De ce femeile sunt singurele primate cu sânii măriți?
Un nou studiu contestă ideea că sânii femelelor au apărut prin selecție sexuală, sugerând că alți factori, cum ar fi numărul de receptori de estrogen, pot juca un rol în această evoluție, scrie El Pais.
Ne place să explorăm trăsăturile care îi diferențiază pe oameni de alte primate și animale. De exemplu, postura noastră bipedă, corpurile fără păr sau limbajul. Cu toate acestea, trecem adesea cu vederea una dintre cele mai evidente diferențe: dezvoltarea unor sâni proeminenți la feme, lucru care nu se întâmplă la alte primate. Întrebarea intrigantă este – de ce?
Desmond Morris a abordat această întrebare în cartea sa fundamentală din 1967, Maimuța goală. Ideile sale s-au fixat în imaginarul colectiv, deoarece erau inovatoare, izbitoare, intuitive și ușor de înțeles. Dar unele erau și pure speculații, iar cercetările ulterioare le-au măturat din temelii.
Morris a propus ipoteza că sânii femeilor au evoluat în paralel cu poziția bipedă, deoarece semănau cu fesele. La primatele patrupede, semnalele sexuale sunt mai vizibile pe spate. În schimb, în poziția verticală a oamenilor, majoritatea interacțiunilor sunt față în față, iar fesele nu sunt la fel de vizibile, așa că de ce să nu le aducă pe piept? Dacă bărbații erau atrași de fese, a argumentat Morris, era mai bine să aibă două seturi: unul în față și unul în spate.
Ulterior, alți cercetători au sugerat că sânii ar putea fi atractivi deoarece servesc drept indicatori ai maturității sexuale. Fie datorită ipotezei lui Morris, fie datorită acesteia din urmă, ideea evoluției sânilor prin selecție sexuală a fost cea mai discutată ipoteză. În consecință, multe cercetări s-au axat pe perspectivele bărbaților cu privire la atractivitatea sânilor. Iar rezultatele sunt foarte variate.
Unele studii sugerează că bărbații preferă sânii mijlocii și mari – deși nu excesiv de mari, deoarece le-ar putea lipsi fermitatea. Altele susțin că bărbații preferă sânii mai mici. Alte teorii: Bărbaților preferă un anumit top de sâni în funcție de factori culturali / Bărbații săraci preferă mai degrabă sânii mai mari / Bărbaților nu le pasă de mărimea sânilor / Bărbații din Mali cred că a fi atras sexual de sâni este ceva pervers.
În 2021, Bogusław Pawłowski și Agnieszka Zelazniewicz de la Universitatea Wroclaw din Polonia au publicat o revizuire a literaturii de specialitate care critica teoria conform căreia sânii au evoluat prin selecție sexuală. Analiza lor a susținut că este puțin probabil ca sânii mari să fi fost considerați inițial atractivi, deoarece la primate aceștia sunt de obicei mai pronunțați în timpul perioadelor de fertilitate scăzută: alăptarea și sarcina.
De asemenea, cercetătorii consideră ciudat faptul că o astfel de trăsătură arbitrară a evoluat doar pentru a atrage bărbații. În natură, selecția masculină se bazează adesea pe caracteristici care reprezintă un beneficiu direct pentru individ, cum ar fi dorința de împerechere, sănătatea sau potențialul reproductiv. În schimb, există dovezi că mărimea sânilor nu este corelată cu niciuna dintre aceste caracteristici. De fapt, femeile încep să dezvolte sânii înainte de a fi fertile.
Pawłowski și Zelazniewicz recunosc rolul evident al sânilor în sexualitatea umană, dar cred că acesta nu a fost scopul lor evolutiv inițial. Adesea, în evoluție, trăsăturile care apar pentru o funcție sunt cooptate pentru o alta, un proces cunoscut sub numele de exaptare. Ei sugerează că sânii femeilor ar fi putut fi inițial un produs secundar al creșterii grăsimii subcutanate la oameni.
Majoritatea studiilor privind dezvoltarea sânilor la primate au fost efectuate pe macaci, din cauza utilității acestora ca modele pentru studiul cancerului mamar. La aceste animale, glandele mamare se dezvoltă și ele în timpul pubertății, dar volumul lor abia crește. Prin urmare, sânii femeilor sunt diferiți nu pentru că se dezvoltă mai devreme, ci pentru că acumulează o cantitate mai mare de grăsime. De fapt, deși există o variabilitate considerabilă, există o corelație pozitivă între mărimea sânilor și indicele de grăsime corporală. Datele moleculare și arheologice sugerează că, în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani, Homo ergaster a început să își crească nivelul de grăsime subcutanată. Acest lucru i-a ajutat pe nou-născuți să își mențină energia pentru o dezvoltare sporită a creierului și le-a permis adulților să se adapteze mai bine la climatele mai reci. La femei, creșterea bruscă a estrogenului în timpul pubertății a sporit și mai mult nivelul de grăsime, pregătindu-le pentru sarcină.
Dar de ce grăsimea se acumulează mai mult în sâni decât în alte părți ale corpului? Distribuția grăsimii este legată de numărul de receptori de estrogen. Potrivit lui Pawłowski și Zelazniewicz, femelele cimpanzeu, de exemplu, au concentrații mai mari ale acestor receptori în jurul organelor genitale și în uter și sâni. Prin urmare, este probabil ca această distribuție a receptorilor – deja prezentă la strămoșii noștri comuni – să predispună oamenii la o dezvoltare crescută a sânilor.
Acumularea de grăsime în sâni și șolduri a devenit o trăsătură distinctivă între bărbați și femei, care, potrivit lui Pawłowski și Zelazniewicz, ar fi putut determina ulterior atractivitatea acestora. Selecția sexuală, susțin ei, ar fi acționat apoi asupra trăsăturilor sânilor, explicând de ce unele femei cu un nivel scăzut de grăsime corporală au totuși sâni mari și viceversa.
Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a valida ipoteza lui Pawłowski și Zelazniewicz, explicația lor se bazează pe dovezi și reprezintă un progres față de teoriile speculative formulate în secolul trecut.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu