De ce experimentele îi ajută pe copii să învețe. Laura Băjenaru, profesor de științe și examinator Cambridge: Experimentele sunt esențiale pentru că toate științele sunt vizuale, iar elevii au o inteligența vizual-spațială pe care noi o ignorăm
Laura Băjenaru, profesoară de științe și examinator pentru Cambridge Assessment International Education, a explicat într-un interviu pentru LearnGate de ce experimentele și investigațiile științifice sunt esențiale pentru care elevii să poată înțelege chimia, fizica ori biologia.
”Elevii vor vedea din experimente, pentru că toate științele sunt vizuale, iar copiii de gimnaziu și liceu au și inteligența vizual-spațială pe care noi nu o folosim în niciun fel. Le dăm informația și atât. Nu creăm imagini pentru copii, și automat totul devine foarte greu. O mare parte dintre copii au dezvoltată inteligența vizual – spațială mai mult decât cea verbală și automat apar niște dezechilibre. Unii copii nu pot să facă legătura între un termen complicat pe care l-am livrat la oră și și noțiunea, conceptul respectiv din știință. Prin urmare, experimentele probabil că ar schimba modalitatea de asimilare și ar fi mult mai eficiente”, a declarat Laura Băjenaru.
”E foarte greu pentru elevi să asimileze o informație dată fără un suport de experimente, fără o bază. Baza de experimentare este esențială ca ei să poată să-și creeze un model”, a spus ea.
Profesoara a vorbit și despre predarea științelor în școlile din România și rezistența la trecerea predării transdisciplinare, cu materii care să îmbine fizica, chimia, biologia și matematica.
”Până la un nivel ar fi absolut necesară predarea trans-disciplinară. Da, și rezistența există pentru că nu cred că avem cadre didactice pregătite în acest sens, pentru că fiecare a învățat bucățica sa. Am fost învățați în sistemul românesc să avem separat chimie anoganică, chimie organică, un pic de chimie fizică pe la sfârșitul liceului și cam atât”.
Citește tot articolul pe LearnGate.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank