G4Media.ro

De ce e indecentă discuția despre impozitarea progresivă. Primele semne că PSD…

De ce e indecentă discuția despre impozitarea progresivă. Primele semne că PSD se pregătește de o campanie electorală agresivă

PSD a răscolit mediile financiare și antreprenoriale cu o propunere venită de nicăieri: impozit progresiv, adică taxare mică pe venituri mici, tot mare pe măsură ce veniturile cresc.

După trei zile de discuții, liberalii – prin premierul Ciucă, i-au retezat-o scurt lui Marcel Ciolacu. Din toată dezbaterea trebuie să reținem două lucruri. Primul: că PSD se pregătește serios de o campanie electorală agresivă, iar asta va avea impact asupra temperaturii din coaliție. Al doilea: discuția despre creșterea impozitului pe venit e profund indecentă, dat fiind că angajații plătesc deja statului aproape jumătate din venitul produs.

Ciolacu și consilierii săi politici au decis să dezgroape subiectul impozitării progresive după eșecul creșterii pensiilor și imposibilitatea renegocierii PNRR. Cam multe teme de campanie lansate de PSD și rămase nerezolvate, ceea ce nu dă bine pentru nici un lider politic. Dar PSD trebuie să justifice cumva eșecul de la Finanțe și de pe celelalte teme populiste și a scos din joben necesitatea de a crește încasările la buget prin impozitarea progresivă.

PSD a lansat public subiectul, deși știa că actuala cotă unică e o linie roșie pentru PNL. Acest comportament al PSD e semnificativ: dacă acum, când e în coaliție cu PNL și mai sunt 2 ani până la alegeri, are acest tip de comportament politic agresiv, atunci să ne așteptăm la tensiuni tot mai mari pe măsura apropierii de alegeri.

De altfel, liberalii observă cu atenție mișcările de campanie ale PSD și sunt conștienți că, după rocada de premier din luna mai 2023, agresivitatea PSD va crește rapid. Nu întâmplător, PSD a început atacul – deocamdată subteran – la două televiziuni pe care le percep ca fiind apropiate de liberali.

Trecem acum la discuția în sine despre impozitul progresiv. Un astfel de sistem ar duce automat la creșterea impozitului pentru angajații cu venituri mari și păstrarea, sau chiar scăderea, pentru angajații cu venituri mici. ”Echitate socială”, cum îi place PSD să se laude.

Doar că este o falsă soluție. În primul rând, ea pleacă de la o premisă ce se poate dovedi eronată, așa cum a arătat Lucian Croitoru: aceea că trebuie să creștem veniturile colectate la buget ca să satisfacem plățile de la buget. Dar de ce să nu scădem plățile de la buget? De ce să tot umflăm rolul acestui stat, să-i tot suținem expansiunea? Nu mai bine facem odată reformele cu care ne tot amenință PNL și președintele Iohannis din 2020? Reforma administrației, eliminarea pensiilor speciale, digitalizarea – pe scurt, acele schimbări atât de necesare, care vor duce automat la scăderea nevoilor de plată ale statului.

Într-un alt registru, introducerea impozitului progresiv este pur și simplu o discuție jignitoare, cât timp toți antreprenorii și angajații din România știu că statul ne jumulește deja de aproape jumătate din venitul brut prin impozitare, contribuții de sănătate și contribuții de pensii. Jumătate din ce produce un salariat merge la stat! E un nivel realmente obscen, pentru că statul nu își îndeplinește partea lui din contractul social: de banii pe care îi colectează lunar nu furnizează bunurile și serviciile pe care e dator să le ofere. Nu avem spitale publice ok, nu avem autostrăzi, nu avem școli ok etc.

Cel mai bun exemplu de neîndeplinire a contractului social vine tocmai de la PSD. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila e un monument de nepăsare. De jumătate de an nu l-am văzut o secundă pe un șantier de spital, nu l-am văzut dând cu basca de pământ că cele trei spitale regionale de la Iași, Craiova și Cluj abia se târâie. Nu l-am văzut bătându-se pentru miliardele din PNRR care ar trebui, teoretic, să meargă spre modernizarea de spitale existente. Nu e pe nicăieri, a dispărut complet din peisaj, mă întreb dacă realmente vine la job. Singura lui apăsare e războiul cu Raed Arafat pe controlul miliardelor de lei din bugetul medicinei de urgență.

Alt fruntaș PSD-ist, Florin Spătaru, ilustrul necunoscut de la Ministerul Economiei, visează cai verzi pe pereți ce ar urma să apară cu fonduri de la buget: un avion militar de vânătoare Made in Romania. Adică noi ar trebui să credem că statul ăsta incompetent, incapabil să furnizeze o mie de pistoale către armată, incapabil să producă măști sanitare (la fabrica textilă a Romarm au făcut măști impecabile, dar fără elasticul de prindere), ar urma să construiască din banii noștri un avion militar?

Să nu uităm ca același PSD care acum se plânge de inechitatea politicilor fiscale a introdus excepții pe bandă rulantă: categorii largi de angajați care nu plătesc impozit pe venit sau plătesc impozite mai mici (IT, agricultură, construcții) și facilitatea ca microîntreprinderile cu cifra de afaceri sub un milion de euro să plătească impozit de 1% pe cifra de afaceri. Dacă vrea să înlăture inechitățile, PSD ar putea să înceapă fix de la cele pe care le-a creat, asta dacă nu se vor supăra baronii sau prietenii de partid cu afaceri în respectivele domenii.

La fel, dacă vrea echitate, PSD n-are decât să elimine balastul de cumetri, amante, nepoți pe care-i plantează zilnic prin administrație (ca și PNL de altfel). Această umflare a aparatului de stat, care stă să explodeze sub salariile uriașe ce trebuie plătite, nu face decât să pună presiune pe buget și să determine guvernul la creșteri artificiale ale impozitelor.

Pe scurt, discuția lansată de PSD e una profund nocivă și parazitează agenda reală. O agendă dominată de necesitatea îmbâlnzirii inflației și de nevoia de reforme. E doar o fumigenă electorală, care sunt convins însă că va fi reaprinsă în campania electorală viitoare, spre deliciul populiștilor care ne-au adus în această situație prin vestita teorie a creșterii economice bazate pe creșterea salariilor (wage-led growth).

Premierul Ciucă a închis discuția pentru moment. Ieri, a transmis clar, chiar la o adunare a oamenilor de afaceri: anul acesta nu se schimbă nici un impozit. Practic, Ciucă a punctat exact la publicul PNL, la antreprenori, pe o minge ridicată la fileu chiar de Ciolacu. Iar PSD le-a reamintit tuturor cât de imprevizibil și periculos pentru mediul de afaceri poate fi atunci când ajunge la putere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

47 comentarii

  1. Articol corect in mare, cu excepția șușanelelor cu tăierea pensiilor speciale: nu merge, pensia odată câștigata rămâne așa.
    Poate pentru viitorii pensionari, desi nu cred.

    • ba merge, dar nu se vrea. daca eu ca stat nu am bani sa le platesc de maine, ce faci? ce faci? nu am bani. da, iti sunt dator. dar nu ii am. tu ai nevoie azi. ce faci? te sinucizi, ce faci? garantezi tu ca nu se va ajunge niciodata in etapa asta. daca s-ar vrea, ar fi constitutionala legea aia. dar e data intentionat sa pice.

    • Statul are mereu bani: se împrumuta sau printează (inflație).
      Sau aplica metoda basescu/ boc: salarii tăiate cu x% si TVA crescut cu y%.
      (De pensii nu s-au atins nici ei pana la urma)

    • cum auziti de taierea pensiilor speciale, voi astia din armata va inrositi rapid la fund.

    • Vă recomand să lecturați Legea 119/2010 și HG 737/2010 .

    • @Andrei au diminuat pensiile în mod TICĂLOS , prin neindexare timp de 3 ani , impozitarea întregii pensii dacă depășea 700RON , creșterea TVA .

    • CU MARIONETA VARANILOR presedinte, CHELTUIELILE BUGETARE S-AU DUBLAT.

      S-AU TRIPLAT PRIVILEGIILE SI NUMARUL DE PRIVILEGIATI.

      S-AU DAT LEGI ONEROASE PENTRU VENALI.

      ACUM E VREMEA SA FIE SUPRA-JUPUITI CEI CARE ORICUM PLATEAU TAXE SI IMPOZITE.

      CEI CARE NU PLATEAU NU VOR PLATI NICI DE ACUM INAINTE.

      ciolacul PLATESTE IMPOZITE ?

    • Voi usr aurolacii ați creat premisele unei ciume roșii agresive. Asta e misiunea renew aliatul putinistilor. Voi cu ciolosz și zdrulă vă faceți treaba:creați condițiile statului aservit rusofon.

    • Trebuie doar sa fie eliminata tampenia cum ca un drept castigat nu poate fi pierdut. Pai daca e gastigat prin manevre necinstite de ce sa nu poate fi anulat? Daca elimina asta restul e floare la ureche…

    • @A310, sa mori tu ?!?! .. pai ia hotarati-va.. parca pana acum voiati „pensii pe contributivitate”. .acu le vreti indexate? .. si contributivitatea unde mai e!??!!?!
      ce ar fi in schimb niste ani grei de puscarie, pentru ca pensiile voastre incalca simultan articolele din codul penal pt furt, complicitate la furt, delapidare si cumparare de voturi ?

  2. Dacă ei sunt atât de agresivi și voi, g4media, ar trebui să faceți o campanie continua de ieșire la vot. Ceea ce nu ar fi în favoarea lor.

    • Voi usr aurolacii ați creat premisele unei ciume roșii agresive. Asta e misiunea renew aliatul putinistilor. Voi cu ciolosz și zdrulă vă faceți treaba:creați condițiile statului aservit rusofon.

    • Standard, ești p.r.o.s.t. standard.
      adică ăia se aliază cu ho.t.ii țării și USR e de vina.
      fnn

  3. si totusi,s-a umflat bula privilegiatilor si nu mai au cum sa plateasca,o pensie speciala odata cistigata ,salarii nesimtite asf etc intr-un final vor trebui impozitate,ca ,de n-or sa mai aiba de unde,si se uita ciolacu la franta,italia,tarile nordice…

  4. Ați votat 30% PSD și 25% PNL în 2020. PSDNL a înțeles că voi înghiteți orice, așa că vă vor jefui din nou, popor credul ce sunteți.

  5. Trebuiesc impozitate si controlate toate ONG-urile si finantarile lor straine, precum si ONG-urile/UM-urile de presa cum sunt g.a.s4media.

    Ca din vizualizari si reclama nu traiesc baietii astia, fata de restul presei. Ok bine pa!

    • Practic vrei sa ii controleze (=sa ii suprime) pe cei care ies din cuvantul USL-ului. Cu cei care sunt abonati la banul public (antene, realitati, digitale douas4 romaniitv ) nu ai nicio problema.

  6. Impozitarea progresivă, visul umed al usericilor.

    Drogatul de puțin e un gunoi a uitat cum usereul susținea impozitarea progresivă, la zahăr, salarii, găsiți mai multe pe site-ul zerotaxe.ro

    • @george ca si @eugen sau @gicu sau alti usl-au-isti, cititi si nu intelegti nimic, dar absolut nimic

    • @George, tu omiti sa spui un lucru.
      Era o impozitare progresiva de la 16% in jos. Taxarea pe munca ar fi scazut, nu ar fi crescut ca in cazul propus de PSD. Niciun venit nu ar fi fost afectat in minus.

      Chiar si asa, nici eu unul nu am fost de acord cu masura USR, pentru ca ar fi devenit practic cutia pandorei, si ar fi fost utilizata ulterior de catre PSD pentru a introduce si impozitare progresiva de la 16% in sus, adica cam ce doreste sa faca acum.

  7. In UE platesc aproximativ 45% impozit pe venit dar asta e deja progresiv. in Romania lui PSD platesti aproape 50% impozit deja si o sa mai vina si cu supliment cand ajunge ciuma la putere din nou.
    Diferenta? In UE am spitale, autostrazi, transport public. In Romania? Stim cu totii ce avem. Dar mai e o diferenta, nu sunt pensii speciale, deci nu e nevoie sa creasca taxele.

    Nu mai spun ca asta va fi peste cresteri de tarife in toate domeniile din cauza cresterii pretului la energie.

  8. Traiasca cenzura! in rest, sa ne prefacem impartiali, gepatrumedia

  9. campanie electorala agresiva ca sa ce? sa aiba PNL mai putin? conteaza PNL? oricum reforma in statul acesta cu USL nu se va face in veci si pururi. a fost PSDraknea stapani absoluti, si nu au facut absolut nimic, nu mai zicem de guvernul de dreapta, pe care MARELE GRIVCO FICUS ROMANICA EDUCATA l-a distrus iremediabil ca sa distruga incercarea de reformare a USReului

  10. Pensia special este discriminatorie fata de omul de rand, care munceste peste 30 de ani in cine stie ce conditii si primesc olaie, pe cand cei „privilegiati” au pensii nesimtite de pe spatele celor care muncesc si trudesc cu adevarat, legile sunt tot mai blande pentru ei iar responsabilitate nema, pot ruina tara ca asta e doar sunt privilegiati. Desi sunt „angajatii” poporului ca de aici se construieste o tara, statul totuși este oglinda societatii, fara revoluție nu cred ca se poate iesi din asta.

  11. America are taxa progresiva, Rusia – cota unica de impozitare.

  12. Mosule, eu lucrez in IT.
    Am acest beneficiu de a nu fi impozitati cei 10% din salariu.
    Daca se anuleaza acest beneficiu a doua zi o sa ma angajez in alta tara remote sau poate chiar cu tot cu domiciliu.
    Dupa 25 de ani de scoala macar atat

  13. Hai cu cenzura, că nu-ți convine!

  14. PSD astia fac in Romania exact ca rusii in Ucraina: au produs deja o situatie strigatoare la cer – actuala impozitarea uriasa, bani pe care tot ei i-au furat – si tot ei vin cu o mizerie si mai mare.

  15. Impozitarea progresiva ar fi bomboana pe coliva si lovitura fatala data Romaniei. Golanii si analfabetii functionali de la psd nici nu inteleg macar efectele devastatoare ale unei astfel de masuri. In Romania, de 15-20 ani, o clasa de mijloc timida, angajata aproape exclusiv la privat, redusa numeric, contribuie in proportie covarsitoare la bugetul statului. In astia 15-20 de ani clasa de mijloc a primit cel putin doua lovituri crunte(criza din 2008-2009 si criza pandemiei).
    Majoritatea celor intre 30 si 50 de ani(90% din ceea ce inseamna clasa de mijloc) au credite, mai ales imobiliare si fac fata cu greu actualelor rate. Sa vii acum si sa introduci impozitarea progresiva, sa le dai in cap celor 20-30% din romani care muncesc cu adevarat si produc bugetul tarii, inseamna sa fii nebun, sa fii psihopat, sa fii dement.
    Inseamna ca tu, partidul infractional psd, partidul trantorilor bugetari si al pensionarilor speciali, vrei sa-i storci pana la ultima picatura pe cei ce muncesc cu adevarat.

    M–e psd!!!! M___e Ciolacu!

  16. @g4 nu mai lansati scenarii cum ca ar fi „lupte” agresive , va rog din suflet, chiar daca vreti sa le bagati in minte sa fie competitie, sa le stricati apele-cu-chelnerite-si-animale-politice

    lupta implica doua tabere .. una e psd din titlu .. cealalta cine e? pnl? aur? usr?

    NU EXISTA LUPTA INTRE PEEESEEDEEE SI PeNaLi!!! exista doar CIRC

    sinecurile, contractele, spagile, legile cu dedicatie sunt pentru TOTI USL, LE-ATI DOCUMENTAT aici pe g4media , pt d-zeu !!!!!!

  17. Domnule Pantazi, este un lucru straniu in articolul duumneavoastra. Va referiti la PNL ca si cum ar mai exista. PNL a murit anul trecut. Luati declaratiile din campania electorala facute de pretinsii lideri ai acestui pretins partid. Va rog sa gasiti una singura care sa nu fie o minciuna. Gonim PSD de la guvernare? Bifat. Pensii speciale? Bifat. Alegeri in doua tururi? Bifat. Si toate celelalte. Fiind la putere a schimbat trei presedinti intr-un singur an. Deci, pentru a scapa de aceasta iluzie recititi din cand in cand ce voi scrie in continuare: „PNL nu mai exista. Avand in vedere ca nu exista nu poate sa aiba linii rosii, galbene sau de alta culoare. La guvernare este PSD singur. Generalul Ciuca e pesedist. Presedintele e pesedist.”. Atat.

