G4Media.ro

De ce i-a anulat cea mai prestigioasă bancă britanică contul lui Nigel…

Sursa: Facebook

De ce i-a anulat cea mai prestigioasă bancă britanică contul lui Nigel Farage / Premierul Rishi Sunak: Nu e corect. Nimeni nu ar trebui să fie împiedicat să folosească servicii elementare din cauza opiniilor sale politice

Întotdeauna a spus că establishment-ul britanic i-a pus gând rău. Nigel Farage are acum și chitanța care îi probează acea afirmație.

Cel mai cunoscut eurosceptic din Regatul Unit a obținut de la banca Coutts un document de 12.000 de cuvinte care, spune el, dezvăluie adevărul despre închiderea forțată a contului pe care îl deținea acolo, relatează Politico.

Fostul șef al Partidului Brexit e implicat într-un scandal cu instituția bancară – într-atât de respectată încât a deservit generații succesive ale familiei regale – după ce Coutts i-a desființat contul luna aceasta. Farage a declarat inițial că nu i s-a comunicat nici un fel de motiv – dar știri apărute ulterior în presă, inclusiv la BBC, invocau motivul că fondurile deținute de Farage nu mai atingeau un prag minim obligatoriu.

Acum, un document intern de la Coutts, obținut de Farage de la bancă pe baza dreptului de acces la informațiile personale și publicat integral de ziarul Daily Mail, demonstrează că instituția voia să renunțe la el în calitate de client de multă vreme – dar și că s-a folosit de profilul lui public controversat drept justificare.

O informare prezentată „comitetului de risc la adresa reputației” al băncii afirma că Farage e considerat de mulți a fi un „escroc prefăcut” cu „vederi rasiste, șovine și xenofobe” și propunea să fie abandonat din calitatea de client odată ce își va fi plătit toate ratele și va fi coborât sub pragul minim de avere.

Documentul citează comentariile lui referitoare la Brexit, amiciția cu fostul președinte american Donald Trump și cu vedeta controversată de tenis Novak Djokovic. Subliniază vederile lui cu privire la vaccinurile anti-Covid-19 și legături nedovedite cu Rusia.

„Comitetul nu a considerat că a continua relația cu NF [Nigel Farage] e compatibil cu Coutts, date fiind vederile lui declarate public care contravin poziției noastre în calitate de organizație care include”, se afirmă în raport. „Aceasta nu a fost o decizie politică, ci una centrată în jurul principiului includerii și al aspirației.”

Într-o secțiune intitulată „riscuri-cheie”, comitetul afirmă că „există în presă multe relatări ostile lui NF” și că Farage e „celebru și caută deliberat controversele”.
Referindu-se la sprijinul lui pentru Trump și la faptul că i-a luat apărarea în contextul unor acuzații de hărțuire sexuală, documentul afirmă că declarațiile lui Farage „sunt dezgustătoare și par a fi tot mai desprinse de publicul general”.

Farage a declarat că Coutts nu îl informase în prealabil cum că ar fi tratat în calitatea de „Persoană Expusă Politic” – un termen bancar care desemnează clienți considerați riscanți fiindcă sunt celebri pe plan politic.

Dosarul lui Farage arată că el fusese deja „degradat” la calitatea de client cu risc redus și era pe punctul de a ieși cu totul din acea categorie „întrucât el nu mai este asociat cu nici un partid”.

Într-o declarație dată cotidianului Telegraph, Coutts afirmă că abilitatea ei de a detalia e restricționată de „obligații de confidențialitate față de clienți” și că deciziile de a închide conturi „iau în calcul mai mulți factori, printre care viabilitatea comercială, considerații de reputație și rigori juridice și de regulament”.

Contraatac

Dosarul a declanșat deja o reacție adversă în Regatul Unit, existând miniștri care au cerut explicații și care avertizează că există consecințe grave pentru libera exprimare.

Premierul conservator Rishi Sunak – care nu este nici de departe vreun confrate ideologic al lui Farage – a scris miercuri după-amiază pe Twitter: „Nu e corect. Nimeni nu ar trebui să fie împiedicat să folosească servicii elementare din cauza opiniilor sale politice. Libera exprimare e cheia de boltă a democrației noastre.”

Ministrul City-ului Andrew Griffith a afirmat miercuri într-un comunicat că „ar fi grav ca serviciile financiare să-i fie refuzate oricui își exercită dreptul legal la liberă exprimare”.

„Firmele au dreptul de a se proteja față de riscurile autentice la adresa reputației lor – de exemplu rezultate dintr-o activitate penală -, însă într-o democrație privilegiul unei licențe bancare ar trebui să presupună implicit datoria de a nu «dez-banca» din simplul motiv că nu ești de acord cu opiniile cuiva”, a precizat el.

Scandalul îi conferă lui Farage – actualmente prezentator la canalul de dreapta GB News – o ocazie nouă de a denunța corectitudinea politică și cenzura percepută [sic!] a opiniilor de dreapta.
Atacurile la adresa „capitalismului woke” nu vin doar din partea lui Farage, fiind frecvente la politicienii populiști de dreapta din SUA, unde republicanii se războiesc cu eforturile depuse de Wall Street pentru a combate schimbarea climei, iar guvernatorul Floridei Ron DeSantis e implicat într-o dispută publică cu Disney.

„Scandalul Coutts expune natura sinistră a unei mari părți a industriei Diversitate, Echitate și Includere”, a scris pe Twitter secretara britanică de interne Suella Braverman, considerată o reprezentată a facțiunii de dreapta a conservatorilor de la guvernare.

Disputa ridică și întrebări mai generale, cum ar fi aceea dacă e vorba de un caz izolat sau de o tendință a băncilor de a respinge clienții incomozi.

Regulile globale privind banii murdari obligă băncile să-și verifice mai detaliat clienții riscanți, dată fiind calitatea lor de „portari” ai sistemului financiar.

Astfel de verificări costă și fac unele categorii de clienți – comercianți de diamante, refugiați, diplomați – mai puțin dezirabile pentru bănci.

Însă astfel de verificări sunt prevăzute dintr-un motiv. Scandalul de mituire Qatargate de la Bruxelles – care a implicat literalmente genți cu bani recuperate de poliție – demonstrează că unii politicieni merită să fie verificați mai atent.

Sursa: Politico/ Articol de Andrew McDonald și Hannah Brenton / Rador / Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Furtună într-un pahar cu apă…
    Coutts este o bancă privată exclusivistă, cu o istorie lungă și prestigioasă. Are tot dreptul să refuze ca brand-ul să îi fie asociat, la nivel de imagine publică, cu o dejecție deshidratată bipedă.

    • brand asociat? e ok sa faca o banca politica in opinia ta?

    • Cred ca sunt de acord aici desi imi suna si mie aiurea initial. Daca o banca nu il vrea pe ala, e treaba lor si cam gata. La fel cum si acel patiser nu a dorit sa le faca tortul de nunta sotilor gay de nustiuunde SUA. Daca era vba de un serviciu public, atunci ar fi fost o problema, da. E ca si cum eu ca profesionist nu as putea refuza o lucrare pt ca nu imi place clientul. Iata ca pot.

    • din ciclul.. nu mi se poate intampla mie, e ok

  2. @caitiff – se pare că nu înțelegi prea bine nici limba română, nici cum funcționează lumea…
    Repet, special pentru tine, poate pricepi de data asta: Coutts e o bancă PRIVATĂ și EXCLUSIVISTĂ, și una din băncile Casei Regale Britanice. Decizia consiliului director al Coutts de a îl scoate pe Farage din rândul clienților săi nu înseamnă că banca face politică, ci doar că nu se mai dorește asocierea brand-ului Coutts cu personajul. Serviciile bancare nu fac parte din drepturile inalienabile ale omului. Ele sunt prestate în baza unui contract ce poate fi reziliat, cu respectarea prevederilor legale, de oricare dintre cele două părți.
    Farage este liber să își caute altă bancă, una cu o politică de clienți mai relaxată.

    • aici nu e un contract de sponsorizare, in care Farage defileaza cu brandul bancii si isi face selfies dupa jogging-ul de dimineata langa logo-ul Coutts . Ca tu incerci prin selectia cuvintelor sa pui problema asa te face inselator.

      Plus ca atacul personal e abject, incearca sa renunti la obiceiuri de genul

    • Nu e niciun atac ad personam, pur și simplu continui să demonstrezi cu fiecare replică faptul că ce am zis e cruda realitate…
      Mă tem că e probabil un efort inutil să-ți explic cu exemple concrete că există pe lumea asta entități economice foarte atente la propriul brand, care își permit (sau își permiteau) să își aleagă cu grijă clienții.
      Ca să fie ușor de priceput pentru tine: Rolls Royce și Bugatti în trecut nu vindeau o mașină nouă către un client decât în anumite condiții. Ettore Bugatti își intervieva fiecare client în parte.
      Ferrari S.P.A. continuă să facă și acum asta: există o listă destul de lungă de oameni care, dacă intră într-un showroom Ferrari, nu vor pleca niciodată de-acolo cu un contract. Mulți dintre ei sunt foști clienți. Și ăstea sunt doar exemple arhicunoscute, au intrat deja în folclorul urban.
      Dacă și acum te vei face că nu pricepi și vei continua să insiști pe narativul că banca face politică înseamnă că ce ziceam mai sus e tristul dar purul adevăr.

    • e atac personal daca cineva care nu e de acord cu tine „nu intelege limba romana”. Si cu asta incepi, ca si cand ai face o favoare ca totusi mai raspunzi ..

      Rolls Royce nu iti ia masina inapoi dupa ce ti-a vandut-o ; esti in concediu la mare si intr-o dimineata nu o mai vezi in parcare.

      Ai schimbat si argumentul: una este ca banca nu doreste sa se asocieze cu individul, alta este ca nu (mai) intruneste niste conditii.

      Una este acceptabila, in masura in care conditiile sunt clar definite, alta nu. Nu in opinia mea, doar un proces ar putea stabili cum e legal, desigur. Si nu este acceptabila exact pentru ca e arbitrar: nu poate o banca sa imi refuze o plata pentru ca numele meu se termina in „e”

      In cazul asta, motivele pentru anulare care au ajuns cunoscute, sunt politice. De aceea am spus ca nu e ok ca bancile sa faca politica.
      Dar asta e doar un caz particular: astazi s-a refuzat unei persoane pentru ca are o relatie cu Donald Trump. La fel de mult sens are anularea pentru ca numele clientului are prea multe litere..

    • Cum ziceam, a fost o pură pierdere de timp din partea mea. Îmi răspunzi că o mașină nu e un cont bancar… 🤦‍♂️
      Nene, rămâne cum am stabilit mai sus. 👍

    • Ti-am spus ca analogia nu e prea buna: bun vs serviciu. Poate altcineva are o problema de intelegere?
      De ce sa fie o pierdere de timp, nu vrei sa vezi daca ceea ce sustii are baza, sa fie testat de altii?

      Aparent ori nu prea are ori nu ai reusit inca s-o exprimi aici. Eu sincer cred ca e a doua varianta.

      Si pe genul asta de subiecte, deobicei se ajunge ca o persoana interpreteaza faptul x int-un fel, alta intr-un alt fel. E mai nuantat decat interpretarea X e cea corecta..