De ce e reticentă Biserica Ortodoxă Română față de autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Evoluții cu impact politic major asupra comunităților de români din Ucraina și Moldova
Biserica Ortodoxă din România se află în fața unei decizii extrem de dificile și cu impact politic și social major: poziționarea față de cererea de autocefalie (independență) a Bisericii Ortodoxe din Ucraina față de Biserica Ortodoxă Rusă. În timp ce Ucraina presează pentru o decizie rapidă a BOR, conducerea Bisericii Ortodoxe Române temporizează decizia din două motive, potrivit surselor G4Media.ro.
În primul rând, Biserica Ortodoxă Română așteaptă poziția Ucrainei față de modul în care se vor oficia slujbele în bisericile minorității române din Ucraina după schisma recentă. Recenta izbucnire a naționalismului în Ucraina a dus la adoptarea unei legi a învățământului care limitează sever drepturile minorităților la educație în limba maternă, iar schisma între cele două biserici a început să alimenteze temerile credincioșilor de etnie română din Ucraina că vor pierde și dreptul la slujbe religioase în limba română.
De altfel, contextul intern din Ucraina e de natură să alimenteze aceste temeri. Ucraina e în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de anul viitor, iar președintele Petro Poroșenko și partidul său utilizează din plin curentul naționalist.
Al doilea motiv care provoacă reticența Bisericii Ortodoxe Române este legat de crearea unui precedent în Republica Moldova, potrivit surselor G4Media.ro. Acolo coexistă două biserici ortodoxe, una care ține de Moscova, alta – de București. Nici una nu a cerut autocefalia, dar dacă Biserica Ortodoxă din Ucraina o va obține, Bucureștiul se teme ca în viitor Mitropolia Moldovei să nu fie tentată de o mișcare similară.
De altfel, reacția publică a Bisericii Ortodoxe Române a fost una de temporizare. ”Poziția BOR este una favorabilă acordării autocefaliei, însă pe calea amiabilă a dialogului dintre Patriarhia Ecumenică și Biserica Ortodoxă Rusă, întrucât ambele au avut de-a lungul timpului jurisdicție asupra Bisericii din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.
Or, acest dialog este unul inexistent, dat fiind că Biserica Ortodoxă Rusă a rupt luni relațiile cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol tocmai pe motiv că a declanșat procesul de acordare a autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina.
Foto: Patriarhul Daniel (Sursa: Basilica.ro)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii