G4Media.ro

ANALIZĂ De ce este supărat șeful Wagner pe liderii armatei din Rusia…

Sursa foto: Captură video - Telegram / @concordgroup_official

ANALIZĂ De ce este supărat șeful Wagner pe liderii armatei din Rusia și de ce Kievul crede că Prigojin îi întinde o capcană?

Compania militară privată Wagner Group va renunța la pozițiile sale din Bahmut pe 10 mai, a anunțat șeful acesteia, Evgheni Prigojin, cerând ca mercenarii săi să fie înlocuiți cu unități obișnuite ale armatei ruse, în ceea ce experții afirmă că este un alt eșec pentru Rusia într-un moment crucial al războiului său din Ucraina. Retragerea cu care amenință Wagner dezvăluie, susțin comentatorii, o ruptură tot mai mare între figurile care conduc efortul de război al Rusiei exact în momentul în care Kievul se pregătește să-și lanseze așteptata contraofensivă de primăvară. Oficialii ucrainieni resping însă amenințările lui Prigojin, despre care afirmă că sunt „o capcană” specifică tacticilor de război folosite deseori de Moscova.

Amenințările lui Prigojin

Fondatorul Wagner a declarat vineri într-un videoclip publicat pe contul său de Telegram că își va retrage mercenarii din orașul asediat din Ucraina, spunând că luptătorii săi sunt „condamnați la o moarte fără sens”, deoarece Ministerul Apărării din Rusia îi privează de muniție. Detalii aici.

„Neoferindu-ne obuze, nu ne privați pe noi de victorie, ci privați poporul Rusiei de victorie”, a spus Prigojin. „Ne vom linge rănile și când Patria Mamă va fi în pericol, ne vom ridica din nou pentru a o apăra. Poporul rus poate conta pe noi.” (detalii aici) El și-a însoțit videoclipul de o scrisoare în care a inclus o cronologie a tuturor evenimentelor care au avut loc de la începutul războiului la scară largă. În mare parte, Prigojin a dat vina pe Ministerul Apărării din Rusia pentru problemele care au apărut din cauza lipsei de provizii și sprijin. (detalii aici)

Prigojin a spus că Wagner Group va părăsi Bahmut pe 10 mai, la o zi după Ziua Victoriei – o sărbătoare importantă în Rusia, când se marchează triumful Moscovei asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

În videoclip, Prigojin a criticat puternic liderii apărării din Rusia, acuzându-i direct de comportament inadecvat și de eșecul de a-și atinge obiectivele. El a spus că armata rusă și luptătorii Wagner ar fi trebuit să pună mâna pe Bahmut până pe 9 mai, dar „birocrații” au tăiat muniția de artilerie și ar fi mințit cu privire la numărul de trupe ruse care luptă în oraș.

„Numărul anunțat de trupe este foarte diferit de cel real, există o mulțime de completări: în loc de zeci de mii sunt zeci și rareori sute de soldați”, a acuzat Prigojin, adăugând că Wagner Group a rămas fără resurse ofensive în aprilie și acum are un deficit de 90% în muniție.

Șeful mercenarilor a cerut Ministerului rus al Apărării să-și înlocuiască trupele la graniță înainte de retragerea anunțată. „După un timp, vor exista oameni deștepți care vor spune că ar fi trebuit să stăm și mai mult în Bahmut”, a spus Prigojin. „Oricine are observații critice – veniți în Bahmut, bine ați venit, stați cu armele în mână în loc de camarazii noștri uciși.”

Într-un videoclip separat, difuzat cu doar câteva ore înainte, Prigojin a filmat luptători Wagner morți și i-a înjurat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe generalul Valeri Gerasimov, care conduce războiul din Ucraina pentru Moscova, numindu-i „târfe”, „ticăloși”, „persoane de nimic”.

„Credeți că sunteți stăpânii vieții și credeți că aveți dreptul să le stăpâniți și viața lor”, a spus Prigojin, arătând spre soldații morți din spatele lui. „S-au oferit voluntari aici și mor pentru ca voi să vă îngrășați în birourile voastre din mahon… Dacă ne dați muniția normală, vor fi de cinci ori mai puține cadavre aici.”

„Voi (birocratii ruși) stați în cluburi scumpe, copiii voștri fac videoclipuri pe YouTube (în timp ce luptătorii lui Wagner) au venit aici ca voluntari și au murit ca să vă puteți îndopa în birourile voastre”, a afirmat șeful Wagner.

Importanța orașului Bahmut

Reamintim că luptele pentru localitatea minieră care a avut la un moment dat aproximativ 80.000 de persoane au devenit un simbol pentru eforturile militare ale celor două tabere, din motive diferite. Oficialii de la Kiev au insistat că bătălia pentru oraș are două obiective majore: 1) limitează avansurile Rusiei, forțând Moscova să desfășoare mai multe trupe și echipamente în Bahmut, și 2) pune bazele viitoarelor progrese ucrainene, permițând trupelor lor de rezervă să beneficieze de mai mult timp pentru pregătire.

De partea sa, Moscova speră că o victorie în Bahmut ar putea deschide calea pentru a captura restul regiunii, cucerirea orașului fiind un premiu major pentru Kremlin: ar fi prima victorie majoră a Rusiei după aproape un an de lupte crâncene.

Orașul Bahmut se află în partea de nord-est a provinciei Donețk, o zonă din Donbas, inima industrială a Ucrainei, care a devenit ținta centrală a ofensivei Kremlinului. Moscova vrea să anexeze zona prin „operația militară specială” pe care a lansat-o nejustificat împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

Un hub regional logistic și de transport, Bahmut ar fi util forțelor ruse, deși asta depinde de cât de multă infrastructură este intactă, cred experții. Mai important, capturarea orașului ar oferi Rusiei un loc important pentru a avansa în două orașe mai mari pe care le râvnește de mult în regiunea Donețk: Kramatorsk și Sloviansk. Moscova trebuie să le controleze pe ambele pentru a finaliza ceea ce numește „eliberarea Republicii Populare Donețk”.

Forțele ruse au bombardat orașul cu artilerie începând din mai trecut și din august au lansat constant valuri de atacuri de infanterie, conduse de mercenari din Grupul Wagner, cărora li s-au alăturat noi recruți și foști deținuți din închisoare. Detalii aici 

Luptătorii Wagner, care au jucat un rol important de la desfășurarea lor în Ucraina în martie 2022, au ajutat la cucerirea orașelor Severodonetsk și Lysychansk din regiunea Lugansk de Est în primăvara trecută. De asemenea, grupul a obținut o victorie minoră în ianuarie, când a cucerit orașul Soledar, permițând forțelor să avanseze spre Bakhmut din altă direcție. Dar de atunci au făcut doar câștiguri incrementale cu un cost imens în muniții și soldați. Potrivit analiștilor, compania militară privată condusă de Prigojin, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a înregistrat zeci de victime pentru fiecare bucată de teren confiscat.

Experții afirmă însă că, pe de altă parte, mercenarii lui Prigojin au decimat multe unități de elită ucrainene, în timp ce forțele regulate ale armatei ruse nu s-au implicat mult în lupte.

Imagini cu câmpuri de luptă presărate cu cadavre din ambele părți au apărut constant pe rețelele de socializare, iar Prigojin a publicat uneori fotografii ale propriilor luptători morți. Bilanțul victimelor este ținut la secret de ambele tabere, dar oficialii americani estimează că zeci de mii de soldați ruși – mulți dintre ei condamnați recrutați de Wagner – au fost uciși. De asemenea, se crede că mii de militari ucraineni au murit în luptele pentru oraș. Detalii aici

Rușii controlează acum cea mai mare parte a pății de est a localității, iar râul care curge prin oraș a devenit linia frontului, potrivit unui raport din martie al Institute for the Study of War, un think tank din Washington.

Dacă pentru ucrainieni, Bahmut a devenit o fortăreață cu valoare simbolică asemănătoare cu Mariupol, supraviețuirea ei fiind un moment de mândrie națională, cucerirea localității este importantă și pentru ruși, în special pentru șeful Grupului Wagner.

Prigojin a devenit una dintre figurile centrale ale războiului și s-a angajat într-o ceartă publică cu liderii militari ai Moscovei. El a acuzat deseori conducerea armatei că nu a reușit să-i aprovizioneze luptătorii în mod adecvat cu muniție, în contextul în care caută să obțină o victorie majoră în Bahmut.

Securizarea orașului Bahmut este de aceea esențială pentru Prigojin, au spus experții. „(Șeful Wagner) a reușit să transforme această bătălie foarte importantă în ceva care, de fapt, îl avantajează”, a spus recent Tatiana Stanovaia, bursieră la Carnegie Endowment for International Peace și fondatorul firmei de analiză politică R. Politik.

Analista a speculat chiar că oficialii de la Kiev ar putea să nu fie singurii care speră că luptele brutale vor continua în Bahmut. Unii dintre liderii militari ai Moscovei ar putea fi nerăbdători ca Ucraina să își continue eforturile defensive, a sugerat Stanovaia, lucru care va face ca forțele lui Prigojin să se epuizeze și, odată cu ele, influența liderului său să fie slăbită.

Tensiuni la Moscova

Comentând pe marginea declarațiilor făcute de Prigojin în ultimele zile, publicația The Hill a afirmat că acuzațiile oligarhului care conduce Wagner subliniază o diviziune internă tot mai mare între Moscova și un aliat cheie în războiul din Ucraina. Prigozjin a avertizat de altfel în repetate rânduri că, dacă mercenarii săi se retrag, linia frontului din Bahmut s-ar prăbuși. Detalii aici

Matthew Hoh, un bursier la organizația think tank Center for International Policy, care a servit în armata americană în Afganistan și Irak, a spus că forțele ruse pot umple orice găuri lăsate de forțele Grupului Wagner.

Expertul a declarat însă că Prigojin „strigă în principiu revoltă” înainte de Ziua Victoriei, o sărbătoare majoră în Rusia. Președintele Putin este de altfel așteptat să vorbească la Moscova în timpul sărbătorilor de săptămâna viitoare.

Acuzațiile lui Prigojin „nu sunt ceva cu care Putin sau oamenii săi ar vrea să aibă de-a face”, a declarat Hoh. „Percepția este că lucrurile sunt scăpate de sub control.”

În plus, declarațiile agresive ale șefului Wagner la adresa conducerii militare de la Moscova dezvăluie o narațiune tulburătoare a războiului înaintea contraofensivei Ucrainei, a declarat Anna Arutunyan, bursieră la Wilson Center. „A fost o tiradă foarte emoționantă, un mesaj foarte emoționant – el nu a țipat la ei atât de direct în trecut”, a afirmat ea. „Prigojin s-a săturat. S-a săturat și cred că reflectă sentimentul celorlalți care s-au săturat de asta.”

„Cadavrele se adună. Nu există suficientă muniție pentru a lupta în timp ce Rusia se pregătește pentru o contraofensivă a Ucrainei”, a adăugat experta. „Există un sentiment profund legat de modul în care această (contraofensivă) se va desfășura.”

Arutunyan, care a scris o carte despre războiul hibrid al Rusiei în Ucraina, a spus că Prigojin recurge probabil la „șantaj emoțional” pentru a câștiga concesii de la Moscova. Ea a adăugat că liderul mercenar își poate schimba atitudinea dacă obține ceea ce își dorește. „Ceea ce am văzut în trecut este că el face aceste atacuri publice și apoi se retrage și spune: Da, ne dau mai multă muniție”, a spus ea. „Deci, este o chestiune legată de modul în care Kremlinul alege să evite acest lucru și de semnalele pe care vrea să le trimită.”

Experții citați de The Hill afirmă că Prigojin se plânge de luni de zile de lipsa muniției. La începutul acestui an, el a trimis un reprezentant la cartierul general al Rusiei din Ucraina pentru a cere mai multe provizii și, se pare, a fost refuzat.

Rusia s-a confruntat cu o lipsă de muniție de mai multe luni, dar are încă mult mai multe resurse și putere de foc decât Ucraina, care se confruntă cu propriile probleme de aprovizionare, cred analiștii.

Rob Lee, bursier la Foreign Policy Research Institute, a spus că Grupul Wagner „a avut un avantaj semnificativ de artilerie în Bahmut și a primit sprijin preferențial” din partea liderilor militari ruși. „Acesta este probabil o reflectare a raționalizării muniției din partea Ministerului Apărării înainte de contraofensiva Ucrainei”, a scris expertul pe Twitter, referindu-se la acuzațiile lui Prigojin. (detalii aici) „Ministerul Apărării trebuie să apere întregul front, dar lui Prigojin îi pasă doar să cucerească Bahmutul.”

De partea lor, bloggerii militari ruși au afirmat și ei că problema deficitului de muniții și pierderilor mari nu se limitează la Grupul Wagner. De exemplu, bloggerul Igor Girkin a scris pe Telegram că „întreaga noastră armată activă” suferă de „o lipsă acută de muniție”, întrebând cine ar rămâne dacă toți cei care se confruntă cu problema părăsesc frontul.

Suspiciunile Ucrainei

Unii analiști au afirmat că declarațiile vehemente ale lui Prigojin nu sunt o surpriză, căci liderul Wagner este predispus la astfel de acuzații făcute pe rețelele de socializare și încearcă deseori să atragă atenția presei.

Lera Burlakova, bursieră a Center for European Policy Analysis, a declarat că retragerea anunțată de Prigojin ar putea fi un truc menit să păcălească ucrainenii. „Este foarte normal ca Prigojin să facă un fel de declarații isterice”, a spus ea. „Chiar nu cred că vreo personalitate militară din Rusia este suficient de puternică pentru a lua propriile decizii… fără consecințe foarte grave.”

De altfel, Serhiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că oamenii din Wagner nu vor avea voie să părăsească orașul fără permisiunea președintelui Putin.

În al doilea rând, Cherevatî a atribuit pierderile grele înregistrate de Wagner acțiunilor de succes ale armatei ucrainene. „Pur și simplu, wagneriților nu li se va permite să părăsească orașul pentru că Prigojin nu decide nimic aici; toate acțiunile Wagner sunt comandate personal de dictatorul rus Vladimir Putin”, a declarat Cherevaty pentru Ukrainska Pravda. Detalii aici

El a mai spus că luptărorii din grupul privat au avut o mulțime de obuze, iar între 4 și 5 mai au lovit pozițiile trupelor ucrainene de 520 de ori. „Dar ceea ce le lipsește cu adevărat lui Prigojin și grupului lui sunt oamenii. Potrivit unui reprezentant al Grupului de Forțe de Est, prizonierii nu mai merg pe front”, se mai arată în materialul din Ukrainska Pravda.

Ziariștii de la Eurasian Times au scris că suspiciunile ucrainene sunt diferite de cele exprimate în urma retragerii tactice a Rusiei din Herson în luna noiembrie a anului trecut. La acea vreme, retragerea forțelor Moscovei a fost văzută de ucraineni ca o posibilă capcană și o decizie pragmatică de a scurta linia frontului. Cu alte cuvinte, a fost o admitere indirectă a superiorității militare ruse în zonă, așa cum au spus oficialii și politicienii ucraineni. Detalii aici

Newsweek a remarcat atunci că Kievul „nu sărbătorește” retragerea Wagner. Publicația a citat-o pe șefa centrului comun de coordonare al Forțelor de Apărare și Securitate ale Ucrainei de Sud, Natalia Humeniuk, care s-a declarat convinsă că „ocupanții ruși creează o impresie falsă despre adevăratele lor intenții”. Detalii aici

Mikhailo Podolyak, principalul consilier al lui Volodimir Zelenski, a afirmat și el la momentul respectiv că un număr semnificativ de forțe ruse rămân în Herson și că Kievul nu crede că Rusia se va retrage fără luptă. De asemenea, viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maylar, a declarat reporterilor că „nu se poate avea încredere în ruși” și că „arta războiului include arta de a înșela inamicul”.

Comentatorii cred că, în ceea ce privește amenințările cu retragerea făcute de șeful Wagner, suspiciunile ucrainienilor se referă în mod clar la capacitatea de luptă a grupului și independența față de Moscova. Cu alte cuvinte, Ucraina crede că Prigojin folosește acuzațiile privind deficitul de artilerie ca o scuză pentru a se retrage după ce a suferit pierderi semnificative. Sau, de ce nu, Prigojin vrea să-i păcălească pe ucrainieni și le întinde o capcană, o tactică folosită și în trecut de Moscova.

Surse: The Hill, Eurasian Times, Newsweek, Ukrainska Pravda, Twitter

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Elementul ăsta Prigo…nu știu și mai cum, e supărat fiindcă nu i-am dat niciun LIKE video-urilor, declarațiilor sale.
    În rest să-și strângă catrafusele și cu toții să se întoarcă la Kremlin.
    Nu a fost nicio necesitate de a ataca țara vecină iar Tribunalul de la Haga să-și facă treaba de ai aduce pe vinovații acestei agresiuni în fața Instanțelor, atât partea Kremlinului cât și din partea Kievului dacă se dovedește că sunt vinovați în vreun fel.
    🇺🇦❤️
    🇷🇺❤️

  2. Tin minte ca erau cativa „experti” pe aici la inceputul anului, care ne tot spuneau cum Bahmut va cadea in curand. Mai exact cativa trolli bezmetici pe nume florin, riki si vct, unde sunteti dragilor? V-a pierit glasul?

    • Stai sa inceapa ofensiva Ucrainei si or sa apara sa ne zic ca tot ce citim e fake si doar ei stiu „adevarul” 🤣🤣🤣

    • @Eugica
      Mămăliga lor!!!!
      😃😃

    • ofensiva ucrainienilor e precum cea a rușilor…pt propagandă doar

    • Da LNZ, hai ca vedem in cateva saptamani 👍🏼

    • Era ASM, a disparut ASM, a aparut VCT, a disparut VCT, a aparut LNZ 🤣🤣🤣🤣

  3. Avand educatie bolsevico-ortodoxă,pentru acestia(acolitii lui Putin)nu e nici o problemă sa se „ciorvăiască” în public,pentru ca apoi sa se „pupe”,dacă interesul o cere.Aici,diversiunea o cere.

  4. Știrea nu mai este de actualitate…Wagner nu se mai retrage pt că li s-a promis orice și cică au și linie directă cu „burtoșii” (nu că nu aveau…mai mult e o cacealma)!

  5. „[pentru rusi] cucerirea orașului fiind un premiu major”- corect ar fi „singurul premiu” dupa vreun an de lupta dementa si fara cap. Ceea ce ar fi fost remarcabil pentru armata Belarusului, nu a Rusiei :)))