G4Media.ro

De ce este 2023 anul cheie pentru Ciucă, Ciolacu și Iohannis /…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

De ce este 2023 anul cheie pentru Ciucă, Ciolacu și Iohannis / Cele mai importante evenimente politice așteptate în noul an

Soarta politică a lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se decide în 2023, an cu mize politice majore pentru liderii PSD și PNL, dar și pentru președintele Klaus Iohannis. Evoluția războiului din Ucraina va avea impact inclusiv asupra politicii interne din România. În funcție de intensitatea războiului, rotativa planificată pentru luna mai poate să aibă loc sau nu, din motive de stabilitate politică. România joacă un rol-cheie în regiune. În tot cazul, se conturează deja formarea unui tandem politic Ciolacu – Ciucă. Amandoi sunt conștienți că nu pot supraviețui politic unul fără celălalt după rotativă, în cazul în care ea se va produce. Care sunt, însă, principalele evenimente politice din noul an, de ce alegerile din 2024 se vor decide practic acum și ce anume le vor influența?

Războiul din Ucraina. Atât PSD cât și PNL iau în calcul menținerea lui Nicolae Ciucă în fruntea Guvernului dacă războiul din Ucraina crește în intensitate sau dacă se ajunge în situația dramatică a unei confruntări directe NATO-Rusia. În acest scenariu, nu va mai fi timp de crize politice prelungite, de negocieri privind formarea unui nou guvern. Greu de crezut apoi că partenerii strategici vor fi încântați de perspectiva instabilității politice într-o țară considerată unul dintre cei mai importanți aliați din regiune.

Cinic vorbind, în acest scenariu, viața celor doi lideri se simplifică, nu se complică. Dacă Ciucă rămâne premier și după luna mai, nimeni nu-i va mai pune în discuție funcția de președinte PNL, adevărata trambulină pentru alegerile prezidențiale. Pentru Ciolacu va fi de asemenea o ușurare. Partidul îl impinge să ia șefia Guvernului peste cinci luni, însă liderul PSD știe că odată ajuns la Palatul Victoria șansele unei candidaturi la prezidențialele din 2024 scad dramatic. Or, dacă nu va candida pentru cea mai înaltă funcție în stat, zilele lui Ciolacu în fruntea PSD sunt numărate. Partidul care și-a devorat atâția lideri va mai arunca unul peste bord fără milă. Pe margine se încălzesc de mult Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Gabriela Firea, dar și lideri mai tineri cu ambiții mari.

Pe scurt, menținerea premierului Nicolae Ciucă și după luna mai reprezintă soluția cea mai simplă pentru liderii coaliției. Ciolacu ar putea scăpa de furia partidului și de presiunea baronilor, arătând cu degetul către Putin și războiul lui din Ucraina: Nu putem arunca țara în criză, e nevoie de stabilitate. Iar dacă lucurile se complică și în Kosovo, unde tensiunile de la granița sârbească se amplifică, atunci toată lumea va răsufla ușurată. Nu se va schimba nimic la vârful guvernului. Coaliția merge mai departe așa cum este acum.

Ciolacu premier. Dacă rotativa guvernamentală se produce totuși în luna mai și Marcel Ciolacu preia funcția de prim-ministru, la presiunea partidului și baronilor disperați după accesul la resurse, atunci lucrurile se complică pentru cei doi lideri. Nicolae Ciucă nu a reușit să se impună ca lider de facto în PNL, prin urmare riscă să fie schimbat rapid după ce va pleca de la Palatul Victoria. Viitorul său politic depinde mai departe de Marcel Ciolacu.

Pentru că are nevoie de Ciucă în planurile sale pe termen lung, liderul PSD ar putea condiționa preluarea funcției de premier de mențierea lui Nicolae Ciucă la șefia liberalilor, cu argumentul că s-a dovedit un partener politic corect. În caz că nu vor dori să-l păstreze, liberalii ar putea fi amenințați cu demisia lui Ciolacu de la Guvern și cu alegeri anticipate.

Dar nu va fi chiar atât de simplu. La rotativă liberalii vor dori să smulgă de la pesediști pusculița Ministerului Transporturilor, drept compensație pentru pierderea poziției de premier. Sorin Grindeanu și pesediștii vor ține cu dinții de banii și contractele acestui minister. Vor fi probabil dispuși să le lase liberalilor justiția și să le cedeze inclusiv finanțele, numai să păstreze transporturile. Pe scurt, este greu de crezut că rotativa se va produce lin. Nu va fi o simplă rocadă de premieri, ci o tocmeală la sânge pe ministerele bogate.

Dacă Ciolacu ajunge premier în luna mai, cel mai probabil va începe să piardă puncte în sondaje din cauza erodării. În PSD, care scade încă de pe acum în sondaje, vor apărea tot mai mulți contestatari. Odată ajuns premier, drumul lui Ciolacu nu va merge decât în jos. Până la schimbarea de la șefia partidului va fi doar o chestiune de timp. Ca să-și salveze funcția de lider în partid, ar trebui să-și securizeze funcția de premier și după alegerile de anul viitor.

Din acest motiv s-ar putea să-i promită lui Nicolae Ciucă că-l va ajuta să ajungă președintele României în 2024 cu condiția să-l păstreze după alegeri în fruntea Guvernului. Ar fi un cadou otrăvit, dar n-ar fi exclus ca aceste discuții să fi avut deja loc.

În orice caz, este de așteptat ca tandemul Ciolacu – Ciucă să se consolideze în 2023, nu să slăbească, din moment ce ambii lideri au înțeles că supraviețuirea lor politică depinde de celălalt. Cel puțin în acest an.

Tandemul Ciucă – Ciolacu. Problema este că buna înțelegere dintre cei doi lideri și eventualele planuri pe termen lung făcute împreună nu au girul PSD și PNL. Sunt mai degrabă înțelegeri personale, soluții private de supraviețuire. O parte din PNL, de pildă, nu crede într-o eventuală candidatură a lui Nicolae Ciucă la prezidențiale, chiar dacă premierul se bucură de susținere masivă la Washington. Unii văd în primarul Clujului, Emil Boc, o soluție mult mai potrivită. Neclar apoi dacă buna colaborare politică dintre Ciucă și Ciolacu și planurile lor de a împărți frățește puterea se bucură de girul președintelui Klaus Iohannis și a sistemului, în general. Mai degrabă nu.

UDMR. Vor fi mențiuți maghiarii la guvernare la rotativa guvernamentală dacă ea se va produce în luna mai? Cel mai probabil nu, din cauza relației UDMR – FIDESZ. PNL și PSD nu vor risca să intre în alegeri la braț cu o organizație politică devenită anexa lui Viktor Orban în România. Dacă totuși va fi menținut la guvernare, va rămâne cu maxim un minister, potrivit unor evaluări interne.

Numirea noilor procurori-șefi. Ministerul Justiției a declanșat deja procedura de selecție. La sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, expiră mandatele procurorilor-șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT. Am explicat deja de ce sunt vitale noile numiri însă miza este mult mai mare decât pare la prima vedere.

Guvernul a aprobat în ultima ședină de la sfârșitul anului și proiectele de Cod Penal și de Procedură Penală, care urmează să ajungă în Parlament. Ministerul Justiției propune, în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca probe în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție.

Este o modificare-cheie care ar putea readuce cu toată forța serviciile secrete în anchetele penale care vizează politicieni de rang înalt, primari sau baroni locali. Dacă aceste propuneri vor trece de Parlament, puterea noilor procurori-șefi va crește semnificativ, la fel puterea SRI în raport cu cei care exercită puterea. Sunt de așteptat dezbateri aprinse în Parlament pe această temă: câtă putere suplimentară vor primi serviciile? Vor accepta cei din PNL, UDMR dar mai ales din PSD să facă din nou din serviciile secrete brokeri de putere, cu un an înaintea alegerilor din 2024?

Schengen. Chiar dacă aderarea la spațiul de liberă circulație a rămas un obiectiv politic, este greu de crezut că Suedia, care deține președinția Uniunii Europene de la 1 ianuarie, va pune tema extinderii Schengen pe agendă și o va susține cu toată forța așa cum au făcut-o cehii. Suedia are o problemă ea însăși cu imigranții. O șansă mai mare ca tema Schengen să revină pe agendă este a doua jumătate a anului, când Spania va prelua președinția Uniunii Europene. Dar scepticii spun că nici atunci nu va fi simplu, deoarece vom fi deja foarte aproape de alegerile europarlamentare, iar tema nu este chiar foarte populară mai ales în țările nordice. Cine vrea să discute în plină campanie despre deschiderea granițelor?

Dacă se va rata și 2023, cel mai probabil aderarea României la Schengen nu va fi posibilă decât în 2025, după ce se vor calma apele la alegerile europarlamentare din toată UE. Or, miza președintelui Klaus Iohannis, după rateul de anul trecut, este ca România să intre în Schengen în timpul mandatului său. Ar fi printre puținele realizări după aproape zece ani de stat la Cotroceni.

Bătălia cu prețurile. Nu doar dinamica războiului, ci și evoluția economiei va fi decisivă pentru soarta guvernului și a coaliției. Premierul Nicolae Ciucă are noroc până acum de o iarnă blândă și de pace socială. Nimic nu-i garantează cu lucrurile vor rămâne la fel. Inflația, prețurile la energie, continuă să erodeze puterea de cumpărare și să scadă nivelul de trai.  Mai sunt totuși două luni de iarnă, atmosfera veselă a sărbătorilor s-a risipit, iar de acum se va instala mai degraba depresia socială. Perspectivele de creștere economică în 2023 sunt modeste.

O eventuală criză politică de proporții ar da peste cap orice socoteli politice și va mătura liderii care azi exercită puterea în România. Starea economiei va dicta foarte probabil și comportamentul PSD, un partid populist, gata oricând să iasă de la guvernare și să intre în opoziție atunci când simte că gradul de nemulțumire socială tinde spre punctul de fierbere.

Ascensiunea extremismului. Unul dintre cele mai mari pericole în 2023 este creșterea în sondaje a partidului extremist AUR. În ultimul sondaj de opinie publicat la finalul lunii decembrie de INSCOP, AUR era singurul partid care înregistra o ușoară creștere față de luna precedentă, în rest toate partidele au scăzut. Cu discursul său naționalist-agresiv, ajutat discret de PSD, George Simion a reușit să câștige în timp ce toți ceilați pierd teren.

Dacă Marcel Ciolacu va candida, totuși, în 2024 la prezidențiale, atunci va avea tot interesul încă de pe acum să crească AUR atât de mult, încăt să intre cu el în turul doi, după modelul Vadim Tudor – Ion Iliescu de acum 23 de ani. Doar așa Marcel Ciolacu ar avea o șansă să fie ales la președinția României, dacă alternativa ar fi o sperietoare politică. Acesta s-ar putea să fie marele joc al lui Ciolacu: Ciucă, un candidat slab și manevrabil, ținut cu orice preț în geamul PNL, în paralel umflat la maxim candidatul AUR pentru a intra în turul doi și repetarea scenariului din 2000 când a fost ales ”răul cel mai mic”.

Dacă pălăria de șef de stat i se va părea mult prea mare pentru el, liderul PSD ar mai avea o șansă să se legitimeze politic dacă ar candida la primăria Capitalei, unde șansele PSD sunt destul de mari în sistemul de alegeri cu un singur tur și cu dreapta profund divizată.

Numai că aici s-a grăbit să o anunțe deja pe Gabriela Firea drept candidat și încă nu e clar dacă a făcut-o sub presiunea ei sau pentru a-i bara drumul către prezidențiale.

USR. Aici n-ar fi multe de spus. Partidul lui Cătălin Drulă băltește în opoziție undeva la 10%. De văzut dacă vor reuși să găsească o cale de a sparge barajul mediatic și de a face opoziție cu rezultate. Altfel, USR riscă să piardă nu doar electorat, ci și primari, esențiali în bătăliile politice. Total neclare sunt planurile politice ale lui Dacian Cioloș și ale partidului său, Reper, desprins din USR.

Concluzie. Anul politic 2023 este, așadar, decisiv pentru soarta politică a lui Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și chiar pentru modul în care va rămâne în istorie președintele Klaus Iohannis. Spre sfârșitul anului vom afla, foarte probabil, și numele viitorilor candidați la președinția României și cine rămâne în picioare înainte de marea bătălie din 2024, cu patru șiruri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Dar cu adevărat decisive vor fi rezultatele primului șir de alegeri: europarlamentarele din mai-iunie programate pentru anul viitor. Abia atunci va ști fiecare partid exact cum stă și cu cine defilează mai departe.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

43 comentarii

  1. Întreaga construcție politica a anului 2023 și a, anului 2024 este axata pe lupta între PNL și PSD ce își vor maximiza obținerea de voturi în toate alegerile din anul 2024.Daca războiul din Ucraina continua probabilitatea ca Ciuca sa, ramina, premier devine certitudine. Anul 2024 va, consfințit încheierea ostitatilor de care vor beneficia politicienii din Statele Occidentale în care vor avea loc alegeri. Întrarea României în Schengen, armistițiul din Ucraina, banii din PNNR, și o posibila, resuscitare a alianței aflate la guvernare vor aduce un nou Președinte în persoana Generalului Ciuca.

  2. Tandemul catastrofal al tarii emanat de robocap.

    • SUCCESURI ALTE PARTIDULUI:
      Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş, va scăpa de dosarul de corupţie în care a primit pe fond 3 ani şi 6 luni de închisoare, după ce faptele s-au prescris. Legea prevede că, după încetarea procesului, magistraţii judecaţi îşi primesc înapoi drepturile salariale, dar şi vechimea în muncă. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va pronunţa verdictul final pe 19 ianuarie.
      Citeşte întreaga ştire: Cum s-a prescris dosarul judecătoarei acuzate de DNA că a luat mită de la ghicitoare pentru a da pedepse cu suspendare unor interlopi. „Eu ies la pensie și gata!”
      (LA PENSIE DE MII DE EURO !)

  3. Probabil sunt eu anormal, dar Ciolos părea un geniu ca PM, dar la fel de moale ca Ciucă.
    Ciolacu ăsta cine e?

  4. Dacă aţi râs bine cu Ciucă să vedeţi ce o să râdeţi cu Ciolacu şi de căţeii lui hămesiţi după ciolan cu toţi PNL-iştii fugind după ei să îi pupe în dos(o să moară de oftică UDMR când va vedea atâta sârguinţă la PNL să stea ca la poştaş). Când vor termina mandatul chiar şi AUR va avea mai mult electorat ca iei împreună la un loc.
    Măi UE de data asta să nu vă aşteptaţi să îi oprim din ce fac că îi vom lăsa să îşi rupă gâtul odată cu voi ca să vă lecuiţi să mai faceţi înţelegeri cu astfel de specimene ridicole, noi vom veni doar la sfârşit şi vom face curăţenie generală.😏

    • chiar am ras cu tine
      de tine, de fapt
      #usristorie

  5. Scenariu de groază! Ciucă, Ciolacu, în cele mai înalte funcții din stat? Rău a mai ajuns biata noastră țară!

  6. Am auzit un măscărici de la PNL că a spus că numai ei ăia de la PNL şi PSD sunt destul de maturi în ţara asta că ăilalţi suntem nişte copii proşti şi nu le înţelegem prostiile care le fac(ironia face că era unul din măscăricii🤪 ridicoli şi siniştrii care s-a filmat la RTV de revelion).
    Voi vă daţi seama cât de distruşi🤪 sunt oamenii ăştia să nu îşi dea seama cât de ridicoli sunt în delirul lor.

    Era clar că mai era un pas de la Superman la Mesia, doamne cât de terminaţi sunt.🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪

    • hai sa iti fac eu lista de mesia la care te-ai inchinat:
      basescu, mru, ciolos
      and counting 🙂

  7. Voi chiar credeti ca USR are numai 10%, poate ati vrut sa spuneti 100%.😁😁😁😁😁😁

  8. Cum s-a simtit traditionalistul sef aurolac printre atatia manelisti la tembeliziunea rusofililor de revelion?
    Vrem sa vedem live-ul din fata ambasadei Rusiei cum il injurau proprii lui aurolaci ca ii vorbeste de rau pe rusofili.🙂

  9. Ai inceput sa crezi in sondajele astora, te-ai ramolit mai?🤪

  10. Acuma serios mai e vreun post care mai voteaza cu PSD dupa ce s-a pupat bot in bot cu Iohannis?

  11. Va fi o plăcere pentru noi să vedem cât de bine se va înţelege Iohannis şi Ciolacu sau ce voi aţi pus botul şi credeţi că nu se înţeleg?
    Acuma serios credeţi că conduce alticineva PNL şi PSD în afară de Iohannis, naivilor!

  12. Domnule Tapalaga vad ca le stii pe toate. Cine esti mama sau tata OMIDA?

  13. Ti nebuna tare la cap sa mai votezi cu redusele astea.

  14. Suntem siguri că după ce aţi văzut ultimele facturi veţi fugi să votaţi cu PNL şi PSD, de ce nu aţi face-o nebunilor?🤪

  15. Bate AUR la alegeri pe PSD cu electoratul PSD.😁😁😁😁😁😁😁😁

  16. Care e mintea aia de meduza care va mai vota cu PNL?😏

  17. Cel mai scurt si la obiect e sa spunem ca Romania e de mult acaparata de mafia transpartinica psdnludmr, care va continua violarea tarii caci controleaza tot, si ca nu ne putem astepta la vreo minune cat timp la Cotroceni e ratacit cel mai mare indolent al tarii, care ii tine in brate pe analfabetii funtionali ciuca si ciolacu, si care in plus au probleme cu justitia. Cand cei doi se poticnesc la fiecare fraza citita de pe foile scrise de asistenti ar fi prostie din partea noastra sa ne asteptam la viziuni pe termen lung, macro reforme, etc.

    Cel mai simplu e sa ne punem speranta in rarrs bogdan, doar el ar putra face minuni in max 30 de zile! Oh, wait …

  18. Ciucă?Ciolacu?
    Puterea e pe alt canal TV.(Pe canalul prezidențial)

  19. Eu unul voi vota AUR. Dupa ce am votar USR ultima data. PSD=PNL=Mafia. Usr a promovat ateismul si homosexualii. Asa ca voi vota AUR.

    • Revino-ti tataie. Cum adică au promovat ateii și homosexualii?? Homosexualii sunt in BOR. A, stai că tu ești mai subtil decât pari, insinuezi că mafioții BOR sunt și atei. Începe să aibă sens ce îndrugi.

  20. @ V-ați gândit și voi să faceți alegeri interne la parchete, de stabilit „trendul”, că ăștia sunt și ei „furnizori” la sistemul justiției independente , ?

  21. Ciuca pare sa fie tehnocratul care nu a fost Ciolos. Nu pare ca e real interesat sa faca politica, cred ca a fost ales sef de partid pentru ca trebuia sa ajunga PM, un lider de guvern in vreme de razboi care sa impace cam toate taberele interne, dar si sigur dpdv extern. Un razboi urma sa vina, fapt cunoscut probabil de cei ce intelegeau mai bine timpurile, cam incepuse in 2014 dar nu bagam noi de seama. Atat timp cat razboiul din est continua, as paria pe ramanerea dumnealui in functie.

  22. Ciucă?
    Ciolacu?
    Puterea nu este aici.
    Puterea este la Cotroceni.

  23. Ce job-uri faine au postacii care umplu site-ul de comentarii inca de pe la 4pm, fain, fain de tot, au mult timp liber. Iohannis mai are viitor in politica, sau de ce e anul asta asa important? Stiti cumva ce-si mai doreste sa devina? Intreb ca asta e clar tara tuturor posibilitatilor.

  24. Ce s-au activat bugetarii pe știrea asta :)) Toți foști votanți USR, dezamăgiți de Drulă și de Nicușor, actualmente votanți PSD.

  25. Ciolacu, Ciuca, Boc, Simion nu sunt prezidentiabili. Ne facem de rasul curcilor.
    Tudorache, Geoana, Bolojan, Drula sunt cu 10 clase peste ei.

  26. Da, paleta de variante teoretice pare completă.
    Dar nu stiu dacă PNL, chiar și așa amărât cum e, va risca să’i dea în mai 2023 mandatul de premier dlui Ciolacu șef al PSD. Pentru că premierul poate face oricând remanieri și nimeni nu garantează că nu vor fi scoși unul sau toți miniștrii PNL din noul guvern, undeva în preajma alegerilor din 2024, pentru accesul la și mai multe resurse necesare campaniilor costisitoare electorale. Eu zic, stiind mediul politic contemporan, că’i foarte probabil ca liberalii să găsească un pretext spre a scoate ei socialdemocrații de la guvernare. Așa ceva se poate întâmpla doar cu ceva timp înaintea rocadei teoretice, spre a nu părea că PNL își încalcă angajamentele. Nici PSD nu se va opune foarte tare trecerii în opoziție pentru că în criza anunțată de toată lumea orice partid va pierde procente la putere. Miza alegerilor din 2024 va dicta suveran, alături de situația geo-politică, comportamentul tuturor actorilor politici. Suprapunerea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale în 2024 va favoriza partidele cu lideri puternici, locomotivă. Dar PNL și PSD nu au lideri cu tracțiune. Adică nu’i exclus nici ca, pentru separarea neapărată a alegerilor, PNL și PSD să accepte anticipate care se pot face conform constituției cel târziu în 2023. Ecuația politică este oricum foarte complexă.

  27. @ Predoiu a propus în modificările la codurile penale să îi predea pe avocați la SRI ca să îi instruiască și să-i autorizeze, iar avocații, casele de avocatură importante, nu au reacționate despre propunerile lui Predoiu de instruire a avocaților, ?

  28. Nu înțeleg în continuare de ce legitimizați rezultatele sondajelor de opinie deținute de oameni cu legături dubioase (Avangarde, INSCOP). Cum nu înțeleg ce înseamnă „opoziție cu rezultate” din partea USR-ului după dumneavoastră. Până acum au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a informa corect publicul despre abuzurile coaliției, atât cât se poate fără să dai bani cu sacul televiziunilor de știri.

  29. Asta e nimica, încă vă vor mai mări aşa că ţineţi-vă bine că până în 2024 o să îl vreţi pe Băse înapoi în perioada de criză că se pare că s-a descurcat mai bine ca ăştia.

  30. PNL – 2%
    PSD – s-a mutat electoratul lor la AUR, ala care a mai ramas.
    USR – 100% ca Clotide dupa spusele astora rezolva la ei.
    —————–
    Nu mai aveti pastile?

  31. Viitorul politic al lui Ciucă,Ciolacu și Johannis se poate juca fie în 2023,fie în anul 2024 cu prilejul șirului de alegeri din acest an.Totul depinde de existența luptei pentru putere din interiorul celor două partide,iar dacă aceasta se va manifesta ,de momentul când ea va fi declanșată.

  32. G4 a ajuns latrina media a României. Păcat. Nu mai sunteți credibili și respectați nicăieri. Faceți un fel de propaganda obscura, însă nu stiu în interesul cui o faceți.

  33. Va steptam sa votati PSD-PNL-UDMR la urmatoarele alegeri daca vreti facturi mai mari.

  34. Îi poţi identifica pe panicaţii de la PSD şi PNL după cât de isterici sunt pe USR şi AUR(pe unii că ştiu că vor câştiga alegerile iar pe ceilalţi că le vor lua electoratul).🙂
    Voi vă daţi seama ce jale va fi la următoarele alegeri când PSD şi PNL nu o să mai conteze pentru nimeni şi toţi politicenii vor migra spre AUR, chiar şi Iohannis o să vrea la AUR să îşi caute protecţie la dos.😏

    Ai pus-o Simioane că toţi o să prindă dragoste de tine când o să îi ardă la găurică.😁😁😁😁😁😁😁

  35. Suntem o societate bolnavă. Atâta timp cât gloata votează în continuare Ciuma roșie , țara nu se va face bine. După 30 de ani, să avem de ales între gângavul Ciucă și tractoristul Ciolacu în fruntea țării , nici în cele mai sumbre visuri nu ne-am fi imaginat ! Să vomiți, nu alta!