G4Media.ro

De ce întâlnirea Kim-Putin ar trebui să sperie Occidentul și Ucraina

Sursa foto: Kremlin.ru

De ce întâlnirea Kim-Putin ar trebui să sperie Occidentul și Ucraina

Rusia va achiziționa arme suplimentare de la regimul comunist de la Phenian, urmând să le folosească în războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei, în timp ce Coreea de Nord ar putea beneficia de tehnologie avansată pentru sateliți și submarine cu propulsie nucleară de la Moscova, acestea fiind două dintre motivele pentru care lumea ar trebui să fie îngrijorată de vizita pe care dictatorul nord-coreean o face în Rusia. Kim Jong-un, care călătorește la bordul unui tren blindat, se întâlnește cu Vladimir Putin în orașul portuar rusesc Vladivostok, un moment care ar trebui să provoace îngrijorare atît la Kiev, cât și în cancelarile occidentale.

Arme de la nord-coreeni

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, vizitează Rusia în aceste zile la invitația lui Vladimir Putin, in marja unui forum international. Presa sud-coreeană a anunțat că dictatorul nord-coreean se deplasează cu un tren blindat, care a plecat de la Phenian spre Rusia prin granița de nord-est a Coreei de Nord.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin va găzdui un prânz de stat pentru Kim, iar cei doi se vor întâlni “față în față, dacă va fi necesar.” El a spus că cei doi vor discuta despre relațiile bilaterale, adăugând: “Căutăm să construim relații bune, reciproc avantajoase cu Coreea de Nord.”

Călătoria marchează prima vizită a lui Kim în străinătate în mai bine de patru ani și prima de la pandemia COVID-19.

Kim și Putin, care s-au întâlnit pentru prima dată în 2019, caută o cooperare militară și economică extinsa pentru a contracara izolarea lor internațională tot mai mare, provocată de invazia Rusiei în Ucraina și de programele de rachete balistice și de arme nucleare ale Coreei de Nord.

Unul dintre subiectele potențiale ale vizitei lui Kim Jong-un în Rusia este achiziționarea de arme de către Kremlin, acestea urmând să fie folosite în războiul împotriva forțelor ucrainiene.

Subiectul a dat dureri de cap oficialilor occidentali. De exemplu, într-o declarație făcută la sfârșitul lunii august, John Kirby – care este membru al Consiliului de Securitate Națională al SUA – a remarcat că negocierile privind transferul de arme între Coreea de Nord și Rusia “înaintează activ,” în timp ce președintele Putin încearcă să-și alimenteze mașina de război, epuizată și sărăcită după 18 luni de confruntări cu Ucraina.

“În cadrul acestor potențiale acorduri, Rusia ar primi cantități semnificative și mai multe tipuri de muniții din Coreea de Nord, pe care armata rusă intenționează să le folosească în Ucraina. Aceste potențiale acorduri ar putea include, de asemenea, furnizarea de materii prime care ar ajuta baza industrială de apărare a Rusiei,” a spus Kirby, promițând că SUA vor lua măsuri directe pentru a sancționa orice entități implicate într-un potențial acord. El a cerut oficialilor de la Phenian să înceteze negocierile.

Transferul de arme între cele două țări nu este o noutate. Aflată sub presiunea unei avalanșe de sancțiuni internaționale, Rusia ar fi apelat deja la Phenian pentru obuze de artilerie și ceea ce a fost raportat drept “rachete și proiectile pentru infanterie” în ultimul an.

Tranzacțiile ar fi fost realizate prin intermediul Grupului Wagner, temuta companie militară privată din Rusia, acuzată de crime de război. Grupul fondat de milionarul Evgheni Prigojin, un fost apropiat al președintelui Putin, a jucat pentru o lungă perioadă un rol cheie în luptele din Ucraina, după ce, de-a lungul anilor, s-a implicat în Siria, Republica Centrafricană, Libia sau Mali. Compania de securitate este adesea folosită ca o forță suplimentară la armatele acestor țări, slab pregătite, instruite și echipate.

Reamintim că, la mijlocul lunii ianuarie a acestui an, Statele Unite au desemnat Grupul Wagner drept “organizație criminală transnațională,” sporind astfel presiunea asupra armatei de mercenari. Wagner este “o organizație criminală care continuă să comită atrocități pe scară largă și încălcări ale drepturilor omului,” a declarat la momentul respectiv Kirby.

De asemenea, Trezoreria americană a impus noi sancțiuni împotriva grupului și a aliaților săi la nivel mondial. “Aceste acțiuni recunosc amenințarea transcontinentală pe care o reprezintă Wagner, inclusiv prin modelul său continuu de activitate criminală gravă,” a afirmat Kirby.

Potrivit informațiilor oferite de publicația The Conversation, evoluțiile recente au sugerat că relațiile privind comerțul cu arme dintre Moscova și Phenian sunt în plină dezvoltare, în ciuda negărilor din partea Coreei de Nord și a lui Prigojin.

După ce în septembrie 2022 SUA au sugerat că guvernul de la Phenian aprovizionează Rusia cu obuze de artilerie în număr “semnificativ,” Casa Albă a anunțat în noiembrie trecut că Statele Unite au informații care indică faptul că Coreea de Nord furnizează Rusiei în secret un număr mare de arme.

John Kirby a afirmat la momentul respective că Coreea de Nord a încercat să ascundă transporturile prin direcționarea lor prin țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Ulterior, în ianuarie 2023 – la două luni după ce Coreea de Nord ar fi furnizat Grupului Wagner rachete și proiectile – SUA au publicat fotografii declasificate ale unor vagoane rusești care au călătorit din Rusia în Coreea de Nord și înapoi în noiembrie 2022, în ceea ce SUA consideră că a fost livrarea inițială de armament pentru a fi folosite de Grupul Wagner în Ucraina.

Deși SUA au spus că nu cred că echipamentul a schimbat dinamica câmpului de luptă, oficialii americani se așteaptau la mai multe livrări de sisteme de armament din Coreea de Nord către Rusia, a declarat atunci Kirby.

În martie, Ashot Mkrtychev, un cetățean slovac, a fost sancționat de Departamentul Trezoreriei de la Washington pentru că ar fi lucrat cu oficialii nord-coreeni pentru a procura “două duzini de tipuri de arme și muniții pentru Rusia.” Acest lucru sugerează că cele două țări au mai multe căi de contact și că folosesc inclusiv intermediari pentru a ocoli sancțiunile internaționale și a aproviziona Rusia cu arme.

De asemenea, în iulie, SUA l-au sancționat pe comerciantul de arme nord-coreean Rim Yong Hyok pentru facilitarea transferurilor de arme nespecificate către Grupul Wagner.

Un raport al ONU din 2019 menționează o persoană cu același nume care a fost reprezentantul adjunct al companiei nord-coreene Komid, care se ocupă de comerț cu arme, în Siria. Țara arabă este de altfel unul dintre locurile în care Grupul Wagner a operat pe scară largă, sugerând că aici ar fi putut să fie stabilită cel puțin o conexiune de comerț cu arme între ruși și noird-coreeni.

Cel mai important semn al cooperării strânse și al unei relații înfloritoare dintre cele cele două țări l-a reprezentat însă vizita recenta la Phenian a ministrului apărării de la Moscova, Serghei Șoigu. Reprezentantul official al lui Putin a fost în capitala nord-coreeană pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a armistițiului războiului din Coreea, el fiind în fruntea și centrul sărbătorilor, participând la o paradă militară și alte spectacole oreganizate de nord-coreeni.

Și mai important, Shoigu a vizitat o expoziție de arme, iar ghidul său a fost chiar liderul nord-coreean, Kim Jong-un. Expoziția a prezentat rachete balistice intercontinentale, rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune și drone avansate recent lansate, precum și alte sisteme de arme dezvoltate de Phenian.

Analiștii au precizat că exporturile de arme nord-coreene au crescut constant, împreună cu baza industrială de apărare a țării, începând cu anii 1970. Multe transferuri au fost făcute către aliații ideologici din timpul Războiului Rece, dar țara comunistă a vândut arme pentru a obține valută și a făcut trocuri pentru a-și mai reduce din problemele economice. De exemplu, Iranul a fost unul dintre cei mai mari clienți ai Coreei de Nord în anii 1980, în timpul războiului de opt ani cu Irakul.

Din 2006, Coreea de Nord se află sub un regim din ce în ce mai complex de sancțiuni ONU impuse pentru a contracara programele de arme de distrugere în masă.

Embargourile ONU asupra armelor au interzis importul de sisteme de arme majore din Coreea de Nord din 2006 și importul tuturor armelor din Coreea de Nord din 2009.

Rusia – membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, având drept de veto – a susținut în mod activ crearea regimului de sancțiuni împotriva regimului de la Phenian timp de mai bine de un deceniu prin voturile sale pentru rezoluțiile de sancțiuni. Cel mai recent pachet de sancțiuni a fost adoptat în 2017.

Dar implementarea regimului de sancțiuni de către Rusia – alături de China, alt membru permanent al consiliului de securitate – a fost departe de a fi categorică. De exemplu, există puține dovezi ale unor acțiuni ale guvernului rus împotriva rețelelor de achiziții ale Coreei de Nord de pe teritoriul Rusiei.

Ce ar putea primi Rusia de la Kim Jong-un? Casa Albă a declarat săptămâna trecută că dispune de informații care arată că Rusia caută să achiziționeze obuze de artilerie suplimentare din Coreea de Nord pentru a-și consolida baza industrială de apărare.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat recent că Coreea de Nord “va plăti un preț” pentru că a furnizat Rusiei arme pe care să le folosească în Ucraina. SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud și Japonia au declarat că orice tranzacție cu arme între Coreea de Nord și Rusia ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Analiștii consideră că Coreea de Nord are o rezervă extinsă de obuze de artilerie, rachete și muniție pentru arme de calibru mic care ar putea ajuta Rusia să refacă stocurile militare pe care le-a consumat în cele peste 18 luni de război în Ucraina.

Disperați după tehnologie

În mod clar, Rusia are de câștigat dacă primește arme suplimentare de la Coreea de Nord. Într-un moment în care contraofensiva ucrainiană nu pare că înregistrează progrese vizibile, iar forțele guvernului de la Kiev sunt încetinite de aviația rusă, combinate cu câmpurile de mine dense și fortificațiile de pe câmpul de luptă, Moscova are nevoie ca de aer să-și reîmprospăteze stocul de arme și echipamente militare.

Dar achizițiile sale de armament de la Phenian vor submina regimul de sancțiuni impus împotriva Coreei de Nord și vor ajuta la generarea de venituri pentru guvernul dictatorului Kim Jong-un. De asemenea, achizițiile de armament ale Rusiei ar putea stimula o renaștere mai largă pentru industria de export de arme din Coreea de Nord.

În plus, Coreea de Nord își dorește cu disperare mărfuri precum alimente, petrol, îngrășăminte și alte bunuri. Slovacul menționat mai sus, și care a fost sancționat de Departamentul american al Trezoreriei, a lucrat cu oficialii de la Phenian pentru a procura arme pentru Rusia “în schimbul unor materiale, de la avioane comerciale, materii prime și mărfuri care urmează să fie trimise în Coreea de Nord.”

Dar, mai îngrijorătoare decât mărfurile sancționate, analiștii cred că Coreea de Nord s-a bazat mult timp pe vânzările de arme pentru a-și finanța dezvoltarea armelor – inclusiv programele sale nucleare și de rachete cu rază lungă. Aceasta este așa-numita “finanțare a proliferării,” împotriva căreia societatea civilă internationala a făcut eforturi mari, încurajând guvernele și sectorul privat din întreaga lume să pună în aplicare sancțiunile ONU.

Acesta este cel de-al doilea motiv major de îngrijorare pentru întâlnirea dintre Kim și Putin. În schimbul armamentului livrat Rusiei, Putin ar putea spori transferul de tehnologie rusă spre Phenian.

Rusia are un vast complex industrial militar, nuclear și balistic, care – deși o mare parte din el este afectat din cauza sancțiunilor internaționale – ar putea oferi Phenianului fructele tehnologice atât de necesare. Deși dovezile privind transferurile de tehnologie legată de armele de distrugere în masă aprobate de stat de către Rusia sunt puține, circumstanțele în schimbare ar putea influenta acest lucru.

Rusia s-a dovedit a fi o piață bogată pentru achizițiile nord-coreene. Un raport al ONU din 2022 a evidențiat, de exemplu, rolul unui diplomat nord-coreean la Moscova în achiziționarea unei game de tehnologii pentru rachete balistice și chiar încercarea de a procura 3.000 kg de oțel pentru programul de submarine al Coreei de Nord, între 2016 și 2021.

În acest context, reamintim că Coreea de Nord a lansat primul său “submarin tactic nuclear de atac” operațional și l-a alocat flotei care patrulează în apele dintre peninsula coreeană și Japonia, a anunțat vinerea trecută presa de stat de la Phenian.

Submarinul nr. 841 – numit Hero Kim Kun Ok după o figură istorică nord-coreeană – va fi unul dintre principalele “mijloace ofensive subacvatice ale forței navale” din Coreea de Nord, a declarat liderul Kim Jong Un la ceremonia de lansare.

Analiştii au spus că nava pare să fie un submarin modificat din epoca sovietică de clasă Romeo, pe care Coreea de Nord l-a achiziţionat din China în anii 1970 şi a început să îl producă pe plan intern. Designul său, cu 10 trape pentru tuburi de lansare, a arătat că cel mai probabil este înarmat cu rachete balistice și rachete de croazieră, au spus analiștii.

The Conversation a scris că “ironia noului interes al Rusiei pentru armamentul nord-coreean” este că – din punct de vedere istoric, alături de China – Moscova a fost cel mai important furnizor de arme pentru Coreea de Nord înainte de era sancțiunilor ONU. De asemenea, Rusia a finanțat mai cuprinzător regimul nord-coreean prin oferirea de ajutoare înainte de prăbușirea comunismului și sfârșitul Războiului Rece.

Concluzia analiștilor este că, în timp ce aceste vânzări de arme și o relație de afaceri înfloritoare cu Coreea de Nord pot avea un impact important asupra câmpurilor de luptă din Ucraina, este probabil ca Kim Jong-un să caute să primească la schimb tehnologie din Rusia. Acesta ar fi un impuls uriaș pentru programele de înarmare ale administrației comuniste de la Phenian și, în același timp, în detrimentul regimului de sancțiuni al ONU care încearcă să limiteze aceste programe.

În plus, dacă Moscova urmează să devină un client obișnuit pentru armele nord-coreene aflate sub embargo, aceasta îl va ajuta pe Putin să-și susțină războiul ilegal împotriva Ucrainei. Dar potențialul profit tehnologic pentru Phenian – Moscova ar putea împărtăși cu nord-coreenii tehnologia sa avansată pentru sateliți și submarine cu propulsie nucleară – ar reprezenta pericole pe termen lung pentru intreaga planeta și trebuie, de asemenea, privite cu îngrijorare. Sunt cîteva motive pentru care întâlnirea dintre Kim și Putin nu anunță nimic bun, iar veștile care vin de la Vladivostok au potențialul să provoace temeri nu doar la Washington, Tokyo sau Seul, dar și la Kiev.

Surse: The Conversation, BBC, CNN, Reuters, NK News

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...