G4Media.ro

De ce este Klaus Iohannis ”aproape hotărât”?

De ce este Klaus Iohannis ”aproape hotărât”?

În stilu-i deja caracteristic, președintele Klaus Iohannis a făcut, aproape hotărât, încă un pas către un referendum organizat pe data de 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare. Inutil să ne cantonăm asupra formulei nefericite de exprimare. Mai important este să încercăm explicații. Ce urmărește, de fapt, șeful statului aprinzând un chibrit lângă butoaiele cu benzină umplute de guvernarea PSD?

De notat, întâi de toate, activarea subită a președintelui pe o temă pusă chiar de el la congelat în urmă cu doi ani. Mai observăm apoi, că n-a ieșit să anunțe o decizie fermă, să spună, gata, m-am hotărât, ne vedem la referendum, ci s-a declarat ”aproape hotărât” să facă pasul cel mare.

A anunțat doar că la Cotroceni s-a sunat mobilizarea de o săptămână, că subiectul e în analiză, după ce Curtea Constituțională a deschis calea organizării unei consultări populare în ziua alegerilor.

Foarte probabil că anunțul președintelui reprezintă, întâi de toate, o încercare de a stopa in extremis OUG-ul pentru modificarea Codurilor Penale și alte modificări la legile justiției, care i-ar ajuta pe marii cercetați penal (Vezi aici explicația completă). Liviu Dragnea presează la maxim pentru adoptarea OUG-ul, iar efectele ar putea fi distrugătoare nu doar pentru justiție, ci pentru România.

Potrivit surselor G4Media.ro, la Bruxelles în aceste zile se discută tot mai apăsat, la nivel cvasi-oficial, despre varianta activării Articolului 7 (suspendarea dreptului de vot în Consiliu) în cazul României, după modelul Ungariei și Poloniei, dacă Guvernul va adopta OUG nuclear.

În acest context a apărut anunțul-avertisment al președintelui Iohannis: dacă faceți praf justiția cu riscul activării Articolului 7, am pregătit glonțul de argint. Informațiile obținute de G4Media.ro confirmă acest scenariu, potrivit căruia șeful statului speră, inclusiv prin amenințarea cu un referendum pe justiție, să prevină un mic dezastru.

Aceasta ar fi o primă explicație, care nu le exclude pe celelalte. Al doilea motiv pentru care Klaus Iohannis ia în calcul organizarea unui referendum în ziua alegerilor este un calcul pur electoral. Referendumul ar funcționa ca un instrument suplimentar de mobilizare a alegătorilor.

PSD a câștigat în 2016 în primul rând prin demobilizarea dreptei (mă p..ș pe el de vot, psd – pnl aceeași mizerie, toți o apă și un pământ, toți fură etc). Prin urmare, pentru opoziție este vital să găsească metode de a scoate alegătorii din adormire, de a mobiliza la maxim. Referendumul ar putea fi unul dintre instrumente.

Dar de aici încolo încep alte calcule și multe semne de întrebare. Cine va beneficia cel mai mult de pe urma unui eventual referendum: PNL sau USR/ PLUS? Cine se vor mobiliza mai tare, liberalii sau useriștii, care au deja în derulare campania ”Fără penali în funcții publice”?

Dacă în final USR/PLUS iese la europarlamentare în fața PNL? Nu se cheamă că președintele Iohannis își întărește cu acest referendum potențialul rival la prezidențiale, pe Dacian Cioloș? Nu riscă șeful statului, în cazul unui eșec, să-și tragă singur un glonț în picior și să-și dinamiteze singur campania pentru prezidențiale?

Iată, deci, tot atâtea motive pentru a fi ”aproape hotărât”. În cazul unei înțelegeri cu Cioloș, dacă președintele Iohannis ar obține garanții că liderul PLUS nu-l va contracandida la prezidențiale, decizia ar fi mult mai simplă. Ce ar putea să-i ofere șeful statului? De pildă nominalizarea la funcția de comisar în viitoarea Comisiei, în caz că după europarlamentare Iohannis va reuși cumva să-și instaleze ”guvernul lui”.

Este greu de crezut că aceste garanții pot fi obținute înainte de a afla clasamentul partidelor rezultat din alegerile europarlamentare.

În fine, discuția pe fond. Merită jucată la ruleta rusească a unui referendum o temă atât de importantă ca justiția? Tocmai a picat unul pe tema familiei tradiționale în toamna anului trecut.

Chiar dacă în societatea românească de azi pare să se fi instalat un puternic spirit contestatar, de revoltă, în aproape toate categoriile sociale (magistrați, elevi, profesori, actori, medici, oameni simpli exasperați de absența autostrăzilor, etc), este greu de crezut că o campanie pe tema justiției ar putea coagula toate aceste energii.

Nu uitați că aproape toate televiziunile sunt coalizate împotriva justiției, cartelizate, aliniate,  fapt fără precedent în istoria alegerilor și referendumurilor din ultimii ani. Peisajul mediatic arată profund dezechilibrat.

Doar rețelele de socializare și cele câteva site-uri independente mai pot sparge un previzibil baraj mediatic, însă realist vorbind doar 10% din publicul românesc își ia informații politice de pe net, ceea ce este foarte puțin raportat la numărul total de alegători, dependenți în mare măsură de televizor.

Apoi, ce anume să pună în discuție la referendum? Cum va suna întrebarea de pe buletinele de vot?

Toate aceste detalii trebuie puse în balanță de șeful statului atunci când se va decide, în sfârșit, dacă va chema alegătorii la referendum în ziua alegerilor pentru Parlamentul European. Va fi însă dificil să se mai întoarcă din drum, acum, după ce s-a declarat ”aproape hotărât”.

Ce anume l-ar mai putea determina să renunțe la un referendum pe justiție?

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Un lucru e sigur: românii sunt complet incapabili să construiască o ţară care funcţionează cinstit.

    Totul merge pe bază de ticăloşie în România.

    Poporul ăsta merită numai pribegie, nu merită propria ţară.

    • Ai pus punctul pe „i”!

      Si pres/edintele obosit e o jumatate de panarama pzdista fix prin pasivitatea si jocurilor de culise ptr propriul interes. Cu pzdistii ne-am lamurit ca sunt niste penali abjecti, dar ceilalti ce fac?
      Singurii din mediul politic, care-si doresc schimbare si evolutie par a fi cei de la USR+ (+ sa se lamureaza in anumite privinte).
      Restul, inclusiv molcomul de la Cotroceni, au aceleasi metehne invechite si fac aceleasi jocuri de culise. Mai dau din gura uneori, de imagine, dar atat.
      Ioha a pus toate tunurile pe pzd/penali (metaforic vorbind)? Nu! Si exemple sunt destule.
      PNL s-a reformat din temelii si a scapat de vechii dinozauri/baroni? Nu! Lista ptr parlamentare e cel mai recent exemplu, ca sa nu mai spun despre votul din Parlament pe anumite teme (de interes comun cu pzd). USL much?!

      Repet, cand crezi cu adevarat in anumite principii si-ti doresti cu adevarat ceva, lupti cu tot ce poti/ai pentru a atinge scopul respectiv. Determinarea pres/edintelui e-n concediu, spre deosebire de cea a fmmdraknea, chit ca abjectul isi doreste lucruri total nedemocratice. Ma refer la compromisuri de genul asta, ca-ti ia 2 ani sa faci un referendum si apoi inca esti la stadiul „aproape”, ca realizezi situatia grava in care ne aflam doar in aproprierea alegerilor, ca stai pisoi in fata coruptiei si influentelor penalilor, ca-ti ia o saptamana sa reactionezi la derapajele de la principiile democratice s.a.m.d.

      Intr-o societate normala, civilizata, pzd si boschetele de la Cotroceni erau aruncati la tomberonul istoriei in secunda numarul doi si inlocuiti cu oameni capabili, cu respect pentru valori si principii democratice, proactivi si determinati.

    • pres-ul KWJ dixit despre momentul in care va solicita UNIREA ROMANIEI cu BASARABIA:

      „Cand cele doua popoare vor decide asta”

      sa se ia de mana cu amabasadorul usa din rep. moldova care a spus aceleasi lucruri:

      „Moldovenii sunt o națiune aparte și că o unire cu România este de nedorit, dacă nu chiar imposibilă”.
      si sa se duca invartindu-se de pe meleagurile astea !!

    • Întrebarea care trebuie pusa la referendum este: Doriți continuarea luptei impotriva penalilor?
      Da – doresc! Vreau ca Iohannis care a furat case, Codruța care a băgat nevinovați în pușcărie plus toată șleahta de ticăloși arondați acestora să înfunde pușcăria.
      Deci, da, un mare DA!

    • Pfuuuu! Iar miroase a rahat pe g4m! Au deschis gura analfabeții pzditi.

    • adevarat, dar nu uita un lucru. sobolanii rosii intotdeauna au corupt la virf, au spurcat totul ca cei care sint normali sa realizeze ca nu se pot impune la noi acasa. faptul ca nu avem lideri ne orfaneaza nelimitat de aceea dezvoltare pe care toti o dorim. pina nu ne implicam cu mic cu mare, pina nu dam in ei, pina nu-i mai lasam sa respire, nu o sa reusim. istoria ne poate invata multe si ne da raspunsurile. uniti-va, implicati-va.

  2. Poate pentru ca intelege, spre deosebire de altii, ca orice referendum are doua taisuri? Ca un referendum are de fapt, doar o valoare consultaiva si ca, in caz ca aduce rezultate potrivite cu asteptarile, nu va rezolva nimic , pe langa ca este costisitor?

    • Ce tot o dam cu rezultatul referendumului?!! Eu vreau sa se faca. Ce daca nu iese qvorum sau lumea voteaza ca vrem sa fim hoti? Foarte bine pentru mine!!!!!!!!! Macar stiu ca nu se merita de pierdut noptile si mintile dupa doia ani de asalt a banditilor sau de inghetat la proteste. Vand tot si ma duc afara, chit daca o sa-mi fie greu la varsta pe care o am.

    • @dana: Nu exista referendum imperativ! Diferenta intre tipurile de referendum este alta (vezi mai jos).

      In orice caz, toate referendumurile produc efecte juridice. Aici: https://www.moise.ro/2018/06/14/referendumul-consultativ-are-forta-juridica-si-produce-efecte-inclusiv-cel-din-2009-a-produs/

      Ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, în principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a voinţei populare – această voinţă nu poate fi ignorată de aleşii poporului, întrucât este o expresie a suveranităţii naţionale –, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, în sensul că necesită intervenţia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune în operă voinţa exprimată de corpul electoral.

      @amok: Evident ca e de dorit un moment al adevarului. Problema este ca la nivel declarativ multi vor fi pro-justitie, dar cu prima ocazie cand nu vor acorda prioritate pietonilor vor incerca sa-l mituiasca pe politist. Eu zic ca „multi” inseamna cam 90% din cei care vor vota pro-justitie. Cei 90% nu se deranjeaza sa intreprinda si actiuni; sunt timorati de ceea ce e acceptat social ca fiind „bine” si raspund mecanic, nu mânați de vreun principiu al moralitatii …

    • Asta e gandire de victima eterna. Referendumul nu conteaza, alegerile nu conteaza, stati toti acasa si lasati mafiotii sa va conduca…

      PSD-ul nu vrea referendum pe justitie pentru ca ar aduce la vot multi romani neinteresati de politica in general si alegeri europarlamentare in special. USR a strans un milion de semnaturi in campania #farapenali. Daca vin la vot, la o prezenta traditionala de ~30% la europarlamentare, USR va lua cele mai multe mandate. Un eventual referendum pe justitie ar putea aduce la vot inca 2-3 milioane de romani, toti anti-PSD/PNL, care nu voteaza cu partidele „traditionale”.

    • @sanitarul. Una este sa dai 10 lei la un portar sa te lase cu 5 minute mai devreme intr-o institutie si alta este sa furi 100.000 lei dintr-un spital si apoi sa zici ca nu ai fonduri pentru analize. De aia..ala cu 10 lei era inainte achitat pentru ca fapta nu prezenta pericol social, iar al doilea lua doi ani cu executare.
      Da..suntem balcanici..sange de spagari. Si de aia legea penala nu trebuie sa fie mai blanda, ci mai severa.
      Ce au facut astia..practic dezincrimineaza fapte care sunt pedepsite de pe timpul romanilor.

    • @Amok. Fals! Este absolut acelasi lucru. Daca nu intelegi lucrul asta, inseamna ca nu intelegi de fapt despre ce vorbim.

  3. apai …daca e asa, nu e firesc ca lumea sa se pise pe el de vot? pentru a nu stiu cata oara nu exista, frate, un consens intre partidele de opozitie de a matura o data pentru totdeauna cu PSD-ul asta nenorocit.
    Citez: „Dacă în final USR/PLUS iese la europarlamentare în fața PNL? Nu se cheamă că președintele Iohannis își întărește cu acest referendum potențialul rival la prezidențiale, pe Dacian Cioloș? Nu riscă șeful statului, în cazul unui eșec, să-și tragă singur un glonț în picior și să-și dinamiteze singur campania pentru prezidențiale?”
    n

    • Asta e o idee pe pustii in articol, absolut nimic n-ar trebui sa mai stea in calea unui referendum pe justitie! C-o fi, c-o pati, referendum pe justitie, nene, il asteptam de doi ani de zile!

  4. Pas cu pas…

    • Cel mai grav e daca referendumul nu trece.Johannis poate deja sa-si ia adio de la un alt mandat!

  5. @zise dobre,
    Asa e , dar daca nici tu nici eu, noi de pe G4 am fi complet pasivi, lucrul asta ne-ar face cei mai mari ipocriti si partasi pesedisti la ce se intampla.
    De cand te nasti si pana mori e o lupta continuua, nu e usor. Vrei sa renunti, sau vrei sa iti faci un loc, sa dai un exemplu pentru cei din jurul tau?
    Ce vrei sa invete ai tai de la tine? Puterea exemplului, dobre, puterea exemplului!
    Eu nu o sa renunt, lucrez pentru mine si viitorul nostru, fac ce pot in felul meu, dum spiro spero!

  6. Cita vreme referendumul e doar consultativ, nu va avea mare importanta. S-a facut referendum pentru parlament cu 300 de parlamentari. Si? A zis PSD ca a auzit vocea poporului dar ca ramine asa, pentru ca referendumul e doar consultatic.
    In al doilea rind presedintele nu poate face oricite referendumuri vrea ci doar unul. Daca ti-ai epuizat intrebarea pe urma PSD schimba strategia si isi rezolva problemele penale in alt mod iar tu nu mai poti face alt referendum.
    Si pe urma ce intrebare sa pui. Daca e ceva general nu va insemna mare lucru. Daca e ceva concret despre un lucru anume pe urma PSD va schimba strategia. De exemplu daca sa se dea sau nu OUG numarul X. Nu-l va mai da dar va da OUG numarul Y continind acelasi lucru si va fenta referendumul.
    Mai bine haidati sa gasim impreuna intrebarea potrivita la care sa se poata raspunde cu da sau nu. Ca a intreba ceva general e fara efect.
    Nu degeaba presedintele nu stie ce intrebare sa puna. Ceva concret daca sa se dezincrimineze ce a facut Dragnea poate fi fentat si e tot fara efect. Ca nu va fi dezincriminat dar se va reduce pedeapsa la ceva nesemnificativ. Sau vor gasi altceva sa fenteze in momentul in care referendumul s-a consuat. Cautati intrebarea potrivita care va conduce da condamnarea inevitabila a lui Dragnea si cei 40 de hoti si care va proteja tara de ei si vedeti cit de greu este.
    Si nu uitati, referendumul e doar consultativ.

    • Tu ești prost sau ești prost?
      Cine a făcut referendumul pentru 300 de parlamentari? PSD sau Băsescu? Întreabă-l pe mare luptător justițiar Băsescu de ce nu a făcut absolut nimic să implementeze rezultatul referendumului, mai ales că pe atunci avea totul de partea lui, guvern, majoritate in parlament, servicii etc etc.
      Mai ganditi inainte sa scrieți, nu scrieți cu coorul.

    • Bai postacule scarbos, credeam ca pe noul site G4 nu mai dau cu ochii de tine, asi! Esti primul la mancat kkt, agresiv si obraznic, exact ca toti psdistii, cara-te dracului de-aici!

  7. Glontul de argint? Deci avem confirmarea, Livache e varcolac…Probabil au descoperit tarusul din lemn cu ocazia operatiei de hernie de disc, se stie doar ca in cazul varcolacilor, la RMN nu se vede nimic…
    ”Alo, sala cazanelor? Pregatiti cazanul pentru noaptea cu luna plina, domnul Presedinte o sa expedieze un varcolac cam pricajit, dar cu mustata, pe care va rog sa nu uitati sa-l barbieriti dupa datina…!”

  8. Sunt aproape hotarat sa-l bag undeva pe Klaus.
    Ori o faci, ori n-o faci? Tot la nivelul de cheie de 14 ai ramas.

  9. Cred ca Johannis este precaut (ca sa nu spun fricos)
    Dar frica lui e intemeiata, daca ne gandim la fiasco-ul de la ultimul referendum initiat de PSD cu „familia”
    Daca va face referendum si romanii se vor prezenta la vot doar 35-45%…..

  10. Așa și dacă activează art. 7, opțiunea „nucleară”, adică ne iau votul în consiliu, ce mare rahat? Nucleara, my ass. Vot inutil, ni-l pot lua și și-l pot băga în coor.

    • Ba un rahat mare ca asta nici macar nea Nelu n-ar fi putut sa-l faca, cu toata Hidrotehnica invatata ! Vom urla pe strazi ca turbatii si ne vom da cu capul de toti peretii, dar mai inainte de toate astea, ne vom rafui cu stiu eu cine, si sa nu-mi spui tu mie ”Dracu’ ” de nu-l vom face sa strige in gura mare: ”In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a hranit cu fonduri europene…!”….

  11. Presedintele nu are inca feed-back-ul necesar si el nu este un aventurier. Majoritatea cetatenilor nu au cultura politica, asadar sunt obisnuiti si multumiti cu taraisul, daca nu, pleaca din tara, nu se mobilizeaza aici.Partidele din opozitie nici acum nu si-au gasit glasul, daramite un discurs comun, au aparut si Stefan Caramitru, dar si Oana Bogdan.Justitia, ca atititudine civica, e impartita in doua, cetateanul vede ce vrea si ce e indrumat..Propaganda pro-guvernamentala s-a transformat in sport national media.Functioneaza si este alimentat blocajul emotional contra dreptei, care a taiat pensiile , s-a stropsit la cetatenii luati ca din oala si a devalizat ce i-a cazut in mana, fara sanctiuni. Elena Udrea si Alina Bica isi dau ochii peste cap, victimizandu-se. Situatiile nelamurite se razbuna.

    • Niciun razboi nu a fost castigat vreodata stand doar in defensiva.
      Da, este bine sa iti faci calcule amanuntite inainte, da este bine sa iti alegi cu grija momentul si metodele cele mai potrivite … dar pana la urma tot trebuie sa iei initiativa si sa actionezi.

      Eu cred ca oamenii satui de ciuma PSD/ALDE isi doresc referendumul. Este primul pas in campania de recuperare a tarii – vor urma si altii: prezidentialele, localele, apoi „marea finala” de la parlamentare. Cu fiecare etapa, cetatenii vor vedea ca se poate, vor prinde curaj, se vor simti din ce in ce mai motivati. Miscarea va capata momentum.

  12. Sunteti de acord ca toate legile justitiei sa fie date cu avizul a 51% din magistratii Romaniei?

  13. Johannes habar n-are ce i se pregătește, chiar de către „aliații” lui !
    Viitorul lui va fi la Sibiu !

    • Ăsta e visul vostru erotic care vă stârnește să vă masturbați in grup, pe holuri in Kiseleff…?

  14. Ar fi buna intrebarea pentru referendum: „Sunteti de acord cu alegerile locale in 2 tururi?- DA/ NU”, sau i-ar fi teama lui Iohanis sa nu piarda din primarii penelisti?
    Eu zic sa nu-i fie teama pentru ca va castiga mult mai multi primari useristi.

  15. Ăsta e visul vostru erotic care vă stârnește să vă masturbați in grup, pe holuri in Kiseleff…?

  16. Presedintele e nehotarat ? probabil e mai atent la zapada de pe partiile de ski.

  17. Iohannis este aproape distrus politic si penal dupa jafurile, distrugerile si crimele mafiei de stat comise asupra populatiei.

    • Postac ordinar, cara-ti hoitul scarbos de pe G4, ca realmente imputi locul asta alb si curat, jegule!

  18. Deocamdata nu stim daca avem de a face cu un veritabil “glont de argint”.
    Acesta ar fi un motiv de ingrijorare care depaseste nehotararea. Eu cred ca acest glont de argint va exista.

    Daca acest glont de argint exista cu adevarat ar fi grav sa-l ratam si o prostie imensa sa nu-l tragem.

    Glontul de argint a fost comandat, dar nu stim daca va corespunde cerintelor.
    Cerinta de baza este ca infractorii sa ajunga acolo unde le este locul.

    Se poate face acest lucru cu un singur glont?
    Exista o singura tinta, sau una care odata doborata sa produca un efect al dominoului care pe langa efectele imediate sa produca un lant de evenimente imposibil de oprit pe termen lung?

    Apoi trebuie sa tinem cont ca ochirea si tragerea glontului tin cumva si de calitatea armei si maiestria tragatorului.
    Daca arma este convocarea la referendum a unui popor indignat si hotarat sa apere democatia si statul de drept, avem arma perfecta. Adica un popor care sa fie constient ca fiecare cetatean primeste de fapt un glont de argint.
    Este presedintele convins ca are arma perfecta? Chiar daca nu este convins glontul tot trebuie tras.
    Nu trebuie sa ne lamentam daca dupa tragerea glontului vine faza cu tarusul, crucea sau ce iti este mai la indemana. Cu siguranta trebuie sa avem in vedere masuri pentru punerea in aplicare a rezultatului referendumului. Mecanismele democratiei trebuie repornite si asta tine de noi toti.

    Conjunctura ne arata ca suntem intr-un moment favorabil. Nu voi preciza toate elementele, dar activarea articolului 7 si un infringement pe justitie poate face ca in UE toate deciziile instantelor din Romania sa fie considerate nule.

    Atacul infractorilor asupra justitiei s-a derulat in principal prin urmatoarele institutii: Parlament, Guvern, CCR, Avocatul Poporului.
    Intrebarea de la referendum trebuie sa fie in legatura cu controlul direct si obligatoriu asupra acestor institutii prin consultarea si in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, GRECO si Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare si verificare.
    Aceasta inseamna ca orice vot (obligatoriu la vedere) sau semnatura contrara recomandarilor sa fie considerata tradare a intereselor Romaniei.
    Astfel se poate evita orice sanctiune a UE care afecteaza in mod direct cetatenii si se intareste statul de drept.

    • Foarte bun comentariu, si eu cred la fel, ca referendumul pe justitie este puternic, oricat ar incerca unii sa-i micsoreze impactul, si este foarte usor de inteles de ce. Intr-adevar, intrebarea trebuie sa indeplineasca mai multe considerente : claritate, precizie, concizie, adica PUNCT OCHIT, PUNCT LOVIT! Nu cuvinte multe, fara neologisme, fara ambiguitati, intrebare CRISTAL. Cred ca ”lupta impotriva coruptiei” este o intrebare la general, mai buna ar fi ”lupta impotriva coruptilor”. Si sloganul ”fara penali in functii publice” era foarte bun, insa a fost atata kkt mancat vizavi de cuvantul ”penal”, incat nu-l poate pune in intrebare, c-ar sari psdeua pana-n tavan, ca vezi doamne etc etc. Poate ”functie publica fara corupti”.

  19. Daaa, ne-am dat dracu’ daca activeaza astia articolul 7! Iar ii atribuiti lu’ Dragnea niste insusiri pe care nu le are, iar ii credeti oameni pe pesedisti!…
    Pai Dragnea, ca sa scape de puscarie si sa ajunga chiar prim-ministru, ar fi in stare sa ne bage in Uniunea Eurasiatica a lu’ Putin. Le-ar da Ardealul ungurilor, daca primeste restul. Ce are fiu-sau acum, o ferma de porci, o firma de pantofi si un Golf tunat? Apa de ploaie! Nu i-ar sta mai bine cu un Ferrari tunat? Oamenii astia nu au scrupule, nici educatie, nici bun-simt sau patriotism. Pentru ei Teleormanul e un teren de vinatoare iar Romania o insula Belina mai mare.
    Problema cea mai mare a pesedistilor nu e ca nu ne-ar vinde, ci ca nu gasesc un cumparator serios, care sa dea si comision.