G4Media.ro

De ce îi solicită fermierii președintelui Klaus Iohannis să nu promulge ”legea…

Sursa Foto: Pexels

De ce îi solicită fermierii președintelui Klaus Iohannis să nu promulge ”legea mirosului”

Federaţia Naţională Pro Agro solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge „Legea mirosului”, pentru că numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creşte, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv.

Într-un comunicat remis vineri Agerpres, Pro Agro menţionează că măsurile impuse de această lege sunt mult mai drastice decât legislaţia la nivel european, generând astfel revolta fermierilor care constată că propriul legislativ le îngreunează în mod nejustificat activitatea, şi nu forul european.

  • „În contextul în care, în data de 17 iunie, s-au adoptat în Camera Deputaţilor modificări la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 – ‘Legea mirosului’ -, considerăm că se impun unele clarificări. Având în vedere că în foarte multe cazuri s-au eliberat autorizaţii de construcţie pentru construcţii civile în mediul urban, fără a se ţine cont de exploataţiile existente din sectorul zootehnic, cu încălcarea principiului noului venit, specific protecţiei mediului, ne vom găsi în situaţia în care vor apărea un număr foarte mare de reclamaţii. Coroborând cu faptul că, la acest moment, nu există aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive, există premisa unor decizii părtinitoare în detrimentul fermelor existente. Pentru aceste motive, solicităm preşedintelui României să nu promulge acest proiect normativ, fiind evident că în cazul în care modificările ar intra în vigoare numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creşte, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv”, conform unui comunicat al organizaţiei.

Organizaţia solicită tratarea problemei disconfortului olfactiv, precum şi legiferarea în acest sens, într-o manieră care să asigure protejarea fermelor deja existente, dar şi cu asigurarea mijloacelor tehnice care să poată constata, în mod obiectiv, eventualele depăşiri ale cotelor şi apariţia unui disconfort olfactiv.

Pro Agro precizează că, în cazul în care acest act normativ intră în vigoare, există riscul ca un număr mare de ferme să nu îşi mai poată continua activitatea, generând astfel un număr semnificativ de şomeri pe piaţa muncii, de asemenea, slăbind independenţa alimentară a României. În cazul în care vor exista controale, care vor genera sancţiuni pecuniare în sarcina fermierului, acestea vor constitui majorări ale preţului produselor comercializate prin adăugarea contravalorii sancţiunii la costul total al produsului, generând o lipsă de competitivitate în raport cu produsele provenite din import.

„Solicităm tratarea acestei probleme de o manieră responsabilă, raportat la efectele negative pe care le poate produce, respectiv la stânjenirea fără motiv a fermelor româneşti, care poate duce inclusiv la încetarea activităţii, pentru nişte motive care nu pot fi dovedite şi înregistrate cu vreo aparatură tehnică. Ne manifestăm opoziţia faţă de acest proiect legislativ, fără să identificăm vreo oportunitate, mai ales în condiţiile în care mediul asociativ, partenerii sociali, nu au fost consultaţi cu privire la dispoziţiile ce ar urma să intre în vigoare. Este evident că iniţiatorii acestui proiect nu cunosc realităţile din teritoriu, respectiv nu cunosc impactul negativ ce ar urma să fie resimţit de către fermieri”, se spune în comunicat.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. dar ce se poate face daca pe casa scarii avem o nenorocita care are in casa doar gunoi si pute a mortaciune in putrefactie pe toata scara, mai rau ca la o groapa de gunoi.
    si nimeni nu poate sa ii intre in casa, ca vai lege. nimeni nu o poate obliga sa isi stranga, ca vai lege. nu poate fi evacuata desi are datorii de 200mil iar procesul administratiei cu ea este castigat, pentru ca lege..
    nenorocitii intotdeauna au castig in detrimentul celor care platesc taxe si impozite si se spletesc muncind……

  2. 30 de ani s-au dat toti agricultori fara se le pese de poluarea apelor si aerului.
    Vor sa faca agricultura, sa o faca dar nu pe spatele altora. Nu mai pot, sa se apuce de calculatoare.

  3. Problema e ca de fapt nu vor sa investeasca in tehnologii avansate ei in continuare scot dejectiile cu lopata si le depoziteaza in curte, profit maxim, in partea de sud a Bucurestiului pe DN4 in fiecare seara de vara muroase numai a dejectii de porci.

  4. Eu nu i-as trimite pe toti la calculatoare pentru ca va fi mai greu de mancat calculatoare, dar pot face dumnealor si demersuri pentru promovarea unor produse mai calitative, desi mai scumpe. Daca ar creste porci mai putini in conditii mai bune, dejectiile si mirosurile ar scadea si ele simtitor. Si la un pret mai mare de comercializare. Si sa militeze pentru cumpararea carnii de calitate pe care o produc. Se stie in ce conditii mizere traiesc porcii doar ca sa aiba romanul ceafa de porc la pranz si cina. Asta ar fi calea care le permite sa scada mirosurile: efective reduse pentru produse mai calitative.

  5. De ce vrem noi, Bucurestenii, sa o promulge? Ca sa terminam o data pentru totdeauna cu Rudeni, cu Vidra si cu ce a mai ramas din Glina, cu incineratoare si gropi de gunoi, cu fabrici de biogaz, care de ani de zile polueaza si imput aerul la acoperirea noptii si a weekendului, sub protectia autoritatilor care ar trebui sa le verifice…
    De aia!
    Si da, ii intelegem si pe cei care sunt vecini cu fermele, stim ce inseamna putoarea…

  6. Problema este foarte adevărată și delicată, sunt unii care cresc animale care nu respectă niciun fel de condiție privind protecția mediului înconjurător. Subvențiile acordate sub forma de cash au făcut ca multi mafioți sa se ocupe de agricultură , dar lăsând animalele in conditii greu de descris sau terenurile necultivate. Subvențiile ar trebui schimbate inputuri agricole , in sisteme de irigații sau tot ce are nevoie fermierul, impunând niște condiții clare cumulat cu controalele permanente de pe teren. De agricultură trebuie să se ocupe fermieri adevărați nu vânătorii de subvenții și facilități. Subvențiile au devenit ajutoare sociale, bani care încurajează nemunca falsul ,furtul etc.