G4Media.ro

De ce intrarea miliardarului Michael Bloomberg în cursa pentru Casa Albă va…

Sursa foto: Facebook Mike Bloomberg

De ce intrarea miliardarului Michael Bloomberg în cursa pentru Casa Albă va agita și mai mult scena politică din SUA

Posibila intrare a miliardarului american Michael Bloomberg în cursa prezidențială pentru Casa Albă din 2020 are darul de a complica și mai mult lucrurile pe scena politică din Statele Unite, cu repercusiuni importante atât pentru competiția internă din cadrul Partidului Democrat, cât și pentru rezultatul final al scrutinului care va decide liderul Americii. Aceasta este opinia majorității analiștilor de peste ocean, convinși că decizia lui Bloomberg de a intra în cursa electorală – dată ca fiind aproape sigură – este unul dintre cele mai importante momente din actuala competiție prezidențială. Va reuși Bloomberg să obțină în final nominalizarea Partidului Democrat? Cum va afecta candidatura sa șansele democraților de a pune mâna pe Casa Albă? O să profite Trump de diferențele și mai mari ale stângii americane pentru a câștiga un nou mandat de președinte? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care și le pun de câteva zile comentatorii americani.

Cine este Michael Bloomberg?

Miliardarul Michael Bloomberg a semnalat zilele trecute că se va alătura cursei interne din cadrul Partidului Democrat pentru a deveni candidatul formațiunii la președinția Statelor Unite. Cu doar câteva zile înainte de termenul limită, Bloomberg a depus documentele oficiale pentru a participa la alegerile primare ale Partidului Democrat din Alabama. Mișcarea este un pas absolut necesar pentru a intra în cursa internă a democraților de nominalizare a candidatului care se va confrunta la scrutinul din toamna viitoare cu actualul lider american, republicanul Donald Trump.

Interesant este că Michael Bloomberg, care are 77 de ani, nu și-a confirmat oficial candidatura, însă purtătorul său de cuvânt, Jason Schechter, a declarat că un anunț „ar putea fi făcut chiar săptămâna viitoare”.

De asemenea, mai multe surse citate de ziariștii americani au afirmat că consilierii lui Bloomberg pregătesc documentele necesare pentru alegerile primare din alte state, cu termene limită apropiate. Atât Arkansas, cât și New Hampshire solicită depunerea candidaturilor până săptămâna viitoare.(Scrutinele din aceste state, cunoscute sub numele de alegeri primare și caucusuri, vor avea loc începând din luna februarie a anului viitor și ele vor selecta candidații democrați pentru Casa Albă. Numele nominalizatului democrat la președinția Americii va fi anunțat în timpul convenției Partidului Democrat care va avea loc în Milwaukee, Wisconsin, între 13-16 iulie 2020).

Apropiații săi afirmă că Bloomberg este pe deplin conștient de faptul că o astfel de intrare târzie în cursa electorală va prezenta provocări importante în state precum Iowa și New Hampshire, unde ceilalți competitori democrați fac campanii deja de luni de zile. Analiștii cred însă că echipa Bloomberg vede o posibilă cale de succes prin participarea la alegerile din 3 martie din așa-numita Super Tuesday, când 14 state americane – inclusiv California, Alabama și Colorado – vor vota într-o singură zi pentru a alege candidatul democrat la Casa Albă.

Bloomberg a fost unul dintre cei mai de succes bancheri de pe Wall Street, înainte de a crea imperiul de media financiară care îi poartă numele. Potrivit Forbes, averea sa este estimată la 52 miliarde de dolari, cu mult peste cea a lui Trump (estimată la 3.1 miliarde de dolari).

Bloomberg a fost primarul metropolei New York începând din 2001 (alegerile au început în dimineața zilei de 11 septembrie, dar au fost amânate după atacurile teroriste împotriva World Trade Center), timp de trei mandate consecutive, până în 2013. El a fost inițial înregistrat ca democrat, după care a candidat la primăria din New York ca republican. În 2007 a părăsit Partidul Republican, iar în 2009, când a candidat pentru un al treilea mandat de primar, a fost independent înscris pe lista republicană. În octombrie 2018, Bloomberg a redevenit democrat.

Michael Bloomberg a luat în calcul participarea din postura de candidat independent pentru Casa Albă în 2008, 2012 și 2016. În luna martie a acestui an, el afirmase că nu se va alătura cursei prezidențiale din 2020.

Miliardarul este cunoscut pentru activitățile sale filantropice, el donând milioane de dolari pentru cauze educaționale, medicale și de altă natură.

Care au fost reacțiile?

Așa cum era de așteptat, vestea posibilei candidaturi a lui Bloomberg la președinția americană a stârnit reacții imediate pe scena politică din Statele Unite. Aceasta în contextul în care, afirmă sursele, se spune că omul de afaceri este îngrijorat de faptul că actualii candidați democrați – 17 la număr – nu ar reprezenta o provocare suficient de puternică pentru Trump în 2020. (CNN a realizat recent o descriere a tuturor candidaților democrați).

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, fostul vicepreședinte Joe Biden se află în fruntea preferințelor alegătorilor democrați, urmat de senatorii Bernie Sanders și Elizabeth Warren, precum și de primarul orașului South Bend (Indiana), Pete Buttigieg.

Referindu-se la posibila candidatură a lui Bloomberg, vicepreședintele Biden a declarat vineri că nu are „niciun fel de problemă” cu participarea miliardarului la competiția democraților. „Michael este un candidat puternic. Să vedem ce se va întâmpla”, a afirmat Biden.

Senatoarea Warren a salutat pe Twitter intrarea în cursă a fostului primar din New York, inserând un link cu propria ei pagină de campanie și sugerând fostului primar să arunce o privire la posibilele planuri politice.

Într-un mesaj tweet adresat aparent lui Bloomberg, senatorul de Vermont Bernie Sanders a scris: „Clasa miliardară este speriată și ar trebui să fie speriată”.

Analiștii au remarcat faptul că anunțul privind posibila candidatură a lui Bloomberg a venit după luni de dezbateri privind inegalitatea dintre bogați și săraci în Statele Unite și după ce atât Sanders, cât și Warren au anunțat planuri agresive de creștere a impozitelor pentru miliardari. De altfel, atunci când și-a dezvăluit propunerile fiscale în luna septembrie, senatorul Sanders a spus: „Miliardarii nu ar trebui să existe”.

Unele sondaje de opinie recente au sugerat că atât Warren, cât și Sanders – care sunt mai de stânga din punct de vedere politic decât Biden – ar putea avea dificultăți majore într-o confruntare directă cu Trump.

De partea sa, președintele Trump l-a tachinat vineri pe Bloomberg spunând că nu există „nimeni împotriva căruia aș prefera să candidez decât micuțul Michael”. La rândul său, Comitetul Național Republican a afirmat într-o declarație că intrarea miliardarului în cursă „subliniază tabăra slabă a candidaților democrați”.

De ce candidează miliardarul?

Aceasta este o întrebare la care analiștii americani încearcă acum să găsească cele mai potrivite răspunsuri. Mai ales în condițiile în care, cu doar câteva luni în urmă, el susținuse că nu va lua parte la cursa electorală din 2020. Comentatorii de peste ocean au oferit mai multe explicații la posibila candidatură a lui Bloomberg și efectele acesteia pentru competiția prezidențială de anul viitor.

* Explicația cea mai la îndemână este că Bloomberg este îngrijorat de perspectivele scăzute ale actualilor candidați democrați de a câștiga lupta electorală împotriva lui Trump. Unul dintre consilierii săi, Howard Wolfson, a publicat o declarație în care spunea că vor „să se asigure că Trump este învins” la alegerile de anul viitor, adăugând că „Mike este tot mai preocupat de faptul că actuala listă a candidaților democrați nu este bine poziționată pentru a face acest lucru”.

În ciuda calităților lor, cei patru candidați aflați în topul preferințelor alegătorilor – Biden, Sanders, Warren și Buttigieg – nu sunt considerați suficient de capabili pentru a-l învinge pe Trump.

Biden nu a reușit să transforme experiența sa politică și legăturile sale cu fostul președinte Obama într-un avantaj electoral și care să atragă suficiente donații, iar campania sa a fost marcată de îngrijorări cu privire la vârsta și rezistența sa fizică. În plus, scandalul Ukrainegate și posibilele sa acte de corupție (și/sau conflict de interes) l-ar putea afecta în perioada următoare.

La rândul lor, Warren și Sanders sunt contestați de democrații moderați pentru politicile lor prea progresiste și, în plus, Sanders are probleme legate de vârsta sa înaintată, dar și de starea de sănătate (el a fost recent victima unui infarct minor).

În sfârșit, Buttigieg este tânăr (37 de ani) și are puțină experiență. Mai mult, el încă trebuie să demonstreze că poate atrage genul de alegători minoritari care alcătuiesc o mare parte din electoratul primar al democraților.

În acest context, nu este de mirare că sondajele arată că există încă o mulțime de alegători democrați care încă afirmă că nu au niciun candidat la care vor să îi dea votul. O anchetă de opinie New York Times / Siena College a indicat că numărul alegătorilor democrați care au afirmat că „nu știu” cărui candidat îi vor da votul era mai mare decât al alegătorilor care au deja un candidat preferat în patru din cele șase state considerate esențiale pentru câștigarea scrutinului.

