De ce e indecentă discuția despre impozitarea progresivă. Primele semne că PSD se pregătește de o campanie electorală agresivă
PSD a răscolit mediile financiare și antreprenoriale cu o propunere venită de nicăieri: impozit progresiv, adică taxare mică pe venituri mici, tot mare pe măsură ce veniturile cresc.
După trei zile de discuții, liberalii – prin premierul Ciucă, i-au retezat-o scurt lui Marcel Ciolacu. Din toată dezbaterea trebuie să reținem două lucruri. Primul: că PSD se pregătește serios de o campanie electorală agresivă, iar asta va avea impact asupra temperaturii din coaliție. Al doilea: discuția despre creșterea impozitului pe venit e profund indecentă, dat fiind că angajații plătesc deja statului aproape jumătate din venitul produs.
Ciolacu și consilierii săi politici au decis să dezgroape subiectul impozitării progresive după eșecul creșterii pensiilor și imposibilitatea renegocierii PNRR. Cam multe teme de campanie lansate de PSD și rămase nerezolvate, ceea ce nu dă bine pentru nici un lider politic. Dar PSD trebuie să justifice cumva eșecul de la Finanțe și de pe celelalte teme populiste și a scos din joben necesitatea de a crește încasările la buget prin impozitarea progresivă.
PSD a lansat public subiectul, deși știa că actuala cotă unică e o linie roșie pentru PNL. Acest comportament al PSD e semnificativ: dacă acum, când e în coaliție cu PNL și mai sunt 2 ani până la alegeri, are acest tip de comportament politic agresiv, atunci să ne așteptăm la tensiuni tot mai mari pe măsura apropierii de alegeri.
De altfel, liberalii observă cu atenție mișcările de campanie ale PSD și sunt conștienți că, după rocada de premier din luna mai 2023, agresivitatea PSD va crește rapid. Nu întâmplător, PSD a început atacul – deocamdată subteran – la două televiziuni pe care le percep ca fiind apropiate de liberali.
Trecem acum la discuția în sine despre impozitul progresiv. Un astfel de sistem ar duce automat la creșterea impozitului pentru angajații cu venituri mari și păstrarea, sau chiar scăderea, pentru angajații cu venituri mici. ”Echitate socială”, cum îi place PSD să se laude.
Doar că este o falsă soluție. În primul rând, ea pleacă de la o premisă ce se poate dovedi eronată, așa cum a arătat Lucian Croitoru: aceea că trebuie să creștem veniturile colectate la buget ca să satisfacem plățile de la buget. Dar de ce să nu scădem plățile de la buget? De ce să tot umflăm rolul acestui stat, să-i tot suținem expansiunea? Nu mai bine facem odată reformele cu care ne tot amenință PNL și președintele Iohannis din 2020? Reforma administrației, eliminarea pensiilor speciale, digitalizarea – pe scurt, acele schimbări atât de necesare, care vor duce automat la scăderea nevoilor de plată ale statului.
Într-un alt registru, introducerea impozitului progresiv este pur și simplu o discuție jignitoare, cât timp toți antreprenorii și angajații din România știu că statul ne jumulește deja de aproape jumătate din venitul brut prin impozitare, contribuții de sănătate și contribuții de pensii. Jumătate din ce produce un salariat merge la stat! E un nivel realmente obscen, pentru că statul nu își îndeplinește partea lui din contractul social: de banii pe care îi colectează lunar nu furnizează bunurile și serviciile pe care e dator să le ofere. Nu avem spitale publice ok, nu avem autostrăzi, nu avem școli ok etc.
Cel mai bun exemplu de neîndeplinire a contractului social vine tocmai de la PSD. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila e un monument de nepăsare. De jumătate de an nu l-am văzut o secundă pe un șantier de spital, nu l-am văzut dând cu basca de pământ că cele trei spitale regionale de la Iași, Craiova și Cluj abia se târâie. Nu l-am văzut bătându-se pentru miliardele din PNRR care ar trebui, teoretic, să meargă spre modernizarea de spitale existente. Nu e pe nicăieri, a dispărut complet din peisaj, mă întreb dacă realmente vine la job. Singura lui apăsare e războiul cu Raed Arafat pe controlul miliardelor de lei din bugetul medicinei de urgență.
Alt fruntaș PSD-ist, Florin Spătaru, ilustrul necunoscut de la Ministerul Economiei, visează cai verzi pe pereți ce ar urma să apară cu fonduri de la buget: un avion militar de vânătoare Made in Romania. Adică noi ar trebui să credem că statul ăsta incompetent, incapabil să furnizeze o mie de pistoale către armată, incapabil să producă măști sanitare (la fabrica textilă a Romarm au făcut măști impecabile, dar fără elasticul de prindere), ar urma să construiască din banii noștri un avion militar?
Să nu uităm ca același PSD care acum se plânge de inechitatea politicilor fiscale a introdus excepții pe bandă rulantă: categorii largi de angajați care nu plătesc impozit pe venit sau plătesc impozite mai mici (IT, agricultură, construcții) și facilitatea ca microîntreprinderile cu cifra de afaceri sub un milion de euro să plătească impozit de 1% pe cifra de afaceri. Dacă vrea să înlăture inechitățile, PSD ar putea să înceapă fix de la cele pe care le-a creat, asta dacă nu se vor supăra baronii sau prietenii de partid cu afaceri în respectivele domenii.
La fel, dacă vrea echitate, PSD n-are decât să elimine balastul de cumetri, amante, nepoți pe care-i plantează zilnic prin administrație (ca și PNL de altfel). Această umflare a aparatului de stat, care stă să explodeze sub salariile uriașe ce trebuie plătite, nu face decât să pună presiune pe buget și să determine guvernul la creșteri artificiale ale impozitelor.
Pe scurt, discuția lansată de PSD e una profund nocivă și parazitează agenda reală. O agendă dominată de necesitatea îmbâlnzirii inflației și de nevoia de reforme. E doar o fumigenă electorală, care sunt convins însă că va fi reaprinsă în campania electorală viitoare, spre deliciul populiștilor care ne-au adus în această situație prin vestita teorie a creșterii economice bazate pe creșterea salariilor (wage-led growth).
Premierul Ciucă a închis discuția pentru moment. Ieri, a transmis clar, chiar la o adunare a oamenilor de afaceri: anul acesta nu se schimbă nici un impozit. Practic, Ciucă a punctat exact la publicul PNL, la antreprenori, pe o minge ridicată la fileu chiar de Ciolacu. Iar PSD le-a reamintit tuturor cât de imprevizibil și periculos pentru mediul de afaceri poate fi atunci când ajunge la putere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
47 comentarii