G4Media.ro

De ce e atât de controversat planul lui Biden de a șterge…

Sursa foto: Jim WATSON / AFP

De ce e atât de controversat planul lui Biden de a șterge o parte din creditele bancare în valoare de sute de miliarde de dolari luate de studenți

Planurile președintelui Joe Biden de a șterge credite bancare luate de studenți în valoare de sute de miliarde de dolari va ajuta milioane de persoane, dar ridică semne de întrebare despre inflație, echitate economică și taxele de școlarizare. Subiectul este unul controversat în Statele Unite, cu progresiștii care au spus că Biden trebuia să anuleze cel puțin 50.000 de dolari de persoană sau chiar datoria totală a studenților, în timp ce criticii, republicani și democrați deopotrivă, au sancționat vehement proiectul liderului de la Casa Albă.

Planul Casei Albe

Într-o declarație care era așteptată de multe luni de zile și care a fost parte a promisiunilor sale de campanie electorală, preşedintele Biden a anunţat miercurea trecută o ştergere parţială a datoriilor reprezentate de creditele studenţilor. Liderul democrat a afirmat că decizia este „responsabilă şi justă” și că de ea „vor beneficia în primul rând toate familiile din clasa medie şi populară.”

Potrivit anunțului, Casa Albă urmează să elimine complet 10.000 de dolari pentru persoanele care nu au beneficiat de o bursă federală pentru studiile universitare şi 20.000 de dolari pentru cele cu mijloace mai modeste, care au primit una prin așa-numitul program Pell Grant. Casa Albă a spus că peste 60% dintre debitorii federali pentru împrumuturi pentru studenți au primit și Granturi Pell. (Un împrumut Pell se referă la banii pe care guvernul îi oferă studenților care au nevoie de ei pentru a-și plăti facultatea. Granturile, spre deosebire de împrumuturi, nu trebuie să fie rambursate. Studenții eligibili primesc o sumă specificată în fiecare an în cadrul acestui program.

Datoria totală a studenților federali s-a triplat în ultimii 15 ani, crescând de la aproximativ 500 de miliarde de dolari în 2007 la 1,6 triliarde de dolari în prezent. Între timp, salariile au stagnat, iar taxa de școlarizare a crescut, ceea ce înseamnă că tinerilor le este mult mai greu să-și plătească datoriile acumulate în timpul studenției.

Aceasta în condițiile în care datoria medie la împrumuturile studențești este puțin peste 17.000 de dolari, potrivit Rezervei Federale. Aproximativ 17% datorează mai puțin de 10.000 de dolari în împrumuturi federale pentru studenți, în timp ce la cealaltă extremă, 7% datorează mai mult de 100.000 de dolari.

În timp ce aceasta poate să nu pară o datorie insurmontabilă, cea mai mare parte a datoriei este deținută de un număr relativ mic de debitori. Peste jumătate din datoria totală este deținută de doar 16% dintre ei, cu datorii de peste 60.000 de dolari, a scris BBC.

Planul lui Biden va anula aproximativ 525 de miliarde de dolari din datoria studenților. Costul acestei anulări este mai mic decât valoarea datoriei în sine, deoarece o parte din acea datorie era deja proiectată să fie iertată prin alte programe de iertare sau să nu fie rambursată integral. Aproximativ 20 de milioane de debitori sunt eligibili pentru a li se șterge întreaga datorie, în timp ce alți aproximativ 21 de milioane de debitori sunt eligibili pentru a li se șterge o parte din sumele datorale.

Măsura anunțată de Biden vizează persoanele care câştigă mai puţin de 125.000 de dolari pe an sau cuplurile care aduc acasă mai puțin de 250.000 de dolari/an. Președintele a spus că a luat această decizie pentru ca „America să câştige competiţia economică a secolului al XXI-lea” datorită educaţiei.

Conform unei estimări a Universităţii Pennsylvania, numai ştergerea a 10.000 de dolari va costa economia Statelor Unite, și implicit contribuabilii americani, circa 300 de miliarde de dolari.

Administrația Biden a anunțat, de asemenea, o prelungire a moratoriului privind rambursarea împrumuturilor pentru studenți cu încă patru luni, până la sfârșitul lunii decembrie. Acest lucru va costa încă 20 de miliarde de dolari.

Pentru a beneficia de ștergerea datoriilor, majoritatea debitorilor vor trebui să depună o cerere pentru a li se verifica veniturile. Departamentul de Educație a spus că aproape 8 milioane de debitori au deja informații despre venituri în dosar și ar trebui să se califice pentru a-și anula automat datoriile. Departamentul va anunța mai multe detalii despre modul în care debitorii pot solicita această scutire în săptămânile următoare.

Controverse

Așa cum era de așteptat, planul președintelui Biden de a șterge sute de miliarde de dolari în datorii studențești a stârnit dezbateri aprinse în Statele Unite, într-un moment în costul învățământului superior a crescut. Dacă cei care au împrumuturi au salutat proiectul Casei Albe, criticii au pus la îndoială corectitudinea planului și au avertizat cu privire la impactul potențial asupra inflației în cazul în care studenții cu împrumuturi iertate își măresc cheltuielile. Acesta nu este însă singurul motiv de dispută dintre cele două tabere.

  • Inflația. Conform planului lui Biden, circa 43 de milioane de americani vor beneficia de reducerea plăților împrumuturilor bancare, în timp ce 20 de milioane ar avea datoria iertată în totalitate.
    Susținătorii măsurii spun că debitorii ale căror plăți sunt tăiate sau eliminate ar trebui să aibă mai mulți bani de cheltuit în altă parte – poate pentru a cumpăra o mașină, pentru a plăti un avans pentru o casă sau chiar pentru a pune bani deoparte pentru planul de economii pentru facultate al propriilor copii. Iertarea datoriilor, afirmă sprijinitorii proiectului, are potențialul de a ridica nivelul de trai pentru zeci de milioane de oameni.

Criticii, însă, afirmă că puterea de cheltuire suplimentară ar arunca și mai mult gaz pe focul inflației într-o economie în care companiile se luptă deja să țină pasul cu cererea consumatorilor.

Aceasta într-un moment în care inflația continuă să rămână aproape de cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, iar Rezerva Federală face eforturi pentru a crește agresiv ratele dobânzilor în speranța de a readuce prețurile sub control. Unii experţi, inclusiv dintre cei consideraţi mai grabă apropiaţi de tabăra democrată, au spus că acest gest financiar este riscant într-un moment în care SUA se confruntă deja cu o creştere semnificativă a preţurilor.

Nu toți economiștii cred însă că iertarea datoriilor pentru studii va contribui mult la alimentarea inflației. Unele voci afirmă că iertarea datoriilor nu este echivalentă cu cecurile de 1.200 de dolari pe care guvernul le-a trimis anul trecut americanilor afectați de pandemia de coronavirus, despre care unii experți spun că contribuit la creșterea dramatică a inflației. Cei cu credite studențești nu vor primi brusc 20.000 de dolari în conturile lor bancare. În schimb, cei cu datorii vor fi scutiți de a plăti împrumuturile pe parcursul unor ani.

Casa Albă a precizat, de asemenea, că cei împrumutați care au datorii studențești restante vor trebui să înceapă să facă plăți din nou anul viitor. Aceste plăți au fost suspendate pe toată perioada pandemiei. Faptul că aceste sume vor începe să fie din nou plătite va scoate bani din buzunarele celui care s-a împrumutat, compensând astfel o parte din puterea suplimentară de cheltuieli care va veni din iertarea împrumutului.

  •  Echitatea economică. Un alt punct important de dispută are de-a face cu corectitudinea economică a planului anunțat de Biden. Iertarea împrumuturilor făcute pentru plata studiilor universitare ar transfera efectiv sute de miliarde de dolari în datorii de la indivizi și familii către guvernul federal și, în cele din urmă, către contribuabilii americani.

Numeroși critici cred că transferul îi va penaliza pe cei care nu merită asta, inclusiv pe americanii care au făcut sacrificii economice și financiare pentru a-și plăti studiile universitare, precum și pe majoritatea americanilor care nu merg la facultate.

Criticii spun că contribuabilii americani s-ar putea să nu fie deranjați să subvenționeze un asistent social care a absolvit recent facultatea și care câștigă doar 25.000 de dolari pe an. Dar s-ar putea ca ei să fie deranjați că trebuie să contribuie la plata datoriilor pentru un absolvent de școală de afaceri care este pe cale să lucreze pe Wall Street și să câștige sute de mii sau chiar milioane de dolari pe an.

Casa Albă estimează că 90% din planul său de ștergere a împrumuturilor pentru studii ar merge către americanii care câștigă sub 75.000 de dolari pe an. (Așa cum am menționat mai sus, cei cu venituri mai mici care s-au calificat pentru granturile Pell sunt eligibili pentru iertarea unor datorii de două ori mai mari decât ceilalți debitori).

Dar persoanele care câștigă până la 125.000 de dolari și cuplurile care câștigă până la 250.000 de dolari sunt eligibile pentru iertarea unei părți din creditul luat la bancă.

Subvenționarea colegiului pentru acei împrumutați cu venituri mari i-ar putea de aceea deranja pe contribuabili. „Încă cred că o mare parte din acest beneficiu va merge către medici, avocați, cei cu MBA, alți absolvenți care au un potențial de câștig foarte mare și care pot avea chiar și câștiguri foarte mari deja în acest an,” a declarat Marc Goldwein, director senior de politici la Committee for a Responsible Federal Budget – Comitetul pentru un buget federal responsabil -, citat de NPR. (https://www.npr.org/2022/08/28/1119687223/student-loans-debt-forgiveness-pell-grants-biden-inflation)

În plus, criticii cred că nu este corect să fie nevoiți să ajute la plata împrumuturilor studențești pentru un absolvent de studii de gen sau filozofie, care riscă ulterior să nu-și găsească un loc de muncă în domeniul pentru care s-a pregătit.

În iunie, un sondaj NPR/Ipsos a constatat că majoritatea publicului larg (55%) a susținut iertarea de până la 10.000 de dolari din datoria unei persoane la împrumutul federal pentru studenți. Dar cu cât ștrgerea unei datorii era mai generoasă, cu atât sprijinul se îngusta. Patruzeci și șapte la sută din toți respondenții au declarat că susțin iertarea datoriilor de până la 50.000 de dolari, în timp ce 41% și-au exprimat sprijinul pentru ștergerea completă a listei pentru toți debitorii. (https://www.npr.org/2022/06/17/1104920545/poll-student-loan-forgiveness)

Datoria studenților este în prezent al doilea cel mai mare tip de datorie a gospodăriilor americane, după creditele ipotecare, reprezentând aproximativ 10% din datoria totală a gospodăriilor. În medie, americanii cheltuiesc aproximativ 222 de dolari în fiecare lună pentru plățile împrumuturilor pentru studenți, potrivit Rezervei Federale.

  • Costurile școlarizării. Marc Goldwein și alți critici susțin, de asemenea, că scutirea de împrumut nu abordează problema mai mare a creșterii costurilor de școlarizare, care au atins niveluri record în Statele Unite. Mulți dintre americanii care vor să meargă la facultate trebuie să scoată din buzunar zeci de mii și chiar sute de mii de dolari pe an pentru a-și acoperi școlarizarea.

Goldwein a afirmat că planul lui Biden ar putea înrăutăți această problemă „ca un leucoplast care maschează o infecție mai gravă dedesubt.”

De ani de zile, costul educației universitare a crescut mult mai repede decât inflația, motiv pentru care datoriile studenților au explodat. Absolvenți de facultate se trezesc la finalul școlii cu datorii chiar și de 250.000-300.000 de dolari.

Ștergând o parte din această datorie, guvernul va oferi scutire de plată foștilor și actualilor studenți. Dar Goldwein a afirmat că guvernul ar putea încuraja viitorii studenți să facă și mai multe datorii, făcând în același timp puțin pentru a insufla disciplina costurilor în școli.

„Oamenii vor presupune că există o probabilitate ca datoria să fie anulată din nou și din nou,” a afirmat Goldwein. „Și dacă presupuneți că există o probabilitate ca aceasta să fie anulată, veți avea mai multe șanse să vă împrumutați mai mult în avans. Acest lucru va oferi universităților mai multă putere de stabilire a prețurilor pentru a crește școlarizarea fără presiune și pentru a oferi și mai multe diplome de valoare redusă.”

De aceea, spun multe voci, guvernul ar trebui nu să șteargă datoriile, ci să coopereze cu universitățile pentru a găsi un plan concret de reducere a taxelor de școlarizare. Acest lucru ar face ca viitorii studenți să nu fie nevoiți să se îndatoreze cu sume atât de mari precum cele de acum.

  • Costuri. Unul dintre cele mai dezbătute aspecte ale planului lui Biden este cel legat de costuri. Casa Albă nu a putut să explice cât va costa în final acest program și nici cu cât va crește deficitul federal.  Potrivit Committee for a Responsible Federal Budget, anunțul președintelui Biden privind setul de modificări ale împrumuturilor pentru studenți – inclusiv anularea de până la 20.000 de dolari pentru unii debitori – va costa între 440 de miliarde de dolari și 600 de miliarde de dolari în următorii zece ani, cu o estimare generală de aproximativ 500 de miliarde de dolari. În combinație cu anunțul președintelui de săptămâna trecută, acțiunile guvernului federal privind împrumuturile pentru studenți de la începutul pandemiei de COVID-19 au costat aproximativ 800 de miliarde de dolari. Suma totală a datoriei restante din împrumuturile federale pentru studenți va ajunge la 1,6 trilioane de dolari, apreciază CRFB
  • Autoritate. Una dintre problemele importante este dacă Biden are sau nu autoritatea de a desfășura un astfel de program. Democrații declaraseră inițial că Casa Albă nu are autoritatea de a anula unilateral datoria și că președintele trebuie să treacă prin Congres. „Oamenii cred că președintele Statelor Unite are puterea de a ierta datorii. Nu o are. El poate amâna, poate amâna, dar nu are această putere. Acesta trebuie  să fie un act al Congresului,” a declarat președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, în 2021. Biden însuși s-a îndoit de autoritatea sa de a anula datoria prin ordin executiv anul trecut. „Nu cred că am autoritatea să o fac doar semnând cu stiloul,” a spus președintele în februarie.

Poate anticipând criticile legale, Administrația Biden și-a publicat raționamentul juridic într-un memorandum, în același timp în care a anunțat pachetul de anulare a datoriilor.

Nota spune că The HEROES Act, adoptată pentru prima dată după atacurile din 11 septembrie, dă secretarului de educație puterea de a acorda scutire de la cerințele de împrumut pentru studenți în perioade specifice, precum pe timp de război sau o urgență națională.

Ca atare, susține memoriul, „în circumstanțele actuale, această autoritate ar putea fi utilizată pentru a efectua un program de anulare categoric a datoriilor menit să abordeze daunele financiare cauzate de pandemia de COVID-19.”

Procurorii generali din statele conduse de republicani au anunțat, de altfel, că studiază variante pentru a da în judecată Casa Albă ca să o împiedice să anuleze aceste datorii. „Căutăm în mod activ opțiunile legale pentru a opri abuzul de putere și atacul pus la cale de Administrația Biden împotriva americanilor din clasa muncitoare,” a declarat procurorul general din Missouri, Eric Schmitt, pentru Fox News Digital.

În sfârșit, nu trebuie trecută cu vederea nici semnificația electorală a deciziei lui Biden. Anunțul liderului de la Casa Albă, au sugerat analiștii politici, a fost făcut cu scopul de a obține sprijin înaintea alegerilor din noiembrie, fiind gândit să impulsioneze prezența tinerilor la vot.

Mai mult de jumătate dintre americanii care au datorii studențești au sub 35 de ani, o grupă de vârstă pe care Biden dorește să o atragă de partea lui. De altfel, comentatorii cred că acțiunile recente privind avortul, schimbările climatice și acum împrumuturile pentru studenți consolidează profilul președintelui cu Millennials și cu cei din Generația Z. De partea lor, criticii au descris proiectul drept o „pomana electorala.”

Surse: NPR, FoxNews, BBC, Yahoo News, CRFB

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Injecție de 300 de miliarde în economie – e foarte bună ideea.

    • Da, inflatia se bucura foarte tare cand se baga bani în piața. Ai putea sa pui mana pe o carte de economie, mai lasă-l pe Marx în pace…

    • Intotdeauna iresponsabilii sunt salvati pe banii responsabililor.

      Ce le zici celor care au strans din dinti si si-au platit datoriile? „Ghinion”, vorba lui Iohannis?! ?!? ☹️

    • Ce treabă are marxismul cu inflația ?

    • 87% din bani sunt pentru gospodăriile care fac mai puțin de 75000 de dolari anual. Mai ia un polonic de c***t, rusule.

    • 75.000 USD/ an nu sunt bani putini nici in USA.. nu stiu de ce traiesti cu impresia asta…. Daca castigi banii astia iti permiti sa iti platesti frumos creditul. Vezi ca te cauta Marx sa te intrebe de sanatate. Pe cand sa ne asteptam la co-locatari pentru cei care au camere libere? Doar hei, sunt atatia necajiti si atatea camere libere…

    • Intră și creditul lui Cati?

  2. Ideea este bună dar sunt fără acoperire, dă drumul la rotativă și gata uite banii. Iar studenții, capital electoral.

  3. Si daca vin alegerile ce? Hai sa nu mai ajutam tanara generatie? Ideea in ansamblu este buna. Pana la urma tot ei sunt cei care au bagat astfel de taxe absurde pe studii.

  4. Pt. ca Lacomia pleaca din America. (vedeti ca vine maine si partea a 4-a din episodul de pe ineteconomics, de Dean Baker)

    Pt. ca nu mi-ati pus toate comentariile la articolul cu ‘psihiatrii’, n-o sa ne mai ‘vedem’ pe aici. Nu e ca si cum mi-ar simti cineva lipsa. Muncesc mult si munca-mi este aruncata la gunoi.

    Traim intr-o lume profund bolnava si unul nu sunteti in stare sa veniti cu solutii. Oameni inca condusi de frica, instinct, jungla din ei, +multa-multa incultura, creiere ruginite, clatite cu etanol 40 de ani, foarte trist si dureros. Sunt nevoit sa convietuiesc printre voi, am facut cat mi-a stat in putinta, insa am si eu o viata de trait. O sa auziti candva de mine, dar nu in Romania. Ma iertati ca v-am tot deranjat !

    • Mi-a dat o lacrimă ! Va fi secțiunea comentarii mai normală.
      Dacă emigrezi, bravo, România e o hazna.

    • Fii ferm convins c-o s-o fac. Citeste ce-am scris acolo, la articolul respectiv, poate vreodata te ajuta.

      O sa plec intr-o tara mult mai normala, undeva la ‘sin 45*’, depinde din ce unghi privesti …

    • Unde ‘0.5’-ul e 0.5, Legal. Sa-mi fie iertat ! Am nevoie sa-mi tratez stresul cronic generat de tot ce inseamna Romania.

    • Ma mai intorc peste 128 de ani. :))

    • Stres care genereaza toate Problemele. (cumparati-va „De ce nu fac zebrele ulcer.”, scumpica, dar merita)

    • E triajul specific al ”elitelor”,uită-te la Ficus,la premier ambii același calapod,cine trage sforile nu se știe cu siguranță,numai avem binom ci trinom cu paranteze exterioare.

  5. Pentru că e un plan mai mult decât socialist, e aproape comunist.

    • Dpdv moral înc.u.r.ajează lipsa de responsabilitate, îndatorarea fără limită.
      Dpdv economic strică fundația capitalismului : nimic nu e gratis.

    • Dpdv mo.ral în.c.u.r.aj.e.ază lip.sa de res.po.n.s ab.ilit.ate, înd.at.o.rar.ea fără l.im.ită.
      Dpdv ec.ono.mic strică f.u.n.dația ca.p.i.tali.s.m.ului : nimic nu e g.r.at.is.

  6. Până și americanii sunt mai comuniști decât chinezii, sa nu mai zic de Europa,depinde de starea „națiunii”. Când se fabrică încă un bogătaș, se liberalizează preturile, când e nevoie de voturi, indexam pensiile și tot acest argument viclean se repeta la nesfârșit…

    • America are nevoie de socialism mai mult ca oricare alta natie de pe Terra, fiind tara cu cele mai mari dezechilibre sociale din Lume.

    • @ *,
      Evident ca borasti ideologie, nimeni nu are nevoie de variatii pe tema marxista invlusiv socialismu, mai pune mina si citeste, cimitirele sint pline de cei sacrificati in numele gogomaniei ideologice, rusia e unde e tot din cauza incercarii aplicarii utopiei in practica, ce zice de o aplicatie de cetatenie in china sau coreea de nord?

  7. Fix pe asta o citesc acum :

    deanbaker.net/books/rigged.htm

    • De apreciat. Sintem mai aproape in opinii decit crezi, cind o sa te maturizezi o sa intelegi ca zona ideologica de sub termenul de „marxism” nu e salvarea, la fel ca si in cazul zonei ideologice demarcate de termenul de „capitalism”. Dupa destula „crestere” o sa realizezi ca a cauta „salvarea” umanitatii utilizind ideologia ca metoda e o utopie – mai ales ca „salvarea” in sine e un tel fara sens, niciodata ideologiile nu au livrat decit in interesul celor ce se autoproclama stapinii adevarului ideologic dupa definitia la moda zilei – religia a fost prima forma de ideologie creeata cu acest scop de inginerie sociala menita sa-i ajute pe smecheri sa-i conduca usor pe fraieri, ideologia politica – capitalismul, marxismul sint evolutia, iteratia urmatoare a acestei inginerii sociale. Despre solutia reala, mai pe larg, altadata, tot ce plasez, e ca se gaseste’n stiinta, da, acum cunoastem destul despre realitate incit sa putem sa aruncam la cosul istoriei metoda de guvernare prin intermediul ingineriei sociale cunoscuta ca „ideologie politica”; problema cu care ne luptam e clasa aristocratica/status quo-ul a carui existenta de sine e amenintata daca se reuseste destramarea visului in care societatea delireaza crezind ca „democratia” rezultata din varii „ideologii politice” ce se rotesc la ciolan serveste interesul plebei …

  8. ( pt. habarnisti : problemele sunt vechi si trebuiau odata si-odata rezolvate)

  9. + ca prea se arata (Michael Moore) cu degetul spre Europa … Era Cazul.

  10. La faza asta Biden greseste.

    • Absolut Deloc. E ceva de cat se poate de bun simt si inca nu suficient. Citit cartea, care sunteti capabili. Si , daca rasfoiti, mai gasiti si altele.

  11. Ditai articolul care nici nu răspunde la întrebare: e controversat pentru ca trebuie, pentru ca orice face Biden trebuie criticat și respins.
    Vorbim de 20000 când suma aia nu e atinsa decât excepțional, limita e de obicei 10000.
    Si ne dam de ceasul morții pentru 10000 când creditele PPP din timpul pandemiei au fost iertate fără nici un zgomot deși erau de ordinul milioanelor pe beneficiar. Da, dar multi din beneficiari au fost bogați asa ca ciocul mic.
    Ma rog, nu e rău pentru noi, mai ia și G4 un ban pentru a publica propaganda americana republicana, sau semi-fascista cum i se mai spune mai nou.

    • Educatia trebuie sa fie Gratuita, Worldwide. E un ‘must’, ca sa nu ‘all sink’. Bani sunt arhisuficienti pt. absolut toate problemele noastre, exceptand una : Lacomia(Boala Bolilor).

    • E adevarat ca educatia ar trebui sa fie gratuita , dar universitatile prestigioase din lume au si departamente de cercetare care trebuie finantate. (nu ca la noi…unde platesti ca sa isi schimbe decanul BMW-ul anual)

    • @Thakka De acord, știința trebuie sa meargă înainte dar ea nu e finanțată prin taxarea studenților. De fapt, finanțarea educației e separata de finanțarea cercetării chiar și acolo unde se ating.

  12. Incetati sa mai deviati subiectul, oricare ar fi el.

  13. E o măsură foarte bună! Tinerii pleacă din facultate cu datorii enorme și le e extrem de greu să le plătească. Impactul bugetar, inflația și celelalte pot fi rezolvate prin alte mecanisme.
    Pe de altă parte, când s-au dat bani grămadă companiilor, tot banii contribuabililor, după criza din 2008, sau acum după pandemie, nu s-a comentat atât.

    • Pari a fi de acord ca o eroare nu poate justifica o alta eroare. Si nici ca ai putea repara un rau prin alt rau. 💡

    • @Mag
      … care nu pot platii? Sigur nu aia care au ales sa invete din greu ca sa poata intra pe piata direct in nisa joburilor bine platite, singurii care nu pot platii sint cei cu Mickey Mouse degrees in diciplinele bine stiute finantate de la buget din taxele platite de cei mentionati inainte ca iau joburile bune.

  14. din 71 de cand Nixon a renuntat la acoperirea masei montare in aur, au tiparit trilioane. cateva sute de miliarde ce mai conteaza..? Datoria e adaugata la cele 22 de trilioane cat au acum, bani pe care-i vor platii toti americanii, cu sau fara facultate..

  15. Sper sa nu se dea toti banii la absolventi de facultate din SUA. Eu nu am diploma, dar ling clanta de Ambasada de pe Domeniile li Puiu popoviciu, deci vreau sa se dea echitabil, sa prind si eu.

  16. @Mag
    … care nu pot platii? Sigur nu aia care au ales sa invete din greu ca sa poata intra pe piata direct in nisa joburilor bine platite, singurii care nu pot platii sint cei cu Mickey Mouse degrees in diciplinele bine stiute finantate de la buget din taxele platite de cei mentionati inainte ca iau joburile bune.

  17. Bravo! Ați inventat o unitate numerică: triliarde. Corect este trilioane în limba română ca și în engleză miliard – billion 1000 miliarde trillion.