De ce Franța înregistrează peste 100 de mii de noi infectări pe zi în timp ce în România sunt doar câteva sute?
Franța a trecut de 100.000 de noi cazuri de infectări pe zi, în timp ce în România abia dacă se înregistrează câteva sute. Cum se explică aceste diferențe majore?
1. De ce în Franța sunt atâtea cazuri deși lumea respectă mai mult decât în România, deși este certificat verde etc? Guvernul francez a incitat populația să se testeze înainte de a se vedea cu familia de sărbători. Numărul de teste a crescut foarte mult in ultimele zile.
Majoritatea testelor sunt gratuite: pentru persoanele care au semne de răceală, care au rețetă de la medic, pentru cei vaccinați. Pe 23 Decembrie au fost făcute 1,5 milioane de teste intr-o singură zi!
Este un record! Au fost făcute mai mult de 6,5 milioane de teste intr-o săptămână. Iar faptul că se cere certificatul verde îi obligă pe cei nevaccinați să se testeze pentru a putea avea acces la cinematografe, restaurante, hoteluri, tren, avion etc
2. De ce în Romania sunt putine cazuri? În ciuda faptului că nu sunt restricții importante în România, numărul de cazuri este scăzut probabil din cauza evoluției in valuri a epidemiei.
România iese din valul 4 ( să ne amintim că au fost practic 20 de mii de morți in România in ultimul val, o mare parte ar fi putut fi evitate dacă rata de vaccinare era mai mare) și nu a intrat încă in valul 5. Bineînțeles, sperăm cu toții ca valul 5 să fie cât mai mic posibil.
Exista modelizări matematice care arată că evoluția epidemiilor se face in valuri succesive. Politica de testare nu este identică și influentează numărul de cazuri declarate. Ce este important este faptul că în ciuda numărului de cazuri extrem de mare in Franța, numărul de persoane in stare gravă și numărul de decese este relativ mic. Asta arată că masurile luate in Franța, dar și vaccinarea, dau roade.
3. Vaccinul are eficacitate mai mică pe varianta Omicron: are sens să mă vaccinez?
Da, sigur are rost! In primul rând vedem că și unele tratamente nu merg prea bine pe varianta Omicron.
De exemplu este cazul anticorpilor monoclonali (cum sunt cei care au fost administrați președintelui Trump). Pe de altă parte, eficacitatea vaccinului, peste 90% pe varianta inițială, era peste așteptări. Acum vedem o micșorare a acesteia in timp și o mai mică eficacitate asupra noilor variante; dar cu doza a treia, booster, recâștigăm o eficacitate foarte bună inclusiv asupra variantei Omicron.
4. Am auzit unele voci publice spunând: “Vaccinul nu protejează!” Aici este vorba de înțelegerea statisticilor: Vaccinul nu este eficace 100%. Dar protejează împotriva formelor grave și diminuează riscul transmiterii. E ca și cum am întreba: cad avioanele? Nu-i așa că sunt accidente aviatice in fiecare an? Sunt, dar sunt foarte rare. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai luăm avionul!
Ca să păstram aceeași comparație: între o companie din lumea a treia care are accidente in fiecare an sau o companie de top în care sunt accidente extrem de rare, ce alegeți? Puteți avea șansa de a scăpa și cu compania de pe lista neagră, dar ați risca?
Același raționament cu virusul: pot face boala și pot scăpa fără să fiu vaccinat. Dar îmi asum riscul sau încerc să fac in așa fel încât riscul să fie cât mai mic? Pot face boala și vaccinat fiind, dar riscul de a muri este de 10 ori mai mic.
Notă: Medicul Radu Lupescu este președintele comunității medicale din Clinica Rhéna din Strasbourg. A participat la coordonarea regională Covid in Alsacia. Radu Lupescu a primit, în luna octombrie, la Paris, de la ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, Ordinul Național al Meritului, care îi fusese conferit de președintele Emmanuel Macron pentru lupta împotriva pandemiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
90 comentarii