G4Media.ro

De ce experții militari cred că pericolul unei invazii rusești în Ucraina…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

De ce experții militari cred că pericolul unei invazii rusești în Ucraina se menține și indică o nouă zi esențială: 20 februarie, data conferinței de securitate de la Munchen

Avertismentul potrivit căruia Rusia va invada Ucraina pe 16 februarie a fost încă de la început eronat. Evenimentele care vor avea loc după 20 februarie sunt esenţiale, informează Politico, citată de News.ro

Preşedintele american Joe Biden a declarat că serviciile secrete americane estimează că Rusia ar putea invada Ucraina pe 16 februarie. Cu toate acestea, trebuie menţionat că Joe Biden nu a afirmat niciodată public că data de 16 februarie va fi ziua certă a invaziei. Liderul SUA a precizat doar că desfăşurarea de trupe ruseşti arată că un atac ar putea avea loc „în orice moment” şi, eventual, înainte de încheierea Jocurilor Olimpice.

În acest sens, oficialii europeni au ajuns la concluzia că ziua atacului va fi 16 februarie. „Nu am văzut un plan consolidat care să vizeze acea dată”, a declarat un înalt oficial european pentru Politico.

S-a speculat că luna plină de 16 februarie ar permite forţelor terestre invadatoare o vizibilitate mai bună pe timp de noapte.

Totuşi, analiştii au declarat pentru sursa citată că agotaţia creată în jurul zilei de 16 februarie a distras atenţia de la date cheie reale.

„Cel mai bun interval de timp a fost întotdeauna după 20 februarie. Cercetăm ce ar putea face forţele ruse la acea dată”, a precizat Michael Kofman, din cadrul grupului de experţi CNA.

„Este o dată utilă pentru a vedea dacă mint sau nu. Când cineva minte, acest lucru spune multe despre intenţiile sale”, a spus el.

Observatorii ar trebui să urmărească dacă trupele se întorc efectiv la bazele lor sau sunt repoziţionate în altă parte în apropierea graniţei cu Ucraina, a continuat Kofman.

Conferinţa de Securitate de la München se încheie în acea zi, un alt motiv pentru care ziua de 20 februarie este esenţială. Lansarea unei invazii ruseşti când a doua cea mai importantă persoană din Statele Unite se află în Europa, în timp ce şeful statului ucrainean este plecat din ţară, ar reprezenta o umilinţă supremă – genul de provocare geopolitică specifică lui Putin.

Niciun oficial rus nu intenţionează să participe la întâlnirea transatlantică, pentru prima dată în ultimii ani, din „diverse motive”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

De asemenea Rusia intenţionează să desfăşoare un exerciţiu nuclear la jumătatea lunii februarie, au avertizat înalţii oficialii. Samuel Charap de la Rand Corporation a declarat pentru NatSec Daily că Putin ar putea dori să comaseze invazia cu exerciţiul „pentru a descuraja o posibilă intervenţie a SUA şi a arăta hotărâre”.

„Putin nu va invada în funcţie de programul nostru”, a subliniat Charap.

20 februarie va fi şi ultima zi a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, fapt care i-a determinat pe unii specialişti să precizeze că Putin nu va lansa o invazie înainte de ceremoniile de închidere pentru a nu eclipsa atenţia îndreptată asupra Chinei. Cu toate acestea, un eveniment similar a avut loc în 2008, când Rusia a invadat Georgia în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing.

Dacă până pe 1 martie nu va avea loc invazia, unii analişti au spus că putem respira uşuraţi. Pe de altă parte, Andrea Kendall-Taylor, fost oficial al serviciilor secrete americane concentrate asupra Rusiei, a insistat că pericolul va continua să se menţiă.

Putin „ar putea, de asemenea, să reducă tensiunile şi, la fel de repede, să le amplifice din nou. Doar pentru că aceste date vin şi pleacă nu înseamnă că riscul, în acest moment, este mai mic”, a spus ea.

Pe 20 februarie ar trebui să se încheie cel mai amplu exerciţiu militar de la sfârşitul Războiului Rece. Liderii de la Moscova şi Minsk au promis că trupele Rusiei se vor întoarce la bazele lor ulterior.

„Nu va rămâne niciun militar rus, nici măcar un echipament în Belarus după finalizarea exerciţiilor cu Rusia”, a declarat ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei. În urma întâlnirii de săptămâna trecută, oficialii francezi au menţionat că Putin i-a promis preşedintelui francez Emmanuel Macron că Rusia îşi va retrage cu siguranţă trupele din Belarus. Aceste garanţii au fost negate, totuşi, de către oficialii de la Kremlin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Astia mint precum respira, asa ca tot ce spun sunt vorbe in vand, azi pot sa zica ceva te intorci cu spatele si te trezesti cu un topor in cap … Cam asa e cu rusii si implicit cu comunistii …

  2. asa se estima si sfirsitul pamintului -2000 – 2012 -etc E o distractie pe cinste Mai dihai ca la loterie

  3. Ucraina are o suprafață mare deci le-ar trebui mai multe trupe dar eu cred că rușii vor bombarda antai câteva zile la greu,cu rachete inclusiv de pe submarine și nave și apoi vor deschide doua ,trei coridoare de avansare rapida susținute de aviație.Dupa ce o parte din armata Ucrainei va fi mărunțită vor avea cel putin un traseu destul de usor pt avansare către Kiev.Telul lor e să îngenuncheze capitala și să numească altă echipă ,marioneta (presedinte,guvern,parlament).Daca se muta guvernul actual mai la vest sunt terminați.Va exista o Ucraina de Est care va aparține Rusiei și care nu va intra niciodata in UE și NATO.Un nou Berlin….Daca vor continua să-i atace pe invadatori și vor hărțui mereu chiar și cu forte de gherilă mici,chiar și cu riscul de a face praf capitala,vor avea o șansă să rămână o țară și un neam.Asta le e soarta pt că atâția ani nu și-au clădit o identitate,cu limba proprie (că de aici incep multe) ;cei care se declarau minoritari rusi nu trebuiau să aibă drept de vot și nici să ocupe funcții publice.Asa ,jucandu-se de-a democrația cu mujicii ,au rămas la cheremul lor și pot avea mari surprize(de la trădări în armată până la oferirea pe tava golanilor sovietici a unor părți din tara ,precum Donbasul).Și apoi asti-s mai rău ca raia.Ai scoți de acolo doar cu nucleară sau cum faci cu petele de pe haine ,cu foarfeca…