G4Media.ro

De ce FMI spune nu subvențiilor acordate tuturor pentru compensarea creșterii prețului…

Sursa foto: Parlamentul European

De ce FMI spune nu subvențiilor acordate tuturor pentru compensarea creșterii prețului la energie și încurajează reducerea consumului, la pachet cu subvenții doar pentru categoriile vulnerabile

Creșterea prețurilor la energie a amplificat în mod semnificativ inflația în Europa. Ponderea bunurilor și serviciilor energetice în indicii prețurilor de consum (IPC) variază între 5% și 15% în cea mai mare parte a Europe, transmite publicația grecească Sofokleous.in, citată de Rador.

Însă în ciuda acestei contribuții modeste la IPC, din cauza creșterii rapide a prețurilor în acest sector, produsele energetice au reprezentat în mod direct aproximativ jumătate din rata anuală a inflației în mai 2022. Contribuția la inflație pe baza IPC a depășit 3 puncte procentuale în majoritatea țărilor și a fost mai mare cu 5 puncte procentuale în Belgia, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Țările de Jos și România, spun economiștii FMI.

Politică greșită a Europei – FMI cere să se acorde subvenții doar pentru categoriile vulnerabile

FMI arată cu degetul politica urmată de guvernele din Europa care încearcă, prin diverse măsuri, să nu permită ca prețurile majorate la energie să fie transferate consumatorilor. Potrivit evaluării FMI, cea mai bună politică ar fi ca guvernele să permită ca majorările de prețuri să acționeze ca un mecanism de restrângere a consumului de energie, oferind în același timp subvenții celor cu venituri mai mici.

Creșterea recentă a prețurilor la nivel internațional la combustibilii fosili va crește costul vieții pentru gospodăriile europene în 2022 cu aproape 7% din consum, în medie, subliniază principalele concluzii ale studiului. Povara suportată de gospodării variază semnificativ între țări și în interiorul lor. Factorii politici au răspuns în cea mai mare parte la acest șoc prin măsuri ample de ținere în frâu a prețurilor, inclusiv prin subvenții, reduceri de taxe și control asupra prețurilor.

Pe viitor, accentul politicii ar trebui să se mute cât mai repede în direcția unei acționări mai libere a semnalelor venite dinspre prețuri și în direcția oferirii unor facilități celor vulnerabili. Creșterea prețurilor la energie va încuraja economisirea de energie și investițiile în surse regenerabile, dar o creștere de mai multe ori a prețurilor la gaze naturale ar putea duce la o revenire mai de durată către cărbune.

Pentru a asigura un progres constant spre îndeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon, autoritățile ar putea profita de ocazie pentru a majora tarifele pentru carbon atunci când prețurile globale la combustibilii fosili vor scădea în viitor. Ar trebui, de asemenea, consolidate stimulentele netarifare pentru investițiile în eficiența energetică și în sursele regenerabile de energie, așa cum se prevede în planul RePowerEU.

FMI calculează ce resurse ar fi necesare pentru a-i sprijini cu subvenții pe cei mai vulnerabili din punct de vedere economic, adică o cincime din gospodăriile cu cele mai mici venituri. Fondul mai constată că focalizarea sprijinului guvernamental către cei care au cea mai mare nevoie de el ajută la limitarea costurilor bugetare. De exemplu, compensarea integrală a creșterii prețurilor pentru cele 20% dintre gospodăriile cu cele mai mici venituri este estimată a costa, în medie, 0,4% din PIB, existând însă diferențe semnificative între țări.

Pe baza estimărilor impactului bugetar, compensarea integrală a unei cincimi din gospodăriile cu cel mai scăzut consum din Cehia, Estonia, Grecia, Țările de Jos și Regatul Unit ar necesita venituri de peste 0,5% din PIB, în timp ce cifrele corespunzătoare pentru Finlanda, Franța, Ungaria, Irlanda și Suedia reprezintă mai puțin de 0,2% din PIB.

Sursa: Sofokleous.in / Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Ies cu furca si te belesc cand vor ajunge sa plateasca o jumatate de salariu pe lumina si caldura.

  2. FMI a devenit o agentie de mediu si un vehicul pentru politica de stanga.
    Nimeni nu vorbeste de energie ieftina, ci doar de cresteri de taxe.

  3. Nu ziceau PSD si PNL ca FMI nu e bun, ca inrobeste popoarele etc? 😀
    Acum o sa foloseasca tocmai raportul asta al FMI ca sa nu mai subventioneze preturile la gaz metan si curent, ca sa fie jefuiti si mai tare romanii?
    Ieri deja miorlaia Ciolacu ca se dau prea multi bani pe subventii (bine, PSD si PNL inca n-au dat niciun ban, au datorii de aproape 10 miliarde de euro doar la furnizorii de energie, dar deja se plang 😛 )

    • E darwinismul capitalist,survival of the fittest,peticeala datoriilor devine tot mai mare care mușcă rău de tot,borta sacului devine alfa și omega.

  4. Subventiile sunt gresite.

    • Corect! I-au imbogatit pe distribuitorii de energie saracind bugetul tarii!
      Caz concret: 1 mc de gaz = 9 RON pe contract. Aproape toti decontati de la buget!

      Lucrurile trebuia sa fie facute altfel, inclusiv subventia trebuia facuta de asa natura incat distribuitorii sa nu faca abuzuri. Dar poate chiar asa s-a dorit!

      Dpmdvr exista o solutie: posibilitatea ca fieare consumator sa se mute CU USURINTA la un alt distribuitor stimuland concurenta intre distribuitori. In acest momment schimbarea distribuitorului este greoaie.

    • @mi
      Atata timp cat ai 3 producatori (Romgaz, OMV Petrom si BSOG) si 1-2 importatori de gaz care acopera consumul pentru ca producatorii nu pot acoperi cererea, e concurenta poate apare intre furnizori?
      Da, legea e proasta trebuia sa fie plafonat pretul la producator pe costurile dovedite cu documente si decuplata piata de gaz de cea de la Viena.

    • @Alt Radu: energie elctrica, bre! Doar acolo e plafonare.

    • @mi
      Si gazul e plafonat!
      Se aplica ce am comentat perfect si la energia electrica doar schimbi paranteza cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEO si OMV Petrom!

  5. Cred ca celor de la FMI li se pare OK ca cineva care a platit in jur de 100 RON pe MW/h la gaz acum cativa ani, din toamna sa plateasca 3000 RON pe MW/h. La iarna ce facem? Iti trebuie un salariu mediu net pe luna ca sa incalzesti cateva camere in casa ca sa nu crapi de frig intr-o luna nu tocmai friguroasa. Daca Ciolacu crede ca scapa prin compensarea pretului la gaze doar pentru pensionari si asistati, atunci se inseala. La faza asta chiar o sa iasa romanaii in strada. De frig, nu de alta.

  6. Fără emisiuni de la 22.00.Clasa muncitoare la somn.

  7. Păi dacă în casă e ca afară, dacă în frigider e ca în Sahara,în sacoșă bate vântul,cum sa nu ieși în stradă?și la pușcărie ai de mâncare, apă și curent!!!

  8. Mai încep cu comparațiile cu comunismul. Nu vă zice nimeni să nu consumați cât vreți, ci doar să plătiți pentru ceea ce consumați.

  9. Aștept cu interes ieșirea în stradă a celor care comentează aici.