Într-un alt sondaj recent, realizat de Economist / YouGov, 22% dintre respondenți au declarat că ar dori să aibă „mai multe opțiuni” pe lista deja foarte lungă a candidaților democrați. Candidatura lui Bloomberg este, în acest context politic, una normală.

* Bloomberg este convins că are șanse de câștig. El este considerat un democrat moderat, având opinii liberale despre schimbările climatice, controlul armelor de foc, imigrație și dreptul femeilor la avort, având însă poziționări mai conservatoare în ceea ce privește economia, legalizarea marijuanei, asigurările medicale de stat și activitățile forțelor de ordine (de exemplu, atunci când era primar al orașului New York a fost un susținător înfocat al politicii Departamentului de Poliție de a opri și percheziționa suspecții de infracțiuni, despre care criticii susțineau că vizează în mod disproporționat persoane de culoare și hispanicii).

Șansele lui de câștig sunt mari, chiar dacă va avea de înfruntat numeroase obstacole, inclusiv faptul că, foarte probabil, datorită regulilor din interiorul Partidului Democrat, nu va putea participa la nicio dezbatere cu rivalii săi democrați (candidații trebuie să primească un anumit număr de mici donații pentru a fi incluși în dezbateri, însă se pare că Bloomberg nu va organiza nicio strângere de fonduri, bazându-se exclusiv pe resursele proprii).

* Nu este exclus ca intrarea lui în cursă să urmărească chiar readucerea Partidului Democrat pe linia moderată și pro-afaceri, în condițiile în care, de luni de zile, vocile progresiste precum Sanders și Warren au stârnit îngrijorare printre cercurile de afaceri cu propunerile lor radicale. Nu este de altfel de mirare, spun analiștii, că anunțul candidaturii sale vine după câteva săptămâni în care miliardarii Bill Gates și Leon Cooperman și-au exprimat îngrijorările referitoare la impozitul de 6% pe averea personală de peste un miliard de dolari propus de senatoarea Warren.

De aceea este posibil ca Bloomberg să dorească să intre în cursă special pentru a-i împiedica pe Warren și Sanders, pe care îi consideră clar ca având politici prea extreme și neprietenoase cu mediul de afaceri pentru a avea vreo șansă în fața lui Trump sau, dacă chiar vor câștiga la urne, pentru a guverna eficient. Analiștii cred că o campanie concentrată pe politicile moderate ale lui Bloomberg, cu un buget mare de publicitate, va avea efecte negative asupra celor doi senatori progresiști.

* Există, de asemenea, scenariul că candidatura lui Bloomberg i-ar putea ajuta pe Sanders și Warren prin eliminarea sprijinului moderat din partea lui Biden sau Buttigieg. În acest caz, deși Bloomberg ar putea să nu poată primi sprijinul minorităților, care îl preferă pe Biden, el pare adaptat pentru genul de alegători albi și educați care sunt înclinați să voteze cu Buttigieg.

* Bloomberg candidează pur și simplu fiindcă poate și este ajutat de resurse financiare practic nelimitate, putând să angajeze personal de campanie și să construiască o infrastructură electorală puternică în state-cheie. Așa cum am menționat mai sus, el a mai cochetat cu ideea de a candida pentru mandatul de președinte. Având în vedere că are deja 77 de ani (78 de ani în momentul scrutinului din noiembrie 2020), aceasta ar putea fi ultima lui șansă reală de a candida.

Averea sa uriașă îi oferă o șansă de care ceilalți candidați democrați nu beneficiază, iar sursele spun că nu este exclus ca el să cheltuie până la 500 de milioane de dolari din propriul buzunar pentru a obține nominalizarea democraților. Forța sa financiară a fost dovedită de altfel zilele trecute când grupul său Everytown pentru Gun Safety a injectat 2.5 milioane de dolari pentru alegerile din Virginia, reușind să câștige controlul complet al legislaturii din acest stat. În plus, contribuțiile lui financiare de 94.6 milioane de dolari au fost considerate cruciale pentru victoria democraților în alegerile pentru Camera Reprezentanților de la Washington în toamna anului trecut. (Merită menționat că Bloomberg și-a asigurat realegerea ca primar republican de New York în 2005 după ce a cheltuit 84 de milioane de dolari din banii proprii, în timp, patru ani mai târziu, și-a depășit rivalii cu cel puțin 10 la 1 după ce a investit 108 milioane de dolari în cursa sa electorală.)

Pe de altă parte, puterea financiară a lui Bloomberg este și motivul pentru care unii dintre rivalii democrați l-au acuzat că vrea să-și folosească avearea pentru a cumpăra președinția. „Grozav. Un alt miliardar care se gândește că nominalizarea democratică este de vânzare”, a reacționat guvernatorul de Montana, Steve Bullock, un alt candidat democrat pentru 2020. „Iată care e problema cu banii miliardarilor în politică. Nu se opresc niciodată.” Iar opinia lui Bullock este împărtășită de milioanele de progresiști care au făcut ca, cel puțin până în acest moment, cursa electorală democrată să fie marcată de sumele mici în detrimentul contribuților financiare făcute de marii donatori democrați.

Ce șanse are să câștige Casa Albă?

Dacă va obține nominalizarea democrată, Bloomberg are șanse mari să îl învingă pe republicanul Donald Trump în cursa finală. Cel puțin aceasta este opinia unor analiști americani.

De exemplu, fostul director de comunicații al Casei Albe, Anthony Scaramucci, a declarat că nu există „nicio îndoială” că Michael Bloomberg ar fi „amenințarea nr. 1” pentru Trump, în cazul în care fostul primar al orașului New York va intra în cursa pentru Casa Albă 2020. „Cred că președintele ar fi foarte intimidat de un tip ca Michael Bloomberg. Este din New York, ar putea suporta măcelul hărțuirii președintelui, are o bogăție de cinci până la opt ori mai mare decât averea netă a președintelui, ar putea cheltui o avere apărându-se și difuzând reclame în toate zonele țării”, a spus Scaramucii pentru CNN. „Și dacă Mike Bloomberg va obține nominalizarea, este foarte clar pentru mine că el îl va învinge pe Trump”, a adăugat Scaramucci, citând „nivelul de moderație”, „natura pro-business” și „progresivitatea socială” a miliardarului.

Concluzia. Pentru unii dintre detractorii săi, Bloomberg este întruchiparea puterii și influenței deținute de americanii bogați. Însă apărătorii săi insistă că averea sa și trecutul său de bancher pe Wall Street nu îi atenuează în niciun fel susținerea unor cauze progresiste, precum controlul armelor și schimbările climatice.

Există posibilitatea foarte reală ca intrarea lui Bloomberg în cursa electorală să fie tardivă, să nu aibă niciun succes, iar campania lui să fie inutilă. Dar nu puțini sunt cei care afirmă și că eforturile sale ar putea fie similare cu cele ale altui miliardar american, căruia, atunci când a intrat în cursa electorală în urmă cu patru ani, nimeni nu i-a dat nicio șansă reală de câștig, însă el a învins în final toate obstacolele, și-a dominat contracandidații republicani și a învins-o de o manieră categorică pe cea considerată favorita scrutinului, democrata Hillary Clinton.

Surse: AP, BBC, CNN, The Hill

Sursa foto: Facebook Mike Bloomberg

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Un fel de Trump democrat.
    Ar fi interesantă o confruntare dintre cei doi miliardari.
    Corect: Biden, Sanders, Warren și Buttigieg nu au nicio șansă în fața lui Trump. Singura problema a Lui Bloomberg este că e mai în vârstă decât Trump.

  2. Banii, banii, banii, banii!

  3. Poate chiar acum o sa puteti face fata unui nou principiu politic si a o noua modalitate de abordare politica a vremurilor ce vin .Noutatea absoluta in politica Americii o reprezinta minuscula (doar o asociere de imagine voita, ce reprezinta pe orisicare dintre noi )doamna WAREWN . Generoasa idee prin care E.W. cere ajutorul unei intregi comunitati americane prin acceptarea doar a donatilor mici ca valoare, pe principiul romanesc-DATI UN LEU PENTRU ATHENEU-asociat altui principiu uman, numit -IMPOZITAREA MARILOR AVERI – ce determina o bunastare sociala (o masura putin comunista dar necesara ) face din doamna E$.W. viitorul presedinte al AMERICII. Domnul BLOOMBERG isi lanseaza aceasta posibila candidatura pentru a pune in oglinda imaginea proprie ,imaginii actualului presedinte . Desprinsa de aceasta dubla imagine de lupta politica , doamna E.W. va cistiga detasat alegerile din anul ce vine .

    • LE mai repet pentru tine mai tudorica , pentru a avea si tu nitica intelegere a lucrurilor ,dar vad ca degeaba, dai tot cu batul intr-o balta fara peste ,goala de continut cu doar citeva alge stafidite de vremuri . Viitorul tuturor natiilor sta in imbinarea acestei idei in care bunastarea este atasata de obligativitatea existentei unui STAT in care partea de cetateni ce determina fiecare la locul lui de munca decizia si functionarea statului sa fie facuta in mod transparent concomitent cu partea privata ce trebuie sa respecte in mod clar legile, dar ale carei decizii nu intra in competenta statala. Adica mai tudoricica un fel de societate juma – juma -Dar ma bucura ca citesti tot ceea ce scriu sau ceea ce crezi tu ca scriu .Fa bine si scrie si tu cite ceva nu doar otareli catre lume

    • Tudorica ai mincat oua stricate , ai facut bubita la gura , vorbeste frumos potaie .