De ce ”i-a crescut capul” lui Dăncilă? A treia emancipare în PSD în era Dragnea
Lui Dăncilă chiar ”i-a crescut capul”, așa cum plastic spune Dragnea. E expresia lui favorită față de PSD-iștii care își umflă mușchii odată ce ajung într-un post de putere. Doamna timidă din Videle e sprijinită puternic de Paul Stănescu, baronul dizident pe care Dragnea a ezitat să-l excludă din PSD. Odată cu înșurubarea lentă, dar plăcută în scaunul de premier, Dăncilă simte că a venit momentul să se distanțeze de Dragnea și să pregătească atacul decisiv dacă șeful direct va înregistra fie o condamnare, fie un scor prost la alegeri.
Răceala lui Dăncilă față de Dragnea e evidentă. Premierul își contrazice șeful de partid pe toate temele mari: OUG pe justiție, remanierea, referendumul, ba chiar și candidatura la prezidențiale. Toate în câteva zile.
Dar ruperea lui Dăncilă de Dragnea a început demult. Scriam încă din aprilie 2018, când puțini o creditau cu vreun dram de autonomie, că Viorica Dăncilă a amenințat cu demisia din cauza presiunilor infernale ale lui Dragnea pentru OUG de amnistie și grațiere. Prăpastia dintre cei doi s-a mărit constant de atunci, direct proporțional cu disperarea lui Dragnea în fața instanței de judecată.
Presiunile pentru OUG au fost doar o mică parte din infernul asumat voluntar de Dăncilă în Palatul Victoria. Au fost discuții dure, jigniri proferate de față cu membri ai ”cenaclului de la Scroviștea”, plus presiunea cotidiană a gardienilor puși de Dragnea să o controleze non-stop: Anca Alexandrescu, Darius Vâlcov ori Andreea Păstârnac. Să nu o plângem: nimeni nu a forțat-o să stea în condițiile astea, a fost decizia ei.
De câteva luni, Dăncilă pregătește planul contra lui Dragnea. Și l-a luat aliat pe Paul Stănescu în mod natural: au o relație de familie mai veche, vorbesc aceeași limbă, sunt uniți de resentimentele față de Dragnea, plus că planurile lor converg. Primii pași i-a făcut deja: alungarea din guvern a Ancăi Alexandrescu și decuplarea totală de campania lui Dragnea.
Dăncilă vrea să rămână premier, iar Paul Stănescu a convins-o că el o va menține în funcție dacă preia puterea în partid. Planul e pe mai mulți pași și depinde de câțiva factori: fie o condamnare a lui Liviu Dragnea, fie un scor prost al PSD în alegeri sau o clasare sub PNL.
Dăncilă are nevoie de marginalizarea lui Dragnea și expunerea vulnerabilității partidului cu el la conducere după un rezultat prost al PSD în alegeri. Baronii locali nu vor un balast în perspectiva alegerilor locale din mai 2020, ci le e necesar un lider care să le dea perspectiva victoriei. Și baronii sunt deja în expectativă, e foarte relevantă tăcerea cu care partidul (cu două excepții) a întâmpinat anunțul de marți al lui Dragnea potrivit căruia duminică seară, după alegeri, și-ar putea anunța candidatura la prezidențiale.
Mișcarea va veni la primul CEX de după alegeri, când Dragnea va trebui să deconteze un eventual scor slab (repet, dacă e cazul).
Dăncilă știe, spre deosebire de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, că beneficiază de o imunitate specială: Iohannis nu va mai pune un alt premier PSD. De altfel, președintele a și anunțat miercuri public acest lucru, dându-i lui Dăncilă o mare mână de ajutor în lupta internă din PSD pe care liderii partidului o miros deja. Cum Dragnea nu poate începe demersurile de schimbare a Vioricăi Dăncilă pentru că partidul ar pierde postul de premier, libertatea de mișcare politică a liderului PSD e mult limitată față de anii trecuți. E încă unul din motivele pentru care lui Dăncilă i s-au înroșit obrajii. A putere.
- O scurtă paranteză: Dăncilă și-a construit cu grijă profilul de opozant al lui Iohannis, tocmai pentru a-l folosi acum ca argument împotriva celor care au sărit să o acuze de colaboraționism. S-a victimizat mai mult decât era cazul în legătură cu neinvitarea la summitul de la Sibiu, a cerșit critici de la Cotroceni pe tema mutării ambasadei din Israel.
Planul lui Dăncilă și Stănescu e simplu: odată Dragnea înlăturat, Dăncilă ar urma să preia PSD interimar. În fond, ea e în mod formal președinte executiv și numărul 2 în partid, așa că logica spune că până la un viitor congres ea trebuie să conducă partidul. În paralel s-ar declanșa o luptă intestină între mulții baroni care se visează de ani buni președinți de partid. O luptă intestină care va consuma toată energia PSD și, pentru o bună bucată de timp, ar slăbi presiunea pusă de liderul deja condamnat al partidului asupra justiției și, la fel de important, asupra principalelor mecanisme economice.
De altfel, Viorica Dăncilă a verbalizat ieri, în premieră, faptul că e numărul doi în partid. Într-o intervenție la Antena 3 în care a întărit răceala față de Dragnea, Dăncilă s-a referit la ea însăși ca la președintele executiv al PSD. Un ton nou, acut, pe care nu l-am mai auzit până acum din partea premierului obișnuit să joace cuminte rolul omului de paie.
Pentru Paul Stănescu, declanșarea luptei interne de putere va fi oportunitatea perfectă de a lua puterea în partid. Dintre toți baronii, are cea mai bună relație cu Dăncilă, plus că s-ar putea întoarce în guvern ca ministru al Dezvoltării, adică omul cu banii pe mână. Nu în ultimul rând, are în mânecă o posibilă soluție pentru candidatura PSD la prezidențiale: Gabriela Firea. Actualul primar al Bucureștiului îi datorează politic enorm lui Stănescu, cel care a propulsat-o practic în cursa pentru Capitală în 2016. Să nu uităm că Firea și Stănescu sunt doi dintre cei trei semnatari ai celebrei scrisori anti-Dragnea din toamna anului trecut. Încă ceva: Dragnea însuși i-a făcut cale liberă lui Paul Stănescu, puternicul baron de Olt: i-a exclud din partid pe Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu, doi dintre posibilii pretendenți la șefia partidului.
În trei zile vom afla dacă planul lui Dăncilă și Stănescu are șanse de reușită. Depinde de rezultatul la vot. Între timp, Dăncilă continuă să ignore total agenda lui Dragnea, nu merge la nici un eveniment de campanie al acestuia – fapt fără precedent ca într-o întreagă campanie electorală să nu existe nici o fotografie cu cei doi împreună. Premierul își construiește imaginea unui personaj politic preocupat de obiective economice și care nu vrea să se implice în bătăliile din justiție.
Aici au ajutat-o și semnalele mai mult sau mai puțin discrete de la Bruxelles. Dăncilă are dialog real cu câțiva lideri ai Comisiei Europene și a înțeles perfect că UE s-ar bucura enorm dacă ar apărea o ruptură de nefrecventabilul lider PSD.
Duminică noaptea, odată cu primele rezultate oficiale, vom ști dacă Dăncilă e gata de atacul la Dragnea. Dacă însă scorul PSD va fi unul mulțumitor pentru lideri, dătător de speranțe în perspectiva localelor, premierul își va relua rolul de cuminte om de paie a cărei disidență maximă va fi blocarea OUG-ului pe amnistie și grațiere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
67 comentarii