De ce i-au deranjat copiii – suporteri pe norvegieni. O explicație a scandalului din jurul meciului de fotbal cu tribunele pline de țânci
Trebuie că abonamentele de internet sunt foarte, foarte scumpe în Norvegia și că ascunzișurile de pe site-ul UEFA sunt considerate un dark net pentru nordici. Altfel, nu se explică ignoranța, lipsa de informare și fluxul continuu de atacuri absurde la adresa fanilor naționalei României înainte și după meciul cu Norvegia din calificările pentru Campionatul European din 2020. O știre falsă, plasată într-un unghi haotic, a dat alarma printre vikingi. Și semnalul unui atac imposibil de explicat al României la România.
G4Media.ro vă explică modul în care știrile false circulate în Norvegia, apoi în România, au cufundat o acțiune cu mâinile curate a României într-un bidon de smoală.
Context
România a jucat pe 15 octombrie contra Norvegiei la București. Partida ar fi trebuit să se joace fără suporteri, în urma sancțiunii primite de FRF pentru incidentele petrecute la partida cu Spania, de pe 5 septembrie. Numai că Federația a profitat de un articol din regulamentul internațional care îi permite să aducă în tribune tineri sub 14 ani chiar și la evenimentele aflate sub sancțiune. Așa a reușit România să străngă aproape 30 000 de inimi curate pe Arena Națională. Regulamentul nu e nici un secret, dar norvegienii s-au trezit la București că nu le convine. Pregătiseră meciul în liniște și aveau chef să fie la fel și după fluierul de start.
Fake news fără remușcări la Oslo, disperarea după englezi și coarnele gonflabile
Nu, cu regula offside-ului încă n-au ales să se bată. Dar au mai făcut-o cu un inamic invizibil: ”rasismul” de la meciurile naționalei României. Pe teren a fost 1-1, cu o egalare a norvegienilor în prelungiri și cu un penalty irosit de România. Adversarii au creat în jurul meciului o pânză falsă de păianjen care ar fi putut să ne lase, în cel mai murdar scenariu, cu 0-3 și cu un meci neterminat.
Energizați negativ de ceea ce au pățit idolii englezi la Sofia cu o zi în urmă, nordicii au mutat drama la București, că tot e aproape. Englezii au vorbit toată săptămâna la acțiunile media despre cum vor opri jocul de la Sofia în cazul unor scandări rasiste. Bulgarii le-au dat motive să o facă, iar în țara vecină s-a lăsat cu un scandal-monstru, în urma căruia Bulgaria a rămas fără președinte la Federație și fără selecționer. Au scăpat de 0-3 la masa verde, dar au luat 6 într-o viață reală cruntă.
Cum norvegienii simt că le curge sânge britanic atunci când vine vorba s-o dea pe fotbal, au preluat revoltați retorica Balcanilor rasiști. S-au ținut ședințe interne și s-a cerut ca meciul România – Norvegia să fie oprit în cazul unor scandări obraznice ale copiilor români. Chiar antrenorul Lagerback (71 de ani) a promis că-și va chema jucătorii la bancă pentru a întrerupe jocul dacă va simți cu naționala sa multiculturală e supusă unei agresiuni. Totul fără ca fricile norvegienilor să aibă vreo urmă de suport logic. Corectitudinea politică, cea morală și cea jurnalistică s-au dat cap în cap și s-au spart fără ca cineva să mai facă vreun minim efort să le refacă.
Ce s-a întâmplat, de fapt?
UEFA a suspendat România în urma unor încălcări ale regulamentelor sale în partidele internaționale contra Spaniei și a Maltei, de luna trecută. Pe site-ul federației europene, în dreptul explicației acordării sancțiunilor, apar: pătrunderea fanilor pe teren, aprinderea de materiale pirotehnice în tribune, aruncarea de obiecte în teren și comportamentul rasist al fanilor. Probabil că atât a funcționat internetul în Norvegia, pentru că aici s-a oprit orice urmă de informare corectă pentru publicațiile de panică. Invocarea ‘rasismului’ a fost prilejul perfect atât pentru a lucra pe bază de copy-paste cu temerile prietenilor britanici, cât și pentru a exagera cu ignoranță maximă situația de la București. În lumea rațională, practicile norvegienilor se numesc provocări și pot avea urmări dramatice în fața unui public febril.
Un observator UEFA cu care G4Media.ro a stat de vorbă a lămurit problema fake-rasismului de la meciurile României. În definițiile și manualul de sancțiuni UEFA, scandările împotriva Ungariei de la meciurile cu Spania și Malta se încadrează la ‘Rasism’. Astfel, „Afară cu ungurii din țară” și celelalte scandări inacceptabile la adresa vecinilor din Vest (o răfuială xenofobă stupidă, care ține deja o istorie proprie a sancțiunlor pentru FRF) reprezintă rasismul care le-a dezghețat degetele norvegienilor.
Trist pentru publicul pe care ar fi trebuit să-l informeze corect, în Norvegia n-a apărut nici măcar o încercare de îndreptate a greșelii sau o explicație a ‘rasismului’ arătat de fanii români. Nici din partea Federației de la Oslo, nici a jurnaliștilor care au aruncat gunoiul departe de tomberon. Sute de comentarii pe Twitter și Facebook au ținut România – rasistă ca trending topic printre suporterii de fotbal. Din fericire, dezbaterea pe marginea subiectului a ajuns la București abia în ziua meciului și n-a aprins mai pe nimeni. Asta pentru că mai toate vocile cărora le face plăcere să se audă erau ocupate fie să-l distrugă pe Contra pentru eventualele alegeri din echipă, fie să mocirlească Federația, inamic indiferent de situație.
Din vikingi n-a mai rămas decât serialul
Nordicii n-au încetat să se plângă nici când au dat cu ochii de privirile inocente de pe Arena Națională. Mai mulți suporteri protejați de coarne gonflabine au țipat că puștii i-au hărțuit în drumul spre stadion (Vezi aici imaginile). Îi ințelegem. Înmulțiți zgomotul pe care-l auziți când treceți pe lângă o școală cu 3 000 și vă dor urechile înainte să începeți să calculați ecuația imposibilă.
Greu de înțeles ce scuză au însă românii să fie anti-România.
Gazeta Sporturilor, singurul cotidian de sport care încă mai trăiește pe piață, a tratat sumbru recordul de inimă stabilit de România marți seară. De România, nu de FRF, instituția cu care are un război în șlapi. Editorialistul Radu Paraschivescu a dat tonul neimpresionaților cu o discuție despre cum o păcălește FRF pe UEFA cu propriile-i reguli. Discuția s-a dus și mai jos, după textul publicat de Remus Răureanu, care a văzut pericol de bacterii și viruși în bucuria făcută unor copii: „Este normal să fie folosiți copii în sprijinul unei afaceri? O astfel de idee nu e minunată, e dezgustătoare!”. Apoi, Ovidiu Ioanițoaia a lovit la rândul său în gașca de 30 000, acuzând că puștii „n-au venit la meci din proprie inițiativă! Dimpotrivă, alții au hotârât, ei au fost aduși!”.
Gazeta nu se ceartă cu președintele FRF, Burleanu, și cu instituția unde el e șef. GSP se bate în haos cu publicul ziarului și cu normalitatea lumii în care mai are norocul să fie. Ziarul de sport ar fi preferat o ușă de fier trântită cu zgomot în fața copiilor în locul unui stadion plin care să-i aducă orice fel de beneficiu – până și unul invizibil – președintelui de la Federație. Poziție e corectă, având în vedere că ura nu scrie decât pentru scaune goale, așa cum o face și Gazeta. Este o opțiune să nu te bucuri la bucuriile altora, dar n-ai nicio scuză atunci când încerci să le împiedici. Mai ales dacă e vorba de copii.
Din fericire, cei mici au făcut gălăgie pentru România și nu i-au lăsat pe oamenii mari, români sau norvegieni, să se audă între ei când se certau cu discursuri de mineriadă. Mulțumim, copii. România e mândră.
Foto: Copii – suporteri la meciul România – Norvegia (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
40 comentarii