De ce cresc salariile vertiginos în Ungaria în fiecare lună
Pe lângă lipsa permanentă a forţei de muncă, creşterea de două cifre a salariilor pe luna mai, publicată de Institutul Central de Statistică (KSH) din Ungaria, marţi dimineaţă, poate fi explicată şi printr-o nouă accelerare a majorărilor salariale din sectorul public. Datele KSH arată că salariile brute şi nete au fost în mai cu 11,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi, după creşterea de 9% din aprilie, apare, din nou, o creştere de două cifre, transmite MTI, citată de RAdor.
În primele cinci luni ale anului, creşterile salariale au atins 10,6%. Luând în calcul inflaţia de 3,9% din mai şi de 3,5% din primele cinci luni ale anului, în a cincea lună veniturile reale au crescut cu 7%, iar în perioada ianuarie-mai cu 6,9%.
Péter Virovácz, analistul şef al ING Bank, a transmis pentru agenţia ungară de presă MTI un comentariu în care explică: accelerarea majorării salariale faţă de luna precedentă poate fi explicată, în principiu, de repornirea sistemului de reorganizare a salariilor din sectorul public, după ce majorarea salariului mediu în sectorul public a sărit de la 3,6% în aprilie la 10,7% în mai.
În comparaţie, sectorul privat menţine rata creşterilor salariale la peste 10%, fiind a 14-a lună consecutivă când ritmul este de două cifre. Pe mai departe, analiştii ING Bank se aşteaptă ca ritmul creşterilor salariale în economia ungară să rămână în medie în jurul procentului de 10%.
András Horváth, analistul şef al Băncii de Economii (Takarékbank), consideră că salariile au crescut nesperat de mult în mai, în primul rând din cauza lipsei tot mai acute a forţei de muncă specializate şi a majorării salariului minim.
După calculele sale, între 2013 şi finalul lui 2019, salariile reale vor fi crescut cu 52%, ţinând cont şi de tendinţele din acest an. Analistul şef se aşteaptă ca anul acesta salariile brute să crească cu 10%, iar cele reale cu peste 6,5%, dar riscurile arată un trend ascendent – a adăugat domnia sa.
Datorită tensiunilor de pe piaţa forţei de muncă şi a ratei şomajului, la un record minim, dinamica creşterilor salariale din perioada următoare va rămâne la fel de intensă. Gábor Regős, şeful sectorului de business macroeconomic al Institutului de Cercetare Economică Századvég, a arătat că majorarea salariilor în luna mai a depăşit valoarea majorării salariului minim, astfel că majorările pot fi explicate mai degrabă de cifrele din sectorul forţei de muncă înalt calificate.
Şi acum, în special majorările din sectorul privat au contribuit la creşterile anunţate de KSH, dar şi salariile din sectorul public au crescut, în medie, cu procente de două cifre. Având în vedere menţinerea lipsei forţei de muncă, analistul se aşteaptă ca anul acesta, per total, salariul mediu să crească cu 10%, astfel că, prin consum, creşterea anuală a PIB-ului Ungariei se va situa între 4 şi 5%.
Sursa Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii