G4Media.ro

De ce e Ciolacu obligat să achite nota de plată pentru dezmățul…

Sursa Foto: Inquam Photos/Autor: Octav Ganea

De ce e Ciolacu obligat să achite nota de plată pentru dezmățul electoral

Marcel Ciolacu a aruncat bugetul României în aer cu pomenile electorale date ca premier în anul în care se visa președinte: două creșteri de pensii, majorări de salarii la bugetari pe bandă rulantă și miliarde de lei către primari. A dus deficitul bugetar la peste 8%. El e responsabil politic pentru situația critică și el trebuie să ia urgent două decizii dureroase pentru a salva bugetul pe 2025: să înghețe pensiile și salariile bugetarilor. Ar fi iresponsabil politic să lase aceste două decizii pentru viitorul guvern, pentru că l-ar dinamita din prima zi de funcționare. Pensiile ar urma să crească de la 1 ianuarie cu peste 12%, după cum a anunțat ministra Muncii.

Nu există o alternativă. Anul trecut, pensiile au crescut cu 40%. E un procent enorm, nesustenabil pentru nici un stat dezvoltat, cu atât mai puțin pentru România. Iar creșterea s-a bazat pe o minciună cinică a lui Ciolacu față de pensionari: avem acești bani, nu vă faceți griji. Realitatea e că guvernul nu avea acești bani, ei vin din împrumuturi. Sau ar avea acești bani dacă firmele de partid nu ar fi protejate de ANAF și lăsate să facă evaziune fiscală și să distorsioneze economia.

Tot ce a făcut Marcel Ciolacu ca premier în acest an a fost o pregătire pentru prezidențiale. Așa se explică dărnicia din bani publici care face ca deficitul bugetar să tindă spre 9% din PIB, după cum estimează toți analiștii. Un astfel de deficit, în absența vreunei crize reale (cum a fost pandemia) înseamnă un dezechilibru major care face economia vulnerabilă: deficitul trebuie acoperit din împrumuturi tot mai mari, iar plata dobânzilor la aceste împrumuturi a devenit ea însăși o povară aproape nesustenabilă pentru buget.

Atenție: tot Ciolacu a stopat orice reformă a statului, deși și-o asumase inclusiv prin acordurile cu Comisia Europeană. Împreuncă cu PSD și PNL a împânzit companiile de stat și instituțiile publice cu sinecuriști de partid, ceea ce a dus inclusiv la stoparea plăților din PNRR.

Situația e critică pentru că piețele financiare (adică cei care împrumută guvernul) sunt extrem de nervoase din cauza crizei politice și a incertitudinii. Această nervozitate se traduce prin dobânzi mai mari. Am explicat aici mecanismul și riscurile.

Una dintre temerile cele mai mari ale piețelor financiare e reprezentată de creșterile de pensii și salarii și în 2025, prevăzute de legile în vigoare, ceea ce ar pune o presiune și mai mare pe buget. Mai precis, legislația prevede creșterea automată a pensiilor de la 1 ianuarie cu peste 12% (în funcție de inflația din 2023 și creșterea salariului), precum și a salariilor unor categorii de bugetari.

E momentul ca premierul Ciolacu să își asume măsura dură, dar corectă, a stopării acestor creșteri. El are două opțiuni: să dea rapid OUG de amânare a creșterilor de salarii și pensii până la 21 decembrie, când guvernul său devine interimar și nu mai poate da ordonanțe de urgență, sau să paseze răspunderea viitorului guvern.

Dacă Ciolacu e cu adevărat un om de stat, își asumă decizia. În fond, ar fi o mică reparație pentru situația critică pe care el a produs-o.

Dacă Ciolacu obligă însă viitorul guvern să ia măsurile impopulare pentru a-și proteja propria imagine, atunci noul executiv va pleca la drum cu un balast politic enorm. Va fi perceput de populație drept guvernul care ia măsurile de austeritate, ceea ce îl va eroda rapid. Oricine conduce acest nou guvern va fi ținta unei furii populare ce va crește rapid. Asta înseamnă că viitorul premier nu va avea nici o șansă să candideze la alegerile prezidențiale din 2025 și, în general, să aibă vreo carieră politică relevantă pe termen scurt.

Decizia lui Ciolacu, de a adopta sau nu OUG pentru pensii și salarii, ne va da un indiciu și despre planul lui politic. E neclar acum dacă șeful PSD vrea sau nu să mai candideze după eșecul istoric de la prezidențialele din noiembrie. Atunci, el s-a clasat pe locul 3 după Călin Georgescu și Elena Lasconi, marcând o premieră în istoria PSD – prima finală prezidențială fără candidatul partidului.

Imediat după turul 1 al prezidențialelor, Ciolacu și-a anunțat demisia din fruntea partidului, asumându-și eșecul. Apoi, ceva s-a schimbat în planul lui Ciolacu. A revenit asupra demisiei și a forțat un vot de reconfirmare în fruntea partidului. În paralel, a început o campanie furibundă de imagine, de umanizare pe Tiktok și Instagram, unde țintește cu precădere publicul tânăr.

Cu toată campania lui de imagine, Ciolacu e acum un lider lipsit de orice legitimitate politică. În toată cariera lui politică a participat la un singur vot nominal, la prezidențiale, și l-a pierdut fără echivoc. Și asta deși era șef peste cel mai mare partid și peste guvern – cu toate pârghiile economice folosite la maximum în detrimentul stabilității economice.

În plus, de piciorul lui atârnă dezvăluirile făcute de G4Media: zborurile cu jeturile Nordis în destinații de lux, combinate cu susținerea pentru Laura Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților. El nu le-a explicat credibil nici până acum.

Greu de imaginat deci o revenire politică la vârf pentru Ciolacu. Ca să salveze măcar o parte din imaginea lui politică, șeful PSD e dator să facă un gest de om de stat: să ia asupra lui măsurile dure de austeritate necesare pentru a calma piețele financiare și a salva bugetul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Ciolacu (sau orice alt politician), să își asume responsabilitatea?

  2. În rest, e plauzibilă poziția dvs!

  3. După cat de frumos prestează pe TikTok, Ciolacu nu decontează nimic și are șansa să fie viitorul prim-ministru.

    România merge în continuare pe împrumuturi. Nu se fac nici reforme cu PSD/PNL la guvernare.

  4. Este frustrant cum un om fara studii, fara experienta, fara facultate pe buna imparte banii unui stat la bugetari, primari si pensionari speciali…pe langa acest deficit ENORM dansu’ care se lauda ca a luat bacu'(cu media 7) se visa presedinte
    Va vine sa credeti???Un impostor mitoman ca asta viitor presedinte?
    Am urmarit multe grile de salarizare si declaratii de avere…este o diferenta enorma intre mediu public si cel privat dpdv al salariilor

  5. 1. Ciolacu sa renunte la renuntarea la demisie … si-ar mai drege imaginea, cat de cat, cu putina cenusa-n cap. Poate sa se si victimizeze, dar, de pe margine
    2. Cele doua Camere sa se intruneasca si sa aleaga presedintii, URGENT
    astfel incat…
    3. Iohannios sa-si dea demisia si sa lase, conform Constitutiei, functia de presedinte interimar Presedintelui Senatului – oricare ar fi acela, ar avea legitimitate si puteri bine definite.
    Asta, ca sa se dreaga …busuiocul „orisicatusi” de putin

  6. Mă tot gândesc, dacă a existat vreun politician care să fi asumat responsabilitatea pentru orice legat de activitatea sa.Sunt sceptic că se va întâmpla la Ciolacu. Deși…

    • Băsescu a ieșit în față și și-a asumat de unul singur reducerea salariilor bugetare, înghețarea pensiilor și înghețarea angajărilor în aparatul de stat și bine a făcut.

  7. Mai exista legea aia cu subminarea economiei nationale?

  8. Toţi sunteţi vinovaţi, de la politicieni până la votanţi, iar între ei sunteţi voi media care aveţi poate cea mai mare vină indiferent că este online sau cea televizată, să nu uităm nici de instituţiile statului care chiar dacă nu sunt pe primul loc sigur sunt pe locul doi la vină.

    Noi am înţeles că suntem o naţiune eşuată şi nu trebuia să ne spună nimeni asta şi nu trebuie decât să ieşim pe uşa casei şi ne loveşte realitatea direct în moalele capului, dar ce nu înţelegem de ce nu vreţi să vă reveniţi.

    Păi măi votanţii mei care v-o daţi singuri ştiţi voi unde, după ce aproape 30 de ani aţi avut de ales numai între răul cel mare şi mic au apărut de două mandate unii care vă vor binele, iar voi ce aţi făcut?…..Păi vă spunem noi ce aţi făcut, aţi decis de data asta să alegeţi răul cel mare după ce v-aţi ferit atâta timp de el alegând pe cel mic când puteaţi de două ture de alegeri să nu alegeţi nici un rău.
    Deci până la urmă ce vreţi voi votanţii că sigur o să vă placă şi mai puţin râul ăsta mai mare pe care l-aţi votat decât ăla mai mic pe care l-aţi ales de 30 de ani, iar cum am văzut că nici binele nu vă place ce vreţi voi până la urmă măi votanţilor că chiar nu vă mai înţelegem nici noi ăştia raţionali?…..Vreţi răzbunare indiferent de consecinţe când sunt alternative mult mai bune şi cu mai mare efect, vreţi să daţi p-le, vreţi revoluţie, păi dacă le vreţi pe astea ce mai aşteptaţi că sigur noi nu o să le facem în locul vostru atâta timp când putem să le avem pe toate fără măcar să dăm o palmă şi nu trebuie decât să votăm cu ăia care ne vor binele.
    Oricum degeaba am face revoluţie pentru că dacă voi nu aţi avut destul cap să ştiţi cu cine să votaţi la fel aţi face şi după revoluţie, i-aţi alege tot pe aceiaşi care i-aţi dat jos sau urmaşii lor cum aţi făcut şi la revoluţia din 89 şi cum o faceţi de 35 de ani, deci nu ar fi decât o pierdere inutilă de sacrificiu să facem revoluţie pentru voi.

    Păi până ce vă hotărâţi voi la alte alegeri ce vreţi voi votanţii, cei care vă vreau binele şi cei care este răul cel mai mic de data asta sunt nevoiţi să se alieze pentru a face faţa răului ăla mare pe care l-aţi ales chiar voi, doar din simplu motiv că toată lumea va fi afectată inclusiv ei şi nu numai voi ăştia care nu ştiţi ce vreţi. Poate nu vă vine să credeţi dar chiar nu se plac între ei cei care urmează să facă guvernarea, dar nu au ce face că voi i-aţi forţaţi prin alegerea voastră să se alieze şi vor rămâne aliaţi atâta timp cât sunt raţionali şi nu doresc să se transforme unii dintre ei în următorul rău mai mare sau să se alieze cu cel deja existent(să sperăm că nu se va ajunge acolo că atuncea s-ar putea să aveţi revoluţia aia că nu va mai rămâne nici o soluţie, apoi mai vedem noi dupaia ce iese deşi suntem 100% siguri că tot pe ei îi veţi pune înapoi la putere, asta dacă nu alegem calea migraţie şi vă lăsăm în dumnezeul vostru dacă aveţi vreunul şi să vă daţi singuri cap în cap dacă nu sunteţi capabili de raţiune).

  9. „Anul trecut, pensiile au crescut cu 40%.”
    FALS!
    Anul trecut au crescut cu 13%!

  10. G4 tot încearcă marea cu degetul!

  11. „Dacă Ciolacu e cu adevărat un om de stat, își asumă decizia.” 🤣

  12. Din motive obiective
    N-am postat ca altădată,
    M-am certat cu neuronu
    Că m-a cam  lăsat baltă.
    Spune că io-s vinovat
    Că cică l-am persiflat,
    Și-am avut tupeu să spun
    Că merit unul mai bun.
    Poate am spus-o  la beție
    In stare de euforie,
    Da’ să-mi fie cu iertare
    Nu-i motiv de lamentare
    De divorț sau dezertare.
    Eu mereu am fost discret,
    Dar să vă spun un mic secret:
    Când era numai noi doi
    Îi dădeam trabuc de foi,
    Și să-i fie viața viață
    Îi turnam whisky cu gheață.

    Revin la a mea problemă
    Că am totuși o dilemă.
    Neuronu meu sucit
    De ce-o fi nemulțumit
    Și de ce s-a răzvrătit?…
    Adevărul eu vă spun
    Și-a dorit un trai mai bun.
    Eu credeam că-i fericit
    Că nu stă înghesuit.
    Stă-n cutia craniană
    Ca intr-un penthaus la… Romană.
    De obicei il folosesc
    Să respir și să  clipesc.
    Dar zicea că-i surmenat
    Concediu că nu i-am dat,
    Că el s-a cam săturat,
    Și  vrea bugetar la stat
    (La Cameră sau Senat).
    Secretară o stewardesă,
    Noapte dacă s-ar putea metresă,
    Să își tragă și-o amantă
    Frumoasă, mirobolantă,
    Sex cu ea pe datorie
    Ca la sat la prăvălie.
    Delegații-n Apahida
    La Las Vegas și Florida
    După atâta surmenare
    Masaj cu finalizare,
    Sporuri , mită și chenzină
    Non-stop la scară mașină,
    Ceva comisioane grase
    Din contracte oneroase,
    Că la asta il duce mintea
    Și el nu-i mai prost ca….. Pintea.
    Imunitate totală
    Ca să  nu dea socoteală.
    Totul sa i se cuvină
    Fără să aibă vreo…”vină”,
    Diurnă parlamentară
    Non-stop la mașină scară.
    Costume la 4 ace,
    Șef peste „dobitoace”,
    Și mai vrea de s-ar putea
    Program până vinerea,
    Dar să îl înceapă joi
    Că el nu-i fraier ca noi.
    Aaaa, și ca dorință finală
    O pensie mai….specială.

    Am ajuns să il detest
    Neuronu meu funest.
    Il credeam mult mai onest
    Moderat, cintit și modest!…
    Dehhh, credeam pe dracu
    Văd  că vrea și el ce are,
    Neuronu lui Ciolacu.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.