G4Media.ro

De ce e Dan Barna în defensivă și USR în convulsii interne.…

De ce e Dan Barna în defensivă și USR în convulsii interne. Cele două momente decisive, plus factorul Nicușor Dan

O schimbare tot mai perceptibilă pe scena politică în ultimele luni: USR pierde încet-încet statutul de lider de inițiativă și își irosește energia formidabilă în lupte intestine interminabile. Dan Barna pare în permanentă defensivă, USR nu mai reușește să impună pe agendă teme valide de dezbatere, așa cum o făcea în urmă cu jumătate de an. Câțiva factori au concurat la o situație care vulnerabilizează cel mai dinamic partid parlamentar.

  • Exemplu de poziționare defensivă: vineri, modul în care Dan Barna a ajuns în media a fost o scrisoare în care răspunde unei simpatizante nemulțumite de vizita sa în comunitatea de români din Barcelona. E ultima poziționare defensivă dintr-un șir lung: răspuns la acuzațiile interne legate de alegerile pentru șefia USR, răspuns la acuzațiile interne legate de competiția pentru București, răspuns la controversele create de el însuși prin declarațiile legate de relația cu China și Rusia, răspuns la criticile privind anonimizarea veniturilor soției.

Multe dintre aceste probleme pentru candidatul USR la prezidențiale, venit pe o platformă anti-sistem, sunt provocate de două decizii interne. E vorba despre organizarea congresului USR pentru alegerea noii conduceri înainte de alegerile prezidențiale și declanșarea competiției interne pentru alegerile locale.

Ambele au dus la ceea ce însuși Dan Barna numește ” o atmosferă electorală inerțială”. Adică o interminabilă luptă intestină între gruparea sa și grupările opozante (mai multe facțiuni unite conjunctural: susținătorii lui Nicușor Dan, adepții unei ideologii de stânga, plus cei care pur și simplu nu sunt de acord cu programul lui Barna).

Organizarea congresului pentru alegerea conducerii USR înaintea alegerilor prezidențiale pare acum o eroare tactică. După ce a fost desemnat candidatul partidului pentru Cotroceni, Dan Barna a vrut să-și securizeze mandatul de președinte al USR, astfel încât să nu depindă de rezultatul prezidențialelor și să mențină ”aripa liberală” la conducerea partidului.

Desigur că a fost și o problemă de calendar, pentru că mandatul lui Barna se încheia în octombrie și trebuia aleasă atunci o nouă conducere. Dar poate că o decizie mai înțeleaptă ar fi fost organizarea alegerilor interne din USR după cele prezidențiale, tocmai pentru a preveni radicalizarea taberelor interne și intrarea într-o logică de confruntare intestină. Sunt convins că partidul putea găsi o soluție de tranziție până după prezidențiale, iar câștigul ar fi fost net: partidul ar fi fost mult mai unit în spatele lui Barna în campania electorală și nu ar mai fi apărut nesfârșitul șir de contestări interne.

A doua decizie tactică generatoare de probleme e declanșarea competiției interne pentru candidații la alegerile locale din 2020. Sigur că și aici e o problemă de calendar, mai e puțin până atunci, dar toată lumea știa că la București va apărea problema Nicușor Dan.

Fondatorul USR vrea să candideze la Primăria Capitalei ca independent susținut de partidele de opoziție și în USR se știa că vrea să intre în competiția internă.

Nicușor Dan e acuzat apăsat de comportament lipsit de fair-play de mulți lideri USR, dar realitatea e că partidul e iar scindat pe această temă, fix în precampania electorală pentru prezidențiale. Și acest moment, previzibil de altfel, putea fi amânat până după prezidențiale, pentru a nu greva campania candidatului Dan Barna.

Paradoxul e că, în aceste două situații, principala calitate a USR în comparație cu restul partidelor devine o vulnerabilitate. Democrația internă din USR, la cote inimaginabile pentru PSD ori PNL, face ca un moment electoral intern să producă tensiuni mai puternice și de durată mai lungă. Dacă în PSD ori PNL dezbaterile interne se închid după luarea unei decizii finale și partidul se aliniază cuminte în spatele liderului, în USR – partid animat de oameni vii, mulți tineri cu energie și idei – dezbaterile nu se opresc atât de rapid.

La democrația internă se adaugă și comportamentul la limita corectitudinii în unele momente din partea lui Cosette Chichirău, contracandidata lui Barna la șefia partidului și una dintre exponentele aripii de stânga din partid.

În ceea ce-l privește pe candidatul Dan Barna și prestația lui, el nu a reușit încă să facă agenda dezbaterilor pentru prezidențiale, nu a dat tonul pe marile subiecte, nu a produs știri imposibil de ignorat de mass-media, oricât de ostile i-ar fi.

Strategia lui de comunicare până acum e de non-agresiunea la adresa principalului contracandidat în termeni de atragere a electoratului, Klaus Iohannis. Atacurile la Viorica Dăncilă nu mai reprezintă un eveniment în sine și nici prea multe voturi nu îi mai pot aduce lui Barna. Singurul loc unde poate căuta voturi pentru turul 1 e publicul non-PSD, or asta înseamnă competiție directă cu Iohannis.

Există mai multe curente de opinie legate de strategia lui Dan Barna. Unul – că e normal să nu-l ostilizeze pe președinte pentru că există un bazin comun de votanți și pentru că trebuie să lase ușa deschisă pentru o colaborare USR – PNL după prezidențiale. Celălalt – că în absența criticilor la președinte, Barna nu se va putea diferenția în ochii electoratului non-PSD.

Strategia de comunicare a lui Dan Barna se poate schimba însă, pentru că încă nu a început formal campania electorală. La fel și starea de spirit din partid, odată ce temperatura campaniei electorale va crește exponențial.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

83 comentarii

  1. exact ce spuneam ieri. libertatea din acest partid devine o piatra de moara in anumite momente. democratia e buna, dar cautarea ei cu incapatanare chiar in orice clipa nu e sanatoasa. a fost o prostie imensa sa faci alegeri de sef de partid in timpul campaniei electorale.

    • Suntem pregatiti sa mergem până la capat cu Alianta USR PLUS.
      Daca pica USR – votez cu PLUS!
      Eu inteleg faptul ca multi nu mai aveti rabdare. Dar nici nu stiti ce vreti. Bani nu va da nimeni. Trebuie sa munciti pentru ei!
      Mai bine va gasiti un hobby si nu mai cascati gura la altii care au bani.
      Pe mine legile ma intereseaza – alea care sunt aprobate de majoritatea parlamentara aflata la putere. Si ma mai intereseaza corectarea legilor si impunerea respectarii lor.
      Sărakilor!
      Si îmbuibaților!

    • Fac la fel daca Ciolos isi asuma functia de viitor premier si renunta la candidatul pentru prezidentiale in favoarea lui KJ promit ca i votez pina in 2028

    • @cloudfare: tu cine vb acolo, ca cu mine sigur nu? despre ce rabdare vorbesti?

    • @Paranormalul: Pai abia l-am ajutat sa ajunga europarlamentar, cum sa ii zici lu’ Ciolos sa fuga de la post?!?

      Ca doar nu le-o poate face pe amandoua, in paralel …

    • Literar privind, este omeneşte ca nici chichiriştii, nici nicuşoriştii, nici plusiştii să nu se implice serios pro-Barna. Chit că după o finală Iohannis-Dăncilă, liberalii îi vor privi de foarte sus. E însă tot atât de firesc ca perspectiva unui eşec electoral în 2020 să readucă unitatea, corectându-se neaşteptata imagine de partid al convulsiunilor.

  2. Nu sunt doar erorile sale. Sunt mai degraba erorile sale si ale grupului sau de interese: sa isi securizeze presedentia chit ca ar pierde alegerile prezidentiale; bararea lui Nicusor Dan in continuare (nu merge gogoasa cu – Trebuie sa ne punem la punct planul de includere a non-membrilor in cursa pentru primarie); Calatoria in SUA cu scop de a fi uns viitor presedinte; Reprezentarea sa de indivizi gen Andrei Caramitru;

    Asta fara sa vorbim de lipsa de idei sau personalitate.

    • Nu stii nikic. Scrii doar pentru ca ai o tastatura
      Si aia virtuala

    • Intr-adevar. Barna nu e un gargaragiu clasic. E unul plictisitor.

    • Lasati, ca stie domnu’ Dascal, ghiceste in plosca. Numai netrebnici…

    • cloudfare: un alt troll! fostul asistat.

    • Cazul lui Dan Barna exemplifica perfect minunatul proverb „cu o lingura de cacat strici un cazan de ciorba”, indiferent cit de buna.
      Diversii admiratori ai substantei din lingura (Dan Barna si grupul lui adica), in caz ca nu sint pur si simplu postaci la datorie, ar fi bine sa-si gaseasca alt obiect al adoratiei, nu de alta, dar viata trece.

  3. Am si eu o intrebare nevinovata: nu-i asa ca e o regula universal valabila in viata politica…supraterana, aceea conform careia candidatul care pierde alegerile prezidentiale e marginalizat imediat dupa scrutin? Intreb pentru un prieten userist ingrijorat de framantarile din partid…

  4. tot ce conteaza:
    partidul a schimbat legile pentru a scapa infractorii de dosare
    partidul a schimbat legile si a cret tot felul de institutii pentru a impiedica pedepsirea infractorilor
    partidul a schimbat legile pentru ca hotia nomenklaturii sa nu mai fie pedepsita
    partidul a amnistiat fiscal nomenklatura

    restul sunt onanii

  5. Bun articolul

    • L-ai citit?
      Eu nu am chef de rasfoit maculatura.
      Ma duc la vot!

    • Da, mai ales partea cu Barna= aripa liberala si Chichirau = aripa de stinga. Am ris mult si strimb. Daca era pe hirtie era si folositor (articolul).

  6. Foarte bine scris articolul. Exact ce se intampla. Sper si eu ca USR sa apara mai doritori de lupta in campanie. O eventuala aliatie intre USR si PNL nu ar trebui sa stopeze pe cei din USR sa-l critice pe Iohannis. That’s life and politics. Succes.

  7. Deci până la urmă e așa cum se știa: românii, lăsați singuri, nu se pot organiza pentru un țel mai mare și sfârșesc prin a-și da în cap unul altuia. Nu numai pulimea ci, iată, chiar niște oameni deștepți. Exemplele de zilele astea sunt USR și GDS.
    Și singurul mod în care România poate progresa nu e sub democrație, indiferent cât de deștepți și luminați ar fi cei care dezbat, nu, ci numai sub o mână forte, un șef al dracului dar care, în același timp, să nu ne vrea răul și să nu fie total corupt. Din păcate, un astfel de șef e la fel de posibil ca un unicorn sau ca Moș Crăciun.
    Trist, foarte trist.

    • Nu esti departe de adevar.

      Nu trebuie chiar un sef al-dracului sau dictator. Trebuie ca democratia sa functioneze dupa niste reguli clare.

      Avem democratie la cativa ani cand facem alegeri interne. Dar odata alegerile alea terminate, toata lumea se incoloneaza si partidul functioneaza ca o structura de autoritate piramidala. Iar cine iese din regulile alea si le incalca sufera consecintele.

      Asta cu democratia si dezbaterile continue e doar un pretext pt grupurile care au interese si agende diferite decat cele alea partidului si care de fapt submineaza binele suprem.

    • Cu siguranta ca mata bagi gunoiul sub pres cind faci curat. Ca parca asa ne explici, aparentele conteaza. Se cearta pentru ca exista un motiv, Barna distruge partidul.

    • @Amicu,

      Troll mafiot la care-i pute gura a flatulente PSD-iste. Vezi ce patesti daca te-ai obisnuit sa pupi dosuri de-ale unora precum Dragnea, Dancila, Oprisan, Iordache, Nicolicea, Serban Nicolae, Radulescu Mitraliera, Olguta, Rovana samd?

      Mars de-aici postac puturos ce esti.

  8. Astia au luat drumul PMPului ..

    Eu cu cine votez ?

  9. Sunt votant radical impotriva vechilor partide, deci clar un votant USR-PLUS.

    Oricum, uitandu-ma la aceste 2 partide nu pot sa ma abtin sa spun ca prefer mai mult modelul PLUS. Partidul lui Ciolos are un anumit grad de democratie interna, dar democratia aia se opreste la un anumit prag si eu cred ca asa ar trebui sa fie. De la un anumit nivel incolo, un partid trebuie organizat si condus precum o corporatie cu structura piramidala.

    Ciolos imi place foarte mult la cum isi selecteaza oamenii din echipa. Face un adevarat proces de recrutare si verifica CV-ul oamenilor, trecutul lor, integritatea lor, se intereseaza despre ei, cere opinii si recomandari. Exact ca intr-o corporatie. Si ala e modelul cel mai bun.

    Uitati-va la echipa lui Ciolos de la varf. Oameni unu si unu: Vlad Voiculescu, Dragos Tudorache, Dragos Paslaru, Anca Dragu, Alin Mituta, Liviu Iolu si multi alti oameni care au 2 calitati primordiale: Competenta si Onestiate. Ba’ as mai adauga o calitate: Lipsa Arogantei si Orgoliului.

    Uitati-va la oameni ca Stelian Ion de la USR. Omul e si el Competent si Onest dar are un orgoliu si o aroganta de neimagina. E evident ca oameni cu asemenea caractere vor sapa mereu liderul partidului si de fapt il vor sabota.

    Inclusiv episodul recrutarii lui Dan Barna de catre Dacian Ciolos la minsiterul fondurilor europene ne arata de ce partidul lui Ciolos e mai bine organizat si va avea un viitor mai bun. Liderul care e validat deja in fata membrilor de partid si a electoratului, care e cunoscut pt competenta si onestitatea sa (nu lideri de astia mafioti de la PSD sau lipsiti de competente ca la PNL) isi face echipa, isi recruteaza oamenii cu care va lucra dupa criterii stricte de competenta dar si de team-spirit.

    Adica oameni care sprijina echipa nu promoveaza agende personale sau de gasca. Asta e de fapt marea problema a USR: oameni lipsiti de team-spirit. Si cand combini asta cu o asa-zisa „democratie totala”, adica pur si simplu lasata de capul ei, asta se traduce doar in grupuri si gasti care isi fac agende proprii si care lupta de multe ori impotriva binelui partidului si impotriva binelui suprem.

    Cel mai probabil USR se va sparge, cu liberalii de dreapta migrand in PLUS iar stangistii lui Nicusor Dan devenind un partid mic si nesemnificativ in marea de partie de stanga din Romania.

    • Doar ca habar nu ai despre ce vorbesti. Nu in PLUS se face selectia despre care vorbesti. Ci USR a facut-o de la infiintare. Poate ulterior sa o fi adoptat si PLUS, insa nu asa cum trebuie. Exemplu: PLUS accepta oameni care au fost in alte partide. USR nu.

    • Keni,

      Pai tocmai ne-ai dovedit ca USR gandeste Alb-Negru adica un pic fanatic.

      Viata are multe nuante de gri stimabile. Nu poti sa vii sa spui: „noi nu primim oameni care au fost in alte partide”. Asta e ca si cum ai veni si ai spune: „eu nu ma insor decat daca fata e virgina” adica te dovedesti un fanatic religios.

      Ce probleme au oameni ca Cristian Preda sau Monica Macovei? Ce conteaza mai mult? Comeptenta si Onestiatea sau ca oamenii aia au vrut mai devreme decat aparitia USR si PLUS sa intre in politica si sa ajute cu competenta lor?

      Vezi, asta e o alta mare problema a unor curente din USR: FANATISMUL. Gandirea ALB-NEGRU. Pacat!

