De ce e România inundată de deșeuri aduse ilegal din străinătate? Una din explicații: China a interzis importul de deșeuri plastice
În ciuda faptului că are a doua cea mai proastă rată de reciclare a deșeurilor din UE, România a ajuns să dea pe dinafară de deșeuri și gunoaie – cele mai multe aduse ilegal din străinătate, scrie EUObserver într-o analiză dedicată problemei deșeurilor din țară. Una dintre explicații vine din China, care a interzis începând cu 2017 aceste importuri. China era la acel moment cel mai mare importator global de deșeuri plastice.
Săptămâna aceasta au fost descoperite 189 de tone de gunoaie aduse din Italia în curtea unei firme din județul Bihor, în vestul țării. Garda română de Mediu a stabilit că importatorul nu dispune de instalații necesare pentru a recicla gunoiul și că, cel mai probabil, el urma să ajungă în gropi ilegale de gunoi, transmite EUObserver, citat de Rador.
Paza de coastă română a confiscat mai multe containere umplute cu deșeuri inutilizabile, expediate în portul românesc Constanța de la Marea Neagră de diverse state UE.
Parchetul a stabilit că un transport de gunoaie din Portugalia a fost declarat în fals la autoritatea vamală drept deșeuri din plastic – dar s-a dovedit a conține deșeuri inutilizabile, și pe deasupra toxice.
Între timp, alte 25 de tone de deșeuri din cauciuc au ajuns în România din Regatul Unit, tot la Constanța, unde au fost confiscate de poliția vamală.
Și încă 70 de containere cu deșeuri ilegale, aduse în România din Belgia, au fost identificate în alte câteva porturi românești de pe coasta Nării Negre.
Și de data aceasta bunurile au fost declarate la vamă drept deșeuri din plastic. Un raport al poliției arată că – în ciuda faptului că documentele declarau deșeuri din plastic – containerele conțineau de fapt deșeuri din lemn și metal, precum și materiale periculoase. Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar conținutul lor provenea de la o firmă belgiană.
În plus, cu o săptămână mai devreme, fostul șef al vămii portuare din Constanța a fost trimis în judecată sub acuzația că a permis contrabanda cu peste 100 de containere cu gunoaie expediate din Regatul Unit.
Și toate acestea s-au petrecut în mai puțin de o lună.
Problema României cu deșeurile și importurile ilegale a început să suscite atenția opiniei publice după ce astfel de incidente s-au înmulțit considerabil în ultimele 18 luni – și mai cu seamă după ce China, principalul importator de gunoi al lumii, a adoptat o interdicție privind plasticul.
La acel moment, China importa peste jumătate din deșeurile globale de plastic, potrivit National Geographic.
Ministrul român al Mediului, Tanczos Barna, a declarat miercuri că aceste activități sunt desfășurate de crima organizată și că statul va trebui să verifice fiecare transport care intră în țară pentru a vedea dacă documentele corespund conținutului. Barna a admis totodată că România nu deține un sistem de colectare selectivă și de depozitare ecologică a gunoaielor, dar în același timp – paradoxal – firmele românești de reciclare nu primesc suficiente deșeuri, din cauza proastei gestiuni a acestora în țară. Tocmai aceste firme sunt cele care recurg la importuri de deșeuri.
Dar numai o mică parte din ce ajunge în România sunt efectiv deșeuri utilizabile, mai tot restul fiind nereciclabile și materiale toxice, toate importate ilegal. Sub pretextul că importă bunuri la mâna a doua, tot mai multe firme din România importă tone de deșeuri electronice, plastic, deșeuri medicale și chiar substanțe toxice. Tot acest gunoi ajunge să fie îngropat pe câmp sau pur și simplu ars.
„E necesar un sistem național de monitorizare a deșeurilor pentru a fi identificate și oprite de la import așa-zisele «mărfuri la mâna a doua» care se dovedesc a fi în fapt gunoaie inutilizabile. Pun pariu că ceea ce vedem intrând prin portul Constanța sau pe la frontiera vestică a României e numai vârful aisbergului”, a declarat pentru EUobserver Oana Neneciu, directoarea Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.
Foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii