea anuală a PIB-ului Ungariei se va situa între 4 şi 5%.

Sursa Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Eh poftim! Pai Orbán, pai ue și stat de drept, pai ce oropsiți sunt ungurii și ce rău o duc ei sărăcuții ca democrație…hai bai sariti repede… ete, de aia câștiga ăla alegerile an de an. “It’s the economy, stupid” nu drepturile imigranților și bulshituri multikulti…

    • Salariile au crescut fiindcă:
      – s-au mărit nejustificat alea de la stat;
      – chestie care a pus o presiune justificată pe alea de la privat;
      – ungurii sunt mai aproape de țările unde se câștigă bine și geografic, dar ca profil psihologic. Pentru unguri e ușor să lucreze în Austria și Germania, nu e ca și când ar fi plecat prea tare de-acasă.

      E fix ca în Voluntari: toți lucrează în București, nu găsești nici pe naiba să lucreze în Voluntari pe bani de Voluntari.

    • Ungaria se dezvolta in mare parte datorita fondurilor europene si a influxului de investitii straine. Dar asta nu exclude faptul ca, sub regimul Orban, presa si justitia au fost puse cu botu’ pe labe…

    • aia din Voluntari n-ar trebui sa.. stii tu, fara bani ? 🙂

    • Mi se pare că în Ungaria se agregă stagflația. Șomajul era oricum demult sub limita la care începe să genereze inflație. Creșterile salariale de la stat i-au dat, se pare, brânciul de care avea nevoie.

  2. Marele Victor O. o fi tras cu ochiul la cuplul de comici Dragnea & Valcov si i-a placut ce-a vazut.

  3. O economie care chiar functioneaza… in anii trecuti au facut investitii cu cap, iar rezultetele incep sa apara

  4. Zilele trecute am traversat Ungaria de la Gyor la Nadlac si invers. Si am vazut tiruri cu Mercedes produse in Ungaria care mergeau spre Austria. Si cu Suzuki si Audi. Ungurii exporta Mercedes in Germania. Asta e real. Asta inseamna economie sanatoasa. Caci un Mercedes face cat 3 Duster. In rest e apa de ploaie.La Budapesta extind inelul la 3-4 benzi pe sens.La Bucuresti se fac planuri la o centura de tot rasul. Orban a studiat laOxford, Dancila si companua au studiat pe coclaurile mioritice. Asta e si face diferenta.

    • ai dreptate! crapa corectii politic din Romania care inafara de a vorbi de „stat puternic”, nu stiu absolut nimic. vom schimba niste cleptomani cu niste birocrati din randurile 2 si 3, care in viata lor nu au lucrat la privat. sumbra realitate! intre timp, Ungaria in frunte cu conducerea tarii isi vad propriile interese (si bine fac), neplecand capul la toate mizeriile venite din UE.

    • Orban a studiat și la Oxford. La bază este jurist. A absolvit la Budapesta.
      Majoritatea dintre politicienii la vârf din Ungaria au făcut diferite cursuri în străinătate ( Anglia, SUA ) de obicei de 6 luni, lista lor este lungă. Scurt timp de la începutul toți membri de vază au primit burse în străinătate. În 1991 a fost deschisă Universitatea Central Europeană la Budapesta ( CEU ) cu diplome și în limbă engleză. Începând din anul 2020 CEU funcționează în Austria. Școlarizarea politicienilor și deschiderea CEU au fost finanțate, fără excepție, de un singur om. George Soros.

    • @JD
      Nu stiam de ce e asa apreciat tovarasul george, in Ungaria, de i-au pus politicienii si panouri prin tara. Mai ales in randul simpatizantilor partidul de dreapta care guverneaza de vreo 10 ani se bucura de o popularitate mare….Not..

    • Oamenii din stuff-ul lui Orban sunt extrem de bine pregatiti…dar politica lor nu se intersecteaza cu cea a lui nenea s.

    • Tipii categoric sunt pregătiți, la fel ca și tine drăguțule ! Ei – trepădușii lui Orban – la locul de muncă, așa cum bine ai observat : ”Stuff -ul lui Orban”, tradus , înseamnă = ”chestia” lui Orban, pune în locul chestiei ce vrei din părțile lui anatomice, exact acolo sunt băieții ))). Poate ai vrut să zici ”staff” – (echipă, personal), dar ce să fac, dacă ești atât de săritor să te faci întotdeauna de râs pe aici. În rest, la fel, ca de obicei : prostie infatuată.