  18. @Andrei Ma frend, tu ești ANALfabetul funcțional,

  19. VIOLACU VREA IMPOZITARE progresivă ca să plătească pensiile speciale,.In curând primării,consilierii județeni vor încasa aceste pensii.

  20. Ca să aducă mai mulți bani la buget pot încerca următoarele măsuri, cu titlu de exemplu necesar:
    – combaterea mai eficientă a evaziunii fiscale și contrabandei (în special, cu țigarete);
    – plata sporului de doctorat funcționarilor publici o singura dată, ca o primă, imediat după obținerea titlului (în prezent se plătesc sume lunare importante pentru „doctorii” care lucrează la stat, astfel că au ajuns mulți impostori să fie motivați pentru bani în a-și procura titlul dottore)

  21. Inca o data siktir g4!

  22. „Cel mai bun exemplu de neîndeplinire a contractului social vine tocmai de la PSD. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila e un monument de nepăsare. De jumătate de an nu l-am văzut o secundă pe un șantier de spital, nu l-am văzut dând cu basca de pământ că cele trei spitale regionale de la Iași, Craiova și Cluj abia se târâie. Nu l-am văzut bătându-se pentru miliardele din PNRR care ar trebui, teoretic, să meargă spre modernizarea de spitale existente. Nu e pe nicăieri, a dispărut complet din peisaj, mă întreb dacă realmente vine la job. Singura lui apăsare e războiul cu Raed Arafat pe controlul miliardelor de lei din bugetul medicinei de urgență.”

    1. A fost la Bacău, a vizitat / văzut lucrările de la Spitalul Municipal din Bacău. Dacă știți cum să căutați, găsiți și poze. A mai avut vizite de lucru: Iași, Craiova, Oradea, etc.

    2. Multe spitale sunt în proprietatea administrațiilor locale. Nu se bagă în bucătărie altora, indiferent de culoarea lor politică. A și spus-o în câteva rânduri. Cel mult vine, vede, își dă cu părerea acolo unde se pricepe, dar mai mult nu. Medicina e specializarea dânsului, nu administrația publică locală.

    3. De venit, vine la muncă. Că are un alt program de lucru față de un angajat obișnuit, asta este o altă discuție. Mai mult timp îl petrece în teritoriu, având vizite de lucru prin țară. N-a dispărut din peisaj. Știți cum este la partid. Vorbești când ți se dă voie de sus. Așa este la orice partid. 95% – agenda partidului, 5% – agenda ta. Cine își închipuie că un ales sau ministru e de capul lui în Parlament sau la Guvern, se înșeală / înșală (nu m-am acomodat cu noile reguli) amarnic. Într-adevăr, avea în fiecare săptămână conferință de presă. Cine știe, poate e ocupat.

    4. Înțeleg miza „războiului” Sănătății cu Internele, însă este un conflict politic inutil pentru cetățeni. Președintele PSD a avut un mesaj clar în privința asta, iar ministrul Rafila trebuia să spună doar atât: „Da, am înțeles! Să trăiți!”

    5. Sunt apolitic. Ca să înlătur orice speculație sau acuzație. Urmăresc politica de la distanță, dar nu sunt implicat în niciun fel.

    • pentru edificarea spitalelor regionale ce a facut, ca nu reiese din comentariul ”apolitic”?!

    • Gheorghe ești apolitic pe dracu… Ești roșu până și in cur psdist lamentabil de doi bani.

  23. n-am inteles de la ciolaci, impozitarea progresiva se va aplica si pensiilor speciale?

  24. Daca tot nu s-a înțeles ce reprezinta ciuma roșie…. Poate mai reducem vreo 60% din aparatul bugetar care supraveghează crăpăturile pereților.

  25. eu i-as intreba pe guvernantii astia cu mintile crete : voua nu va ajunge CATE TAXE PLATESC DE FAPT ROMANII – SI LA CE NIVEL – DOAR PRIN PRETUL BENZINEI SI MOTORINEI?!