De ce fumatul de iarbă îți face foame și cum poate ajuta acest lucru bolnavii de cancer
Este bine cunoscut faptul că fumatul de iarbă îți poate stimula pofta de mâncare. Un nou studiu efectuat în Statele Unite descrie modul exact în care canabisul declanșează acest mecanism, scrie DW.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington au expus șobolani și șoareci la vapori de canabis.
Experții independenți pe care DW i-a contactat, cum ar fi Donald Abrams, oncolog la University of California San Francisco, au sugerat că descoperirile sunt o completare utilă la cercetările existente privind aplicarea medicinală a canabisului.
„Șobolanii nu sunt oameni”, a spus Abrams. „Dar, ca unul care a fost la facultate în anii ’60, [sunt] conștient că canabisul stimulează apetitul”.
Iar acest lucru poate fi util pentru a ajuta persoanele care urmează un tratament împotriva cancerului, care nu au poftă de mâncare, dar trebuie să mănânce pentru a-și menține forțele.
Canabisul activează neuronii specifici pentru pofta de mâncare
În studiul lor, cercetătorii au expus șobolanii și șoarecii la cantități de vapori de canabis, similare cu cantitățile pe care le fumează oamenii în medie.
Mai întâi, au observat comportamentul alimentar al șobolanilor și șoarecilor și au constatat că aceștia căutau mai des mâncare după ce fuseseră expuși la vapori de canabis.
Apoi, au analizat activitatea neuronală la șoareci și au descoperit că canabisul a activat un mic grup de neuroni specifici din hipotalamusul.
Se știe că hipotalamusul controlează pofta de mâncare, precum și alte funcții, cum ar fi temperatura corpului și starea de spirit.
Dar atunci când acești neuroni specifici sunt activați, se creează o cascadă de semnale neuronale legate de motivație și mișcare.
Cum influențează substanțele chimice din canabis pofta de mâncare
Cercetătorii au investigat interacțiunea dintre substanțele chimice din canabis și activitatea cerebrală cunoscută legată de apetit și de hrănire.
Canabisul eliberează substanțe chimice cunoscute sub numele de canabinoizi: delta-9-tetrahidrocannabinol (THC) și canabidiol (CBD).
THC și CBD declanșează neuronii din hipotalamus care exprimă o proteină numită receptor canabinoid-1 (receptor CB1). Se știe că receptorul CB1 crește pofta de mâncare și stimulează alimentația.
Dar noile cercetări au descoperit că, imediat ce șoarecii din studiu au văzut mâncare, hipotalamusul a activat semnificativ mai multe celule cu receptorul CB1.
Ei au testat acest lucru prin deconectarea neuronilor relevanți la unii șoareci și au observat că canabisul a stimulat apetitul semnificativ mai puțin.
Canabis medicinal pentru a ajuta la stimularea apetitului
Oamenii de știință studiază de ceva timp calitățile canabisului de stimulare a apetitului. Speranța este de a utiliza canabisul medicinal pentru a ajuta la stimularea apetitului la persoanele care urmează un tratament de chimioterapie sau la cele care se confruntă cu anorexie.
Au fost dezvoltate medicamente sintetice care să imite efectul canabisului. Cu toate acestea, în unele studii – de exemplu, în ceea ce privește tratamentul anorexiei – medicamentele nu au funcționat în mod fiabil.
Michelle Sexton, cercetător la Universitatea California San Diego, SUA, a declarat că acest lucru s-ar putea datora faptului că medicamentele au fost administrate pe cale orală, ceea ce ar putea să nu fie la fel de eficient ca fumatul canabisului.
Canabisul rămâne o substanță interzisă în SUA și în alte țări, inclusiv în Germania. Nu este acceptată pentru uz medical, nici măcar în state americane precum Colorado și California, unde canabisul poate fi cumpărat de la dispensare.
„Canabisul este singura terapie împotriva grețurilor care crește pofta de mâncare. De asemenea, este bun pentru durere, insomnie, anxietate și depresie, așa că este ceva ce recomand frecvent persoanelor care trăiesc cu și dincolo de cancer”, a declarat Abrams, care a declarat pentru DW că îl recomandă pacienților săi bolnavi de cancer de 40 de ani, dar că nu are voie să îl prescrie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank