
De ce iubitorii de cafea ar trebui să meargă la Helsinki / Finlanda găzduiește unii dintre cei mai prolifici consumatori de cofeină din lume, iar o cultură a cafelei tot mai diversă se dezvoltă în capitala țării
Călătorii pasionați de cafea ar putea avea destinații precum Viena și Melbourne pe lista lor de vizite obligatorii, dar cum rămâne cu Finlanda? Națiunea nordică găzduiește unii dintre cei mai prolifici consumatori de cofeină din lume, iar acum Helsinki se poziționează ca o nouă capitală a berii, transmite Euronews.
O cultură a cafelei din ce în ce mai diversă a prins rădăcini în capitala finlandeză în ultimul deceniu, cu mici prăjitorii, aprovizionare transparentă și cafenele modeste.
În acest weekend, Festivalul cafelei de la Helsinki, cel mai important eveniment de acest gen din țările nordice, își sărbătorește cea de-a zecea aniversare.
Pentru finlandezi, cafeaua este mai mult decât o băutură încălzitoare și energizantă – este un liant social și o subcultură în creștere.
Finlanda deține de mult timp recordul mondial la consumul de cafea, finlandezii bând în medie aproximativ patru cești pe zi.
Timp de decenii, acest devotament s-a axat pe cafeaua de filtru ușor prăjită, servită neagră și adesea preparată la ibric.
Dar în ultimii ani, prăjitoriile și cafenelele au devenit mai experimentale.
Vizitatorii ar trebui să-și înceapă educația în materie de cafea la cafenelele clasice ale orașului.
Cea mai veche cafenea, Ekberg (fondată în 1852), Fazer Café, Strindberg și Café Engel sunt încă puternice, iubite pentru istoria și atmosfera lor unică.
Café Engel a împlinit 36 de ani în aprilie și a devenit o instituție din Helsinki.
„Suntem bucuroși să observăm că Engel atrage oameni de toate vârstele – uneori chiar patru generații deodată”, spune proprietarul, Harri Sjöberg.
„Preferatele noastre sunt micul dejun pe tot parcursul zilei, savurat cu cafea de la cafeneaua locală Kaffa Roastery.”

© Alexkane1977vi
| Dreamstime.com
În ultimii ani, în întreaga țară au apărut cafenele și prăjitorii de cafea progresive, unde călătorii se pot delecta cu băuturi ecologice.
De la deschiderea sa în 2007, Svante Hampf, fondatorul cafenelei Kaffa Roastery din Helsinki, a văzut cum evoluează scena cafelei din oraș.
„Eticheta de preț nu mai definește valoarea cafelei – consumatorii apreciază transparența și durabilitatea”, spune el.
„Din fericire, calitatea și durabilitatea merg adesea mână în mână. Atunci când cafeaua este de înaltă calitate, lanțul său de producție este adesea construit, de asemenea, pe o bază durabilă.”
Kaffa Roastery își operează cafeneaua emblematică și micro-prăjitoria în cartierul Punavuori – cu pereți de sticlă pentru transparență literală și metaforică.
Peste 50 de prăjitorii independente funcționează acum în Finlanda, multe dintre ele în regiunea capitalei.
Cafenele precum Päiväkahvibaari, La Torrefazione și Rams Roasters au devenit locuri preferate atât de helsinkieni, cât și de vizitatori.
Good Life Coffee, care și-a deschis prăjitoria în 2014 și a fost desemnată cea mai bună prăjitoare din țările nordice la Nordic Coffee Fest în 2024, este un alt nume din fruntea mișcării.
Aceasta nu mai operează propria cafenea, dar furnizează cafea unora dintre localurile preferate din Helsinki, cum ar fi localul la modă Sävy din Kallio, cu pereții săi din cărămidă aparentă, mobilier de epocă și candelabre.
Co-fondatorul Lauri Pipinen spune că scopul prăjitoriei este de a oferi o alternativă la cafeaua obișnuită.
„Scopul nostru este să evidențiem mai clar originea cafelei – de unde provine și cine a cultivat-o. Cafeaua este adânc înrădăcinată în cultura noastră, dar, cu toate acestea, mulți oameni știu puține despre ea„, spune el, menționând că este plăcut să operezi într-o țară care își apreciază cafeaua – și devine din ce în ce mai curioasă în legătură cu aceasta.
Cultura înfloritoare a cafelei din oraș este în centrul atenției la Festivalul cafelei de la Helsinki, care își sărbătorește cea de-a 10-a aniversare în acest an.
Organizat la Kaapelitehdas în perioada 25-27 aprilie 2025, festivalul este cel mai mare de acest gen din Europa de Nord, reunind iubitori de cafea, prăjitori și barista.
Vizitatorii pot degusta cafea de la prăjitorii mici și mari, pot testa echipamente de cafea, pot învăța diferite moduri de a prepara cafeaua acasă și pot descoperi noi arome.
„Anii pandemiei au avut un impact clar asupra culturii cafelei – oamenii au început să investească mai mult în prepararea cafelei acasă și să experimenteze noi echipamente și metode de preparare”, spune co-fondatorul festivalului, Maija Kestilä.
„În același timp, considerentele ecologice și etice au devenit din ce în ce mai importante, din ce în ce mai mulți oameni dorind să cunoască originea cafelei lor și optând pentru boabe produse în mod responsabil.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.