G4Media.ro

De ce e reticentă Biserica Ortodoxă Română față de autocefalia Bisericii Ortodoxe…

Sursa foto: basilica.ro

De ce e reticentă Biserica Ortodoxă Română față de autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Evoluții cu impact politic major asupra comunităților de români din Ucraina și Moldova

Biserica Ortodoxă din România se află în fața unei decizii extrem de dificile și cu impact politic și social major: poziționarea față de cererea de autocefalie (independență) a Bisericii Ortodoxe din Ucraina față de Biserica Ortodoxă Rusă. În timp ce Ucraina presează pentru o decizie rapidă a BOR, conducerea Bisericii Ortodoxe Române temporizează decizia din două motive, potrivit surselor G4Media.ro.

În primul rând, Biserica Ortodoxă Română așteaptă poziția Ucrainei față de modul în care se vor oficia slujbele în bisericile minorității române din Ucraina după schisma recentă. Recenta izbucnire a naționalismului în Ucraina a dus la adoptarea unei legi a învățământului care limitează sever drepturile minorităților la educație în limba maternă, iar schisma între cele două biserici a început să alimenteze temerile credincioșilor de etnie română din Ucraina că vor pierde și dreptul la slujbe religioase în limba română.

De altfel, contextul intern din Ucraina e de natură să alimenteze aceste temeri. Ucraina e în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de anul viitor, iar președintele Petro Poroșenko și partidul său utilizează din plin curentul naționalist.

Al doilea motiv care provoacă reticența Bisericii Ortodoxe Române este legat de crearea unui precedent în Republica Moldova, potrivit surselor G4Media.ro. Acolo coexistă două biserici ortodoxe, una care ține de Moscova, alta – de București. Nici una nu a cerut autocefalia, dar dacă Biserica Ortodoxă din Ucraina o va obține, Bucureștiul se teme ca în viitor Mitropolia Moldovei să nu fie tentată de o mișcare similară.

De altfel, reacția publică a Bisericii Ortodoxe Române a fost una de temporizare. ”Poziția BOR este una favorabilă acordării autocefaliei, însă pe calea amiabilă a dialogului dintre Patriarhia Ecumenică și Biserica Ortodoxă Rusă, întrucât ambele au avut de-a lungul timpului jurisdicție asupra Bisericii din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Or, acest dialog este unul inexistent, dat fiind că Biserica Ortodoxă Rusă a rupt luni relațiile cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol tocmai pe motiv că a declanșat procesul de acordare a autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina.

Foto: Patriarhul Daniel (Sursa: Basilica.ro)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Dragoste cu sila se numește viol. Lasă-i frate! Dacă vreți să stați împreună, fain. Dacă nu, fiecare pe drumul lui. Vor de capul lor (autocefalie), foarte bine!

  2. BORuxit din ortodoxie! Valea mujicilor!

  3. Pentru ca Managerul Daniel e prieten bun cu purtatorul moscovit de Rolex, kgb-istul cu sutana care conduce (vorba vine conduce ca tot Putin o conduce) biserica Rusa.

  4. Referitor la Mitropolia Basarabiei problema se pune si altfel. Biserica rusa e cea care a desfiintat-o si preluat-o cu forta (lucru fara precedent), iar procesele de retrocedare inca nu s-au terminat. Ar fi culmea ca BOR sa se pozitioneze de partea rusa.

  5. BOR așteaptă să vadă care-i mai tare. A fost mereu de partea ”învingătorului”.

  6. Dialogul este inca posibil intre Constantinopol si Moscova. S-a intrerupt ceea ce se numeste comuniunea euharistica.

    De altfel, cum sa se ajunga la o solutie, fie ea si de compromis, daca nu este dialog.

    In privinta romanilor din Ucraina, desigur, trebuie sa ii avem in vedere pentru a le apara drepturile inclusiv la invatamant si la slujbe in limba romana. De fapt, ei sunt victime colaterale ale razboiului ruso-ucrainean.