    • Corect ce spui: spirit de echipă, respectarea liderului ales, competență, onestitate, abandonarea orgoliului personal – toate bune și necesare.
      Dar toate astea ar presupune ca liderul acela să aibă o anumită linie pe care se deplasează spre o țintă pe cât posibil clară. Pentru că liderul nu trebuie respectat decât în măsura în care este considerat ca fiind cea mai potrivită persoană care să joace rolul de vârf de lance în scopul atingerii unor obiective.
      Dar eu nu știu precis care sunt aceste obiective ale USR și cred că nici useriștii nu prea știu sau nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Adică este nevoie de clarificare doctrinară și, atâta vreme cât partidul ăsta a pornit la drum de la ideea că nu este necesară o doctrină clară, ci doar să fie atrași oameni de calitate în politică, cu scopul de a înlocui vechea clasă politică, îmbătrânită în rele, această clarificare nu prea are cum să se petreacă; din cauză că n-a existat de la început. Ce-i unea pe ei în luptă?
      USR este o sumă de ONG-uri, fiecare cu scopul său, cu țintele sale – sociale, ecologice etc. E foarte necesar acum să devină mai mult de atât. Ar fi necesar ca intelectualii cei mai respectați din partid să se așeze la o masă și să nu se ridice până nu reușesc să pună pe hârtie măcar schița unei doctrine care să le poată asigura unitatea de care au atâta nevoie.
      Pentru că, la fel ca în societate, ideile și valorile sunt cele care pot aduce coeziune, nu liderii. Sau liderii numai atunci sunt respectați și urmați, când chiar ei sunt animați de niște idei și, crezând în ele, reușesc să-i convingă și pe alții să adere la ele.

    • @Geo, se pare ca nu intelegi sensul cuvantului „fanatic”. Ceea ce face USR se numeste selectie, pe un motto asumat de „Oameni noi in politica”. Domnul Preda si doamna Macovei au deja partidele lor sau pot face altele noi. Nu moare niciunul dintre ei daca nu se regasesc in USR. Si drept dovada, multe persoane care au fost refuzate de USR au intrat in PLUS, unde nu exista aceasta restrictie. Deci, unde e problema? Nu stiu unde vezi tu gandire alb-negru. Slaba argumentatie, imi pare rau.

    • @Keni

      Voi la USR etichetati oamenii in sistem Alb-Negru:

      Alb = N-ai mai fost intr-un partid politic
      Negru = Ai fost in alta partid politic in trecut

      Precum spuneam. Regasesc exact acelasi timp de gandire ca la fanaticii religiosi care vor sa vada cearsaful patat de sange in noaptea nuntii.

      Eu te asigur ca alti oameni din vechea clasa politica nu vor fi primiti in PLUS. Si nu vorbesc aici de tot mafiotii din PSD sau de expiratii si plictisitii din PNL gen Catalin Predoiu. Te asigur ca inclusiv figuri care sunt percepute ca fiind intelectuali deci cu oarece competente si chiar onesti ca deh, n-au fost acuzati de nimic pana acuma, adica oameni precum Mihail Neamtu, Adrian Papahagi sau Theodor Paleologu, nu vor ajunge in PLUS. Pt ca si PLUS isi selecteaza cu atentie oamenii.

      Totusi diferenta intre acestia din urma si Cristi Preda sau Monica Macovei e uriasa, nu crezi? De aia zic ca nu poti gandi atat de exclusivist – hai ca sa nu zic fanatic. Iti trebuie un anumit grad de flexibilitate. Nu abdici de la principiile tale, dar nici nu adopti o gandire binara de Totul sau Nimic.

    • Ultima fraza are la baza vreo prezicere facuta de baba Vanga sau ati avut surplus de zat in cafea si nu ati rezistat tentatiei…?
      PS. Nu se va rupe USR-ul, asa cum multi viseaza, doar ca foarte curand va iesi la suprafata nemultumirea membrilor de la baza partidului, pentru felul in care s-au facut anumite aliante…, cum s-ar spune… in PLUS…

    • @Scaraoțchi

      Inteleg ca pe voi „baza” USR-ului va doare Barna si echipa lui?

      Pai eu zic asa: faceti cumva si trimiteti-i pe Barna si echipa lui in PLUS ca mie imi convine. Dupa aia chiar stiu cu cine trebuie sa voteze intre PLUS is USR daca se ajunge chiar acolo.

      Ramaneti voi cu Stelian Ion si cu Cosette. Ah si cu Nicusor Dan, da. Uitasem…

    • @Geo, ori te faci ca nu pricepi, ori clar nu pricepi. USR este un partid democratic si cu anumite standarde. USR nu este nici PLUS si nici alte partide. Tu poti sa numesti „exclusivist” , „alb si negru”, „maro-bej” un partid ca nu accepta traseisti. Sunt TRASEISTI literalmente, fie ca e Preda, fie ca e Macovei. Si chiar nu exista alta lume inafara de Preda sau Macovei? Am votat cu Macovei la prezidentiale in 2014. Macovei este persoana care a luptat cel mai mult pentru postul de Procuror European. Stiu foarte bine activitatea fiecaruia. Tu pur si simplu nu accepti ca USR sa aiba acest criteriu. Mai si vorbesti de grade de flexibilitate.
      Iar faptul ca vezi similitutine intre asta si fanatici religiosi, te anunt ca, din nou, aberezi. Sorry.

    • @Adi: cand enumeri personalitatile din Plus+, oameni unu si unu, nu o uita pe Irina ALEXE (chestor al MAI, pensionata la 43 de ani si actualmente sefa la cadre in Plus). Probabil ca are si competenta si onestitate, cum zici tu. Cerceteaza si lumineaza-ne si pe noi in privinta domniei sale.

      Sau, de fapt, e cum zici tu: ca la corporatii. Intotdeauna exista un angajat (in general fost angajat al Guvernului, la nivel relativ inalt), altfel inutil business-ului propri-zis, dar necesar in relatia cu Statul, datorita relatiilor si increngaturilor cu tot felu’ de oficiali ai Statului?

      @Prieten: Pai, inca de acum 2 ani, Ghinea , venit pe cai mari, i-a dat una dupa ceafa lu’ Nicusor Dan, ca viseaza cai verzi pe pereti cu “partidul lui umbrela” si ca trebuie urgent o clarificare ideologica, caci altfel nu poate sa creasca USR-ul si sa dea prim-ministru in 2020. S-a asezat apoi, confortabil, pe scaunul de ideolog al partidului si … cred ca i-a furat careva cerneala, ca n-a reusit sa scrie nici macar un paragraf. Asa ca, de doi ani deja, nu mai este USR-ul in situatia de care vorbiti. Luati legatura cu dl. Ghinea, pe care l-am trimis la Bruxelles, unde nu cred sa nu se gaseasca cerneala, totusi.

      @Geo: Eu te asigur ca alti oameni din vechea clasa politica nu vor fi primiti in PLUS. Dar din vechea increngatura politica-administratie, da. Vezi, mai sus, Irina ALEXE. Si cam cum “asiguri” tu? Pui casa si masina la bataie?! 🙂

      Aia cu “nu abdici de la principiile tale, doar le faci mai flexibilie” a fost simpatica. Are si un nume: relativism. 🙂

    • @Florin,
      E adevărat că mi-am infiltrat la baza partidului câteva drăcoaice focoase, dar nu mi-am putut permite să mă auto-infiltrez, având în vedere poziția pe care o ocup în ierarhia punitivă, care mă obligă să fiu apolitic…
      PS. Sunt de părere că felul in care s-a făcut alianța a avantajat PLUS-ul nemeritat … Cu toate astea îmi doresc să mergă mai departe, dar pe baze ușor echilibrate..Hough!

    • Nu stiu ce se fumeaza la plus dar sigur nu vreau sa incerc si eu :))

    • Sanitarule

      Inteleg ca voi in USR, dar numai un grup, nu toti din USR, sunteti niste sfinti virgini si imaculati cum nu s-au mai intalnit in lumea asta, un fel de Mesia si numai voi stiti si puteti salva Romania.

      Saracii de voi. Sunteti necopti mai copii. Voi si la fel si intelectualii din GDS.

      Mai oameni buni. Pana nu invatati sa ganditi matur, sa invatati ce inseamna Rezonabil versus Fanatic, Echilibrat versus Absolutist, Realist nu Idealist nu veti realiza nimic niciodata. Politica nu e Religie fratilor. Nu merge cu absolutism si fanatism.

      Puneti mana si cititi despre succesul avut de cancelarul german Angela Merkel in cariera ei politica si in nivelele la care a dus Germania dupa ce a preluat-o de la Helmut Koln. Invatati de la ea notiunea de „Compromis Optimal” ca altfel muriti in faza de sperante politice.

      Eu imi doresc sa reusiti dar ma surprinde imaturitatea pura, orgoliile gaunoase si aroganta ingrata pe care le afisati. Voi chiar sunteti fara de prihana de ridicati asa de repede piatra? Eu eram convins ca sfinti nu exista pe pamant, dar uite frate ca n-am stiut ca ei exista si mai mult, s-au strans toti in USR.

      RICICOLILOR ce sunteti! Puneti mana si cititi inainte sa va purtati ca niste adolescenti frivoli.

    • @Florică: Dupa ce termini sa te razi de astia ca mine in baza la faptu’ ca suntem ridicoli, verifica listele cu arhangheli de la partid, ca poate ai surpriza sa nu ma gasesti si te rade apoi pe tine curcile ca ai sarit la slam-dunk fara minge in mana. 💡

      Si cea mai inraita prostituata poate aduce argumente valide impotriva prostitutiei, doar ca tu nu le-ai accepta, pen’ca de ce „a ridicat tocmai ea piatra”. Dezbaterile nu sunt Religie, frate. 😉

    • o analiza zic eu bine argumentata

  10. Dar basca? Are Dan Barna basca? Daca nu are, de ce nu are? Oameni buni, lasati-l in pace pe om sa isi faca campania prezidentiala asa cum stiu el si echipa lui mai bine. Numai parerologi. Vom vedea la alegeri daca Dan Barna lucreaza in defensiva sau nu. Nu uitati un lucru: USRPlus au oameni profesionisti si ambitiosi. Ne vedem la vot!

    • Ce sa-si faca draga, nu-ntelegi ca-i nul? E un om de paie, a fost de la bun inceput, alta-i misia lui in USR. Treaba voastra, o sa plingeti in pumni.

    • Nea amicu…nul ești mata și cu nea Pantazi! Sa te mai aud mister Pantazi ca te plângi că o ….plăcută suedeză ca sunt românii bătuți în cap și votează cu oameni vechi,corupți și puși pe distrus! Azi…și cred că toată campania electorală o sa faci la fel…ai ajutat la răul al doilea, după PSD. Cand mai vrei sa scoti „binele ” din PNL îți recomand Recorder…ultimul reportaj despre hoții de lemn. Ăla profesionalism.

