De ce ezită Egiptul să preia refugiații palestinieni: urmează alegeri prezidențiale, are o economie slăbită, plus temeri legate de terorism
Egiptul analizează posibilitatea de a permite intrarea palestinienilor din Gaza, dar ezită din cauza preocupărilor legate de securitatea națională și de strămutarea permanentă a palestinienilor, arată o analiză The Wall Street Journal. Egiptul este supus unor presiuni intense pentru a permite refugiaților să treacă granița și să scape de o campanie de bombardamente israeliene și de o invazie terestră așteptată.
Egiptul joacă un rol unic în relația cu Hamas, mediind conflictele organizației teroriste cu Israelul. De aceea, autoritățile egiptene sunt reticente în a permite ca tensiunile și problemele din Gaza să pătrundă în Peninsula Sinai, sub forma unui număr mare de refugiați.
Duminică târziu, autoritățile egiptene au notificat oficialii de frontieră să se pregătească să lase cetățenii americani din Gaza să treacă în Egipt în următoarele ore, dar președintele egiptean Abdel Fattah Al Sisi a precizat că un val de fugari din Gaza în Egipt este inacceptabil. El a spus că o astfel de decizie ar putea crea o criză a refugiaților în interiorul graniței sale, ceea ce ar reprezenta o amenințare la adresa securității.
Punctul de trecere a frontierei Rafah, situat la capătul sudic al Fâșiei Gaza și controlat de Egipt, este singurul punct de trecere terestră din Gaza pe care Israelul nu îl controlează. Săptămâna trecută, armata israeliană a efectuat mai multe atacuri aeriene în apropierea punctului de trecere, ceea ce a dus la oprirea unui lung șir de camioane cu ajutoare umanitare din Egipt și a forțat mulțimea să fugă să se adăpostească.
Inițial, Egiptul s-a împotrivit să îi lase să treacă chiar și pe americani sâmbătă, cerând ca SUA și Israelul să promită mai întâi o trecere sigură pentru ajutorul umanitar din Egipt în Gaza, potrivit oficialilor egipteni. Statele Unite estimează că în Gaza se află între 500 și 600 de americani.
Presiunea de a găzdui refugiați vine în contextul în care economia Egiptului se luptă cu creșterea prețurilor la alimente, cu deprecierea monedei și cu criticile tot mai mari la adresa președintelui Sisi, înaintea alegerilor prezidențiale din decembrie. Statele din Golf au lansat ideea de a oferi Egiptului ajutor financiar în schimbul acceptării refugiaților palestinieni, potrivit oficialilor.
Delegații israeliene și qatareze s-au aflat la Cairo în ultimele zile pentru a încerca să discute despre modul în care palestinienii pot fi evacuați în cazul unei invazii terestre israeliene. Ministerul de Externe din Qatar a declarat că Israelul „forțează civilii să se deplaseze sau să caute refugiu în țările vecine” și că această acțiune reprezintă o încălcare a dreptului internațional.
De asemenea, Sisi a vorbit la telefon cu o serie de lideri europeni în ultimele zile, inclusiv cu președintele francez Emmanuel Macron, cu premierii britanic și olandez și cu Charles Michel, unul dintre cei mai importanți doi oficiali ai Uniunii Europene, pentru a permite trecerea cetățenilor UE în Gaza.
Oficialii europeni au încercat să obțină ajutorul Egiptului pentru a-și evacua cetățenii din Gaza și pentru a permite ca ajutorul umanitar să intre în enclavă. Oficialii egipteni au declarat că, pentru ca acest lucru să se întâmple, Israelul trebuie să își înceteze temporar atacurile și să se asigure că punctul de trecere a frontierei Rafah poate fi folosit în siguranță. Oficialii UE au declarat că, în cazul în care Egiptul permite intrarea unor palestinieni, triplarea ajutorului umanitar pentru palestinieni, anunțată vineri de către blocul comunitar, va merge parțial în Egipt, menționând că ar putea urma asistență suplimentară.
În timp ce Egiptul se pregătește să lase unele persoane să intre, acesta se împotrivește cu înverșunare ideii de a trebui să găzduiască ceea ce ar putea deveni sute de mii de refugiați palestinieni, potrivit oficialilor. În 1948, după înființarea Israelului, zeci de mii de palestinieni au inundat orașul egiptean de frontieră Rafah, transformându-l într-o tabără de refugiați. Corturile au devenit apoi barăci, care au devenit clădiri construite pur și simplu pentru a găzdui ceea ce a devenit o populație egipteano-palestiniană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii