G4Media.ro

De ce doza booster funcționează mai bine pentru varianta Omicron decât schema…

foto: gov.uk

De ce doza booster funcționează mai bine pentru varianta Omicron decât schema cu cele două doze standard – Analiză BBC

Vaccinarea cu o doză booster este ca o „educație universitară” pentru sistemul nostru imunitar în lupta cu noua variantă Omicron, în timp ce vaccinarea cu o doză sau două reprezintă doar educația „primară” sau „secundară”, explică editorul științific și prezentatorul emisiunii „Inside Health” de la BBC Radio 4, James Gallagher, într-o analiză pentru BBC.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat duminică un rezumat tehnic succint, citat de France24, în care conchide că nouă variantă Omicron este mult mai transmisibilă decât varianta Delta, care este în prezent responsabilă pentru majoritatea infectărilor la nivel global, și în care notează că eficacitatea vaccinurilor existente scade în fața acesteia, deși, conform datelor preliminare, infectarea cu Omicron cauzează simptome mai puțin severe.

Cu toate că vaccinurile aprobate până acum de instituțiile responsabile au fost dezvoltate pentru a lupta cu varianta inițială a virusului, care se presupune că a apărut într-o piață care comercializa animale sălbatice vii din Wuhan (China), conform unui studiu publicat în ultima ediție a revistei Science și citat de The Guardian, vaccinurile încă „ar trebui” să fie eficiente și împotriva formelor severe a bolii după infectarea cu Omicron, susține James Gallagher.

Gallagher argumentează că o doză booster, deși ar conține în prezent același substanță care era destinată luptei cu varianta inițială, nu înseamnă doar „mai mult” din același lucru pentru sistemul nostru imunitar, ci din contra, doza booster ne-ar oferi o protecție mai mare, mai amplă și mai de lungă durată în lupta cu coronavirusul.

„Lupta cu coronavirusul este ceva ce sistemul tău imunitar trebuie să învețe”, consideră Gallagher. „O opțiune (n.r. pentru a învața cum să lupți cu coronavirusul) este să afli direct la locul respectiv, când te infectezi cu el în realitate”, opțiune care are însă riscul să te prindă pe nepregătite și să ajungi sever bolnav.

„Vaccinurile sunt mai mult ca o școală- un mediu mai sigur în care sistemul tău imunitar să-și dezvolte educația Covid”, este de părere James Gallagher, acesta comparând prima doză a vaccinului anti-covid cu „școala primară”, în care sistemul imunitar fixează cunoștiințele de bază despre virus, în timp ce doza a doua și a treia reprezintă „școala gimnazială” și respectiv „educația universitară”, în care sistemul imunitar își aprofundează în mod „dramatic” înțelegerea să asupra virusului Sars-CoV-2, prin dobândirea de anticorpi.

Un sistem imunitar foarte bine antrenat este „un mediu extrem de dificil și ostil” pentru virus și variantele sale, conform profesorului Jonathan Ball, virusolog de la Universitatea din Nottingham.

Fiecare doză de vaccin declanșează o nouă rundă de evoluție a anticorpilor în sistemul imunitar, aceștia ajungând ulterior să se atașeze mult mai puternic de virus în caz de infecție, limitându-i acestuia capacitățile de extindere în organism. Deși Omicron este o variantă cu multe mutații, fundamental este în continuare același virus, având părți care nu s-au schimbat deloc față de celelalte variante.

„Anticorpii tăi se potrivesc mai bine odată cu trecerea timpului, devenind mai pretențioși și mai sofisticați”, adaugă profesorul Danny Altmann, un imunolog de la Imperial College din Londra, acesta considerând că vaccinarea cu doar 2 doze nu ajută cu „absolut nimic” în lupta cu varianta Omicron, iar în lipsa vaccinării cu un booster, oamenii sunt victime aproape sigure.

Astfel, după vaccinarea cu un booster nu doar calitatea anticorpilor se îmbunătățește, ci și numărul acestora, aceștia contribuind la lupta mai bună atât împotriva variantei Omicron, cât și împotriva variantelor viitoare, cu ajutorul celulelor B și T.

„Obții mult mai mulți (n.r. anticorpi după vaccinarea cu un booster), concentrația din sânge crește și nu știm cât timp va rămâne, însă cu cât ești vaccinat de mai multe ori, cu atât memoria imună rămâne mai îndelungată”, conclude Altmann.

„Imunitatea împotriva unui virus nu este aproape niciodată absolută, poți mereu să te re-infectezi, însă ce vrei să faci e să fii reinfectat într-un mod atât de trivial încât nu știi că ai fost infectat sau că ai simptome foarte ușoare”, consideră profesorul Bangham.

Într-un studiu publicat recent de Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, citat de BBC, arată că vaccinarea cu o doză booster protejează până la 75% împotriva oricăror simptome de Covid cu varianta Omicron.

În Londra, varianta Omicron a devenit dominantă începând de ieri, conform Standard.co.uk, la mai puțin de trei săptămâni de la primul caz depistat în Marea Britanie cu noua variantă care se presupune că e originară din Africa de Sud, și la două zile distanță de declararea primului deces global cauzat de Omicron, anunțat de premierul Boris Johnson, care a fost citat de Reuters.

Sistemul de vaccinare din Marea Britanie se confruntă în prezent cu o cerere foarte mare de programări, conform Sistemului Național de Sănătate al Mării Britanii (NHS), după ce premierul Boris Johnson i-a îndemnat pe britanici să se grăbească să se vaccineze cu doza booster pentru a-și proteja „libertatea și stilul de viață”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Si cate boostere vor mai fi??? Tot din sase in sase luni?? Sau cate litere are alfabetul grec??

    • Chiar acum spune Witty, omul lui Boris cu vaccinurile că nu se știe.

    • vaccinul anti-gripal se face de 2 ori pe an. sa speram ca la sars cov 2 o sa fie mai rar.

    • Le multumesc celor care s-au vaccinat anti-gripal si m-au ajutat sa nu fac niciodata gripa, nici macar cand vaccinul nu era disponibil. Asta da eficacitate :-)))

  2. Este foarte probabil, privind statisticile cu reinfectările vaccinaților și necesitatea introducerii periodice a dozelor booster, ca tratamentul genetic aplicat prin intermediul serurilor denumite „vaccin” să nu potențeze sistemul imunitar în integritatea și complexitatea sa și asta din cauza modului de operare a tratamentului: producerea proteinei spike de către organism, deci o entitate intrinsecă, pe care apoi sistemul imunitar să acționeze ca și cum entitatea este extrinsecă, agresivă și care trebuie distrusă în mod sistematic, modul de acțiune intrând în zestrea memorie sistemului imunitar.

    • geniule, si la infectia cu virusul tot organismul produce proteina spike. poate te opresti din delir …

    • @don
      Așa ai învățat tu, din surse „sigure și oficiale”, că răspunsul sistemului imunitar la agresiunea unui agent patogen extern constă în reproducerea agentului patogen ?!? Fanatismul este cauza analfabetismului funcțional de care dai dovadă ! Expuneți briliantele cunoștințe științifice și nu mai „trolla”.

    • da geniule, exact asa functioneaza virusurile, marea majoritate nu au ribozomi (un numar mic de virusuri au ribozomi insa nu sunt functionali), nu pot translata mrna. folosesc ribozomii celulelor infectate (si alte componente, de obicei procesul de replicare virala e complex si divers). deci, proteina spike e produsa de celula organismului, atat la infectare cat si la vaccinul mrna. apoi, proteinele virale, produse de organism, sunt „prezentate” anumitor componente ale sistemului imunitar (mecanismul e complex).
      culmea, tu vorbesti de „analfabetism funcțional”!!! 😀 rade lumea de tine, e clar ca nu intelegi cum functioneaza sistemul imunitar. te-as trimite sa citesti niste carti de imunologie dar e clar ca e inutil. asa ca delireaza in continuare 😀

    • @Intrinsec vs extrinsec este exact cum am spus. am explicat intr-un comment pe care evident ca nu-l publica 🙂 pana atunci, in loc sa vorbesti de „analfabetism funcțional”, pune mana si citeste cum functioneaza codul genetic, procesul de producere proteine si sistemul imunitar. o sa ai o mare surpriza 😀

  3. Bag un booster si termin si eu 12 clase! Asa da!

  4. Inseamna ca trecerea prin boala e un fel de absolvire de Big League.
    In rest, inteleg asa: doza 4 pentru studii post universitare, doza 5 mba, samd, dar tot nu ajungi in Big League :-))))))))

  5. Cam asta e.
    Fiecare generatie a avut provocarile ei de-a lungul vietii. Unii razboiul, unii canalul Dunare Marea Neagra, pe altii ia lipit de gard un glonte.
    Daca mergem inapoi au mai fost molime care au golit orasele.
    Oricum o alta viata nu mai avem si trebuie sa facem ce putem.

  6. De ce imunizarea naturala e cea mai buna, totusi. 😂 Boosterul meu e celula T. 😂

    • imunizarea naturala e mai buna poate pentru tine. pentru cateva zeci de mii de naivi de la noi, care au gandit tot ca tine, nu a fost asa de buna.

    • Romania are o expunere la virus de 70%. Virusul are o rata de supravietuire de 99.9%. Deci iti da cu virgula si matematica si logica.

    • da oliviu, zecile de mii de naivi sunt cantitate neglijabila dupa mintea ta. foarte tare …. logica 😀

  7. Da de ce nu baga doujde boostere odata sa fie garantat 100% pntru 10 ani sa teminam odata circu? Ce e ca alcoolemia? Side effects ceva?

  8. De ce? Pentru ca trebuie sa se vanda vaccinurile, nu?
    Cu un an in urma nu mai puteam de bucurie ca vine vaccinul si trece molima, acum ne-am pomenit intr-o schema comerciala in care trebuie sa ne vaccinam de doua ori pe an.
    Mi se pare amuzant ca unii inca mai cred vraji de genul: „altfel nu vom scapa de virus, ne vom vaccina ani de zile la rand, ca sa nu murim.” Naivi.

  9. Se pare ca si vaccinul a dezvoltat mutatii.

  10. BAI MINCINOSILOR ! DE UNDE STITI VOI CA IN AGLIA SE INGHESUIE LUMEA LA BOOSTERE ?
    AM INTREBAT SI UITE CA NU E ASA CUM O DATI VOI.

  11. „analiza bbc” certificata de un „expert”, James Gallagher, lipsit, se pare de pregătire medicala.
    Bineînțeles ca lipsesc trimiterile la studii riguroase, multicentrice, cu documentație nesecretizata.
    Cât despre analogia cu „școala” sistemului imun, e frumoasa, poetica dar ridica probleme. De exemplu sunt o grămadă de medici care afirma ca mutația la proteina teapa (spike) o face sa nu mai fie recunoscuta de anticorpii generați de actualele vaccinuri. Ar ămâne sa asigure apararea numai anticorpii de tip N care apar numai după trecerea prin boala.
    Ar mai fi o problema legata de efectele imunologice pe termen lung ale supradozelor vaccinale. Nu au avut cum sa fie studiate însă exista temeri serioase ca o data cu fiecare doza suplimentara riscurile de a dezvolta complicații pe termen mediu și lung creste.

    • Este evident ca e o nebunie vaccinarea pentru o versiune de virus care deja este inlocuita peste tot cu una rezistenta.
      Ca sa continuam an.alogia cu scoala, e ca si cum dupa liceu ai face facultatea de litere pentru ca vrei sa lucrezi in programare dupa ce termini…

      Si da, Gallagher asta e un putzoi de jurnalist, n-are nici un soi de autoritate si responsabilitate in domeniu, poate sa debiteze orice.