  11. Pt mine, ceea ce descrie dl. Pantazi e dovada suprema ca USR nu e un partid al Serviciilor Secrete asa cum tot incearca sa-l zugraveasca PSD-istii. Daca ar fi fost, atunci toti ar fi stat aliniati in spatele liderului si nimeni n-ar fi miscat in front. Ca deh, agentii sub acoperire isi primesc misiunile de la ofiterul de legatura si nu se abat de la ele. Tot e bine. Macar avem o confirmare clara. 🙂

  12. Hai s-o spunem pe aia dreapta. USR e o adunatura de oameni mult prea diferiti si la un moment dat se va sparge.

    Oameni precum Dan Barna, Cristian Ghinea si altii au ajuns in USR pt ca Ciolos n-a intrat in politica si nu si-a facut partid imediat dupa terminarea guvernarii tehnocrate. Daca Ciolos isi facea atunci partid, oamenii astia nu ajungeau in USR ci in PLUS ceea ce ar fi facut PLUS alternativa cu adevarat reala pt dreapta romaneasca iar USR ar fi ramas un partid de lider, adica sub Nicusor Dan dar cu doctrina si obiective uneori stranii, deci fara mare viitor.

    Pana la urma probabil tot asta va trebui sa se intample. Am tot vorbit de unificarea USR cu PLUS dar e evident ca unele grupuri din USR nu au ce cauta acolo pt ca au alte interese si obiective. De aceea oamenii din grupul Barna-Ghinea trebuie sa migreze in PLUS si sa conduca tara, iar USR trebuie lasat sa se ofileasca singur.

    • Acum inteleg. Esti membru PLUS. Nu iti plac tie oamenii din USR, am inteles. Sanatate!

    • Nu sunt inca. Posibil sa devin. Nu zic nu.

      Dar da, simpatizez mult mai mult PLUS decat USR. Aici m-ai prins. 🙂

    • @Geo: Sincer, ma bucur pentru faptul ca sutii PLUS. Ma bucur de fiecare roaman care sustine si voteaza fie PLUS, fie USR. Restul e can-can. Pe mine atat ma intereseaza. Si eu m-am lasat de facut prognoze. I-au cantat prohodul USR-ul multi din toate partile. Si iata, ca nu a murit si nici nu are cum sa moara. Cu atat mai bine daca se sutin in alianta. Avem un singur scop comun: sa scapam dracului de nenorociti, analfabeti si impostori din institutiile statului. Dupa, ne dam si la gioale. Dar mai intai asta!

    • P.S. Scuze pentru greselile gramaticale, am scris in graba.

  13. Situatia in USR este cam asa. USR este un partid inchis. Cei vechi din 2016 s-au organizat in grupari de interese si nu mai vor sa accepte noi membrii.Realizeaza acest lucru facand ca cei interesati sa devina membrii astepta la nesfarsit. Cei vechi vad organizatiile locale drept afacerea proprie. Asa s-a rupt orice legatura cu activistii ce debutasera entuziast in speranta unei promovari.USR nu are membrii in toata tara cate posturi sunt pentru alegerile locale.Decat sa vina noi membrii mai bine dam posturile la rude.
    Dupa alegerile europarlamentare procentul gras ca un porc de Craciun a generat lacomia sefilor.Calare pe porcul asta s-au simtit confortabil si satui. Viitorul roz ca un soric.De ce sa imparta cu cineva bunastarea lor.Este totul al lor, cei din 2016. Sa isi faca partidul lor daca vor in politica. Si s-a terminat imediat cu USR. Electoratul a realizat ca USR a devenit un SRL politic in mana unui grup de interese.Alegerea lui Barna ca sef de partid pe un soft declamat ca fiind neutru si cinstit in fapt fiind dovedit un soft programabil la castig de cine il cumpara.A castigat Barna ca el l-a platit. USR scade in sondaje si va continua.Este un partid parazit. Paraziteaza electoratul.Il suge de voturi ca o capusa.Electoratul a inteles excrocheria.

    • Tu esti doar un trol PSD-ist sau PNL-ist. Da’ ma lesi…

    • O fi ceva inchis, dar nu USR-ul. Barna a dublat numarul de membri in doi ani, tocmai ca sa fie sigur ca nu-l zboara „cei vechi” cind incepe cu manevrele.

  14. Cu alte cuvinte, USR își dă cu stângul în dreptul și își macină energia în lupte intestine… Vă rog, d-lor useristi să cadeți mai repede pe un numitor comun, renunțați la orgolii, nu mai oferiți psd-istilor ocazia sa jubileze privind la neînțelegerile interne! Votez USR – PLUS!

  15. Chichirău nu este de stanga, ci de centru (daca e sa vorbim pe aceasta axa). Dar asta este si problema cand esti de centru: cei de dreapta iti zic ca esti de stanga iar cei de stanga iti zic ca esti de dreapta. Nu stiu ce este aia „la limita corectitudine”, asa cum nu stiu ce este aia la limita adevarului. Este corect sau nu. Este adevarat sau nu.

  16. sunt destul de convins ca alianta asta e plina de capuse
    sunt sigur ca sunt membri capusa (stiu caz de oameni trimisi de primar PSD sa se inscrie la USR PLUS)
    si postaci care se dau de la PLUS sau de la USR , ca sa injure pe USR sau PLUS
    postaci sa se dea mari analisti, sa ne arate cat de rai sunt astia

    ce e drept informatii de pe la CEX-uri nu prea am avut access

    e interesul PSD+PNL=USL,ALDE+PRO = miniUSL, UDMR, PMP sa diminueze si sa controleze aceasta noua miscare , pentru ca sa fim seriosi, oamenii astia sunt toti la fel, si de 30 de ani ne conduc

  17. AM SPERAT CA USR V-A FI UN PARTID MODERN.
    M-AM INSRLAT. E DOAR O MARE BRAMBUREALA. NISTE ANARHISTI. SA FACA „BORS” CU „PROBLEMELE INTERNE” DAR DE LA CEI „NEALINIATI” E GREU SA CREZI CA VOR MAI PRIMI VOTURI.

