De ce este acuzată China că alimentează traficul de fentanil
Președintele ales al SUA, Donald Trump, amenință cu creșterea drastică a taxelor vamale asupra importurilor chineze, ca răspuns la presupusa pasivitate a Beijingului față de un trafic de opioide responsabil de o gravă criză sanitară în Statele Unite, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
Magnatul republican acuză China că nu face suficient pentru a preveni traficul de fentanil, un drog care, potrivit autorităților americane, a provocat peste 70.000 de decese prin supradoză în 2023.
Beijingul susține că este foarte proactiv în lupta împotriva acestui fenomen.
Ce este fentanilul și de unde provine?
Fentanilul este un opioid sintetic care este de 50 de ori mai puternic decât heroina și mult mai ușor și mai ieftin de produs.
Este principala cauză de deces în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani.
DEA, agenția americană de combatere a drogurilor, susține că China este „principala sursă de precursori chimici legați de fentanil introduși ilegal în Statele Unite”.
Beijingul a înăsprit controalele în 2019, reducând traficul direct către SUA.
Dar, potrivit Serviciului de cercetare al Congresului SUA, precursorii chimici sunt acum trimiși în Mexic, unde sunt transformați în fentanil înainte de a fi introduși ilegal în SUA.
Aceste componente sunt adesea legale în China, unde sunt utilizate în domeniul medical ca analgezice, complicând procedurile judiciare.
China susține că „nu există trafic ilegal de fentanil” între teritoriul său și Mexic, dar promite să intensifice controalele și reamintește că este „una dintre cele mai dure țări din lume” în materie de droguri.
Care este reacția în Statele Unite?
Administrația Biden a făcut din lupta împotriva fentanilului una dintre prioritățile sale.
În octombrie, guvernul a sancționat zeci de entități și persoane fizice cu sediul în China, acuzate că sunt „sursa de aprovizionare” a traficanților americani, a vânzătorilor de pe dark web și a cartelurilor mexicane.
Grupul, format din companii cu sediul în Wuhan, în alte părți ale Chinei continentale și în Hong Kong, este acuzat că a trimis în Mexic și în Statele Unite un total de 900 kg de precursori chimici, care au fost confiscați de autorități.
„Traficul mondial de fentanil, care duce la moartea americanilor, începe adesea în uzinele chimice chineze”, a declarat Merrick Garland, procurorul general al SUA.
Beijingul a descris sancțiunile drept o campanie de „presiune” nejustificată.
Ce acorduri au încheiat cele două țări?
Discuțiile privind lupta împotriva drogurilor au luat o întorsătură proastă din cauza tensiunilor sino-americane.
Însă, cu ocazia unui summit care va avea loc în noiembrie 2023 la San Francisco, președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au promis să relanseze discuțiile.
Un grup de lucru privind traficul de droguri s-a reunit la Washington în această vară. China a anunțat înăsprirea controalelor asupra a trei precursori-cheie ai fentanilului.
Însă experții cred că traficanții se adaptează rapid, creând noi variante de substanțe chimice înainte ca acestea să fie identificate și reglementate.
Beijingul nu este suficient de dur cu companiile implicate în acest comerț, potrivit Vandei Felbab-Brown, expert în crimă organizată la think-tank-ul american Brookings Institution.
„Suntem încă departe de acuzații reale sau de urmăriri penale solide pentru spălare de bani sau pentru trimiterea de precursori către cartelurile mexicane”, a declarat ea într-un podcast recent.
Vor fi tarifele eficiente?
Donald Trump pare hotărât să adopte o linie dură împotriva Chinei. Dar nu există nicio garanție că tarifele sale vor avea efectul dorit.
În replică, Ministerul chinez de Externe a declarat că țara sa „rămâne dispusă să continue cooperarea antidrog cu Statele Unite”.
Cu toate acestea, Beijingul a făcut, de asemenea, apel la SUA „să nu ia bunăvoința Chinei drept garantată”.
Rețelele complexe de spălare a banilor complică problema. Mai mulți experți subliniază că doar o coordonare mai strânsă între Washington și Beijing poate remedia situația.
„Cartelurile internaționale apelează din ce în ce mai mult la bande chineze specializate în servicii rapide, ieftine și sigure de spălare de bani”, afirmă cercetătoarea Zongyuan Zoe Liu într-un raport publicat în septembrie de grupul de cercetare american Council on Foreign Relations.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.