G4Media.ro

De ce încetarea focului în Marea Neagră este un acord „avantajos” pentru…

Sursa foto: © Nataliia Dvukhimenna | Dreamstime.com

De ce încetarea focului în Marea Neagră este un acord „avantajos” pentru Kremlin – presă

Acordul la care au ajuns la Riad Statele Unite, după trei zile de negocieri separate cu Rusia și Ucraina, constituie „o evoluție pozitivă” în conflictul dintre cele două țări, dar pare „mai avantajos pentru Rusia decât pentru Ucraina, care a câștigat deja bătălia navală din Marea Neagră”, rezumă „The Daily Telegraph”, potrivit Rador Radio România.

„Elementul cheie al acordului este de a asigura trecerea în siguranță a navelor comerciale și de a pune capăt atacurilor militare din Marea Neagră”, notează CNN. „Rusia și Ucraina ar recâștiga astfel accesul nestingherit la porturile esențiale pentru exporturile lor de cereale și alte produse agricole”.

O a doua parte a acordului prevede „elaborarea unor măsuri” de suspendare a loviturilor asupra instalațiilor energetice rusești și ucrainene timp de treizeci de zile.

„Dar cu Kremlinul, există întotdeauna o problemă”, consideră canalul american. După ce Casa Albă a anunțat acordul, „Kremlinul a dezvăluit că îl va implementa doar după ridicarea unei serii de sancțiuni împotriva instituțiilor sale financiare implicate în comerțul cu produse agricole”.

Prima etapă spre ridicarea sancțiunilor

Măsurile cerute de Rusia includ „reconectarea băncilor afectate la sistemul [internațional] de plăți SWIFT, ridicarea restricțiilor privind întreținerea navelor sub pavilion rusesc implicate în comerțul cu alimente și furnizarea de mașini agricole și alte bunuri necesare producției de alimente”, transmite BBC.

„Dacă Statele Unite vor îndeplini cerințele Rusiei, ar fi primul pas către ridicarea sancțiunilor împotriva economiei ruse, inversând efectiv politica occidentală de creștere a presiunii asupra Kremlinului și a sistemului său financiar”, analizează „New York Times”.

În termeni destul de vagi, declarația Casei Albe părea să ofere un început de răspuns, asigurând că Washingtonul va ajuta „la restabilirea accesului Rusiei pe piața mondială pentru exporturile sale de produse agricole și îngrășăminte”.

Întrebat despre subiect seara, președintele american, Donald Trump, a fost la fel de vag. „Ne gândim la fiecare [condiție] chiar acum. Există aproximativ cinci sau șase condiții. Ne uităm la toate”, le-a spus el jurnaliştilor la Casa Albă.

„Concesie după concesie”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a spus în cursul zilei că intenționează să pună în aplicare acordul, a părut mult mai puțin entuziast seara, după ce au fost dezvăluite condițiile Kremlinului, spunând că Ucraina „nu a consimţit la aceste concesii”, relatează „The Kyiv Post”.

„Această problemă nu era pe ordinea de zi înainte de întâlnire. Din câte știm, rușii au pus-o în discuție americanilor”, a spus el. „Nu am fost de acord ca acest lucru să fie inclus în declarația noastră comună”. Potrivit lui, aceste condiții „slăbesc poziția de negociere a Ucrainei” și constituie un „pas înainte spre ajutor pentru Rusia”.

Potrivit „The Guardian”, „Kremlinul își exploatează avantajul față de o Casa Albă dornică să demonstreze că Donald Trump este singurul lider capabil să aducă pacea în războiul său împotriva Ucrainei”, deoarece acordul oferă „concesie după concesie Kremlinului”.

Cererile ruse mai precizează că „Moscova va căuta să impună un preț dublu pentru încheierea războiului său împotriva Ucrainei: concesii politice și militare din partea Ucrainei, precum și încetarea izolării internaționale care a urmat invaziei sale pe scară largă în 2022”. Și „pare că administrația Trump este pregătită” să spună da.

Potrivit cotidianului britanic, „acordul de marți și declarațiile separate care au apărut vor ridica noi întrebări cu privire la capacitatea Statelor Unite de a juca un rol de mediere într-un conflict în care pare să simpatizeze în mod clar cu Kremlinul”.

Sursa: COURRIER INTERNATIONAL / Rador Radio România / Traducerea: Gabriela Sîrbu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.