    • Lasă bățul din mână, @bătrâne comunist, oricât ai încerca să-l bagi prin gard tot n-ai să reușești pentru că îți tremură mâna de.. ! În locul d-tale aș da o fugă la Elias pentru că o „valoare”, cu care Mișcarea se mândrește, e pe cale să…coboare…! Ia cu d-ta un plic doldora și încercă să faci ceva ca să-l intorci din drum pentru că are ceva treabă de rezolvat la Jilava! Nu e o treabă complicată, doar trebuie să-și râcâie numele lângă cele ale bătrânilor comuniști și să devină astfel un comunist desăvârșit și…foarte bătrân…

  18. Pana nu se schimba majoritatea parlamentara o reforma reala in Romania nu se va face. Singurul lucru de care se tem alesii este pierderea privilegiilor. Asta probabil a si determinat migrarea catre Pro Romania a psd-istilor si probabila sacrificare a vasilicai saptamana viitoare.
    USR_Plus este perceput ca un partid reformator, dar care va avea nevoie de o majoritate politica in parlament pentru a-si putea impune reformele. Intrebarea este daca va putea obtine o majoritate anul viitor sau daca o eventuala alianta cu PNL nu ii va dilua avantul reformator. Sigur ca in conditiile in care USR-Plus e pe val, este in acelasi timp tinta atacurilor din partea celor care doresc sa ii discrediteze, dar important e ca proiectul sa mearga mai departe pe baza unor principii sanatoase. Probabil, cu timpul, se vor regla si micile derapaje in ceea ce priveste disciplina de partid.

    • Frica mea mare e legata de faptul ca incep sa vad la oamenii de la USR comportamente similare cu vechea clasa politica. Exact lupta aia de care vorbeati, pt a nu pierde privilegiile politice obtinute deja. Va amintiti cum in niste negocieri cu PLUS, oameni ca Stelian Ion spunea USR trebuie sa aiba cu 60 de locuri in plus pt ca ei au deja 60 de parlamentari?

      Adica vorbim despre meritocratie sau incepem si noi sa ne purtam ca niste fanarioti din vechea clasa politica si odata ce am pus mana pe un privilegiu, renuntam la principii si luptam sa-l pastram?

  19. Barna a fost in ofensiva atata timp cat a fost in competitie interna pentru sefia partidului. E singurul lucru care l-a interesat de fapt. Toate aceste certuri imi certifica ca USR e un partid viu in care inca exista dezbateri si democratie. Spre deosebire de gasca inchisa numita Plus in care membrii simpli sunt buni doar pentru poza de grup trimisa la ziare. Probabil USR ul se va rupe dupa alegeri si poate ca asta e un lucru bun. Nu te poti supravietui cu „jos PSD” ca singura doctrina si sa mentii fara probleme in interior factiuni de stanga.centru si dreapta care sa convietuiasca in liniste. E bine sa apara alternative corecte si la PSD nu doar la PNL. Tto din partea USR ului si a viitoarelor factiuni desprinse din acesta putem spera la reformarea tarii. Nu de la PSD istii aia pitulati sub sageata PSS ista. Poate un alt lider mai inspirat ar fi reusit sa tina partidul unit mai multa vreme dar Barna nu e acea persoana. El a crezut ca spiritul USB se va dilua intr un USR crescut cu cat mai multi membri dar s-a inselat. Faptul ca a reusit sa scoata cu forcepsul vreo 6k voturi de la cei 17 mii de membri vorbeste de la sine despre anvergura lui de lider. A luat sub 50% din voturi in partid dar spera sa ia peste 50% la nivel national pentru Presedintie. Practic USR ul incearca sa ne ofere drept presedinte un personaj in care nici macar ei nu cred. Sa nu ne miram deci ca s-a dat la fund si zboara pe sub radar.

  20. „Singurul loc unde poate căuta voturi pentru turul 1 e publicul non-PSD, or asta înseamnă competiție directă cu Iohannis.”

    Aici gresiti dle Pantazi si greseste si Barna. Exista o masa mare de oameni indecisi care nu ies la vot. Sunt scirbiti de politica si cred ca „toti sunt la fel”. Aici trebuie umblat. Acesti oameni trebuie scosi la vot si convinsi ca au cu cine sa voteze si nu sunt toti la fel.
    Sa umbli fie sa convingi antenistii sa te voteze fie sa furi de la Johannis cu campanie negativa e o greseala. Exista si alte solutii neexplorate.

    • Bine punctat. Pacat ca oamenii aia nu realizeaza ca nevenind la vot le creeaza de fapt un avantaj celor din USL (PSD+PNL).

      La ultimele alegeri europarlamentare din Mai am avut un pic peste 9 mil. de votanti si USL-ul a luat aproape jumatate din ei 4,5 mil adica 49%.

      USR-PLUS au avut 2 mil. de voturi ceea ce a inseamnat 22%. Daca ar mai fi venit alte 3 mil. de votanti si ar fi votat cu USR-PLUS atunci procentele se calculau din 12 mil. nu din 9 mil. si deci cei 4,5 mil. de votanti USL ar fi insemnat doar 37% iar USR-PLUS ar fi luat 41%.

      A explicat bine Moise Guran in editorialul sau cum prezenta la vot al nehotaratilor poate ucide PSD-ul si de ce nu chiar USL-ul:
      https://www.moise.ro/2019/09/16/alegerile-prezidentiale-sunt-despre-supravietuirea-sau-nu-a-psd-la-9-milioane-prezenta-la-vot-sunt-gata/

    • Corect. PSD-ul are o masa finita de voturi. Oamenii din rural pe care primarii PSD ii incoloneaza la vot cu fel de fel de „motivatii” sau santaje, o parte din pensionarii urbani si o parte (destul de mare din pacate) din bugetari. Dar toti astia inseamna intre 2 si 2,5 milioane.

      Daca noi restul MERGEM La VOT si votam cu cine trebuie, facem PSD-ul irelevant. Imaginati-va cum ar fi ca alianta USR-PLUS sa aiba dublu de voturi decat PSD-ul, adica 5 milioane. Se poate? Evident ca se poate. suntem 18 mil. de cetateni cu drept de vot.

  21. Schimbarea dorită de societate o pot face numai Oameninoi, doar nu va închipuiți că hoți se fac cinstiți.
    Poți fi Mihai Viteazul sau Iohannis nu faci nimic fara sa ai in spate oameni onești, cinstiți și luptători.

  22. Domnule PANTAZI, analiza e bună spre foarte bună . Dar mă intreb. De unde să ”iasă ” totuși , ceva mai articulat, mai consistent politic si pragmatic in demersurile USR, când ”gruparea ” în sine e un mixtum compositum ideologic pigulit destul de ”urechist ” din ceea ce se poartă acum in politichiile occidentale? Din J. ATTALI, HABERMAS (si altii )plutesc doar frânturi insuficent , vag si fără conectivitate adecvată la spatiile mioritice în care trăim laolaltă numai de una sută ani . Incă nu există la USR siguranța deplină a fundamentelor necesar aplicabile politic. Cioloș, a intrat , DA, intr-o zonă fastă politic, dar nici el nu are fermității bine rumegate lăuntric, atât de utile când te-ai decis să faci pași în arenă . Din tabăra ”iliberalior” detine la fel de incert elemente de sprijin. Iar BARNA nici atât. Poate Macron să stăpânescă mai bine teoretic nevoia crucială a ultimilor ani de ”răspunsuri noi, la probleme noi ” ! Deși , nu sunt tocmai sigur. după pipăirea catifelei avansate . USR are ,totuți, șanse electorale reale. În caz de victorie va trebui să facă față la soluții stringente care vin puternic din urmă , iar terenul e minat bine de tot ! Una peste alta, ne aflăm intr-o stare foarte grea după năvala de trei decenii a PSD -ismului iliescian si ” întinările nobilelor idealuri ”. Iar timpul nu mai are răbdare. Si e o problemă.

  23. Unde este multa desteptaciune este si multa prostie. Vai de tara condusa de antisistem. Haosul sta la panda și in spatele haosului cine asteapta? Comunismul.

  24. „Barna in defensiva „. De ce ar trebui sa fie in ofensiva? Ar avea numai de pierdut. Campaniile electorale in Romania au fost un balci. Barna este un politician de o alta factura decat cei vechi. Organizarea alegerilor in USR, inaintea celor prezidentiale a fost un lucru bine gandit. A iesit in evidenta faptul ca in USR exista democratie, curente, grupari, iar pe de alta parte faptul ca Barna este atacat chiar in sanul partidului. Romanii doritori de schimbare sunt foarte atenti cu ceea ce se intampla in acest partid si chiar daca nu s-au decis cu cine sa voteze, probabil isi vor schimba atitudinea si-l vor ajuta pe Barna. Asa s-a intamplat si cu Iohannis, care nu se apara la atacurile lui Ponta. Competitia interna pt alegerile locale nu este initiativa lui Barna, ci a lui Cosette si Nicusor Dan, care doresc sa-si asigure locusorul lor, prezidentialele nu cred ca-i intereseaza. Scrisoarea d-nei din Barcelona nu reprezinta importanta. Probabil ca ea este obisnuita cu mitingurile lui Ponta pe stadioane. Barna s-a intalnit cu romanii care au fost prezenti acolo intr-o zi de lucru si la o ora nepotrivita. Am citit postarea ei pe FB. Dupa stil, cateva cuvinte si propozitii „de ce ne-am adunat aici”, „domnul rezistent” care-l reprezenta pe Barna, mi-am dat seama din ce categorie de votanti face parte. Ce sa-i raspunda Barna? Le raspundem noi pe aici in fiecare zi, cu placute suedeze. Pana in prezent Barna face o campanie onorabila.

  25. USR e mult supraevaluat. La fel ca și PLUS. Nu uitați că această imagine a lor de speranță în stare pură, de virginitate, onestitate și pricepere merge o singură dată. Când vor intra cu adevărat în politică, după alegeri, veți vedea adevăratul lor profil politic. E mult mai greu să îți asumi responsabilități decât să stai pe margine și să chibițezi.

    • Mag. „Imagine supraevaluata”, poate da, poate nu, dar in orice caz speranta si alternativa la politica de 30 de ani a psd si pnl. Si cine nu-si asuma guvernarea ? USR PLUS au declarat ca DA, cu objective clare pe termen scurt si sustinere parlamentara.

  26. Stiti vorba aia romaneasca cu,, dessteptii’ care mor de grija altora?!

  27. Adevarul este ca din oferta de politicieni care sunt pe piata in Romania la ora actuala,orice om care are logica si este bine intentionat o sa aleaga Usr-Plus.Important e sa mergem toti la vot indiferent de opinii,altfel putem sa comentam o mie de ani si tot nu se va shimba nimic bun pentru noi toti!