De ce e prost construit și ineficient gardul bulgăresc de la frontiera cu Turcia? Din cauza corupției la procedurile de achiziții publice
Gardul de la frontiera Bulgariei cu Turcia, construit între 2013 și 2017 pentru a ține migranții în afara UE, este de o calitate și o utilitate îndoielnice, iar intrarea Bulgariei în Schengen rămâne departe, arată o analiză a publicației bulgare KAPITAL, citată de Rador.
De ce e ineficient acest gard, vizitat acum o săptămână și de cancelarul austriac Karl Nehammer?
Construcția gardului de-a lungul graniței cu Turcia a început în 2013 în timpul guvernării premierului Plamen Oreșarski și s-a încheiat în 2017, în timpul celui de-al treilea cabinet al lui Boiko Borisov. Ridicarea acestuia a fost încredințată Forțelor Terestre, dar un lucru a rămas neclar – procesul de selectare a furnizorilor de materiale.
A existat o eludare a Legii Achizițiilor Publice, gardul fiind declarat obiectiv de importanță națională. Astfel, a dispărut nevoia de a anunța licitații publice pentru livrări.
În schimb, prețurile pentru materiale au fost solicitate de la companiile selectate de minister pe baza unui sondaj de marketing de o zi.
Executanții înșiși au fost aleși de prefecții regiunilor fără licitație. Practica a început în guvernarea premierului Oreșarski, când a fost criticată de opoziția GERB, dar și aceasta din urmă a continuat-o ulterior. Potrivit postului bTV, cei 234 km de gard au costat 230 de milioane de leva (circa 578 milioane lei).
Cazul amintește ușor de modelul de mai târziu al construcției autostrăzii Hemus, în care firma de stat „Avtomagistrali”/”Autostrăzi” a subcontractat construcția autostrăzii în mod neoficial, sub pretextul că va furniza de utilaje și materiale pentru companiile de construcții.
Gardul a fost construit de prefecți, iar aceștia nu au capacitatea administrativă necesară pentru a controla o astfel de construcție.
Există chiar și comentarii că aceasta a fost proiectată într-un fel și executată în altul. Asta înseamnă că au fost niște proiecte, dar nu au fost implementate, iar asta se poate întâmpla atunci când nu se respectă Legea amenajării teritoriului.
Prin urmare, nu există nicio garanție privind calitatea, nicio comisie de stat de recepție a lucrării, nu a existat o supraveghere în timpul construcției.
Această eludare a Legii amenajării teritoriului este emblema unei întregi perioade de timp – între 2015 și 2020, în care au fost efectuate tot felul de astfel de „construcții”, a declarat ministrul interimar al lucrărilor publice, Ivan Șișkov, pentru „Banker” în noiembrie 2022.
Gardul a mâncat o mare sumă de bani, dar în practică problemele cu migrația ilegală și călăuzele sunt mult mai greu de rezolvat.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a ridicat această problemă: Bulgaria are nevoie de mai multă asistență pentru a proteja frontiera externă a UE. El a declarat că va face lobby la Comisia Europeană (CE) pentru acordarea unui ajutor suplimentar Bulgariei de 2 miliarde de euro pentru un gard la granița bulgaro-turcă și, de asemenea, pentru achiziționarea de echipamente mai performante de supraveghere și control, elicoptere, vehicule, echipamente de vedere pe timp de noapte, infrastructură și altele.
Comisia Europeană a reacționat cu un refuz rapid, spunând că nu are buget pentru acest proiect. (Traducerea: Mirela Petrescu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii