G4Media.ro

De ce e România inundată de deșeuri aduse ilegal din străinătate? Una…

Foto: G4Media.ro

De ce e România inundată de deșeuri aduse ilegal din străinătate? Una din explicații: China a interzis importul de deșeuri plastice

În ciuda faptului că are a doua cea mai proastă rată de reciclare a deșeurilor din UE, România a ajuns să dea pe dinafară de deșeuri și gunoaie – cele mai multe aduse ilegal din străinătate, scrie EUObserver într-o analiză dedicată problemei deșeurilor din țară. Una dintre explicații vine din China, care a interzis începând cu 2017 aceste importuri. China era la acel moment cel mai mare importator global de deșeuri plastice.

Săptămâna aceasta au fost descoperite 189 de tone de gunoaie aduse din Italia în curtea unei firme din județul Bihor, în vestul țării. Garda română de Mediu a stabilit că importatorul nu dispune de instalații necesare pentru a recicla gunoiul și că, cel mai probabil, el urma să ajungă în gropi ilegale de gunoi, transmite EUObserver, citat de Rador.

Paza de coastă română a confiscat mai multe containere umplute cu deșeuri inutilizabile, expediate în portul românesc Constanța de la Marea Neagră de diverse state UE.

Parchetul a stabilit că un transport de gunoaie din Portugalia a fost declarat în fals la autoritatea vamală drept deșeuri din plastic – dar s-a dovedit a conține deșeuri inutilizabile, și pe deasupra toxice.

Între timp, alte 25 de tone de deșeuri din cauciuc au ajuns în România din Regatul Unit, tot la Constanța, unde au fost confiscate de poliția vamală.

Și încă 70 de containere cu deșeuri ilegale, aduse în România din Belgia, au fost identificate în alte câteva porturi românești de pe coasta Nării Negre.

Și de data aceasta bunurile au fost declarate la vamă drept deșeuri din plastic. Un raport al poliției arată că – în ciuda faptului că documentele declarau deșeuri din plastic – containerele conțineau de fapt deșeuri din lemn și metal, precum și materiale periculoase. Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar conținutul lor provenea de la o firmă belgiană.

În plus, cu o săptămână mai devreme, fostul șef al vămii portuare din Constanța a fost trimis în judecată sub acuzația că a permis contrabanda cu peste 100 de containere cu gunoaie expediate din Regatul Unit.

Și toate acestea s-au petrecut în mai puțin de o lună.

Problema României cu deșeurile și importurile ilegale a început să suscite atenția opiniei publice după ce astfel de incidente s-au înmulțit considerabil în ultimele 18 luni – și mai cu seamă după ce China, principalul importator de gunoi al lumii, a adoptat o interdicție privind plasticul.

La acel moment, China importa peste jumătate din deșeurile globale de plastic, potrivit National Geographic.

Ministrul român al Mediului, Tanczos Barna, a declarat miercuri că aceste activități sunt desfășurate de crima organizată și că statul va trebui să verifice fiecare transport care intră în țară pentru a vedea dacă documentele corespund conținutului. Barna a admis totodată că România nu deține un sistem de colectare selectivă și de depozitare ecologică a gunoaielor, dar în același timp – paradoxal – firmele românești de reciclare nu primesc suficiente deșeuri, din cauza proastei gestiuni a acestora în țară. Tocmai aceste firme sunt cele care recurg la importuri de deșeuri.

Dar numai o mică parte din ce ajunge în România sunt efectiv deșeuri utilizabile, mai tot restul fiind nereciclabile și materiale toxice, toate importate ilegal. Sub pretextul că importă bunuri la mâna a doua, tot mai multe firme din România importă tone de deșeuri electronice, plastic, deșeuri medicale și chiar substanțe toxice. Tot acest gunoi ajunge să fie îngropat pe câmp sau pur și simplu ars.

„E necesar un sistem național de monitorizare a deșeurilor pentru a fi identificate și oprite de la import așa-zisele «mărfuri la mâna a doua» care se dovedesc a fi în fapt gunoaie inutilizabile. Pun pariu că ceea ce vedem intrând prin portul Constanța sau pe la frontiera vestică a României e numai vârful aisbergului”, a declarat pentru EUobserver Oana Neneciu, directoarea Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Foto: G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Deoarece gunoiul la gunoi trage.

  2. Deci paradoxul invocat de ministrul Tanczos Barna nu este de fapt un paradox, fiindca acele firme de care vorbeste dansul sunt de fapt importatori de gunoaie ce invoca recilarea pentru a aduce deseuri pe care sa le arda sau sa le ingoape doar ca sa incaseze niste bani

  3. Ce repede s-au organizat mafioții din vest! Oare cate dintre firmele romanesti importatoare de deșeuri au acționari străini?
    Control absolut. Asta e solutia. Încă mai e posibil relativ usor, daca eram schengen ar fi fost mult mai dificil de urmărit.

    • Repede repede sunt strainii de vina 🙂
      Romanii au vazut ca pot scoate usor bani din afacere, vestul plateste sa scape de deseuri nereciclabile care erau pana alalteieri importate de china si reciclata acolo. Acum china chere 98% puritate, adica numai plastic, numai hartie etc
      Romanii au intrat pe fir si importa. Numai un local stie unde sa ingroape in camp. Sau ne imaginam ca vine hans si sapa noaptea gropi sau arde pe camp in Ro?

    • Dragilor, chiar va imaginati ca firmele din curatul vest (si care taxează o căruță de bani serviciul de preluare a deșeurilor, ca acolo nu las vraiște după tine in șantier de ex) habar nu au? Pana una alta sunt două părți aici – aia care fie corup, fie se fac ca nu stiu unde merg gunoaiele(macar de le-ar selecta) si șmecheri de la noi(aici intra si firme serioase, si de-ai noștrii si stranieri).
      Dacă voi va imaginati altfel, atunci pacea fie cu voi si s-aveti noroc pe unde umblati si in cine aveti incredere 🙂

  4. Nu stie soferul ce aduce? ca doar nua luat masina incarcata de altii si el e doar taximetrist.
    Inchisoare pentru cine mai aduce la granita asa ceva.
    Si procese firmelor de origine si celor care leau vandut firmelor paravan altfel nu scapi de ei.
    Interdictia de a mai aduce deseuri de orice fel si cele care pot fi reciclate/arse acum legal.

    • Nu, nu știe șoferul ce transporta. Eu sunt șofer de tir. Cine in sistem comanda: 20 de tone in container de tip x de la A la B. Merge acolo cu capul tractor și mi se atașează containerul sigilat si primesc actele. Eu doar verific ca seria de sigiliu de pe container corespunde cu cea din acte.
      Nu știu și nu ma interesează ce e in container.

    • ok Lubek si cine e atunci responsabil daca tu aduci o bomba in tir?
      cel care a trimis pachetul adica o firma fantoma?
      EU e doar cand ai liber la trimis gunoi inter comunitar dar nu si la prinderea celor care fac din astea nefacute?
      Politia romana nu poate reclama mai departe firma de origine a gunoiului? ca nu se scoate singura din depozitul de origine/de la producator.

    • @serios pai solutia este la noi. Controale la firmele care importa deseuri astfel incat ele sa arata ca le recicleaza cu adevarat. E mai usor sa dam vina pe straini sau soferi decat sa vedem stalpul din ochii propii.

  5. In Romania nu exista priveliste fara peturi si pungi , jalnic si dezgustator .

  6. Hai să vorbim mai pe șleau, ca între fetițe. Faptul că China a interzis importul de deșeuri de plastic este numai un corolar agravant la situația noastră, dar nu și cauza. Cauza principală este neseriozitatea generală cu care – noi cetățenii acestei țări – tratăm problema deșeurilor, gunoaielor, a dezordinii, a locurilor și lucrurilor lăsate în paragină. Cei care ați privit la televizor Volta, Tour de France și altele, sau ați dat o fugă prin Austria știți despre ce vorbesc. La noi, Legea 426 din 2001 privind regimul deșeurilor – am dat linkul mai jos – urmărește drumul parcurs de deșeu, de la generare până la etapa finală, în toate fazele sale imaginabile, iar agenții economici sunt obligați să țină evidența operativă a deșeurilor, pe fișe separate și la zi. Este o minune a trasabilității. Are o anexă cu toate deșeurile posibile, codificate și categorisite după impact. http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/29809
    Știm ce există pe teren. Și nu este vorba numai despre deșeuri. Este vorba și despre aspecte care nu ne par legate strict de ”mediu” ( deși ne infuențează ambientul în mod categoric ). Și străinii știu asta. Știu că – și pot ”exporta” gunoaiele la noi, știu că ne pot tăia pădurile, știu că pot veni liniștit cu motocross, cu atv-uri și mașini de teren pentru că la noi nu există restricții pentru asemenea sporturi, ca la ei, ne vând bucuroși rablele lor etc. etc. Pe noi practica ne omoară. Suntem o țară fără gospodari.

    • excelent comentariu. facem legi complicate si tragem cu tunul in muşte. Impăratul muştelor are nevoie de gunoi. tarile subdezvoltate si cele ale americii latine mai au astfel de probleme. lipsă de educație, indolența, legislatori vânduti intereselor sau efectiv prosti. prin parlamentul tarii s-au petindat cantareti ratati de muzica populara, dubioşi fără ocupație clară, si culmea mulți avocați, profesori, ingineri care au frecat menta dar vor pensii speciale.

    • La bunicii mei la tara exista un loc de camping pe malul unui rau. Era superb, cu toate ca nu era amenajat (off grid) lumea care venea si statea cu cortul avea grija sa stranga dupa ei sau chiar daca mai veneau si cocalari de lasau gunoi se gasea mereu un binevoitor sa stranga. Intre timp, s-a surpat un mal si accessul cu masina nu a mai fost posibil. Pana autoritatile au avut bunavointa sa repare malul care punea in pericol terenurile agricole din apropiere, pe un alt drum pe care se putea intra cu caruta, oamenii au inceput sa care deseuri. Acum locul este deplorabil si plin de gunoaie iar apa in fiecare primavara se umfla si cara in aval mizeria. Bineinteles, pana la primavara urmatoare gunoiul este reintregit de aceiasi carutasi. Tot strainii sunt de vina?

    • marica – e regretabil că se întâmplă ceea ce spui dar sunt 2 lucruri diferite – aruncarea gunoiului de către localnici și importul disimulat de gunoaie din vest, pe documente false și în container.
      Ultimul e subiectul, si are legatura cu primul.

  7. E foarte simplu, sa se puna interdictie pe jumatate din exporturile Chinei de mase plastice. Cu astia asiaticii trebuie sa fii dur ca altceva nu inteleg. Aicea nu e loc de tocmeala cum era ca-n europa :))

  8. Avem o resursa uriasa: politicieni corupti pana in maduva oaselor completata de o populatie credula. Unde in lume gasesti asa ceva?

  9. tragic. nimeni nu vrea să vadă un adevăr tragic, de o tristețe infinită. din ce in ce mai mulți copii ajung in Franța la spitalul specializat G. Roussy cu ..cancer, unii dintre ei la vârste fragede, de la un, doi trei anişori! pentru unii este ultima şansă dar mulți de întorc sa moară in țară😭 cum sa spun? nu sunt cuvinte … şi am căutqt să înteleg. sursele sunt complexe dqr va dau o pistă : alimentele, gunoiul ars sau îngropat pe unde nu te gândesti. domnul Preşedinte KW Iohannis ar trebui sa alerteze CSAT-ul ptr asta mai ales. este o problemă critică nu numai de sănătate publică ci şi de securitate națională. o Romanie cu copii bolnavi nu mai are viitor !

  10. Occidentul ipocrit și nesimțit și-a rezolvat problema poluării de orice fel prin mutarea industriilor poluatoare și prin exportul deșeurilor periculoase în țările sărace. Mai au o singură problemă de rezolvat și anume crearea unui sistem de influențare a curenților atmosferici care să elimine posibilitatea transferului aerului poluat peste țările lor. În secolul XXI, în care progresul științific și tehnologic este manifest, să crezi că ești apărat de granițele politice este o prostie incomensurabilă.

    • Cine obliga firmele romanesti sa importe gunoi? Sau ca sa fiu mai pe inteles, ele importa gunoi pe motiv ca il recicleaza ca mai apoi sa-l arda sau sa-l ingroape. Daca am devenit groapa de gunoi a europei este pentru ca suntem corupti si ne place.

  11. exemplu si contraexemplu. biomasa. biornergie. chiar dacă ciclul industrial si tot procedeul de transformare a deşeurilor „bio”, cioturi de lemn si alte deseuri vegetale sau animale este „curat” ong-urile occidentale si chiar cetațenii din jurul ueinelir se opun câteodată vehement si opres cu succes dezvoltarea necontrolată , orientată business in acest domeniu. la noi? unii preferă discursuri extremiste, naționaliste in loc să accepte adevărul. politicienii, administratiția, firme private, executanții ..tuturor nu le pasă de aceşti munți si gropi de gunoi care le otrăvesc copiii !!! combinația perfectă : oportuniştii fără scrupule si idioții. societatea civilă este spectatoare, tinerii muncesc, se distrează.

    • Da, copiii! Cand a aparut Greta ma intrebam daca cei mici din Romania i se vor alatura. Se vor molipsi si incerca sa li se auda vocea. In Romania asta murdara. Dar nimic, cel putin atat cat stiu eu cand vine vorba de copiii de azi si mediu. Doar taticii romani o ironizau in furie. Asa educatie din fasa, asa copii, tatici si mamici. Sindromul acela de cartier sau de casa la tara: sa fie curat in apartamentul meu ca ce-i pe scara, sau la ghena, nu conteaza. Nici ca in spatele casei este dezordine si trece paraul cu barcute de peturi sau linia ferata imodobita cu zdrente si plastice si hoituri. O lume a copiilor s-a trezit cu Greta, nici pas din Romania.

  12. Atragem ceea ce suntem, legea atracției chiar funcționează la noi

  13. îi voi pasa o idee de business „amicului” Elon Musk. ăsta face bani din piatra seacă, darmite din gunoi. sa puna gunoiul lumii, mai zles cel nuclear, in containere si directia Luna! pe bani multi. oups.. nu cred ca se poate.Musk vrea sa inconjoare cu o constelație de sateliți pentru internet, pe o orbită joasă. si miliardarul amazonian Bezos vrea o o constelatie numai a lui. atunci să vezi cerul instelat… revenind cu picioarele pe Pamânt, cu gunoiul, cu gunoiul ce facem oameni buni?ne distrugem generațiile viitoare?