De ce Europa rămâne în urma altor țări în ceea ce privește inovarea în domeniul medical? Ce măsuri iau liderii din industrie pentru a schimba situația – analiză Euronews
Un laborator din Marsilia, oraș portuar din sudul Franței, și-a deschis porțile pentru noi terapii de ultimă generație împotriva cancerului. Aproximativ 200 de persoane lucrează aici, în ceea ce se numește „imunoterapie împotriva cancerului”. Obiectivul lor este de a induce propriului nostru sistem imunitar să recunoască și să elimine celulele tumorale, arată Euronews într-o analiză privind cauzele rămânerii în urmă a Europei în ceea ce privește inovarea în domeniul medical.
„Ceea ce facem noi este să stimulăm sistemul imunitar, care este ansamblul de apărare al organismului împotriva virusurilor, bacteriilor, dar și împotriva cancerului”, a explicat Eric Vivier, directorul științific al Innate Pharma.
„Încercăm să stimulăm acest sistem imunitar pentru ca, în schimb, să se ocupe de cancer. Toate tipurile de cancer; fie că este vorba de leucemie, limfom sau tumori solide.”
Prețul inovării
Înființată în 1999, compania dezvoltă o serie de tratamente oncologice. Unul dintre acestea, împotriva cancerului pulmonar, se află deja în faza a treia a studiilor clinice – apropiindu-se tot mai mult de autorizarea finală.
La fel ca în cazul altor IMM-uri europene, inovația este scopul final. Dar drumul este lung și adesea sinuos.
„Dezvoltarea unui medicament este un proces foarte lung, care, în cel mai bun caz, poate dura aproximativ zece ani”, a declarat Mondher Mahjoubi, directorul general al Innate Pharma, pentru Smart Health.
„Este un proces costisitor. Un produs care trece de la stadiul preclinic la cel de piață costă cel puțin 1 miliard de euro. Și, în sfârșit, este un proces riscant, în sensul că rata de eșec este extrem de ridicată. Din 100 de molecule selectate, patru sau cinci reușesc.”
Această companie contribuie în mod activ la cele 37 de miliarde de euro de investiții anuale în cercetare și la cele aproximativ 800.000 de locuri de muncă directe pe care inovația farmaceutică le creează în Europa.
Cu toate acestea, Uniunea Europeană continuă să piardă teren în fața altor superputeri inovatoare.
În perioada 2011-2015, în Statele Unite au fost fabricate 89 de noi entități chimice și biologice. Până în perioada 2016-2020, acest număr a crescut la 138,potrivit unui raport al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice.
În perioada 2011-2015, în Uniunea Europeană au fost realizate 75 de noi entități chimice și biologice. Cu toate acestea, până în perioada 2016-2022, acest număr a scăzut la 64.
Îmbunătățirea sprijinului de reglementare
În încercarea de a schimba situația, Comisia Europeană a propus noi stimulente de reglementare, astfel încât dezvoltatorii de medicamente mari, IMM-urile și actorii mai mici să găsească un ecosistem mai adaptat, accesibil, flexibil, simplu și rentabil în care să investească.
Pentru produsele medicamentoase pentru terapie avansată (Advanced Therapy Medicinal Products – ATMP), reforma propune, de asemenea, acordarea unui sprijin de reglementare sporit Agenției Europene pentru Medicamente.
Agenția își îmbunătățește deja instrumentele pentru a se asigura că inovațiile se traduc în produse reale pentru pacienți, spune directorul general al acesteia, Emer Cooke.
„Încercăm să facem o scanare a orizontului. Asta înseamnă că ne uităm și vedem ce ar putea să vină: suntem pregătiți pentru asta? Este sistemul de reglementare pregătit pentru asta? Avem expertiza potrivită? Este ceva de care este nevoie? Este o nevoie medicală nesatisfăcută?”, a declarat aceasta pentru Smart Health.
„Încercăm să ne implicăm din timp cu dezvoltatorii. Încercăm să îi îndrumăm în direcția corectă. Facem acest lucru prin ceea ce numim «întâlniri de afaceri», în cadrul cărora ne facem o idee despre ceea ce va urma. Avem, de asemenea, ceea ce numim «Grupul de lucru pentru inovare», unde invităm pe oricine are o idee nouă să vină la noi, să ne vorbească despre ea și încercăm să îi sfătuim cu privire la calea cea mai bună.”
Federația Europeană a Asociațiilor și Industriilor Farmaceutice spune că există loc de îmbunătățiri. Directorul său general, Nathalie Moll, solicită măsuri și mai îndrăznețe.
„Deja astăzi am pierdut aproximativ 25 % din investițiile globale în cercetare și dezvoltare în Europa în ultimii 20 de ani. Acestea au scăzut cu un sfert în ultimii 20 de ani și au plecat în SUA și China”, a explicat ea.
„Dacă vrem să recuperăm acest lucru, trebuie să le oferim investitorilor condiții de predictibilitate și atractivitate, iar în acest moment, Europa nu se află în această situație, iar acest lucru este foarte îngrijorător. Pentru că locul în care se desfășoară cercetarea contează. Pentru că cercetarea înseamnă studii clinice, înseamnă ca pacienții să aibă acces imediat la medicamente. Înseamnă ca întregul sistem de sănătate să se obișnuiască cu noua inovație”, a declarat Nathalie Moll, director general la Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice.
Înapoi în laboratorul din Marsilia, cercetătorii de la Innate Pharma speră că eforturile lor extinse pentru un nou tratament împotriva cancerului pulmonar vor da roade în curând.
„Suntem în faza finală. Testăm eficacitatea unei molecule pe care o producem de ani de zile pe un număr foarte mare de pacienți”, a declarat Eric Vivier de la Innate Pharma.
„Așteptăm rezultatele în lunile următoare. Dar, într-adevăr, s-a așteptat mult timp.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii